Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (827)

kjakob 

všechny recenze uživatele

Naprosto jedinečný počin, tuzemskou seriálovou produkci prakticky nesleduju a musím říct že jsem naprosto zmlsanej HBO produkcí. Jaká náhoda, že pustina se mi líbí a za zády má právě evropskou HBO. Z mého pohledu asi první česká televizní a seriálová tvorba, kde se povedlo dotáhnout vizuální a vůbec technickou stránku tak daleko, že se tomu nedá nic vytknout. A k tomu perfektní scénář, herci, všemu se dá uvěřit a není tam nic, co by vyloženě působilo trapně nebo nechtěně komicky. U posledního dílu jsem měl husinu :) ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Pustina je fenomén, který v našich končinách nemá obdoby. Technicky precizní, atmosférou mrazivý a hereckým koncertem ohromující. Nezbývá, než jen doufat, že nám domácí HBO přinese několik dalších podobných projektů. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Uf, uf to je teda něco. Sjela jsem to naráz, od toho se nedalo odejít a ještě teď na to myslím. Parádní psychologické drama podkreslené zločinem. Tak silná věc u nás nevznikla léta. Až drásavý nástin obce Pustiny a obyvatel v ní. Neutěšená krajina, psí počasí, šlapky, feťáci a ne zrovna vřelé vztahy komunity se zažerou pod kůži, jako žiravina. Hodně realistické a syrové pojetí ohlodává na kost. Na nějaké pozitivum zapomeňte, možná tak Karfík byl za hodnýho vořecha a finální scéna Kláry s otcem, jinak je to bezútěšná jízda zuboženým severem. Asociální magor Dušek a postupem času udolaná Stivínová jsou naprosto skvělí. A nemůžu nezmínit Špalkovou, ta mě teda nehorázně lezla na nervy, ale tak to mělo být. Studené a přesto plné emocí. O pasťáku a jeho chovancích ani nemluvím, scéna s vylepšeným papáním pro policajta, mě pomalu dohnala na WC. Takže tohle je potřeba a nutnost vidět. Kdyby to šlo dám těch 12 lvů Pustině. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Slabší v nás vyvolávají touhy ublížit jim ještě víc...“ Depresivní kraj severočeských dolů, depresivní prostředí pasťáku, depresivní vztahy mezi občany vesnice Pustina a především depresivní příběh brutální vraždy 14 leté dívky. A do toho všeho do závěrečných titulků prvního a závěrečného dílu píseň Waldemara Matušky Sbohem lásko... Slušně paradoxní kombinace... Jinak samozřejmě výborní herci (včetně Jaroslava Duška, kterého jinak nemusím), působivá kamera a parádní režie. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Osm dílů permanentní deprese a zvědavosti. Neviděl jsem v tom žádnou kopii zahraničních seriálů, ale nevídaně kvalitní český seriál. ()

