Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátá loď je příběhem dětského dobrodružství, svět dospělých viděný dětským pohledem, tedy i s tím, co dospělí nevidí. Film vypráví příběh dětí, které se bezpečněji než doma cítí na ulici, kde hledají záchranné čluny mezi pohádkou a drsnou realitou. Takovým dítětem je i Jarka. Je jí deset a má mámu, která nechce být mámou. Jarka je stále sama, zoufale hledá lásku a nachází ji náhodou, když se rozhodne nahradit matku dvěma batolatům, s kterými se ukryje v opuštěné zahradní chatce. Spolu s chlapcem Kristiánem si takto vytvoří dětskou rodinu, dobře ukrytou před očima dospělých. Svůj svět v zahradě, který si na chvíli dokázali vytvořit, a pouto, které mezi nimi vzniklo, si odnášejí do života jako cosi tajemně čistého a trvalého. (CinemArt)

(více)

Recenze (86)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Hezké filmové sdělení a vykreslená touha děvčátka po rodině. Tvůrčí talent ano, zejména je patrný cit pro estetickou stránku, ale nutno říci, že je vše ve velkých začátcích, ty umělecké ambice prozatím nebyly posunuty někam výše a ta chyba je spíš ve scénáři, který ani té kratší stopáži nestačí... slabší místa by zasloužila prostříhat, navíc by to chtělo i komplikovanější strukturu vyprávění, takhle se bohužel divák místy nudí... 55 % ()

HarryBlock 

všechny recenze uživatele

Piata loď sa bohužiaľ utápa v ľútosti, každý rodič tu pôsobí ako idiot a každé dieťa ako nevinný „anjelik“, takže tu nevzniká skutočná dráma, ktorá je postavená na neriešiteľnom konflikte, nekonfrontuje sa tam detská naivita s „dospelou triezvosťou“, ale deti sú, vďaka až neuveriteľnej necitlivosti dospelých, vo svojej naivite utvrdzované. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Sociální drama inspirované skutečnou událostí. Je to celkem těžce koukatelné, ale má to pár dobrých věcí: 1) úžasný profi vizuál 2) hlavní hrdinka 3) sociální podtext ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Prvý výraznejší slovenský úspech filmu v novodobej histórii za hranicami Slovenska (Krištálový Medveď z Berlinale v kategórii Generation KPLUS). Bol som mile prekvapený, je to asi môj prvý slovenský film v kine asi po 10 rokoch. Prvú polovicu by som dosť prestrihal a učesal, pretože sa tam toľko až nedeje, ale ako náhle sa ocitáme v chatke vo Vinohradoch, tak sa začne herecký koncert dvoch malých detí, ktoré boli fakt dobre obsadené. Bol som vážne prekvapený z kamery a že slovenskí filmári si konečne zvolili aj inú paletu farieb a nie je to klasický šedivý filter a la Instagram. Zdravíme tvorcov Únosu. 7/10 ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Zdařilej pokus o nenápadnej atmosférickej sundance nezávislák, aneb slovenská verze "Florida Project" se světovou kamerou, která se v našich končinách zatím moc často nevidí... ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Ako najproblémovejšie vidím to, že dej sa pohne zo svojho miesta až keď dve bábätká opustí ich mať. A to je až v polovici snímky, dovtedy je to vizuálne pekné, ale nie natoľko, aby ma to oslovilo na veľké superlatívy. Celý film má však zvláštnu auru a Grófová je čo sa týka práce s detskými hercami doma. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Škoda tej nudy, ktorú spôsobila prílišná snaha o umelecký dojem, lezúce chrobáčiky ho neurobia. A tak nebol. Škoda myšlienky o potrebe lásky pre dieťa, ktorá sa minula vďaka hlúpemu textu záverečnej pesničky "keď deti majú deti...." a prestárnuté staré dievky bez detí sa mohli tešiť, že toto sa im nestane. Knižnú predlohu by som si vedela predstaviť spracovanú aj lepšie, lebo je výborná. Film už taký nebol. Fakt škoda, lebo na to mal našliapnuté. ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Rovnako snové, introspektívne a vizuálne nádherné ako kniha, avšak z nepochopiteľných dôvodov (financie?) useknuté a nedopovedané na konci (tí, ktorí nečítali knihu sú jednoznačne v nevýhode), chýba tomu tak 10 minút do 4 hviezdičkovej dokonalosti. ()

kelto44 

všechny recenze uživatele

Vobec som necakal do coho idem a ze sa mi to bude pacit az tak velmi , dnes uz filmy a serialy z cz/sk nestoja skoro za nic. Piata lod ale k mojmu k prekvapeniu je naozaj dobry film , herci za cenu stoja a scenar nie je zbytocny ako pri inych sk filmov a serialov. Film ma ani nenudil , je dobry no aj tak to nie je v nicim zvlast genialne , proste len po dlhej dobe vyborny slovensky film. /75%/ ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Piata lod je svojim spôsobom jedinečny film.Iveta Grofova nam vyrospravala velmi smutny a silny pribeh o malej Jarke ktora trpi nezaujmom svojej mladej matky ktora Jarku berie skôr ako kamaratku ako dceru a viac ako sa starat o dceru chce si uživat život.Vdaka nehercom v hlavnych ulohach pôsoby film autenticky a poeticky vizual dava priestor silnym myšlienkam tykajucich sa detstva v nas.Stopaž 85 minut by mohla byt pokojne aj dlhšia o 20 minut.Piata lod je artovy film ktory neuputa masove publikum čo je škoda lebo tento film by si zaslužil viac divakov. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

První půlhodina se ještě dá, protože divák je zvědavý, co se z toho vyklube. Nu, a protože se nevyklubalo nic, přichází, tedy u mne, tzv. odpočinková fáze, kdy možno sáhnout na PC po hře v karty, či jiné bohulibé činnosti. Pak už jen následuje rychloposuv. Ono to totiž nikam nespěje. Prostě je to jen vyprávění o ničem. O dvou opuštěných dětech, z nich je každé opuštěné jiným způsobem. Nezajímavé téma, nezajímavě zpracováno. ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Už dlho sa mi nestalo, že som si pozrel film na jeden dúšok bez rozdelenia na dve časti. Krátke, jednoduché a veľmi reálne. Pre mňa o to reálnejšie, že sa to odohráva v Rači. ()

7suede7 

všechny recenze uživatele

Pribeh vyrozpravany hlavne obrazom, velmi dobra praca kamery. Dialogy a herecke vykony uveritelne. Po dlhom case dobry slovensky film. ()

teplic 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica tejto ̶p̶i̶č̶o̶v̶i̶n̶y clivej, lyrickej a hlbokej snímky je nudná a pridlhá. Že má decko zlý život sa dalo ukázať aj v desiatich minútach, čo sa aj stalo, ale nemuselo sa to hromadiť do 40 minút. Aspoň by mali tvorcovia/tvorkyne viac času vymyslieť normálny záver a nie fantastický, alegorický a bolestivo priehľadný mišmaš. Ceny od Nemcov to dostalo asi preto, lebo im učarovalo post-apo panoptikum východoeurópskych ksichtov a betónopíc. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Tak predne - pokud mate male deti, nebo jste pred par lety meli batolata, budete mit docela zmordovany nervy. Ja mel a to bylo to nejsilnejsi, co jsem z filmu mel. A rozhodne nebudu sam. Syrovost snimku je skutecne neco, co na vas pusobi a vytvari presne tu spravnou atmosferu. Detska naivita, chovani odkoukane od nepovedene matky a babicky, zkusenost divky, co se musela mnohdy starat sama o sebe, detske hry. To vse velmi dobre namixovane do deje, ktery by se nejspis asi nestal. Detsti herci jsou vyborni, hlavne Vanesa uplne skvela. Maly film rozpoctem, velky film dusi a sdelenim. ()

Související novinky

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Začínají 24. Dny evropského filmu

Začínají 24. Dny evropského filmu

01.04.2017

24. Dny evropského filmu proběhnou v Praze 6. - 13. 4. (kina Lucerna, Světozor, Royal a Kino Pilotů) a v Brně 14. - 17. 4. (kino Scala). Jejich ozvěny se pak budou konat v Boskovicích (18. - 20. 4.),… (více)

Reklama

Reklama