Reklama

Reklama

Sesterská láska

  • Velká Británie Sister My Sister (více)
Drama / Psychologický / Thriller
Velká Británie, 1994, 86 min

Obsahy(1)

Francúzske provinčné malomesto roku 1932. Dve mladé ženy, sestry Christine a Lea, sa po dlhšom odlúčení opäť stretávajú. Podarilo sa im obom získať prácu v domácnosti pani Danzardovej. Pani domu je vdova a žije so svojou mladou dcérou Isabelle život privilegovaných príslušníkov vyššej strednej vrstvy, život pozbavený akýchkoľvek povinností, život takmer hermeticky uzavretý medzi štyrmi stenami domu. Hodiny ich dní napĺňajú kartové hry, cvičenia hry na klavír, vyšívanie, sekírovanie a podozrievavé kontrolovanie oboch sestier, ktoré naopak trávia hodiny svojich dní leštením príborov, drhnutím dlážky, zbieraním rozsypaných špendlíkov, tichým vstrebávaním neustáleho ponižovania a despotického zaobchádzania. Christine a Lea majú však na rozdiel od pani Danzardovej a jej dcéry jednu vražednú výhodu – nadovšetko sa milujú... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu vystupují čtyři postavy. Tři z nich mě nudili a ta třetí byla zábavná svým šedomyším vzezřením kombinovaným s roztomilostí, což funguje pár minut, poté začíná nudit taky. To je ovšem docela zásadní problém, když všechny postavy ve filmu se vyskytující (!) vyvolávají pocity totálního nezájmu a člověk si na nich všimne tak maximálně toho, že herečky v historické věrnosti oželeli břit na svá podpaží. Navíc se přidávají scény, mající neskutečně hloupé dialogy ("Možná pojedeme do Paříže" "óh mamá, vážně??" "Na malé nákupy" "ohh mamá, kdy?!" ), které jsou totálním filmovým prototypem vycpávající vaty. Ovšem abych jen nenadával, po hodině se to celé rozběhne a přetočí se do velmi zábavného filmu, Sesterská láska se projeví (vkusně natočeno, mimochodem), a konečně přijde pořádná zápletka, která konečně dostojí zajímavosti tématu (stačí se podívat, čím je to zde otagováno - sestry, incest, muhaha), jenže tahle půlhodina prostě přijde moc pozdě a samotný závěr taky není tak dramatický jak by mohl a měl být. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi silně depresivní snímek, pojednávající o nekonečné lásce mezi dvěma sestrami, která přerostla až v intimní vztah. Když si představím, že bych měl v podobné době existovat, tak to není pomyšlení vůbec pěkné. Život všech ze 4 hlavních aktérek musel být neuvěřitelně nudný, nesmyslný a zbytečný. Není tedy divu, že všechny 4 byly zralé na umístění do peřin nějakého příjemného ústavu pro duševně choré. Jediné, čím obyvatel toho odporného domu mohl bavit byl sex, hra na piano a šití. Přičemž poslední dvě zmíněné činnosti dlouhodobě nemohou bavit zřejmě nikoho, takže je můžeme vyškrtnout. Obě děvčátka jsou v letech, kdy je jejich sexuální aktivita na maximu, takže spolu velmi často kopulovávaly. Jak taky tu trošku volného času trávit v takových podmínkách jinak?! Ze všeho nejvíc mě deprimovalo celkové hrozně pomalé plynutí celého snímku. Za 86 minut se nestihlo stát skoro nic. První polovinu se nestalo vůbec nic a tu druhou na sebe děvčátka dělala nadržené pohledy a sem tam došlo i na incestní lesbení. Ono by se nic nestihlo stát, ani kdyby měl snímek o 3 hodiny víc, protože v tomhle domě se nemělo stát co. Já se tedy musím přiznat, že valnou část stopáže jsem pociťoval extrémně silnou a hrozně nepříjemnou nudu. Konec snímku jsem velmi intenzivně popoháněl kupředu. Ten jediný je jako závan svěžího větru, protože konečně dojde na vytoužené finále, kdy pohár potlačované nasranosti psychicky labilní dívky se zcela naplní. Snímek na mě nezapůsobil nijak. Celou stopáž jsem byl absolutně chladný a k osudu dívek maximálně lhostejný. Jsem přesvědčen, že snímek mnohem více osloví něžnou a citlivou ženskou dušičku. S pánů si přijdou na své maximálně 4 % populace, mezi která jsem se nevešel. Nemohu si pomoci a musím sáhnout po hodnocení zcela nejnižším. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Truchlivá předzvěst o sobě neodbytně dává vědět, i kdyby jste zmeškali prolog a ten, kdo založil odbory, musel být jistě svědkem podobného zacházení. Kromě hereckých výkonů mě nepřestávalo fascinovat, co se musí dva naotáčet, aby jiní dva mohli zahálet, přičemž odměnou jim je kromě nevytopené komory a hrstky drobných jen pohrdání a spolubydlícím ustavičný strach... bossing jako prase. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Takže dva predpoklady aby u Vás film uspel: 1. Nečítať obsah, 2. Nepozerať si galériu. Čakať thriller, alebo nebodaj horor, je pri Sister, My Sister obrovská chyba, ktorá Vám dokaličí zážitok, z vynikajúco zahranej incestnej ponorkovej drámy. Aj to je už spoiler, ale tak plagát ste videli. Atmosféra, prekvapenie, dusno, čerešnička na záver. Luxus ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca, psychologická dráma a pritom tak netypická, tak zvláštna, že prinúti človeka popremýšľať či už niekedy videl niečo podobné. Odpoveď je rozhodne nie, ide o niečo originálne a predovšetkým neskutočne, ale neskutočne perfektne zahraté, hlavne postava Joely Richardson bola po psychologicke stránke jedna veľká mňamka. Vidieť ako sa postupe mení, ako zadržiava svoj chtíč, ktorý napokon aj tak prepukne plnou silou a ako všetko speje do tragického konca, bol silný a emočne vypätý filmový zážitok, dotiahnutý po hereckej stránke k dokonalosti. Keby nebolo pár slabších miest (hlavne v podaní domácich) tak idem do plna. Ale aj tak to bolo ťažké rozhodovanie. 89/100 ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Film je založený na skutočnom incidente, ktorý sa odohral vo francúzskom meste Le Mans v roku 1933, kde dve sestry, ktoré pracovali ako slúžky (Christine a Lea Papin) brutálne zavraždili svoju zamestnávateľku a jej dcéru. Obe sestry mali aj v skutočnosti medzi sebou incestný lesbický pomer. Vražda šokovala celé Francúzsko a doteraz ide o jednu z najkrutejších vrážd, ktoré sa stali vo Francúzsku. (westerns)

Reklama

Reklama