flawi.f 

všechny recenze uživatele

Co se týče zpracování, vykreslení depresivní, bezvýchodné, "špinavé, hnusné" atmosféry a hereckých výkonů, nedá se Pustině vytknout absolutně nic. S klidným svědomím se může hrdě postavit mezi seriály světové produkce. Ovšem i přesto všechno se nemůžu ve finále ubránit menšímu zklamání a to z jediného důvodu a tím je příběh. Pustina měla fantastický nástup. První dva, tři díly mě uvedly v úžas. Musela jsem mít další a další díly. Bohužel, zhruba v polovině příběh ustrnul na mrtvém bodě. Některé díly byly prakticky o ničem, vyšetřování zmizení Míši nikam nevedlo. Tento zásek u mě způsobil, že už mi pak bylo snad i jedno, co se s Míšou stalo a kdo je pachatel. A finální rozuzlení mě už potom z té jakési letargie nevytrhlo. Buď jak buď - když člověk vezme v potaz českou seriálovou tvorbu, tak Pustina je absolutně jiná liga a obrovským krokem vpřed. Pustina a Případy 1. oddělení jsou bezesporu tím nejlepším, co mezi českými seriály za poslední roky vzniklo. P.S. - čeští tvůrci - umíte to, takže už žádné Ulice, Ordinace, Ohnivá kuřata atd. :-) ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Já teda rozhodně nesouhlasim se všeobecnym pokřikovánim typu "Konečně se i u nás natočilo něco pořádnýho" - jasně, seriál je to výbornej, ale neni jedinym českym seriálem poslední doby, kterej má úroveň a svojí atmosféru. Je jedinečnej, protože je pravda, že podobnej mix Temnýho případu, Killingu a já nevim čeho jsme tady ještě neměli, ale to z Pustiny dělá jen svym vlastnim způsobem dobrej seriál, ne ten jedinej nejlepší (Rapl, Cirkus Bukowski, Modré stíny, Strachovy seriály atd. toho budiž důkazem). Každopádně skutečně mimořádná a sugestivní je ta atmosféra - pro mě osobně to je zdaleka nejvyšší kvalita seriálu. Je umocňovaná minimalistickou hudbou, krásnejma záběrama hnusný krajiny a hnusnejch scenérií, hnusnym malomešťáckym obyvatelstvem Pustiny - prostě zmar, hnus, marnost, zoufalství, beznaděj, bezvýchodnost a špína všude, kam se člověk podívá. Je umocňovaná skvělejma úvodníma titulkama se statickejma záběrama na protagonisty seriálu nehybně dívající se do kamery (ty scény mi tou svou naléhavostí, znepokojivou přízračností a syrovostí až připomínaly foto díla Gregory Crewdsona), což jsou všechno věci, který jsou nezpochybnitelnou zásluhou tvůrců. Na jejich vrub jde ale oproti tomu i určitá nekonzistentnost - v tomhle směru se už skvěle vyjádřil Ombak Penari, se kterym nemůžu než souhlasit: Na to, jak velkej pletenec tajemství, vztahů, lží a zájmů se postupně rozplejtal, šlo o až moc banální rozuzlení - a naopak, pokud toto těžištěm být nemělo, pak mi chybí větší dotaženost těch všech nejrůznějších rozjetech vztahovo-dějovejch linek, aspoň dílčí uzavření osudů všech těch, kdo byli v průběhu seriálu (často dost podrobně) vykreslováni - což je mimochodem další podobnost s Temnym případem: po skvělym atmosferickym průběhu přichází rozčarování z míň dodělanýho konce. Absolutní ale byl nejen Dušek, ale i ta zoufale rozervaná Stivínová (výrazně přesvědčivá mně osobně ještě přišla i Křenková). ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Snažím se teď dohánět hodnotnější díla České televize a mám v merku i pár sesterských děl z české odnože HBO. To vše ale může být vděčné právě Pustině, která mě zaujala nesmírně pozitivními ohlasy a také svým neuvěřitelně vysokým hodnocením, které sklízí nejen zde na ČSFD. Nastahoval jsem si všech 8 částí a sjeli jsme je během několika málo dní s netrpělivým čekáním každých 24 hodin, kdy jsme se těšili na další napínavou epizodu. Ne nadarmo mám Pustinu dodnes v aplikaci TV Show Time v TOP 6 nejlepších doposud zhlédnutých seriálů. Doufám, že nejen samotná Alice Nellis v dohledné době obohatí český televizní svět dalším bravurním seriálem. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení určitě není objektivní. Protrpěl jsem 4 dily, které dokázaly nahromadit tak neuvěřitelně množství nejrůznějších klišé, že už jsem neměl sílu sledovat to dál. Je možné, že je závěr naprosto úchvatný, ale to se asi nikdy nedozvím. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Kvintesence žánru "AŤ UŽ ZA TO MŮŽOU ČI NE, VŠICHNI JSOU V PRDELI". Standartně jej nepreferuji, ale tohle se mi zadřelo pod kůži,,, ()

