Reklama

Reklama

Magický kruh Vánoc

(koncert)
Hudební
Česko, 2015, 50 min

Obsahy(1)

Poutní barokní kostel ve Křtinách bude svědkem vánoční magické chvíle – symbolický kruh utvoří Hradišťan s Jiřím Pavlicou, Slovácký komorní orchestr, sbor Stojanova gymnázia Velehrad, smíšený sbor Gymnázia v Uherském Hradišti, děti ze souborů Dolinečka a Hradišťánek. Zazní vánoční písně od nejstarších dob po nové koledy. Kruh jako symbol pospolitosti a nekonečného času, vánoční doba jako připomínka zrození a světla a nad tím vším hudba. V nádherném barokním prostoru santiniovského kostela ve Křtinách se sešli Hradišťan s Jiřím Pavlicou, Slovácký komorní orchestr a dva sbory – dívíčí sbor Stojanova gymnázia z Velehradu a smíšený sbor z gymnázia v Uherském Hradišti. I repertoár tohoto vánočního koncertu se klene v historickém oblouku od prazákladů naší kultury – prvních staroslověnských písemných památek z doby Velké Moravy a nejstarších staročeských památek z doby Karla IV., od renesančních tabelatur po barokní kancionály, od lidových vánočních písní ze sbírek Františka Sušila a Františka Bartoše až po současnou tvorbu a nové vánoční písně.
Kromě lidových vánočních písní zazní i původní skladby Jiřího Pavlici – ta, jíž celý koncert začíná, zhudebňuje Metodějův překlad z 9. století, který se zachoval v opisech jeho žáků. Závěrečné Sanctum z Pavlicovy česko-latinské Missy brevis. Mezi jednotlivými skladbami zazní verše Josefa Veselého ze sbírky Víme o sobě v podání Tomáše Šulaje a Kristýny Maléřové-Podzimkové. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

topi 

všechny recenze uživatele

Santiniho kostel ve Křtinách sám o sobě působí magickým dojmem a vánoční písně, které zde pod taktovkou Jiřího Pavlici zazní, mají v barokní stavbě výjimečnou zvukovou kulisu. Krásné. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený koncert z kostela ve Křtinách s Hradišťanem a dalšími účinkujícími - Slovácký komorní orchestr v čele s Jiřím Pospíchalem, Pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad se sbormistrem Filipem Mackem a Viva musica, sbor Gymnázia Uherské Hradiště se sbormistrem Jakubem Tomalou. Verše přednesli herečka Kristýna Maléřová-Podzimková a herec slováckého divadla Tomáš Šulaj. ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama