Reklama

Reklama

Rok 1956 - stará věznice Creedmore. Jako jeden z posledních zde byl popraven Charlie Forsythe a to za vraždu, kterou nespáchal. O vězňově nevině věděl obávaný dozorce Ethan Sharpe. Pravda o Charliem Forsythovi zemřela tedy spolu s ním na elektrickém křesle a byla pochována, dokud se brány creedmorské věznice nezavřely navždy... Děj se dále odvíjí v současnosti. Přeplněná nápravně výchovná zařízení donutí správu věznic, aby nařídila opět otevřít železná vrata Creedmoru. Novým šéfem je jmenován Ethan Sharpe. Ze záhrobí se vynoří neklidný duch nespravedlivě popraveného vězně a zanechává za sebou krvavou stopu. Duch Charlieho Forsytha touží po pomstě... (Intersonic)

(více)

Recenze (61)

tron 

všechny recenze uživatele

Videoklasika 9O. rokov. Akonáhle niekto natáča horor s väzňami, je takmer isté, že to bude prúser (Shocker, Votrelec 3). Väznica je čestnou výnimkou. Nie geniálnou... ale poctivou a solídnou? To áno. V Hollywoode debutujúci Renny Harlin s mizerným rozpočtom (milión tristo tisíc), zato so začínajúcim Viggom Mortensenom (a skúseným riaditeľom basy Laneom Smithom), zrežíroval atmosférický horor úžasne voňajúci po 80. rokoch, k nám sa pochopiteľne dostal až v desaťročí nasleudjúcom. Harlinovi sa to zapáčilo a v nasledujúcich rokoch nakrútil viacero ďalších hororov (NOČNÁ MORA NA ELM STREET 4, ZRADNÁ HLBOČINA). Okrem toho zruinoval Carolco Pictures, ale to je iný príbeh. Scenár je neobjavný, miestami natvrdlý a neskutočne naivný (vo väznici to občas vyzerá ako zraz bývalých spolužiakov po rokoch, kde sa po večeroch hrá country na gitare a riaditeľ raňajkuje toasty s väzňami a usmievajú sa na seba, fakt nechápem, ako toto Hralinovi prešlo), ale silná (miestami až pekelná) atmosféra a drsné scény robia svoje, vylepšujú to. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Fajn intersoňácká duchařina o síle pomsty (a světel a elektřiny), kde strašidelný dům nahradila věznice (v reálu turistická atrakce). Jinak Harlinův americký debut a jeho přípravka na NOES 4, co se týče efektového hororu. A efekty má VĚZNICE opravdu pěkné a krvavé. Za zmínku také stojí dobře obsazení muklové a Lane Smith jako ředitel věznice je skvělý hajzl. Co bych ale klidně postrádal byla postava vězeňské psycholožky a celá její linie. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Psychopatický říďa Lane Smith, co má nervy v hajzlu a bulve valí ve stylu Samuela L. Jacksona vs. libový Viggo, před nímž se ve vězeňských sprchách skláníte pro mýdlo s toužebným očekáváním. Mohl to být souboj ve stylu Frajera Lukea, kdyby se do všeho nepletl zlý duch s modrými světlomety a paní, co ten rok stihla obdivovat i He-Manovy naolejované bradavky.. Úvod se zelenou mílí vedoucí do výroby škvarků v plynové komoře(!) navnadí a pak už jen sledujeme něco, co je sice často nechtěně vtipné, ale bezelstně baví svou obskurností. Toho ektoplazmatického mukla se státnicemi z elektrotechniky by nezkrotil ani doktor Peter Venkman! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ja nevim ale tenhle horor byl proste takovej divnej asi sem od Harlina a zlatych let osmdesatych cekal vic slaba atmosfera slaby gore a furt se to jakoby rozjizdelo a rozjizdelo a kdyz se mi zdalo ze se to rozjelo tak to skoncilo nevim no divnej film moc me nebavil ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Sympatický horůrek, který se po většinu času ani jako horor netváří. Nebýt zhruba asi 3 scének řekl bych si že se jedná o další variaci na Shawshank. Navíc zde hraje oblíbený pan Viggo. Ze všech úmrtí si budu navždy pamatovat trubky. A ani omotání dozorce ostnatým drátem není k zahození. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem jednu hvězdu přidal už s přihlédnutím k výrazně slabšímu Stínu smrti (1988). Věznice má pěknou atmosféru, obstojné gore a slušné herecké výkony - Lane Smith se snad jako psychopat musel narodit, mladý Aragon se zabíhá a pohledná Fieldová sice moc prostoru nemá, ale je sympatická.Jedna z nejhezčích scének je s ostnatým drátem a následným překvapením šéfa věznice. Rozpálené cely dají vzpomenout klasickému hororu Jáma a kyvadlo a modré blesky (módní záležitost ve filmech 80.let) mají žně. Nechybí ani černá magie! ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Béčková záležitost. Kdysy dávno velitel věznice nespravedlivě usvědčil díky křivému svědectví jednoho mukla druhého mukla a poslal jej na elektrické křeslo. A to neměl dělat. Po letech se znova otvírá věznice ve které se to odehrálo. A do ní se dostávají jak její staronový velitel, tak i onen proradný mukl. Spolu se stovkamy dalších desperátů. A začnou se dít věci. Nehezké věci. Teď už film Věznice moc nevyděsí. Dokonce pochybuju že vůbec kdy děsil. Má to ale celkem spád a dá se na to koukat. Co do strašení, tak to většinou spočívá v tom že "vězení" pomocí nějakých kabelů, ostnatých drátů a podobně znehybní nějakého mukla nebo bachaře a potom jej ve stylu Pinheadových hrátek z Helraisera "utlačuje" dokud není dílo dokonáno a nebožák naposledy nevydechne. Žel bohu tohle se děje míň šasto než bych si přál. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších Harlinových snímkov zo začiatkov jeho kariéry. Hlavne keď uvážime, že sa mu v poslednom čase akosi nedarí. V podstate ide iba o jednoduchú hororovú béčkovú zábavu, v ktorej si jeden nespravodlivo popravený väzeň vybavuje svoje účty. Musím uznať, že niektoré vraždy boli celkom dômyselné a aj efektné, tiež atmosféra miestami nebola zlá, ale to je asi tak všetko čo tu dokáže zaujať. V rámci nenáročnej hororovej zábavy čistý priemer. 60/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Nasranej duch neprávem odsouzenýho vězně se prohání po věznici a dělá čistku. Pro mě nostalgie jako prase. Pokud se nepletu tak právě Věznice a Maniac Cop byly jedny z mých prvních hororů co jsem viděl. Dnes už na mě film sice neměl takovej dopad jako kdysi (ani nevím kolik mi bylo když jsem ho viděl poprvé), ale i tak se podle mě jedná o hodně povedenej horor(na svou dobu určitě). Ono v dětských očích zlo vypadá vždycky děsivěji než v očích dospělých. Moc jsem si z filmu nepamatoval a popravdě jsem film čekal daleko horší. Při koukání na film se mi ale postupně začínaly všechny ty vraždy vybavovat. Navíc vraždy jsou vydařený a hlavně různorodý. Potěšila i role Vigga Mortensena(kterýho jsem samozřejmě v tý době neznal) kterej tady hraje slušnýho kolíka. Lane Smith kterýho si snad pamatuju jenom jako šéfa Klárka Kenta a Lojs Lejnové z trapnýho seriálu Superman tady kupodivu obstojně zahrál pošahanýho šéfa věznice. Osobně si tenhle film za pár let klidně zopakuju. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Renča Harlinů zavřel do věznice (nechtěně) i diváka. Ani se nedivím, že se Harlinovi po takových filmech postupně dveře hollywoodských studií uzavřely. Být já producentem a předložit mně, že se má jednoho krásného dne točit tohle, tak letní dovolenou strávím dobrovolně v Sing Singu a už se nechci do termínu natáčení tohoto "mistrovského" díla vracet. A to si stojím za tím, že Renča talent má, ale v hororech s ním zachází bídně. Není to přímo žánr pro něho. Jemu sedí vyloženě akční pecky typu "Cliffhanger" a je tedy jednoznačně akčně dynamickým typem režiséra. Občas dokázal se schématem hororové série pracovat dobře a zajímavě, jako třeba u čtvrtého dílu "Noční můry" anebo "Vymítače dábla", ale jak už jsem předeslal, i tak by horory točit neměl. V tomhle ošuntělém nepokazil vyloženě na co sáhnul, ale s tak úděsným scénářem ani nebylo možné pracovat, natož tvořivě. Mohl si za to jenom sám, protože si ho sám s kolegou Courtney Joynerem naflákal. Film ani nepřináší do žánru něco extra nového. Podobných námětů se mstícím se duchem ze sklepa, z temnot, z ledničky a nyní tedy pro změnu z věznice, je pěkná řádka, tak proč o tom točit další x-tou variaci, a navíc to profláklé prostředí věznice, které má ve filmech ještě početnější zastoupení. Na filmu si smlsnul zub času. Ošuntělost a obrazová nevzhlednost z něj jen číší. Technická stránka představuje archaismus v nejčistší možné podobě. V dnešní době to neobstojí ani příběhově. Půjčovny vhs jsou utopie a kdysi by tam tenhle film za jejich boomu na začátku devadesátých let dělal dobrou službu, šel by z videa do videa a o víkendech by se musel předem zamluvit, aby byl k sehnání. Ano, ten titul by v té době lákal. Ve svém pojetí je myšlenkově jednoduchý a v podstatě úderný a tedy přesně plní požadavky poklesle "béčkových" hororů na rozhraní osmdesátých a devadesátých let minulého století. Jenže dneska se lze nad jeho pitomostí jenom smát a kazetu, nebo na čem je to nahrané, s klidem hodit do odpadků. Neexistuje nejmenší důvod, proč se na tohle v dnešní době dívat. Leda, že byste chtěli vidět tehdy zcela neznámého Viggo Mortensena, jehož účast na filmu je rarita. 0% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalšia z nostalgických VHS klasík našej mladosti. No a po rokoch musím priznať, že zostarla menej než konkurencia, respektíve som sa pri Väznici bavil podstatne viac, než som očakával. Harlin mieša väzenskú drámu s hororom prekvapivo bezkonfliktne, až sa človek čuduje, prečo ide o tak zabudnutý film. Vo vypečených a nápaditých vraždách sa možno inšpirovali aj tvorcovia série Final Destination a občas si spomeniete dokonca aj na Tetsuo. Príbeh jednej netradične prevedenej pomsty je síce priamočiary, ale dá sa užiť od začiatku do konca, predovšetkým ak máte na film nostalgické spomienky. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Kvalitou to určitě vyniká nejvíc, příběh a postavy mě tak nebavily, ale na tu dobu to muselo být určitě dobrý. Lepší dvě. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Stará klasika, která ani po letech neomrzí. Děj filmu sice ze začátku připomíná nějaký obyčejný akční cajdák, ale chyba lávky. Jakmile se totiž do toho dvojice Vigo Mortensen a Lane Smith obují pořádně začne ta správná podívaná. Okořeněná docela solidními efekty a na tu dobu i často originální smrtí jednotlivých vedlejších postav. Nej byla asi ta ve větrací šachtě a následný oběd muklů. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Vtipně špatné, krvavé béčko vyžívající se v kruté likvidaci postav za pomocí nepříliš vyvedených triků. Ale stojí za to vidět, v roce 1988 byl Viggo v rozpuku, a aby se uživil, zjevně musel kývat na takto obskurní nabídky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Harlinova hollywoodská premiéra dopadla béčkově dobře. Sázka na mladičkého Mortensena a atmosféru věznice docela vyšla. Sice bych uvítal, kdyby se duch tu a tam zjevil ve své fyzické podobě, ale i tak se jedná o zábavnou osmdesátku nepostrádající napětí. No a jako bonus tu je Hallenbeckova stará, když byla ještě relativně mladá. 60% ()

5150 

všechny recenze uživatele

Sympatický počin a pro Viggo Mortensena dobrý odrazový můstek, za který se nemusí ani po těch letech sydět. Jinak herecky tady všechny s přehledem válcuje Lane Smith, ten se pro podobné role snad narodil. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Fungovalo by to aj bez nadprirodzených motívov, ale to by film pravdepodobne unikol mojej pozornosti. Že to točil Renny Harlin, tak nečakajte jeho klasickú, efektne akčnú réžiu, skôr remeselne dobrú hororovú prácičku. A funguje to. ()

Reklama

Reklama