Hillock 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem vážně skvělej. SPOILER: První tři díly jsem neřešil, kdo má na svědomí Míšino zmizení. Uprostřed čtvrtého dílu Kuba Masař ukradl chlast. V tu ránu mi přišlo na mysl, že tenhle záběr tu není zbytečný. Čtrnáctiletý kluk, který krade v krámě své matky, jistě nebude slušňák. Napadlo mě, že bere drogy a místo penězi platí kořalkou. To se mi sice později nepotvrdilo, ale jinak jsem měl pravdu v tom ostatním. Začal jsem ho podezřívat, a když na konci čtvrtého dílu našli mrtvou Míšu, věděl jsem, že to byl on. Prostě mi bylo jasné, že téměř v každé detektivce je vrahem ten, do koho byste to vůbec neřekli. A navíc ještě dítě, že? I když vlastně ani nevím, jestli tento věk lze považovat za dětský. Podle mého názoru, kluk, který má chlupatou prdel, už není dítě, avšak zákony v ČR na chlupy nehledí. Jsem moc šťastný, že jsem odhalil vraha. Byl to můj jediný tip. Nikoho jiného jsem nepodezříval, a to se vyplatilo. České seriály nesleduji, ale zde jsem udělal výjimku, protože jsem byl zvědavý na výkon Jaroslava Duška. Byl naprosto famózní. Navíc má seriál pouze 8 dílů, což se nakonec ukázalo jako ideální číslo. Domnívám se, že kdyby to chtěli natáhnout třeba na dvojnásobek, kvalita by uvadala. Důkaz o tom, že méně je někdy více, a to se vyplatí. P.S.: Chudák Masařka. Vychovávala syna v domnění, že je cherubín. Nedokázala se smířit s tím, že je z něj ksindl a mordýř. ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně kontroverzní seriál.. Jsou prvky, které na "Pustině" miluju a jsou prvky, které mi zrovna dvakrát po chuti nejsou.. Začnu z toho druhého konce.. Zajímalo by mne, jací lidé mají být cílovou skupinou "Pustiny".. Lidé, které severská detektivka nezajímá nemůže tenhle seriál nadchnout, naopak lidem, kteří severské filmařině propadli nestačí.. Dost mi vadilo tolik chválené hudební zpracování, na mne působilo jako rušivý element.. Někdy někdo řekl (nechtějte po mě, abych si vzpomněla), že muzika k filmu by měla být zcela nenápadná a zcela nezapomenutelná a já ve všech bodech souhlasím.. Hudba v "Pustině" byla někde jinde... Skoro celý seriál jsem pravděpodobně nepochopila výslednou pointu (nebo za ním hledám mnohem větší přesah, než sám obsah má).. Do posledního dílu jsem si myslela, že jde o hodně natahovanou detektivní zápletku, která se až křečovitě snaží svou atmosférou, kamerou i samotným stylem vkrást severské kriminálky.. Všechno výše zmíněné platí až na tu detektivní zápletku.. Ta byla vedlejší a odváděla pozornost diváka.. Spíše šlo o vykreslení všech nástrah malé chudé vesničky versus mladí lidé.. Neřekla bych, že by šlo o sociální seriál v pravém slova smyslu, spí šlo celou tu dobu o tu vodu, ve které se nakonec uvaří ta svině.. A na tu nepodstatnou svini jsme si museli počkat na posledních 20 minut.. Celou dobu šlo o kriminalitu mládeže, jejích důsledcích, prostředcích a příčinách.. Nijak zvlášť jsem nebyla plná očekávání v nový díl a napětí mne během „Pustiny“ moc nedostihlo - seriál se vlekl jako utahané kotě.. V podstatě mi bylo celkem jedno, co se s Míšou stalo a kdo je vrah.. Asi kdyby mi tvůrci na chvilku tu nebohou holku ukázali, tak jsem si k ní mohla vytvořit nějaký vztah, ale takhle pro mne byla, jakoby nebyla.. Rozhodně na seriálu nevidím nic pro české vody převratného až na vynikající kameru, suprově zvolené lokace, dokud byl seriál barven chladnými tóny, tak i atmosféru (v létě to už není tak depresivní).. Herecké výkony Zuzany Stivínové a Jaroslava Duška jsem chválila snad po každém díle.. Zajímavý projekt HBO, který měl asi velké oči (soudím tak podle masmediální propagace), ale nic víc než klábosení u pivečka do českých filmových vod nevnesl.. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Bez komentáře, v tom nejlepším slova smyslu... A to jsem záměrně čekal na konec, kde řada minisérií ztroskotává při závěrečné pointě.. Další povídání netřeba! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

