Reklama

Reklama

Z mořské vědecké laboratoře Aquatica unikne velký žralok a napadne loď s mladými milenci. Farmaceutická firma, která sponzoruje práci laboratoře, se po tomto incidentu rozhodne, že pokud jim vedoucí projektu, doktorka Susan McAlesterová, do osmačtyřiceti hodin nepředloží výsledky své práce, žádné další peníze nedostane. Susan, pracující na možnosti získávat ze žraločích mozků protein, který by zastavoval a léčil Alzheimerovu chorobu, doprovází na základnu zástupce společnosti Russella Franklina. Ten se seznámí s dalšími členy výzkumného týmu a netají se antipatiemi k lovci žraloků Carteru Blakeovi, který se zase pro změnu netají antipatiemi k práci Susan a jejího týmu. Aby získala dostatek proteinu, musela vytvořit tři obrovské žraloky, kterým s pomocí genetických manipulací až pětkrát zvětšila objem mozkové hmoty. Geneticky upravení žraloci útočí koordinovaně, jsou schopni plavat dozadu a dokáží vyřadit z provozu kamerový systém, který je hlídá. Během večerního experimentu se žralok probere a ukousne ruku jednomu z vědců. Žraloci, jejichž inteligence se genetickým zvětšením mozkové hmoty nečekaně zvýšila, způsobí explozi vrtulníku. Pak s pomocí kovových nosítek rozbijí pozorovací sklo pod hladinou. Stanice je okamžitě zaplavena vodou. Susan, Carterovi, Franklinovi a několika dalším se podaří uniknout do nezatopených částí. Začíná boj s časem, stoupající hladinou vody a inteligentními, krvelačnými žraloky. (TV Nova)

(více)

Recenze (408)

kingik 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin chtěl dostat diváka do transu a to se mu povedlo. Nápad s inteligentními žraloky zabíjejícími vše živé by se v rukou méně zkušeného režiséra mohl klidně zvrhnout v naprostou slátaninu, ale Harlin dost kašle na propracované dialogy a jednoznačně dává prostor napínavé akci a likvidaci postav v pořadí, v jakém byste to neočekávali. Triky nepatří ovšem k tomu nejlepšímu, co je ve filmu k vidění. V některých sekvencích animovaní žraloci působí až legračně, ale film se naštěstí nebere nijak vážně, navíc Harlin nedává prostor nudě. 80% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Je to sice blbost největšího kalibru ale já jsem se docela slušně bavil. Musíte přistoupit na fakt, že to režisér nemyslel tak úplně vážně a chtěl spíše pobavit. A to se mu povedlo. Pár slušně napínavých a akčních scén, povedená hudba a dobře hrající herci. Navíc Harlin nectí klasické pravidlo v pořádí umírání zúčastněných postav. Věřte, že občas budete překvapeni. Největší slabinou tak zůstávají v některých případech opravdu mizerné triky. Nejlepší "žraločí" film do dob "Čelistí" a zatím poslední Harlinův dobrý film. ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Výhodou tohohle filmu je ta sktečnost, že Harlin vzal všechno dost nekompromisně. Žádné výhody pro nikoho, žádné klasické konce (schematičnost je zde opravdu silně nabourána). Syrovost - v tom tkví síla Útoku z hlubin a právě díky ní (a svižné režii tradičně akčního Harlina) se dají překounost i ti trapně animovaní žraloci... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Podobny filmy fakt nemusim, ruzne upraveny zvirata a debilni pribeh. Jenze tohle je jedna z mala vyjimek. Pribeh tu je v ramci moznosti slusnej, triky taky nejsou nejhorsi a herci se snazi. Navic az do konce nevite kdo prezije. Sice se da rict, ze se porad opakuje situace, ze se nekam zavrou, prijede zralok, zavrou se jinde atd., ale Renny Harlin vse natocil dostatecne svizne, dost napinave a hlavne zabavne, takze se u tohohle filmu vzdy dobre bavim. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Áno, príroda VIE zabíjať. Ale človeku sa nevyrovná.“ Po rokoch musím zmeniť hodnotenie z "len" 3* až na 4*. Prvý raz som Zradnú hlbočinu videl v kine v r. 1999 a páčila sa mi. Lenže CGI mi už vtedy pripadali tragické a tak som odmietal dať 4*. No odvtedy ubehlo veľa rokov (desaťročí), veľa extra mizerných žraločích trilerov a hlavne veľmi veľa repríz. Musím s prekvapením skonštatovať, že ma Zradná hlbočina fakt baví. Dokonca by som sa možno nebál označiť ju svojím spôsobom za kultovú. Scény a hlášky poznám naspamäť a aj to je jeden z poznávacích znakov kultu. Triky sú isteže stále otrasné. A lepšie to už nebude.  A žraloky tak úžasne menia veľkosť, apetít a silu, až by si to zaslúžilo detailne rozpísať na tri A4  (v jednej chvíli sa zmestia do vody, ktorej hladina dospelému chlapovi siaha ledva po pás, inokedy by ste ich nenapratali do kamióna). No kasting je natoľko mohutný, atmosféra natoľko temná, výprava parádnej podmorskej stanice natoľko geniálna a scenár natoľko nečakaný a osviežujúci (absolútna nepredvídateľnosť, čo sa týka bodycountu), že MUSÍM dať 4*. Vyznením Zradná hlbočina pripomína Jurský park (vedecký experiment s obrovskými živočíchmi idúci proti matke prírode, luxusný areál odtrhnutý od zvyšku sveta oceánom, ktorého personál na víkend odchádza domov a zostáva len nevyhnutne potrebná základná zostava, všetko sa vplyvom počasia, ľudskej nezodpovednosti a technických problémov, vymkne spod kontroly a nastáva boj o holý život). A samozrejme Čeľuste. Hollywoodom koluje legenda, že scenár skutočne pôvodne niesol názov Čeľuste 5 a až potom sa to prepísalo na Zradnú hlbočinu. Dokonca nechýba dlhý a mrazivý monológ v podaní Samuela L. Jacksona, ktorý až priveľmi evokuje nezabudnuteľný monológ Shawa z kultových Spielbergových Čeľustí. Hoc je to môj obľúbený film, režisérovi nepomohol, skôr naopak: pri rozpočte 60 miliónov ich na celom svete zarobil 91, čo fakt nebol žiadny dôvod k oslavám. Kino Považan NMnV 1999 ()

Galerie (70)

Zajímavosti (14)

  • Oranžový Mini-Sub, který lze ve filmu zahlédnout, se objevil také ve snímku Koule (1998), kde Samuel L. Jackson také hrál. (slatkac)
  • Režisér Renny Harlin prohlásil, že tohle byl nejtěžší snímek, na kterém kdy pracoval. (slatkac)

Reklama

Reklama