Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu

  • USA A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kristen, Kincaid a Joey se utkali s Freddym Kruegerem již v NOES 3. Tentokrát jsou zpět v normálním životě, ale Kristen znova začíná mít noční můry... V jedné z nich se prochází Freddyho domem, dojde až do kotelny a tam vtáhne do svého snu Kincaida i Joeyho. Po útoku psa se Kristen probouzí s ošklivou ránou na ruce... Během další noci se Freddy znovu "vrací k životu" a Kincaid a po něm i Joey se nedosní rána... To je však jen začátek a Freddy se už těší na další mladé maso, samozřejmě s Kristen v čele... V roli Kristen se představí Tuesday Knight, která také nazpívala titulku "Nightmare" (úvodní titulky). (5150)

(více)

Recenze (253)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mně se Dream Master líbil ještě o kousek víc než Dream Warriors, a to především zásluhou sympatičtějších hrdinů. Hodinu a půl jsem si s Freddym opět užil, ale stejně mě mrzí, že opravdu strašidelná a hororová je pouze první Cravenova část. Celkově sérii A Nightmare On Elm Street tak pokládám za jeden z hororově nejméně využitých námětů vůbec - ačkoli jednotlivé filmy se mi dost líbí, šly by udělat mnohem výživněji. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $13miliónovTržby USA $49,369,899Tržby Celosvetovo $51,300,000║ Technicky prepracované, snové "horror" sekvencie zvládnuté len koncepcia príbehu na pokračovania mi u takýchto filmov vôbec nesedí, lebo je to stále dokola to isté, donekonečna. /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Všechny noční můry jsou o tom samém a používají i stejné zbraně, ale které se však v jedničce podařili nejvíce. Scény smrtí byli od začátku hodně silným nosníkem, kterému pomáhala atmosféra, která s každým dalším novým režisérem mizí do ztracena. Snad se jednou narodí nějaký režisér co vytáhne celou Noční můry na vrchol horrorového žebříčku. Už přes 20 let tam nepatří.... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Konečně díl se sympatickou hlavní hrdinkou (samozřejmě jsem ale fandil Kruegerovi). Taky mě hodně potěšila smrt všech kokotů z trojky. Tenhle díl je celkově trochu akčnější, ale Freddy už není takovej hračička a prostě jen všechny kosí, ale aspoň se občas převlíkne za dokora či sestřičku. Z celé série se mi tenhle díl líbil asi nejvíc i když paradoxně ubylo Freddyho hlášek, pořád se jen megahustě gebí. Robert Englund by měl dostat Oscara za celoživotní přínos!!!!!!! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Craig Safan: 1. Kristen's Haunted Dream [3:47] ,2. Freedy's Back [4:29] ,3. Kincaid Killed In Junkyard [1:32] ,4. Joey's Wet Dream [1:43] ,5. Drugged To Death [3:21] ,6. Alice Lured Into Dream [2:29] ,7. Rick's Kung Fu Death [3:20] ,8. Freddy's Pizza Restaurant [1:59] ,9. Debbie Checks In/Time Circles [4:25] ,10. Sheila Sucks Face [2:52] ,11. Theater Madness [1:40] ,12. Freddy's Calliope [1:54] ,13. Alice Battles Freddy [3:56] ,14. Corpus Krueger [3:12], ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ja na teba neverím." - "Ale ja na teba áno." Jeden by to aj mal chuť skritizovať za to, že je to stále to samé, ale potom si spomenie na nočné mory, ktoré mal z dvojky a šestky - a hneď je za štvorku vďačnejší. Došlo k pre-obsadeniu hrdinky z minula + po nej v priebehu deja štafetu preberá nová postava, ktorá plynulo prešla do päťky. Stal sa z toho seriál, ale diváci na to v 8O. rokoch počuli a tak 13-miliónová snímka na svoj rozpočet temer zarobila len behom otváracieho víkendu. Postavy sú relatívne zameniteľné, pričom žiadny z  nich nespravil (na rozdiel od Patricie Arquette, Deppa alebo Laurencea Fishburnea) kariéru, ale atmosféra je od prvých sekúnd riadne hustá, vraždiacich scén je veľa (a sú ozaj  nechutné: chrobáky, činky...) a Englund si to ako Freddy dáva. Každopádne, štvorka a päťka mi nabúchanou réžiou a mizerným scenárom splývajú do jedného pôsobivo zrežírovaného, avšak v konečnom dôsledku neobjavného a trochu nudného celku. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po super tretim dile sice lehkej kvalitativni posun dolu, nicmene jeden z tech povedenejsich dilu. Prislo mi, ze to Harlin natocil docela dynamicky a hlavne tu je hromada smrti. Jinak dej navazuje na predchozi, takze se setkavame s partickou prezivsich z psychiatricky lecebny, akorat ze misto roztomily Arquette tu je nejaka blondyna s velkym zadkem. Ale jinak k tomu neni moc co rict, pribeh naprosto tuctovej, smrti sice fajn, ale nic zapamatovanihodnyho, aspon, ze Freddy je borec a zacina hazet hlasky. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Také velmi slušný díl! Pohřbít jeho ostatky bylo málo - náš milovaný děckovrah se vrací, aby si to vyřídil s přeživšími z minula, ale zabrousí už také do nového masa, nevázaného rodiči, kteří ho kdysi usmažili zaživa. Hlavními hrdiny jsou: (vyměněná) Kristen, sympatická Alice a její bratr. Jednička byla intenzivní, dvojka nudná, trojka zábavná, no a čtyřka je snová. Atmosféra je opravdu ‚snovější‘, oproti minule opět o něco hororovější, avšak vyloženého děsu zde moc nenajdete. Nechybí ale pár silnějších a moc dobře vypadajících momentů (lámačka rukou na bench press a následná přeměna na hmyz, scéna osvobozování duší, či „wanna suck face?“). Freddy zase šaškuje a hláškuje, ale přesto z toho není cítit moc komedie. Spíš vyšinutost. /Čili: Není to kdovíjaká extra podíváná, ale na čtvrté pokračování rozhodně dobrý výsledek. 7,5/10. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Vražda jako sport - obzvlášť když v tom vystupuje frajer Krueger. Pro mě asi nejzdařilejší pokračování kultovní série, jejíž pomyslnou kvalitativní laťku pozvedlo zase o trochu výš, alespoň co se efektů týče. Borci z Dream Quest Images (spolupráce na trhácích jako Sliz nebo Total Recall) se tu vyřádili opravdu neskutečně, protože i dneska působí jejich masky stále svěže. Však kdo by zapomněl na slavnou scénu proměny děvy na velkého švába nebo závěrečnou Freddyho likvidaci v kostele. Brutálně černý humor tu znovu zastoupí Kruegerovy hlášky a jeho nápady při aktech zabíjení. Pecka. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hodně nápadité pokračování se spoustou vydařených fórků má bohužel jednu docela zásadní chybu - není moc strašidelné. Možná jsem staromilec a škarohlíd, ale od Noční můry čekám právě to, že se budu bát. Jako černohumorný comics s příchutí fantasy to je určitě nadprůměr, ale já chci horor! *** 1/2 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Další vydařenější díl série. Freddy je zde pořádně akční a taky se trochu rozpovídá. Navíc jeho efektní zánik (byť způsobený naprosto nesmyslně) dělá spolu s celkovou atmosférou z filmu dost povedený hororový zážitek. Jen mě mrzí, jak je naloženo s hrdiny z předchozího dílu (první hrdinové v sérii, které si šlo oblíbit), protože jejich nástupci nejsou zdaleka tak dobří. Ostatně tahle série má dost velkou smůlu na herce. Krom samotného Englunda jsou dost nepřesvědčiví. Když to mírně přehlédnu, je i tohle vydařené pokračování. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý díl klade důraz na jistý akcent Freddyho povahy, který předchůdci zatím ještě plně nevyužili - svérázný smysl pro černý humor. Původně čistě horrorové téma Wese Cravena (NOES 1), posunuté Chuckem Russellem až do oblasti fantasy (NOES 3), Harlin výrazně odlehčuje a opět je posunuje dál, do nových teritorií. Tentokrát až někam k samotným hranicím světa komedie. Přitom se ovšem nezříká výrazových prostředků, které dali Nočním můrám do vínku jeho předchůdci, a nenápadně přidává sobě vlastní prvky akčního filmu. Freddy Krueger se v tomto pokračování plném hlášek, hrůzně komických gagů a bizarností (pes močící oheň, smrtící vodní postel, Freddyho rukavice coby žraločí ploutev z Čelistí, nebo kafkovská proměna oběti v brouka) stává přibližně podobným monstrem, jakým je srandovní Ježibaba v Mrazíkovi. Svému okolí je však výrazně nebezpečnější. Dokáže postrašit i pobavit zároveň, a diváci ho za to milují. Podobný efekt (tzv. „princip uvázaného zlého psa") s úspěchem použil už v 70. letech vynálezce rockového divadla a nevlastní Freddyho otec – Alice Cooper. V této souvislosti není od věci připomenout, že NOES 4 je také prvním dílem série, který byl podpořen regulérním písničkovým soundtrackem. Mix osmdesátkového popu, melodického heavy rocku a komerčního hip hopu byl ideální kulisou typického středoškolského mejdanu oněch časů. V momentě, kdy MTV nasazuje do vysílání videoklip „Are You Ready for Freddy?" od rapujících bumbrlíčků The Fat Boys, přízrak z Elm Street definitivně vstupuje do světa popkultury. Zároveň se stává významnou postavou horrorové historie, hrdě se řadíc po bok Draculy, Frankensteina a dalších nesmrtelných monster. Když se v závěru filmu myslí hlavní hrdinky mihne zdánlivě nepochopitelné přání, aby se Freddy vrátil, je tím zároveň vyjádřena stejná touha tisíců nadšených diváků v kinech... Úspěch NOES 4 je nezanedbatelný: Snímek vydělal ze všech dílů série nejvíc, a společně s třetím pokračováním se tak načas ocitl v prestižní dvacítce finančně nejúspěšnějších horrorů všech dob. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabé. Už sa tu len všetko opakuje a mieša z predchádzajúcich dielov. Ani Freddy mi neprišiel nejaký extra zábavný. Atmosféra opať žiadna a úmrtia sú síce občas nápadité (ľudský šváb a Freddyho smrť), ale inak je to ukrutná a nepozerateľná nuda. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tady už je bohužel Freddy trochu z formy. Jeho triky už moc nezabíraj a tentokrát podle mě ubral i v krvavosti a nechutnosteach a i ve vraždách, všechno je tak o polovinu slabší než první díl. Taky skoro žádná hororová atmosféra se nekoná. Jediný co se tak trochu povedlo je Freddyho prostředí snů, opět je pěkně temný a strašidelný, ale to na lepší hodnocení než 3* neni, kór, když závěrečnej souboj je spíš na obtíž, než že by bavil. NIcméně hláška "neměli ste mě zahrabávat, já ještě žiju" byla dokonalá ()

choze 

všechny recenze uživatele

KDYŽ NA LIDI SE SNESL HLUBOKÝ SPÁNEK, PŘEPADL MNE STRACH, TŘÁSL JSEM SE A VŠECHNY KOSTI SE MI CHVĚLY STRACHEM. Kniha Jobova, Kapitola 4. Toliko citát na začátku filmu. VHS s příšerně nahranou čtyřkou a pětkou NOES byla první videokazetou v naší rodině a čtyřka je dodnes mým nejoblíbenějším dílem, i když jsem před Freddym vždy upřednostňoval a upřednostňuji Jasona. Už u předchozí VĚZNICE, další pecky z dob mého dospívání, Harlin ukázal, že horor je pro něj především záležitostí zvláštních efektů a na NOES4 ještě přitvrdil. Vrakoviště, vodní postel, pláž s hradem z písku, Freddyho polibek, výtah, fitko - každá vražda je lahůdková a navíc pořád někdo někam letí, skáče nebo padá (jako ve snu) a nechybí ani montáž přípravy na finální bitvu (podmazaná geniálním nářezem ANYTHING) a závěrečný kung fu souboj s Freddym. A odkazy na Kafkovu Proměnu (Debbie se mění v hmyz) a na Alenku v říši divů (Alice se zrcadlem vydává za Freddym). Co speciálně oceňuji (kromě fajn děvčat) je zachování návaznosti na minulý díl, parádní masky (Freddyho smrt), celková dynamika, zřetelná nadsázka a popkulturnost. Ve výsledku je mi pak víc než u prdele, jestli Harlin pravidla a ducha ságy przní nebo ne. První scénáristická práce Briana Helgelanda, který si pak připsal ještě několik výživných horůrků (PŘEDVOLBA 976, POZDRAV Z CESTY DO PEKLA) než se stal prvoligovým hollywoodským scénáristou. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Renny Harlin si to dal. Okořenil nový díl série neskutečným černým humorem, který dokáže zastínit i obrovské chyby ve scénáři. Začátek je úžasný, film nabere obrovské tempo a až do téměř své poloviny si jej neúprosně drží. Renny má v rukávech pár trumfů, které několikrát upustí a divák se má věru na co dívat. Robert Englund je ve své roli - jak jinak - opět úžasný a na jeho démonický smích se nedá zapomenout. Škoda jen, že opět skončíme prohrou Freddyho, která je znovu nepochopitelná, jak sakra někdo kdo vládne takovou neuvěřitlenou silou může zemřít tak pitomou smrtí. Naštěstí právě jeho umírání je po přeměně jedné hrdinky ve švába tou nejpozoruhodnější nechutnou scénou, opravdu se povedla. Ačkoli Renny Harlin posunuje sérii do nových sfér a dává vyniknout to nejlepší z Freddyho zvrhlé povahy, neustále se drží jasně daného konceptu a neporušuje pravidla nastolená předchozími díly. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Welcome to Wonderland, Alice!“ Majoritní vlastník továrny na Rohypnol zase rozjíždí svá pekelná kola, při architektuře mordů tradičně využívá slabin i koníčků obětí a na konci odejde, i když všichni dobře víme, že nedává své podkoží tak lacino. Jizlivý kotelník Frederick je v pohodě, ale nemůžu se dívat na horor, u kterého se vzhledem k jeho stylu nejvíce bojím toho, že se na place objeví Corey Haim a Corey Feldman. Kostelní finále k napravení dojmu nestačí a tenhle Harlinův dlouhý polibek na špatnou noc je zubem času vybělená kost ve voliéře hororových supů.. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější díl Noční můry. Čtvrtý díl od předchozích je nejakčnější a má správnou atmosféru. Hlavní hrdinka mě byla vždycky sympatická, takže narozdíl(např.) od druhého dílu, kde jsem postavám nefandil. Tenhle díl jak předchozí(místo 1 a 5) nedokáže vylekat. Je sice napínavý to jo, ale není strašidelný. Přes některé mouchy, který film má dávám 4 hvězdičky.... ()

Reklama

Reklama