České pokusy o severské, potažmo světové kriminálky pravidelně dopadaly přinejlepším rozpačitě. Teď přišla Pustina a všechny je zválcovala rozdílem několika tříd. Překvapilo mě, že u nás někdo dokáže natočit mrazivé a přitom tolik civilní prostředí. A ještě víc mě překvapilo, že máme výborného scenáristu, schopného vymyslet a popsat spletitý systém mezilidských vztahů rozhádaného městečka. Detektivní linie je ovšem jednoznačná slabina. Parádní kategorií seriálu je atmosféra. Občas je tak hutná, že jsem ty těžce zkoušené chudáky se skelným pohledem a mastnými vlasy přes obrazovku počítače skoro cítil. Zápory téměř nejsou. Velkým úspěchem je ale už to, že se Pustina s perfektním Forbrydelsen dá srovnávat, a nevyjde z toho vůbec zle. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Věřím, že pro obyčejného, nezasvěceného prosťáčka (který proklikává českýma kanálama a je zvyklý na nekonečné pořady od veřejnoprávní televize) to bude jak procitnou po slepotě a znovu vidět barvitý svět. Herci jsou vesměs špatní, ale znělka, nápady, naše prostředí a i trochu z toho stále víc a víc populárního amerického artu vám zaručí kvalitní několikahodinové napětí plné vypjatých potyček, násilí, sexu a českého jazyka v mluvené podobě. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Hutný, atmosferický a neskutečně dobrý ČESKÝ seriál. Dobrý je slabé slovo, klidně tomu nalepím nejlepší český seriál za posledních šest let a co se týče dramatické tvorby, tak jsem asi nic lepšího českého ze seriálů v televizi neviděl. 9/10 Uprostřed se tempo mírně zadrhlo. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Mám z Pustinu ohromnou radost, jelikož dokazuje, že když se talentovaným českým tvůrcům dají peníze a prostor, tak z toho může vzniknout, něco za co se nemusíme stydět. Česká kinematografie má jeden velký problém a to, že na jeden kvalitní projekt, připadne dalších pět sraček, takže se z toho začarovaného kruhu nelze moc dostávat. A moc tomu nepomáhá mentalita českých diváků, který radši půjdou do kina na nový film od Trošky, než aby koukli na artově pojatý film jako je např. Já, Olga Hepnerová. A totéž platí i pro televizi a jejich seriály. A proto díky bohu za HBO. Pustina svým vizuálem hned připomene severské detektivní seriály, které mají hutnou a depresivní atmosféru. Toto je zvláště podpořenou perfektním intrem, které několikrát dá vzpomenout na Temný případ. A svým způsobem, tak pokračuje i ve svém vyprávění, které je zasazeno do severské vesničky Pustina, kde je všechno rozpadlé, špinavé a ne moc idealistické. A kupodivu to platí i pro postavy. Jsou to zlomené existence, které se snaží nějak přežít a vydobýt si své místo na slunci. Je velmi fajn, že postavy nejsou černobíle, a můžeme s nimi soucítit, a zároveň je nesnášet, protože se chovají jako největší svině. Nic není, tak jednostranné, jak se zprvu zdá. A spoustu postav hodně mile překvapí a takový Karel v podání Jaroslava Duška je toho zdárným příkladem. Další velkou pochvalu si zaslouží herci, kteří opravdu hrají. A to myslím naprosto vážně. Je opravdu milé vidět české herce hrát a díky tomu je o to více, vidět ta propast mezi seriály od HBO a běžnou českou produkcí, kterou denně konzumujeme. Zuzana Stivínová, Leoš Noha, Petra Špalková, Jan Cina, Eliška Křenková nebo již zmíněný Jaroslav Dušek a spoustu dalších. Hodně moc se mi líbilo jak je celý seriál zrežírovaný. Je vidět, že Alice Nellis a Ivan Zachariáš mají prostředky k tomu, aby realizovali svojí vizi a můžou si tak dovolit hrát si s formátem. Máme tu pomalejší záběry, záběry na přírodu, různé přelety a další hrátky kamerou a vyprávění, které známe ze zahraničních filmů. A dávají nám pocit, že sledujeme něco více. Pustina není bez chyb a má problém, jako většina seriálu a to, že všechny epizody nemůžou být bombastické a mít spoustu zvratu a nečekaných událostí, takže se dostaví pocit, že jedna nebo dvě epizody působí trochu zbytečně, a že by se dalo krátit. A taky spousta zápletek není dotažená do konce a u některých je to celkem škoda, jelikož by případná katarze mohla dát některým scénám nový rozměr. Tak jako, tak to nic nemění, že Pustina je hrozně super a všichni by jí měly vidět, aby se přesvědčili, že i u nás jde točit věci, na které se dá v televizi koukat. Jasně nebudeme se smát a budeme mít depresi z toho co uvidíme, ale furt je to příjemnější realita, než se koukat na projekty, které z nás dělají idioty. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama