Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátá loď je příběhem dětského dobrodružství, svět dospělých viděný dětským pohledem, tedy i s tím, co dospělí nevidí. Film vypráví příběh dětí, které se bezpečněji než doma cítí na ulici, kde hledají záchranné čluny mezi pohádkou a drsnou realitou. Takovým dítětem je i Jarka. Je jí deset a má mámu, která nechce být mámou. Jarka je stále sama, zoufale hledá lásku a nachází ji náhodou, když se rozhodne nahradit matku dvěma batolatům, s kterými se ukryje v opuštěné zahradní chatce. Spolu s chlapcem Kristiánem si takto vytvoří dětskou rodinu, dobře ukrytou před očima dospělých. Svůj svět v zahradě, který si na chvíli dokázali vytvořit, a pouto, které mezi nimi vzniklo, si odnášejí do života jako cosi tajemně čistého a trvalého. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (86)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film o děvčátku, které se rozhodlo dát opuštěným batolatům to, čeho se jí celého života nedostávalo. Slovensko v koprodukci s Českou republikou dokázalo po delší době stvořit opět koukatelnou záležitost. O depresi nemůže být nouze. Snímek představuje divákům nelehké životní osudy z dětské perspektivy. Od okamžiku "osvojení" dětí velmi vydařený snímek nedlouhé stopáže s výtečnou audiovizuální stránkou a nečekaně zdařilými dětskými výkony. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Dej je minimálny, zápletka sa rozvinie až v polovici stopáže. Film je umelecký, celý čas sa sústredí na hru s kamerou a malé deti vedú dospelácke dialógy. A scenár? Navzdory faktu, že to je podľa skutočnej udalosti, som mu neveril a strašne som sa nudil. Casting zlyhal, pretože všetky postavy veľa sympatií nepobrali. Ale hlavní protagonisti sa snažili, ako mohli. Možno by bolo múdre konečne natočiť slovenský film nabitý radosťou a pozitívnym dejom, aj keby bol od A do Z vymyslený. ()

Reklama

OG_Swifty odpad!

všechny recenze uživatele

62% tomuhle, no to snad ne .. :D dlouho mi trvalo, nez jsem si tenhle film sehnal, a stalo to fakt za to... co zacalo jako sonda do rodiny ucastniku Vymeny Manzelek nakonec skoncilo nepoutavym pribehem o tom, jak mala holcicka s kukucem Grety Thunberg a zdanlive (nejsem si totiz jisty) postizenym mladsim chlapcem opecovavaji ukradena mimina. Totalni WTF, kdy prvni pulka vlastne nijak nesouvisi s denim v te druhe, ktera pusobila alespon souvisle. Film zustane vicemene otevreny az do konce, coz nevadi, protoze na nejakou realitu se v nem nehraje. Vsechno je to o tech POCITECH a byl to pro me naprosty mor to vydrzet az do konce. Nechci byt zly, ale nevidel jsem krome delky filmu nic, co by stalo alespon za jednu hvezdu, a to jsem tehle cesko-slovenskych specialit ze zanru "vsechno je v prdeli" uz par videl.. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(40/2018) / Znovuobjavené čaro, ktoré som naposledy registroval v dávnych rokoch slovenskej kinematografie. Piata loď je "najslovenskejší" film posledných rokov. Vizuál a kompozícia scén patrí určite k top počinom vôbec. A úplny záver ma zastihol nepripraveného a v tom najlepšom ma totálne odstrelil zo sfér očakávaného. Ani Piata loď sa nevyhla niektorým (klasickým) neduhom slovenského filmu, ale emócie z videného vo veľkom prevládli. (9/10) ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Slováci jsou daleko lepší filmaři než my. Vybírají si zajímavé scénáře mapující skutečné lidi, skutečný život, skutečnou tvář chudoby a sociálních problémů. Nezesměšňují ve filmech zdravotně postižené a cikány, jako to umíme jen my a jako nic jiného již dál natočit neumíme. Jsme prostě ubožáci. Perfektní kamera, děj, každý detail i herecké výkony. Rovno severským snímkům. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. února 2017 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Jen do užšího finále na hlavní dětskou roli se dostalo rovných 100 děvčat. Castingu věnovala režisérka Iveta Grófová mimořádnou pozornost. Představitelku Jarky nakonec objevila v sousední ulici. (klukluka)
  • Film vznikl podle sedm let staré knihy „Pádá loď“ od Moniky Kompaníkové, která se zase inspirovala skutečnou událostí, kdy děvčátko v Čechách ukradlo kočárek s miminkem a hrálo si na maminku. [Zdroj: časopis Cinema 05/2017] (ČSFD)

Související novinky

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Začínají 24. Dny evropského filmu

Začínají 24. Dny evropského filmu

01.04.2017

24. Dny evropského filmu proběhnou v Praze 6. - 13. 4. (kina Lucerna, Světozor, Royal a Kino Pilotů) a v Brně 14. - 17. 4. (kino Scala). Jejich ozvěny se pak budou konat v Boskovicích (18. - 20. 4.),… (více)

Reklama

Reklama