Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (827)

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborne drama, kde se hleda vrah mlade holky. Perfektne natoceno, vse do sebe pekne pasuje, atmosfera, kamera a hudba dokonala. Zajimave postavy a velmi dobre herecke obsazeni. Dusek se Stivinovou exceluji. Serial, ktery budete chtit videt v celku. Jeden z nasich nejlepsich za posledni roky... ()

epicek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší seriál co mohl u nás vzniknout? Za mě bez debat ano!! Nejen, že si to na nic nehraje ale Pustina ani nemá k tomu žádný důvod. Je nám servírovaná přesně taková, jaká je. Prvotřídní herecké výkony všech herců, naprosto temná a depresivní atmosféra a poutavý příběh, který vás udrží napnuté až do úplného konce. Zhltnul jsem to v podstatě na jeden nádech, protože to ani jinak nešlo. Prostě True Detective v českém prostředí. Jsem neskutečně nadšen a ještě dlouho budu , děkuji za tento seriálový masterpiece, který jen tak něco netrumfne! Ten vám za to nestojí! ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Strmý sešup od počátečního nadšení k finální frustraci. Byl-li původní záměr natočit sociální sondu do vesnické komunity na pokraji existenciálního pádu, s upozaděnou kriminální linkou (jak i naznačují první - výborné - čtyři díly), je škoda, že se během produkce vytratil. Scénáristicky bezzubá vyšetřovací linka, s naprosto idiotsky jednajícími policisty (místo kterých musí vyšetřování vést nejbližší příbuzní oběti) bohužel celý seriál zadupe do prachu, jakmile se v druhé polovině dostane do popředí, zatímco ostatní linky jsou násilně přerušeny a nedovyprávěny. Ve slaboduchém závěru (který při odhalení pachatele možná reflektuje skutečné případy, ale zcela ignoruje jakákoli pravidla vyprávění a detektivního žánru) už tak náladu nezvedne nic z velkých kladů seriálu - kamery, herců, atmosféry... Plus jsem si vybudoval alergii na Nellis, která kupodivu ve srovnání se Zachariášem trestuhodně selhává. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Díky bohu za HBO Europe. Bez nich bychom tady u nás o kvalitní seriál jen těžko zavadili. Tleskám před všemi, kteří mají na svědomí Pustinu. Špinavé, drsné a silné. Špička našeho seriálového rybníčku s promyšleným příběhem a kvalitními hereckými výkony. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

V malé obci příznačně nazvaná Pustina kdesi na severu Čech, blízko u hranice s Polskem se začíná rozehrávat drama, který navždy změní jejich obyvatele. V den hlasování o tom zda vypsat referendum k vyjádření otázky prolomení těžebních limitů a souhlas s výkupem pozemků, kde je velmi těžké sehnat práci, přichází děsivý zločin. Ztratila se dcera místní starostky Hany Sikorové. Kdo stojí za tímto odporným zločinem, zda nenasytná těžební společnost či místní výrostkové z výchovného úřadu, nebo někdo ze zdejších obyvatel si musí divák rozklíčovat sám. Seriálová minisérie vyniká především temným, syrovým prostředím, kde je role místního blázna a podivína, jako na míru ušitá Jaroslavu Duškovi. Za mě to má plnou palbu bez kompromisu. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Aj v dnesnej serialovej dobe unikatny pocin, ktory ma od zaciatku do konca zarazal svojou prepracovanostou, autenticitou miestnych realii a napokon aj mnohovrstevnostou problemov, ktore nacrtava. Prvotriedne spravovanie je samozrejme. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Asi určitě to dokoukám do konce, ale prozatím jsou mé dojmy rozpačité. Na to, jaká špička na projektu pracovala, to zatím žádné terno není, Atmosféra a řemeslná stránka jsou sice neuvěřitelné, ale co se týče děje, nic moc se zatím nestalo, 3 hvězdy. ()

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Ano, jak již bylo řečeno Pustina má působivou vizuální stránku. Kamera,výprava, postprodukce, hudba vše na velmi vysoké úrovni, což u nás není úplně zvykem. Přesto na můj vkus autoři i v tomto tlačili na pilu až příliš. Pustina pak někdy působí až jako depresivní karikatura. Co je ale obecně problémem všech českých projektů a Pustina není výjimkou je příběh. Ten je vzhledem k tomu jaké možnosti byly až příliš překombinovaný a zdá se, jakoby ke konci sami autoři nevěděli jak z toho ven. A tak připravili, a to se omlouvám za spoiler, úplně nejhloupější vyústění, na které nemá divák šanci vůbec přijít. Tato deux ex machina je podvodem na diváka, který sleduje sedm dílů řadu příběhů jednotlivých protagonistů, které ale nakonec s hlavní dějovou linkou sovísejí velmi okrajově a nebo vůbec. Ale i přes hříchy pro pátera Knoxe, nevadilo by mi, kdyby takto vypadala běžná televizní produkce ČT. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

je to lepšie ako nič, ale zase až tak nevyskakujem ... ten záver a vyústenie .. bolo akoby už nemal scenarista kam siahnúť, naviac slavnu políciu aj s nesympatickým kapitánom "preciká" úchylák Dušek Sikora to ma teda štvalo. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Pustina potěší, je originální a světová a se svou hustou depresí zachycující atmosféru severních Čech má potenciál přežít generace. Je soudržný v sociální depresi a integrální v lidských osudech nesoucích si svůj díl životních omylů, chyb a nenávisti. Pustina je silná a uvěřitelná. Nedávno jsem viděl Moonlight, ten film, co (ne)vyhrál Oskara. Pustina je větší zážitek. Nedělá z dealera sympaťáka a z neštěstí patos. Jestli něco bylo vloni oskarové, tak Zuzana Stivínová a Jarda Dušek. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Spíše než severské kriminálky mi to připomnělo J. K. Rowling a její první román pro dospělé Prázdné místo. V obou případech je smrt spíše záminkou k rozehrání živočichopisu maloměsta se všemi jeho zápory, tj. hlavně drogami a politikařením. V drogách je Pustina silnější, ale to politikaření a hlavně uhelná společnost jsou tu dost zbytečné a příběh jenom zdržují. Jako kriminálka Pustina dost selhává, o Míše se vlastně po celý seriál skoro nic nedozvíme (až by se dalo cynicky říci, že zde slouží jen jako ten pověstný MacGuffin). Čtyři hvězdy hlavně za herecké výkony a režii, které sunou rozhárány scénář do nadprůměru. Hulík se měl rozhodnout, zda chce psát krimi anebo moralistní depresivní sondu do střev maloměsta. Oboje najednou skřípe. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Velmi ponuré a velmi tíživé. Rozhodně nejlepší český seriál, který jsem kdy viděl, což však není tolik vypovídající, jelikož jsem v životě viděl asi tak čtyři české seriály. Jarda Dušek je pán herec, 90% českých herců by si na téhle roli zlomilo vaz, fandil jsem mu každou minutu sledování. Škoda, že toho malého zmrda na konci neshodil dolů, já bych to udělal. Jeho postava má na osmi hodinách víc hloubky a character developmentu než Čestmír Mázl za 15 let. Moc se mi to líbilo a vážně uvažuju, že si to hodím do mojí top 10. ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Příběh obce Pustina připomíná letitý boj obce Horní Jiřetín v Krušných horách. I tady obec leží na zásobách uhlí, i tady občané nevědí, zda obec bude ještě příští rok existovat a i zde se vyskytli spekulanti, kteří skupovali v obci nemovitosti, aby až těžaři zvítězí, přišli k bezpracnému zisku. A i zde byla obec rozdělena na dva tábory, na ty, co chtějí zůstat a obec zachovat, a na ty, co jsou připraveni odejít a podepsat tak obci s historií sahající až do středověku ortel. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úžasná kamera a atmosféra, skvělí herci a těmi nemyslím jen Duška a Stivínovou, protože především Petra Špalková, ať už zlomená nebo na koni, byla tou osobou, která ve mně dokázala rozhýbat emoce. Slabinou seriálu je tak trochu samotný příběh, který, kdyby nebyl tak skvěle zahrán, zrežírován, natočen, zapadne nejspíš v průměru. Jak už jsem psala u epizod, myslím, že cca 6 dílů by bylo bývalo stačilo a seriál by byl hutnější. Přesto rozhodně stojí za vidění. ()

morgos 

všechny recenze uživatele

Na české poměry našlapaný seriál, ale jestli jste viděli Zločin, Most nebo True Detectiv, tak vás to zas tak nerozdovádí. Určitě je to jeden z nejlepších seriálů posledních let, ALE když se podíváme na ostatní světovou tvorbu, tak to není nic extra. Série je mixe detektivky, krimi i sociálního dramatu a během první půlky vás uchvátí svou atmosférou či vykreslením charakteru hlavních postav. Hlavně svou vizuální podobou, která je "hnusně" krásná a hlavně úplně jiná, než na co jsme u nás zvyklý. Na druhou stranu je jasně vidět inspirace severských a amerických temných seriálů a vlastně nepůsobí ničím originálně. Ve druhé půlce sérii dochází dech a samotný konec je velkým zklamáním. STOP kritizování - jeden z nejlepších projektů na českém rybníčku a jestli si chcete pustiti český seriál, tak jedině tenhle. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Po delší době špičkovej seriál, kterej jsem si vážně užíval.. českou tvorbu moc nemusim, ale tomuhle vážně nemam co vytknout.. takhle temná a ponurá atmosféra se v českým seriálu moc nevidí.. Bravo! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V prvním díle se nám to hezky rozjelo, všecky ty sousedské vztahy a rozvrat vesnice díky nekompromisnímu vstupu opravdového kapitálu do obce. Občané si pod tlakem peněz začali podrážet nohy a pohoda byla tatam. Tuhle příležitost natočit opravdové drama ovšem tvůrci opustili v zárodku, druhý plán odsunuli stranou a zůstala jen ta detektivka. Velká chyba...dle mého. Nestálo by to mnoho úsilí navíc, rozvinout trochu ten konflikt ve vsi, a herci by si alespoň zahráli. Leoš Noha svou roli detektiva ale ani tak nezvládl, naopak Dušek, Stivínová i Křenková vynikající. Na osm dílů je ten příběh příliš chudý, místo aby se něco mezi těmi lidmi ve vsi dělo, bloumáme záběry po krajině a hledáme beznaděj. Prostřední díly jsou vyloženě bezradné, naštěstí se k závěru úroveň mírně zvedá. Zkrátit na pětidílný seriál a šlo by o nadprůměr. Produkce HBO začíná být mírně řečeno "unifikovaná"- chutná to, ale koule to nemá. Hodnotím mírně.... 70% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nebojím se říct, že to je nejlepší českej seriál. Má to všechno, co si člověk může přát. Vynikající výběr herců! Žádný posraný herecký výkony ze seriálů komerčních televizních sranic Nova/Prima. Parádní scénář! Na další díl se člověk fakt těsí, protože vůbec neví, jak to vlastně bylo. Vůbec! Do poslední chvíle nevíte! Ty sockoidní postavy ze dna společnosti, k tomu ponurá depresivní atmosféra, no prostě super a kdo neviděl, měl by vidět. Nazval bych to i jako takovej českej Forbrydelsen. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama