Reklama

Reklama

Jak počasí tvořilo historii

(TV film)
  • Česko Jak klima měnilo historii (více)
Německo, 2015, 2x50 min

Režie:

Sigrun Laste

Obsahy(1)

Zdá se, že vcházíme do bezprecedentního období extrémního počasí, poznamenaného přírodními katastrofami ohromných rozměrů: smrtelná sucha, masivní povodně, zmenšující se polární čepičky a devastující bouře. Tento poutavý pořad nás vezme na fascinující jízdu po horské dráze historií nestálého klimatu. Úchvatné obrazy ilustrují jeden z nejstarších příběhů Země: vyvažování přírodních sil tvořících klima od počátků času. Půjdeme ve stopách jednoho ze stvoření: od našeho objevení se kolem roku 200 000 před Kristem lidé bojují o přežití ve vrtošivém a nestálém zemském podnebí. (Viasat)

(více)

Recenze (3)

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

První části není moc co vytknout, ve druhé se dochází k příliš jednostranným závěrům a zjednodušením. Na jedné z map není České království. Francouzskou revoluci nezpůsobil pouze hlad, protože ten panoval mezi většinou populace celý středověk a mnohdy v daleko děsivější míře. Přebytky ve středověku byly malé, což v dokumentu je místy i popíráno a populace příliš nerostla. Populaci kosily neúrody, hladomory a epidemie, což jistě mohla způsobit malá doba ledová. Celkově je středověk příliš zjednodušen. Zajímavé jsou informace o výbuchu sopek r. 536 a Tambory v roce 1815. Naprosto to sedí s údaji kronikářů a jiných záznamů o následných neúrodách. ()

romanz123 

všechny recenze uživatele

První díl se mi moc líbil a bylo úchvatné uvědomit si, kolika klimatickými změnami a vlnami si Země prošla třeba "jen" za posledních 10 tisíc let. Druhý díl mi ale přišel trochu chaotický, hodně se tu přeskakovalo v čase a některé věci postrádaly souvislosti nebo byly dle mého mimo souvislosti. Celkově hodnotím jako mírně nadprůměrně podařený dokument. ()

cica 

všechny recenze uživatele

Skvelý dokument, ukazuje rôzne súvislosti, ktoré nakoniec viedli k zmenám v ľudskom svete. Platí tu to staré známe - bez poznania histórie nepochopíme dnešok. Som nadšená! ()

Reklama

Reklama