Reklama

Reklama

Sesterská láska

  • Velká Británie Sister My Sister (více)
Drama / Psychologický / Thriller
Velká Británie, 1994, 86 min

Obsahy(1)

Francúzske provinčné malomesto roku 1932. Dve mladé ženy, sestry Christine a Lea, sa po dlhšom odlúčení opäť stretávajú. Podarilo sa im obom získať prácu v domácnosti pani Danzardovej. Pani domu je vdova a žije so svojou mladou dcérou Isabelle život privilegovaných príslušníkov vyššej strednej vrstvy, život pozbavený akýchkoľvek povinností, život takmer hermeticky uzavretý medzi štyrmi stenami domu. Hodiny ich dní napĺňajú kartové hry, cvičenia hry na klavír, vyšívanie, sekírovanie a podozrievavé kontrolovanie oboch sestier, ktoré naopak trávia hodiny svojich dní leštením príborov, drhnutím dlážky, zbieraním rozsypaných špendlíkov, tichým vstrebávaním neustáleho ponižovania a despotického zaobchádzania. Christine a Lea majú však na rozdiel od pani Danzardovej a jej dcéry jednu vražednú výhodu – nadovšetko sa milujú... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Bláznivá Marguerita, tak jí říkali.“ - „A co řekla?“ - „Moc dobře to víš.“ - „Řekni mi to znovu, Christino!“ - „Jsou svázány na celý život, řekla. Svázány krví.“ Jenže aby té krve nakonec nebylo až příliš…Komorní drama vyznačující se důrazem na (stále víc) dusnou, stísněnou atmosféru, psychologii postav a herecké výkony celé čtveřice hereček. Ať už jde o znuděnou, zkrátka drženou dcerušku Isabelle, pořádkumil…ne, prostě zlou a despotickou paní domu, nešikovnou, nezkušenou „zmrzlou kočičku“ Leu a (především) Christine, precizní, poslušnou v práci, ale žárlivou a majetnickou v soukromí. Právě její rezervovanost, přísná sebekontrola, dbaní na přehnaných pravidlech paní domu v rozporu s její nezdravou, vášnivou láskou k sestře a strachem z její ztráty je místy docela fascinující pozorovat (tak výborně ji Joely Richardson zahrála). K tomu žánru…thrillerový je vlastně jen začátek a konec, přesto tu obě 2 pasáže mají své místo. Za mě to budou slušné 4*. „Uvidíš, celé město nám bude závidět. Máme v rukou perly, Isabello. Dvě perly.“ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Síce je rozuzlenie také, v aké možno väčšina divákov dúfala, no čo Ja viem. Že by ma to nejak zasiahlo, to sa teda rozhodne nedá povedať. Myslím, že sa dalo ďaleko viac “trestať” či ponižovať, aby bol záver tak satisfakčný, ako to bolo vyobrazené. Priemer. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu vystupují čtyři postavy. Tři z nich mě nudili a ta třetí byla zábavná svým šedomyším vzezřením kombinovaným s roztomilostí, což funguje pár minut, poté začíná nudit taky. To je ovšem docela zásadní problém, když všechny postavy ve filmu se vyskytující (!) vyvolávají pocity totálního nezájmu a člověk si na nich všimne tak maximálně toho, že herečky v historické věrnosti oželeli břit na svá podpaží. Navíc se přidávají scény, mající neskutečně hloupé dialogy ("Možná pojedeme do Paříže" "óh mamá, vážně??" "Na malé nákupy" "ohh mamá, kdy?!" ), které jsou totálním filmovým prototypem vycpávající vaty. Ovšem abych jen nenadával, po hodině se to celé rozběhne a přetočí se do velmi zábavného filmu, Sesterská láska se projeví (vkusně natočeno, mimochodem), a konečně přijde pořádná zápletka, která konečně dostojí zajímavosti tématu (stačí se podívat, čím je to zde otagováno - sestry, incest, muhaha), jenže tahle půlhodina prostě přijde moc pozdě a samotný závěr taky není tak dramatický jak by mohl a měl být. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Detailní studie psychik čtyř žen uzavřených v ponorce jednoho luxusního bytu. Každá nějakým způsobem defektní, přesto v reakcích pochopitelná, a přitom se celý příběh vyvíjí naprosto originálně a nepředvídatelně. Co chtějí autoři prozradit předem, je zřejmé od samého počátku, zbytek odkrývají postupně a bez šance jim nahlédnout do karet. Něco tak unikátního a přitom věrohodného je možné natočit jen podle skutečných událostí - a ještě se to musí moc umět. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca, psychologická dráma a pritom tak netypická, tak zvláštna, že prinúti človeka popremýšľať či už niekedy videl niečo podobné. Odpoveď je rozhodne nie, ide o niečo originálne a predovšetkým neskutočne, ale neskutočne perfektne zahraté, hlavne postava Joely Richardson bola po psychologicke stránke jedna veľká mňamka. Vidieť ako sa postupe mení, ako zadržiava svoj chtíč, ktorý napokon aj tak prepukne plnou silou a ako všetko speje do tragického konca, bol silný a emočne vypätý filmový zážitok, dotiahnutý po hereckej stránke k dokonalosti. Keby nebolo pár slabších miest (hlavne v podaní domácich) tak idem do plna. Ale aj tak to bolo ťažké rozhodovanie. 89/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Takže dva predpoklady aby u Vás film uspel: 1. Nečítať obsah, 2. Nepozerať si galériu. Čakať thriller, alebo nebodaj horor, je pri Sister, My Sister obrovská chyba, ktorá Vám dokaličí zážitok, z vynikajúco zahranej incestnej ponorkovej drámy. Aj to je už spoiler, ale tak plagát ste videli. Atmosféra, prekvapenie, dusno, čerešnička na záver. Luxus ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi silně depresivní snímek, pojednávající o nekonečné lásce mezi dvěma sestrami, která přerostla až v intimní vztah. Když si představím, že bych měl v podobné době existovat, tak to není pomyšlení vůbec pěkné. Život všech ze 4 hlavních aktérek musel být neuvěřitelně nudný, nesmyslný a zbytečný. Není tedy divu, že všechny 4 byly zralé na umístění do peřin nějakého příjemného ústavu pro duševně choré. Jediné, čím obyvatel toho odporného domu mohl bavit byl sex, hra na piano a šití. Přičemž poslední dvě zmíněné činnosti dlouhodobě nemohou bavit zřejmě nikoho, takže je můžeme vyškrtnout. Obě děvčátka jsou v letech, kdy je jejich sexuální aktivita na maximu, takže spolu velmi často kopulovávaly. Jak taky tu trošku volného času trávit v takových podmínkách jinak?! Ze všeho nejvíc mě deprimovalo celkové hrozně pomalé plynutí celého snímku. Za 86 minut se nestihlo stát skoro nic. První polovinu se nestalo vůbec nic a tu druhou na sebe děvčátka dělala nadržené pohledy a sem tam došlo i na incestní lesbení. Ono by se nic nestihlo stát, ani kdyby měl snímek o 3 hodiny víc, protože v tomhle domě se nemělo stát co. Já se tedy musím přiznat, že valnou část stopáže jsem pociťoval extrémně silnou a hrozně nepříjemnou nudu. Konec snímku jsem velmi intenzivně popoháněl kupředu. Ten jediný je jako závan svěžího větru, protože konečně dojde na vytoužené finále, kdy pohár potlačované nasranosti psychicky labilní dívky se zcela naplní. Snímek na mě nezapůsobil nijak. Celou stopáž jsem byl absolutně chladný a k osudu dívek maximálně lhostejný. Jsem přesvědčen, že snímek mnohem více osloví něžnou a citlivou ženskou dušičku. S pánů si přijdou na své maximálně 4 % populace, mezi která jsem se nevešel. Nemohu si pomoci a musím sáhnout po hodnocení zcela nejnižším. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Od všeho tak trošku něco. Trochu drama, trochu psychologie, trošku erotiky a pak hlavně příběh a herecký koncert všech čtyř hlavních představitelek. Dvě sestry na straně jedné a paní domu, spolu se svou dcerou, na té druhé. Úplně odlišné životy, postavení a vidění světa, spolu a až klaustrofobicky uvařeným a stísněným prostorem a postupná idylka se mění v drama. Na druhou stranu, ani se nedivím, kdo z nás by v případě tak ponižujícího zacházení vydržel, ruku na srdce? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zdanlivo obyčajný film nakrútený podľa skutočnej udalosti. Dusivá atmosféra domu, v ktorom sa celý dej odohráva ponúka predpoklad, že hromadené napätie musí von. Jedným poistným ventilom je bezhraničná závislosť oboch sestier na sebe, druhým je tragické vyvrcholenie v dôsledku dlhodobého desivého ponižovania oboch slúžok, ktoré pri nahromadení nepriaznivých okolností viedlo k výbuchu. Veľmi dobré herecké výkony, vierohodná atmosféra, krájateľné napätie sú kladmi tohto filmu. Záporom bohužiaľ samotný príbeh z inej doby, z iného sveta. V žiadnom prípade neľutujem, že som film videl. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak Anglicko je od vekov známe ako krajina incestu a hoci osadníci z Indie tvrdo pracujú na tom, ako sa im vyrovnať, je to extrémne náročná úloha. Len netuším, v čom je krása tohto filmu. Krvismilstvo ako lgbt propaganda? No nech sa páči, vidím, že úchylovia svoje hranice nemajú a vo zvrátených hlavách je to vraj umenie, ja si ale budem držať líniu zdravého rozumu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Truchlivá předzvěst o sobě neodbytně dává vědět, i kdyby jste zmeškali prolog a ten, kdo založil odbory, musel být jistě svědkem podobného zacházení. Kromě hereckých výkonů mě nepřestávalo fascinovat, co se musí dva naotáčet, aby jiní dva mohli zahálet, přičemž odměnou jim je kromě nevytopené komory a hrstky drobných jen pohrdání a spolubydlícím ustavičný strach... bossing jako prase. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Výborne odinterpretované všetkými štyrmi herečkami, žiaľ limitované príbehom, prostredím, látkou ako takou. Patologický vzťah sestier nie je jasne odšifrovaný, vyústenie je preto otázne: náhly skrat či dlhodobo pestované frustrácie a nenávisť ? P.S. Dvaja užívatelia uvádzajú v komentároch Sally Hawkins ?! Kde ? Aký film videli ? ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Konečne film, ktorý si zaslúži všetky tri označenia- dráma, psychologický a aj thriller. Atmosféra dokonalá a napatie sa nádherne stupňuje až k nevydržaniu. Na príťažlivosti a celkovom dojme dosť pridáva, že je natočený podľa skutočnej dalosti. Určite je dovodom prečo milujem film. Hotový herecký a režisérsky koncert s nízkym rozpočtom i keď možno dobové kostýmy neboli malou položkou, ale rozhodne nepotreboval komparz a ani zvláštne efekty či nákladnú výpravu. Excelentné! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechtělo uvěřit, že příběh je natočený podle skutečných událostí. Hned od začátku jsem byla vtažená do děje a v tu chvíli pro mě přestal existovat okolní svět. Nějak se rozplynul. Jako by se všechno odehrávalo u mě doma a ne na monitoru počítače. Všechny postavy a všechno ostatní působí takovým zvláštním dojmem, skoro až trošku bizardně. Mimimum herců atmosféru ještě více umocňovalo. Paní Danzard byla dokonalá snobka, maloměšťačka a její chování k oběma mladým služkám bylo hrozné a nesnesitelné. Konec mě úplně odrovnal. Sledovala jsem monitor se zatajeným dechem a se spadlou čelistí. Ta vražda na konci mi přišla naprosto zbytečná. No, vražda, tady šlo o zabití v pomatení smyslů, ale celá situace musela něčím vygradovat. Ale jaká byla míra jejich viny? Morální hledisko nechám na vás. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Komorná dráma s predvídateľným dejom. Kamera bola, ale skvelá. Vtiahne diváka do deja, strih prenesie atmosféru strachu na každého. Najčastejšie opakované slová - bojím sa, nie sú len frázou, divák sa bude báť tiež. Lesbický vzťah sestier, tu má viac psychologický rámec než v iných podobných filmoch, čo je dobré. ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Jiskřivé spojení mezi oběma sestrami společně se skvělým výkonem Julie Walters jako paní domu, vytvářejí zcela dechberoucí atmosféru tohoto komorního dramatu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Komorný príbeh o 4 veľmi divných postavách, v ktorom sa snúbi lezbicizmus, incest a ešte aj psychická narušenosť. To všetko dokopy nemôže dopadnúť dobre. Aj keď som mal menší problém uchopiť úchylné duo sestier, začiatok nepredznamenával divoký koniec, ktorý akoby ani nesedel do pomalého prerozprávania dovtedajšieho psychologického príbehu. Inak, spracovanie presne v duchu Made in UK. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tak pomalu jak se vyvíjí děj, tak nenápadně se vyvíjí i vášeň sester v klaustrofobickém, panovačném domě, kde se z počáteční laskavosti vylíhnul malý psychologický horor. Čekání jak tohle utrpení skončí se s mrazivým koncem vyplatilo a myšlenku, že je to tam jak v blázinci, mně potvrdily i závěrečné titulky. ()

raven 

všechny recenze uživatele

Jodhi May a Sally Hawkins su podla mna dve herecky, ktore by si mali ludia konecne vsimnut. Sally sa to vdaka Happy-Go-Lucky ciastocne podarilo. Na Jodhi podobna prilezitos este len caka, ale verim, ze raz pride. Sister, My Sister je ukazkou, nie jedinou, co v nej je... ()

Reklama

Reklama