Reklama

Reklama

The Disaster Artist: Úžasný propadák

  • Česko Úžasný propadák (více)
Trailer 3

VOD (1)

Film Disaster Artist se točí kolem vzniku kultovního propadáku Pokoj v režii Tommyho Wiseaua ("Nejlepší propadák všech dob"). Režisér a herec James Franco (Zlatý glóbus(R) pro nejlepšího herce, 2018) v něm proměnil skutečný příběh ambiciózního hollywoodského outsidera Tommyho Wiseaua - umělce proslulého upřímným zápalem a diskutabilními metodami – v oslavu přátelství, uměleckého vyjádření a snů splněných navzdory nepřekonatelným překážkám. (Magic Box)

(více)

Recenze (296)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Není to moc vtipné. Aspoň pro mě,, protože humor těžící z trapnosti snáším jen těžce a tady ho bylo požehnaně. Snímek je až maniakálně přesný. Jak do detailů napodobovali scény z The Room ještě dokládá děleným plátnem, kdy srovnává originální záběry s předělávkou. Filmaři šli do takových detailů, jako byly třeba stejné šperky hereček. K čemu vlastně takový film, který jen popisuje a nic nenabízí? Motiv podivného přátelství mezi plytkým hezounem Gregem a egomaniackým Tommym mě moc neoslovil. Nebylo to přátelství, ale závislost. Tommy získal obdivovatele, Greg podporovatele. Už z původního The Room vysvítá, že Tommy je nejenom magor, ale i otřesně odporná postava, dětinská, hloupá, sobecká a přitom krutá. A tenhle snímek to akorát potvrdil. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

On to ve výsledku není špatný film, jen doplácí na 1. zbytečnou délku, 2. zbytečnou doslovnost, 3. neujasněnost celkového záměru a koncepce. Chce to být filmem o Wiseauově filmu The Room a jak se ten film natáčel? Nebo buddy příběhem o dvou klucích, kteří na to sice nemají, ale stejně si splnili svůj sen? (Povšimněme si, že až pohádkově - máte prachy, můžete skoro cokoliv. Kdyby Wiseau prachy neměl, asi by to celé vypadalo jinak.) Problém taky je, že v určitých chvílích je film vlastně doslovnou ilustrací jak samotného The Room, tak stručné historie kolem jeho natáčení, kterou si přečtete jak tady na ČSFD, tak jinde. Jen nevím, proč tu nebylo nic o Wiseauově firmě s bundami? Na druhou stranu má film hodně silný, pozitivní náboj - jak vztahem Sestera a Wiseaua a jejich touze splnit si sen, tak vlastně i vztahem štábu a herců k Wiseauovi, který se dá označit za hodně komplikovaný, ale myslím, že nakonec ho všichni vzali prostě jako neumětelského podivína a možná se tím i dodnes chlubí, že s ním dělali. Takže jsem rád, že jsem film viděl, přes zbytečnou délku mne pobavil a udržel v jakési pobavené náladě po celou dobu. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Bez podívání se na The Room a přečtení The Disaster Artist je to film spíš na ****, ale jako doplněk k těm dvěma je to jednoznačně ***** :D ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Francův životní výkon, doposud. A není to jen dobře zahrané, ale i natočené, protože velmi patrně je Franco umělecky podobně laděný jako Wiseau. Ovšem trochu více pochopený génius. Odsýpá to, umí to bavit, i být vážné. Jsem spokojený. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Ed Wood měl trumfy: výrazný časový odstup, Ameriku 50. let minulého století (tedy prostor pro Burtonovu stylizaci) a hrdinu, jemuž fandíte. Tommy Wiseau je pouze nesympatický manipulativní ego-podivín (bohužel ale né až tak podivný, že by třeba nosil dámské šaty, nebo neměl přední zuby), kterému se povedl husarský kousek s jedním svérázně špatným filmem. James Franco hraje výborně, ale v jeho filmu nenacházím nic, co by mě ponouklo se k němu v budoucnu vrátit. Lidským plusem je, že si z mimozemšťana Tommyho nedělá vyloženě srandu. Diváckým mínusem je, že je to možná i proto celé trochu nuda... Dave Franco je sympaťák, ale do role Sestera se nehodí, roli měl hrát někdo daleko panenštější, naivnější. Autenticitu trochu ruší i Seth Rogen. Zažít ale původní The Room v napraném kině musí být super zážitek. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

To byl ale bizár! Jak by taky mohl dopadnout nápad točit snímek o tom, jak totální magor napíše, zaplatí a natočí něco jako film? Na to, jaká to byla kravina, jsem se až podezřele dobře bavil a lví podíl na tom má výkon Jamese Franca, který mě ještě nikdy tak nerozesmál. O to hůř na mě působil jeho poněkud ztuhlý bratr. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulisí natáčení jednoho z nejhorších filmů všech dob "The Room". James Franco zde velmi barvitým stylem vyprávění vykresluje všechny podivnosti, kterých se Tommy Wiseau v průběhů natáčení dopouštěl a s jakým "nadšením" k němu a filmu samotnému přistupovali ostatní herci a filmový štáb. Rovněž zde musím zmínit skvělé herecké výkony, z nichž nejvíce vyčnívá James Franco, jehož herecký projev smývá hranici mezi jeho osobou a osobou Wiseaua. The Disaster Artist je tedy zajímavým a neskutečně vtipným ohlédnutím za filmovou legendou a mýtem, jehož odkaz právě díky tomuto snímku bude žít dál. A pokud Vám ani tohle nestačí, vězte, že pohled na všechny zúčastněné herce, kteří si své role či roličky velmi užívají je vážně k nezaplacení! PS: Rozhodně přes zhlédnutím tohoto snímku doporučuji nakoukat původní "The Room". Nejlépe s basou piv a kilem kokainu! „No, no! Very necessary. I need to show my ass to sell this picture.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vidět The Room je v tomto případě nutnost, jinak vám spousta věcí unikne a ačkoliv na mě původní Wiseauvo dílko dojem neudělalo, tak film o filmu se povedl. James Franco vystřihnul a vystihnul osobitě netalentované kopyto s chirurgickou přesností a musel bych dlouho vzpomínat, kdy naposledy mě dokázala nějaká postava takhle rozesmát. Výborné byly i scénky z natáčení se zoufalým štábem, který trpí režisérovými rozmary a potrhlými nápady. Tady mi vlastně chybělo jediné a to absence stanu, kam se chodil kameraman Wiseauovi smát. A tak jediné, co mě fakt vadilo, byl Dave Franco, kterému to tady vůbec nesedlo a bráchovi to celé kazí. Ale i tak je to prča, která vznik The Room v mých očích ospravedlňuje. 80% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Tak to pardón vážení, ale aby bolo jasné - tlieska sa tu nule. Nule, ktorej jej neobmedzené (neznáme) finančné zdroje umožnili natočiť "film", ktorý sa akýmsi zvráteným riadením osudu stal kultovým. Tak čo sa tu kto snaží vlastne oslavovať? To predsa nemalo byť o tej nule, chcelo to byť o onom zvrátene riadenom osude a o všetkom tom dookola, čo s tým súvisí. Vtedy by som zatlieskal aj ja. Ale neiritovalo - čo vzhľadom na vážnosť výčitky - predsa nech len slúži tvorcom ku cti. Koniec koncov, každému, čo jeho je. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vtipné nahliadnutie do tvorby jedného z najkultovejších filmov. Franco si tu konečne strihol výbornú úlohu. Výborne sa na to pozerá, sú tu skvelé emócie a funguje to. V zásade jeden z tých filmov, ktoré zarezonujú ešte dlho po svojom vzniku a slúžia ako akýsi epilóg k pôvodnému filmu. Nečakal som, že to bude až takto dobré. Takže spokojnosť. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Toto je asi fakt len film pre milovnikov pôvodneho The Room. Videl som z neho len trailer a sceny, ktore su aj v tomto filme a ani tie mi nepripadali tak mizerne, aby som sa smial. A zaroven mi nepripadal svojou mizernostou zabavny ani film vzniku jedneho mizerneho kultu. Nechapem comu som sa mal smiat alebo co ma na tom malo bavit. Originalny Tommy Wiseau ma napriek svojmu totalnemu antitalentu urcitu charizmu. Zatialco James Franco tu pôsobi odpudivo. A jeho brat uplne neznesitelne. Idealnym reziserom tejto pocty otrasneho herca a rezisera Tommyho Wiseaua by bol Jared Hess. Ten by film dokazal natocit s uprimnym obdivom a zaroven absurdnym humorom. Vo Francovej rezii to je len divne. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Film skvělý jak po informační stránce (dává mnohým podivnostem v The Room kontext), tak po herecké a filmařské. Franco to vzal hezky komplexně, je to fakt vtipné a i přes to se film Wiseauovi nevysmívá. Naopak je to spíše pocta. Protože to, co Tommy Wiseau dokázal je svým způsobem výjimečné. Natočil pro mnohé diváky kultovní film, film, který se stále tu a tam stále promítá v kinech a film, u kterého se dodnes baví kvanta lidí, byť třeba ke smůle režiséra poněkud nechtěně. Wiseau je podivín se specifickým zevnějškem, mluvou i gestikulací, ale James Franco si ho dával úplně s přehledem. Porovnání pravděpodobně nejoblíbenějších scén filmu v závěru naprosto super (kdo si před zhlédnutím The Disaster Artist pustil i původní film, rozhodně neprohloupil) . ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pre mňa, ktorý som videl snímok o ktorom toto dielo vypovedá, má toto všetko pridanú hodnotu. Jeden z najväčších majstrštykov v celej filmovej histórii, dostal vlastnú filmovú biografiu. A to biografiu v plnej poľnej, plnú vynikajúcich hereckých výkonov a skvelej remeselnej práce. Ak ste THE ROOM nevideli, bude to pravdepodobne pre vás iba nejaká priblblá komédia o natáčaní nejakej kraviny. Ale ak ste ho videli, budete okúzlení. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Franco je na oscara. Počas filmu som si uvedomil že napodobniť najhorší herecký výkon všetkých čias nie je ľahká vec. Zvládol to priam bravúrne. Keďže originálny Room mám ešte v čerstvej pamäti zabával som sa neskutočne nad režisérovými manierami pri natáčaní aj nad jeho potrhlou víziou. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

I DID NOT HIT HER! IT´S NOT TRUE! IT´S BULLSHIT! I DID NOT HIT HER! I DID NAAWT! ... OH HI MARK. The Diseaster Artist pojednává o vzniku asi neslavnějšího filmu, jenž se dá zařadit do kategorie: "Tak příšerný, až je skvělý." Velký palec nahoru Francovi, který excelentně ztělesnil Tommyho Wiseaua, naprostýho mimoně, který má hromadu peněz kdo ví odkud, není známo, kolik mu je let, plus nikdo neví, odkud vlastně pochází. Ten člověk je fakt mimozemšťan. Adaptace Sesterovo knihy však nenabízí pouze synopsi humorných a neuvěřitelných scén z šíleného natáčení a Tommyho bizáru, ale taktéž celkem milou ukázku přátelství mezi dvěma pardály, co prostě chtějí být slavní. Pokud jste původní film neviděli, napravte to. To prostě musí vidět úplně každý alespoň jednou v životě. Super! I když myslím, že film víc ocení lidi, kteří původní "The Room" znají a viděli ho. Průměrné 4* ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je mi to hrozně líto, ale ten film je zajímavý jen kvůli tomu o čem a o kom je. Tommy Wiseau je jedna z největších záhad dnešní popkultury a proto se zdá být dobrý nápad natočit o něm film. Na druhou stranu je to člověk tak divnej, že se o něm vlastně nedá natočit film který by diváka opravdu strhnul. Tommy je naprosto nečitelný a proto na něj nejde naroubovat opravdu kvalitní dramatická nebo komediální scénáristická konstrukce.. Já věřím, že se Franco snažil seč to jen šlo, ale výsledek je tak trochu bez barvy, chuti a zápachu...Jinak... Mám osobní teorii, že Wiseau je upír kterému je už asi tak 1000let a proto je už senilní, naprosto znuděný a zmatený věčným životem a navíc mu straší ve věži od momentu kdy v 60.letech vycucal jednoho hipíka naládovaného LSD. Mám taky podezření, že ve své senilitě zapomněl, že je upír a každý nový boží den se snaží zase a znova zjistit co se to kolem něj kurva děje... ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Jediné, čím mě tento film uchvátil bylo sympatické ztvárnění prvního screeningu a závěrečné porovnání okopírovaných záběrů (velmi věrně uděláno). Zbytek bylo jen defilé mně známých tváří (s výjimkou bratrů Francových) a prezentace událostí a myšlenek, ke kterým už jsem stihl dojít vlastním sledováním filmu The Room a čtením střípků z natáčení. Původní The Room je strašně špatně natočený a neskutečně zábavný, prakticky parodie sama o sobě, ať už tím, co se dělo před kamerou nebo za ní. Není se tak čemu divit, že Disaster Artist je nemastné neslané cosi, co není ani dramatem ani komedií, i když se to snaží být oboje. Udělali by lépe, kdyby šli cestou Best Worst Movie. ()

Související novinky

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama