Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičký a mimořádně talentovaný závodník Jimmy Bly (Kip Pardue) jen těžko odolává tlaku, který s sebou nese oslnivá kariéra nového favorita velkých cen. Majitel závodního týmu (Burt Reynolds) proto povolává zpět do kokpitu zkušeného Joea Tanta (Sylvester Stallone), který má být mladému kolegovi oporou, krýt mu na okruhu záda a dovést ho k titulu mistra světa. Jejich hlavním soupeřem je šampión Beau Brandenburg (Til Schweiger). Jimmy Bly mu nebezpečně šlape na paty a navíc začal chodit s jeho bývalou dívkou. S Tantem má Brandenburg nevyřízené účty v podobě dávné nehody. Film se natáčel osm měsíců na devíti velkých cenách v pěti zemích světa. Kromě pohnutých osudů hrdinů a dramatických situací na závodních okruzích nabízí i jedinečné záběry z pohledu pilota, řítícího se cílovou rovinkou rychlostí 380 km/h. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (333)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle skvost jsem byla pozvaná týden poté, co jsem "úplně blbě" vybrala film já (Black Hawk Down) a řeknu vám, že, jak jsem se u Jestřába nebála, tady po mně šel pot, protože se to na mě řítilo ze všech stran, ať už to byla "šokantní" gesta jako sbírání mincí pneumatikama nebo honička formulí velkoměstem, nebo scénář - takhle nežvatlali snad ani Vinetů s Oldou než si pořezali zápěstí, Estella Warren to není herečka, to je další strašidlo, Burt Reynolds s tou škraboškou místo obličeje jakbysmet, a takhle bych mohla pokračovat. Jediná hvězdička napůl za muziku, která v souladu se závody příjemně šlapala, a za Ginu Gershon, ta aspoň blábolila sexy. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Takřka zhovadilý scénář vytahuje z kanálu nadupaná režie odumírajícího Rennyho Harlina a můj oblíbenec Til Schweiger, jenž si konečně pořádně otevřel dveře do Hollywoodu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné pocity. Na jedné straně režijně dokonale zvládnuté závodní scény, na straně druhé Slyův scenář, plný klišé, který si neodpustil takové "perly", jako např. stíhací scéna v ulicích Tokia. Renny Harlina je mi líto. Je to znamenitý režisér, ketrý by si zasloužil dobré scenáře a trochu toho štěstí, aby se zase vrátil na výsluní. A Slye je mi líto taky. Mám pro něho slabost. Pokusil se o nového Rockyho a nevyšlo to. Že by už definitivně labutí píseň? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když se rozhodnete natočit film z prostředí jedné z mnoha pseudozajímavých formulových soutěží (doufám, že tahle byla fiktivní...) a dáte tomu zápletku plnou intrik a zhrzených milenek ve stylu Melrose Place a doplníte to brutálně efektními, ale zhruba stejně brutálně reálnými počítačem animovanými scénkami dobrými tak do arkádové série Need For Speed, dostanete tohle...a podle toho taky dopadnete, i když tam budete mít deset koček jako je Gina Gershon;) A to, že se k tomu propůjčili jezdci jako Montoya, da Matta, Alesi nebo Villeneuve, to je hrůza hrůzoucí...některých z nich jsem si totiž i docela vážil:) Ale protože po troše rozležení té úvahy v hlavě se mi zazdálo, že hudba byla celkem do pohody (rozuměj - pominul prvotní úděs nad tím, že i génius Rob Dougan tady boduje se svojí I'm Not Driving Anymore známou hlavně z traileru na Matrix Reloaded kde se objevila její instrumentální verze) a šíleně explozivní scény už k Harlinovi patří (i když odmítám říkat tomu režijní styl:)), dejme si skoro 2,5*:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ani tentokrát se velký comeback nekonal. Sly zde spíš připravuje půdu svým nástupcům. Film samotný má sice říz a spád, ale pořád je to sotva průměr. 50% Zajímavé komentáře: kleopatra, Radyo, klerik, MacGyver ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Sylvestr Stallone coby scénárista se nám pokusil naservírovat rádoby charakterní scénář, zasazený do atraktivního prostředí automobilových závodů. Ale jelikož jediná dobrá věc, kterou dosud napsal, byl Rocky, nedalo se očekávat (zvláště s přibývající senilitou jmenovaného), že by nás snad tentokrát překvapil nějakým trhákem. A hle! - skutečně se nestalo. :) Stallone (při vší úctě) už by měl definitivně zanechat všech činností, souvisejících s filmařinou a odebrat se do ústraní, kde by si mohl užívat zaslouženého důchodu. Jeho herecká "ekvilibristika" byla známá už dříve, ale v tomhle filmu jí snad nasazuje korunu - zatímco dříve si vystačil s kamennou tváří, nebo max.3 drsnými výrazy na film, ve Formuli se pokusil rozehrát celou škálu obličejů, dokonce se snažil i o úsměv (!). Nic na tom, že úsměv v jeho podání vypadá jako křeč, při níž mu koutky úst stejně pořád visí dolů (jak to ten chlap dělá?), co nedohnal výrazivem fyzickým, to se snažil dohnat coby mentor mladého závodníka slovní domluvou. Leč na tomto poli dopadl ještě žalostněji. Mnohé jeho rádoby poučné hlášky vyznívají přinejmenším trapně, pokud ne rovnou směšně. Logika některých dialogů je nabouraná snad ještě více, než celá řada formulí v tomto filmu (mimochodem, kdo chce vidět až přemrštěně efektní havárie, a mnoho, ten si přijde na své). Některé postavy působí v ději naprosto nepřirozeně a stejně tak se i chovají a hovoří, ačkoliv je k tomu nic nevede. Zkrátka a dobře, coby herec a scénárista Sylvester tentokrát dokonale propadl. Před výsměchem tento film zachraňují hlavně ony zmíněné bouračky - jejich množství je sice na jednu závodní sezónu značně přemrštěné, ale zato vypadají nesmírně efektně. Bohužel v celkovém kontextu filmu mají své místo jen coby "lepidlo" na díry ve zmíněném scénáři. Druhá složka, která se celkem vydařila, je hudební podklad. Ve filmu podehrává mnoho (i celkem známých) hitů, které jsou skoro vždy docela dobře zvolené vzhledem k aktuálně probíhajícímu ději. Bohužel ani ony nedokážou film vyzdvihnout alespoň na průměr. Je to škoda, kdyby se scénáře ujal nějaký zručný pisatel, dokázal by do něj určitě zakomponovat lepší děj i zápletku. Protože točit film o formulích je v dnešní době pro filmaře daleko snazší, než před lety. Ale aby ten film vypadal zajímavě, potřebuje mít sladěny všechny prvky. Tento měl jen hudbu a efekty. Nic víc. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $94miliónovTržby USA $32,720,065Tržby Celosvetovo $54,744,738║ Tak toto bolo dosť zbytočné mútenie vody, a dokonca aj pri takom priemernom autíčkovom filme ako Rýchlo a zbesilo je to úplne nevýrazné, a priestrel nastal aj pri hereckom obsadení. A na vyše za takú prkotinku vysoliť taký rozpočet, tak to už je fakt odvaha a hlavne keď to točí potápač drahých filmov ako je Renny Harlin. /30%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Stallone je snad nepoucielnej. Toci jeden propadak za druhym a presto se neustale vraci. Asi jeste nepochopil, ze s jedinym pohledem z nej herec nikdy nebude ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nechutně patetická sračka (kterou jsem řízením osudu a lenosti přepnout viděla už skoro třikrát, lolol), * za sympaťáka Tila. ()

tron 

všechny recenze uživatele

To je proste Stallone. Večný bojovník, omlátená pouličná bitkárska doga raz za rok vyhlasujúca „končím“, aby sa o mesiac vrátil a udieral päsťami do stola. O svojom veľkom príbehu z prostredia formúl bohužiaľ sníval tak dlho, až nápad zjavne vyschol a stratil originalitu. Nepomáha ani béčkarský kasting (Burt Reynolds? Kip Pardue? Til Schweiger? Brent Briscoe? To ako vážne?) a sterilná, nudná réžia Renyho Harlina, ktorý bol zjavne ešte v šoku zo svojich prepadákov Ostrov hrdlorezov a Zradná hlbočina. Vzniklo uchádzajúce remeslo, ktoré od vyložene ospalej rutiny zachraňuje práve mäsitý Sly a ďalší z jeho uličných monológov na tému mužská povaha. Divákov snímka vôbec nezaujímala, stála 94 miliónov a celosvetovo ich zarobila o 40 miliónov menej (!). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem fakt necekal, myslel jsem, ze to bude nejaka sracka, ale nakonec jsem byl mile prekvapen. Samozrejme je to film urcenej jen pro pobaveni, takze se v nem nic hlubsiho nesmi hledat. Pribeh je mirne receno jednoduchej a naivni a je tu jen kuli tomu, aby posouval dej po jednotlivych zavodech. A o tech to je a ty jsou fakt skvele natoceny. Ne ze bych se kdyz nejsou zavody nudil, precejen Harlinova rezie je dostatecne svizna (spolu z hudbou), ale ty zavody jsou o moc lepsi. Vyborne natoceny (skvela kamera) a slusny triky, i kdyz je misty videt jak sou pocitacovy. Hlavne zavod v Nemecku a posledni zavod stoji za to. Herci jsou prumerny, ale vypadaj vcelku slusne, tak neni co resit a Kip Pardue je docela podobnej Kimi Raikonnenovi. Stallone je tu bohuzel jen v mensi vedlejsi roli, ale mozna to je dobre, protoze se furt tvari dost krecovite. Nejvic se mi libil Til Schweiger, ten byl asi nejlepsi. I kdyz ma film skoro dve hodiny, tak jsem se vubec nenudil a musim dat vysoke hodnoceni. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Formule je klasickým představitelem akčního filmu, jak se dělat nemá. Postavy plochý, příběh nulovej, herci jenom na oko a prostředí na první pohled efektní. Vždycky mě dostane, když se ulicí města prořítí dvě F1 a výkladní skříně s mnohdy pancéřovaným sklem vyletí jako kanárek z klícky. Sly sice dělá svůj standard, jenže jeho postava je zkrachovalec a ne obvyklej akční hrdina a tak mu to moc nejde. Celej film vlastně nad vodou drží jenom to prostředí závodiště, ale to člověk na F1 nezávislý nedocení. Je to prostě jedna velká trapná efektně bouraná nuda. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Dobrý snímek z prostředí rychlých kol. Sly opět nepředvádí žádný zázračný výkon, ale film táhne poměrně s přehledem. ()

Skejpr odpad!

všechny recenze uživatele

NE! NE A NE A NE! Todle ignorovat. Kravina největšího kalibru, popírající jakékoliv fyzikální zákony a realističnost, bez špetky napětí, s postavami tak plochými a prvoplánovými, že je to až k blití, a ta scéna, kdy formule vyletí do vzduchu zpomaleně, a pod ní podjíždějí jiné, a ona pak ťukne něčím o jednu, která pod ní podjíždí a odlítne půl kiláku.... Zvedá se mi kufr,jen si na to vzpomenu. ()

Reklama

Reklama