Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hraný dokument Lubomíra Hlavsy podle scénáře Mileny Štráfeldové přibližuje závěrečné období života mistra Jana Husa. Nejde ale o zfilmovanou učebnici. Z historických dokumentů víme, že se mistr Jan v době svého kostnického věznění sblížil s jedním ze svých žalářníků, s jistým Robertem. Dokonce pro něho napsal jedno své významné dílo – traktát De matrimonio (O manželství). Tato skutečnost inspirovala vznik filmu, který k představení charakteru, myšlenek i osudu Jana Husa využívá fiktivní příběh lásky dívky Markéty a žalářníka Roberta. Mistr Jan Hus, hrdina z učebnic, tu dostává lidskou tvář. Ztvárnění hlavní role se ujal Vladimír Javorský. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (18)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tohle dokudrama nenaplnilo svůj účel, vylíčit Husa prostě není v silách filmového média, vždy bude zkreslené. Jenže jako divák nejsem spokojen ani filmově a zase mi přijde, že obraz Husa je deformovaný přáním tvůrců. Je to opět snímek o ideálním člověku, napasovaný na učebnicově známou osobnost, se kterou si každý nakládá, jak chce. Pan Javorský samozřejmě za jedničku třikrát podtrženou, zbytek anémie. I tak o několik tříd lepší než ten Svobodův czechšmejd. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Výborné "dokudrama", které velice zkráceně shrnuje to nejdůležitější o našem středověkém velikánovi. Tato zkrácenost není vůbec na škodu, protože vše je dobře myšlenkově uchopené a na těch 52 minut je předneseno poselství s uspokojivou informační (a etickou) hodnotou. Jsem přesvědčen, že se tento počin může dobře využít i ve škole. Vše je podáno objektivně a příkladně. Je možno se dočkat otázek odpustků, středověkého vnímání ženy, dále je zde objasněna problematika pověstného Zikmundova glejtu a vysvětlen význam koncilu v Kostnici atd. Vše je přirozeně napojeno na Husův osud a na jeho nadčasové myšlenky, které možná až přespříliš předběhly svou dobu. Co se týče objektivity, oceňuji, že je zde poukázáno na to, že koncil Husa skutečně upálit nechtěl. Šlo o jeho odvolání, které by následně "uklidnilo" situaci v Čechách. Hus ale na svém přesvědčení trval a tímto činem se stal nesmrtelným. To je přirozeně viditelné i na osudu Štěpána z Pálče, kterého můžeme kontrastně vnímat jako "Husa, který selhal." Co se týče hereckého obsazení, musím vyzdvihnout Javorského. Ačkoliv jako skutečný Hus patrně nevypadá, byl podán přesvědčivěji než v Hádkově pojetí. I když musím přiznat, že Javorskému podstatně více seděl z "konkurenčního" husovského projektu Václav IV., kterého ztvárnil skutečně královsky. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Obrázkový dějepis se zaměřuje na líčení mocenských intrik. Na jedné straně do vnitřních stránek historických postav nevidíme, a druhé je nesvléká do naha. Hus je ve skvělém podání Javorského studentsky nadšený. Řemesla filmu jako obraz a střih jsou výborné. Film je to velebný, disputační a k nepřežití. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

TAKHLE měl vypadat ten loňský zpackaný třídílný Jan Hus. Tohle je sice jen komorní "dokudrama", ale funguje bezvadně. Javorský ztvárnil Husa naprosto přesvědčivě a ani ostatní herci rozhodně neurazí, přestože je na tom samozřejmě zároveň znát jistá nízkorozpočtovost. Pokud jde o historickou věrnost, pak navzdory víceméně fiktivnímu příběhu nastrčeného žalářníka a jeho partnerky, bývalé prostitutky, vystihuje film Husa velmi přesně... Proč je v Čechách vždycky takový problém natočit něco podobného jako normální, třebas komorní film? Celkový dojem: 90% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já se budu jen opakovat, máme historii nabitou událostmi a zvraty a je škoda, že si jí autoři nevšímají více i co se filmů a seriálů týče. Takže alespoň hraný dokument s Vladimírem Javorským, který se snad pro roli Jana Husa narodil. Díky úvodnímu textu České televize sice chápu, proč do ani ne hodinového díla zařadili pro mě nepochopitelně příběh nějaké Markéty a Roberta, ale zase to možná pomůže udělat si ucelený obrázek o postavení žen v tehdejší společnosti. Dnes bychom takového Husa potřebovali jako koza drbání. Církev se moc kritizovat nesmí, v naší společnosti je totiž stále zakořeněn 40 let trvající socialismus a každý takový kritik bude automaticky brán jako komunista, a to navíc ani nejsme tak věřící země jako Polsko. Přitom právě v této zemi by Hus měl z čeho brát. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama