Reklama

Reklama

The Disaster Artist: Úžasný propadák

  • Česko Úžasný propadák (více)
Trailer 2

VOD (1)

Film Disaster Artist se točí kolem vzniku kultovního propadáku Pokoj v režii Tommyho Wiseaua ("Nejlepší propadák všech dob"). Režisér a herec James Franco (Zlatý glóbus(R) pro nejlepšího herce, 2018) v něm proměnil skutečný příběh ambiciózního hollywoodského outsidera Tommyho Wiseaua - umělce proslulého upřímným zápalem a diskutabilními metodami – v oslavu přátelství, uměleckého vyjádření a snů splněných navzdory nepřekonatelným překážkám. (Magic Box)

(více)

Recenze (296)

misterz 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru ide o film, kde podal J. Franco svoj najlepší herecký výkon. Ohromne ma bavil. To ako dokázal zahrať Tommyho Wiseaua bolo obdivuhodné, aj keď je pravda, že občas trochu prehrával. No v tomto prípade mi to nevadilo, skôr naopak, keďže išlo o Tommyho tak to bolo len dobre, pretože čo sa týka tejto postavičky, tak žiadna šialenosť nie je dostatočne šialená a nič nie je nemožné. Zabával ma i samotný príbeh, je taký zvláštne trpko-horko-sladko humorný, pričom nie raz som od smiechu dostal kŕč do brucha, samozrejme, všetko v spojitosti s Tommym, resp. Francom. Treba tiež uznať, že ide o niečo inšpiratívne - sny si treba plniť. Samozrejme, ľahšie to ide, keď má človek peniaze. Na druhú stranu však netreba zabúdať, že i Tommy k nim nejak musel prísť. Normálne zvažujem, že prehodnotím ten jeho film a odpad zmením na plný počet hviezd. V každom prípade, originál film aj tento film, oba stoja za pozretie. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mám jednu zásadní připomínku, James Franco nevypadá jako obstarožní zfetovaný Tarzan, čímž mi kazí dojem z dokonalého splynutí s Wiseauem. Úžasný propadák je poměrně zábavným filmem o natočení něčeho neuvěřitelného. Když člověk zná konotace, je vlastně s podivem, že Pokoj není ještě horší, i když vážně netuším, zda by to bylo vůbec možné. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ať už si uděláte jakýkoliv názor na to, kdo je Tommy Wiseau - jestli optimistický vizionář, tragický snílek, či naprostá nula, které se pouze dostalo přehnané pozornosti, ani v nejmenším na tom nezáleží. Tady totiž velí James Franco. A je bezesporu ve své nejlepší formě. The Disaster Artist kupodivu funguje ve všech směrech. Zejména obsazení je trefné, herecké výkony autentické, a co víc - každých pár minut zábavné cameo (to nejlepší přijde až po závěrečných titulcích, takže rozhodně nevypínejte předčasně). Samozřejmě si druhou polovinu snímku užijete víc, pokud jste aspoň minimálně obeznámeni s The Room. Během sledování jsem měl pocit, že si natáčení filmu tvůrci zkrátka velmi dobře užili a zároveň že udělali nejvíc pro to, aby si to divák užil s nimi. A to mi ke spokojenosti stačí. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kdybych nebyl jedním z největších filmových odborníků s globálním světovým přehledem a snímek, o kterém tento snímek pojedná již kdysi dávno neviděl, tak bych na něj rozhodně po zhlédnutí tohoto filmu dostal chuť. Tommy Wiseau je naprostý klenot, ať už mezi postavičkami Hollywoodu nebo vůbec jako člověk takový. Je to člověk jehož mysl se vznáší asi 2 kilometry nad jeho tělem. Neskutečně vtipně pojatý snímek o životě jednoho mimozemšťana. Celou dobu jsem jen nevěřícně civěl. Opravdu nádherné nastínění pozadí vzniku jednoho z nejzajímavějších snímků všech dob, kterému nikdo na světě nemůže upřít, že je neskutečně zábavný. Začínám silně pochybovat o tom, že The Room zamýšlel autor skutečně vážně. Namohu vyloučit, že se jen nejednalo o nejdokonalejší vtip v dějinách kinematografie. Franco to pojal moc hezky. Vytkl bych snad jen maskérům, že ač dělali co mohli, tak se jim Franca nepodařilo zošklivit dostatečně. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

James Franco má u mne respekt za to, jak dokázal u(ne)hrát Tommyho dikci, výraz, i mongoloidní přízvuk. Nevím, co od tohoto filmu očekávali někteří mí kolegové * či **, ale já dostal přesně to, co jsem očekával - zábavně dramatickou rekonstrukci toho, jak vznikl jeden z nejhorších filmů všech dob. Což mne také navnadilo do té míry, že jsem si The Room musel podruhé pustit... 80% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Neskutečný film. Určitě ale předtím doporučuji zhlédnout Room. Film je ohromně narvaný hláškami. Už dlouho jsem se tak dobře nezasmál. Je vážně šílené, že je to podle skutečnosti, všechny ty příhody z natáčení, maso. James Franco tu neskutečně přehrává, ale to se k jeho roli hodí. To samé platí i pro bratra Davea. Tommy byl prostě magor a podle toho i celý film dopadl. Určitě si to natáčení zasloužilo vlastní film. Obsazení je taky super. "Ahoj, pejsánku." :D ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

The Room jsem neviděla, což je pravděpodobně chyba. Nicméně to můžu lehce napravit. A popravdě mě celkem zajímá, co z toho natáčení nakonec vzniklo a jestli je to vážně tak vtipné. Nicméně miluju Jamese Franca a jeho mladšího bratra taky. Na ty jejich ksichtíky bych se mohla dívat celý den, ale musím uznat, že mě to celkově zas tak nezaujalo a připadalo mi to takové zmatené. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Nemusíte vidět The Room, taky jsem ho neviděl. Dobře natočené a James Franco zahrál na výbornou. První půlhodinka nic moc, ale pak jsem se dobře bavil. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně zvláštní podívaná, to se musí nechat. V hlavní roli úchyl Franco a abych byl upřímný, nedokážu si místo něj ani na okamžik představit někoho jiného. A není to kritika a už vůbec ne lichotka, jen suché konstatování faktu, že James se na tyhle hodně špatné a hodně zvláštní filmy prostě a jednoduše hodí. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Disaster Artist" alebo film o tom, ako vznikalo kultové "The Room". V mojich očiach ide o skutočne vynikajúci film. Alebo to upresním. Oba filmy sú podľa mňa vynikajúce, no každý z iných dôvodov. "The Room" je podľa mňa jedna z najlepších komédií všetkých čias, na ktorej sa dokážem nasmiať do sýtosti. "The Disaster Artist" je naopak filmom, ktorý sa viac sústredí na to, ako to celé vlastne vzniklo, ako sa dali Greg s Tommym dokopy a čo bolo ich cieľom. A je to pritom jednoduché. Tommy bol veľký vizionár a Gregovým snom bolo byť hercom. A obaja mali možnosť svoje schopnosti preukázať. A hoci to bolo veľké množstvo úsilia, nervov, a veľkého kriku, tak nakoniec dali dokopy film, na ktorý sa nikdy nezabudne. Čo je ale na tomto diele najlepšie je fakt, že to nie je poňaté iba ako komédia. Áno, uvidíme vznik pamätných scénok z filmu, na konci si ich dokonca budeme môcť medzi sebou porovnať, ale nie je to iba o tom. Je to aj o komplikovanej povahe Tommyho a skutočnosti, že nie všetko je také jednoduché a ružové. Najmä ak váš najlepší kamarát je Tommy Wiseau. Človek, ktorý sa nehanbil, nemal strach a urobil to, čo najviac chcel. A doteraz považuje svoj film za absolútne majstrovské dielo. A vidíme, že keď ľudia na jeho film reagujú tak, ako reagujú, necíti sa šťastný. A takisto aj Greg si uvedomuje, že život s Tommym je veľmi komplikovaný a najmä ho obmedzuje v jeho vlastnom živote, pretože je okrem iného aj veľký egocentrik. Myslím si, že ak ste fanúšikom "The Room", tak jednoznačne to musíte vidieť, ale aj ak ste ten film nikdy nevideli, myslím si, že dokážete film oceniť. Myslím si, že má správne srdce, komédiu akú by ste očakávali a dobre vyváženú drámu. A nepôsobí gýčovito, alebo lacno. Naopak si myslím, že James Franco chcel tento príbeh podať čo najlepšie a najsilnejšie. A dávam mu za to veľký kredit. Hodnotenie: A ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tommy Wiseau aj s tými jeho opaskami je vskutku unikát a James Franco ho dal na parádu. Okolnosti natáčania toho umeleckého skvostu The Room zaujímavé, hneď sa naň človek pozerá cez inú optiku. Scéna na streche domu nezabudnuteľná v podaní oboch pánov ... chacha. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jsou možná filmy, o nichž si je lépe číst, seznamovat se s jejich existencí prostřednictvím ukázek, nebo v tomto případě i vidět o nich jiný film, kde se o dotyčném snímku vypráví, než je poctivě sledovat od začátku do konce. Americký film Pokoj z roku 2003, proslulý jako největší kult spomezi hodně špatných filmů, jsem neviděl, ale na základě okamžiků, kdy jsem s tímto filmem měl čest, v čele s tímhle čerstvě zhlédnutým Úžasným propadákem, si ho dovolím pasovat přesně na takový případ. Zábavný a vcelku povedený hraný film o vzniku a úspěchu špatného filmu určitě není špatným nápadem a zaujal mě včetně onoho poselství dosáhnout svůj vytýčený síl až do samotného konce, do výslední podoby, i za cenu, že následek či výsledek skončí trochu mimo původní očekávání. Hlavní postava proslulého Tommyho, který představuje týpka, jakému bych se v reálu určitě vyhl velkým obloukem, mi nebyla sympatická snad v žádném směru, ale přesto mě příběh těch dvou po celou dobu zajímal, jistým způsobem jsem jim v tom svém cílu fandil, celkově se dost bavil a několikrát zasmál i nahlas (nejlepší scénou je za mě rozhodně natáčení „I did not hit her... it is not true... it is bullshit.“, završené vtipným hromadným odříkáním ve studiu). Na druhé straně souhlasím s tvrzeními, které se tu v komentářích často vystkytují, že samotný film kromě strohé historie vzniku a natáčení jednoho filmu spolu s množstvím doslovných replik scén z původního filmu zase s ničím dalším moc nepřichází a o žádnou vyloženě nápaditou podívanou, jakou by divák dle tématu na první pohled mohl očekávat, se skutečně moc nejedná. 4 hvězdičky si ale Úžasný propadák nakonec určitě zaslouží a myslím, že na mnoho scén z něj (v tom pozitivním slova smyslu) jen tak nezapomenu. [75%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

James Franco, jeho zvláštní styl humoru a stylově zpracovaný příběh o jednom z nejhorších filmů (a herce) všech dob. Franco je fenomenální a jeho podání Wiseaua, včetně všech gest a mluvy je fascinující. O celém filmu se to ale bohužel říct nedá a jako celek film nefunguje tak, jako jednotlivé scény nebo geniální Francovo herectví. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zábavné , občas brutální a překvapivě kontaktní s divákem. Chybí ale některá dilemata, která se nabízí, by byl film ještě nepříjemnějším k přemýšlení. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Všestranný James Franco nakrútil obdivuhodnú POCTU jednému z najhorších režisérov všetkých dôb, pričom toto prvenstvo s veľkou pravdepodobnosťou patrí inému kolegovi, v súčastnosti už nebohému Edwardovi D. Woodovi Jr. , o ktorom Tim Burton s Johnny Deppom nakrútili v polovici 90. rokov, 20. storočia - mimoriadne majstrovský film o filme. „Legendárny snímok” THE ROOM z roku 2003, ktorý TOMMY WISEAU režíroval, napísal mu scenár, produkoval ho a hral v ňom hlavnú postavu Johnnyho, patrí medzi kultové, keď mu prilepili známku : „Je tak strašne zlý, až je tým pádom dobrý” , neviem presne, ako sa to popisuje ( nazýva ), ale niečo na tento spôsob. Podotýkam, že som ho zatiaľ ešte nezhliadol. Jim sa podujal priblížiť vznik filmu, t. j. BEHIND THE SCENES o tom, ako sa nakrúcalo... Vôbec si vzal pod čepiec autobiografiu samého seba v prvotnom zdržiavaní sa v San Franciscu, keď v divadle stretáva „potenciálneho” herca Grega Sestera, ktorí túžia byť, ako slávny James Dean, a tak sa vydávajú do srdca filmu do Hollywoodu v Los Angeles, v štáte Kalifornia, kde chcú spraviť dieru do sveta. O pár rokov neskôr sa zhodnú na tom, že si nakrútia vlastný film, ktorý bude financovať Tommy a Greg si v ňom taktiež zahrá... A o tom bude celé nasledujúce dejstvo + filmová premiéra. Vychutnávam si, keď sa pozerám na dva filmovacie štáby v jednom momente, čiže na mysli mám : FILM O FILME. Medzi moje vychýrené patria jednomyseľne : Sunset Boulevard, Spievanie v daždi, či Americká noc, alebo aj spomínaný Ed Wood. I Franco to zvládol bravúrne a jeho herecký výkon by som prirovnal k tomu Oldmanovmu zo zachytenia postavy Winstona Churchilla v snímku Najtemnejšia hodina. S mladším bratom Jima, je to fakt na zamyslenie. To je presne to isté, ako tatko Clint Eastwood a synátor Scott Eastwood. Podoba niekedy nie je všetko ! Viac - menej, prišiel som si na svoje, a cítil som sa pritom, ako ryba vo vode, alebo občas ako kapor na vianočný stôl... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mimoriadny výkon Franca, to je jediné na čo sa môžete tešiť, ale aj to platí len pre toho, kto videl originál. Ostatných to bude silno nudiť a až na záver ako tak pochopia, o čo tu ide. Ako parodický príbeh je to celkom fajn, ale super komédia, kde sa budete chytať za bruchá to určite nie je. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film o filme, ktorý je považovaný za jeden z najhorších filmov všetkých čias. Snímok The Room Tommyho Wiseaua som nevidel, ale vzhľadom k záverečným porovnávacím sekvenciám James Franco pristúpil k otrockému prepisu, čo bolo veľmi dobrým ťahom. Dokonale totiž vystihuje otrasne zlý film, ktorý preudofilmár Wiseau natočil. Lenže Franco išiel oveľa ďalej. Vytvoril celý príbeh o tomto filmárovi, ktorý si išiel za svojim snom. Otázkou je, či napokon tento film dokáže uspokojiť diváka, hoci je natočený na úrovni. ()

Související novinky

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama