Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po devadesáti letech putujeme po stopách Anglických listů Karla Čapka. Jak se za tu dobu změnila Velká Británie? V roce 1924 vydává tehdy už renomovaný autor Karel Čapek cestopis Anglické listy, který je záhy přeložen do angličtiny a následně i do mnoha dalších jazyků. Karel Čapek v něm v několika fejetonisticky laděných kapitolách popisuje svoje dojmy z Anglie, Skotska a Walesu. Kniha vyvolá ve Velké Británii velký ohlas. Zejména typickými postřehy autora, který si všímá především britských tradicí, národní povahy, demokracie – ale také úplných drobností a maličkostí, které okořeňují život. Ondřej Kepka, nositel Ceny Karla Čapka (2014), putuje po stopách slavného Čapkova cestopisu Anglické listy. Srovnává pohled Karla Čapka na tehdejší Británii se současným stavem a zamýšlí se nad myšlenkami slavného autora. Co se naplnilo z jeho vizí a co se naopak odebírá úplně jiným směrem? (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prehliadka známych aj celkom neznámych miest Veľkej Británie na počesť návštevy Karla Čapka. Občas sa moderátor snaží byť vtipný, aj sa mu to podarí, inokedy zase menej. Pre Čapkových fanušikov môže byť dokument väčším zážitkom, mňa zaujali len zaujímavosti ku Krakatitu a rozhovor s Grygarom. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dopisy od Karla Čapka pracují se základní otázkou, zda Karel Čapek vůbec v Anglii byl, když psal své Anglické listy. Ondřej Kepka (který stále vypadá jak Honzík z Arabely) putuje po stopách Čapka tak, jak Čapek své Anglické listy psal, takže od jihu Anglie po severní Skotsko a zase zpátky. Je to poměrně zajímavý cestopis z Británie s drobným přesahem ke Karlu Čapkovi, což není úplně špatný nápad. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý nápad vizuálně natočit Čapkovy reportážní cesty, což je viděl zdejším hodnocení 70%. Záběry ostrova Skye, kde jsem byl jsou mile chmurné.Snad mohlo být více takových záběrů přírody, ale v samotné Anglii pěkná filmovatelná příroda není. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príbeh okolo Karla Čapka ma príliš nezaujímal, ale v skutočnosti oň vlastne veľmi nejde. Úchvatná anglická a škótska výprava. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama