Reklama

Reklama

Ali and Nino

Trailer 1

Obsahy(1)

V zložitých politicko ekonomických časoch okolo roku 1914, ked' ruský cár má podmanených takmer sto rôznych etník a naďalej pokračuje v expanzii svojej ríše, sa odohráva príbeh lásky medzi mladým mužom menom Ali Khan (Adam Bakri) a jeho dievčaťom Nino Kipiani (María Valverde). Obaja prináležia k šlachtickej vrstve, avšak rôzne vierovyznanie a okolnosti počas vypuknutej Prvej svetovej vojny spôsobia, že budú musieť žiť v exile a istý čas dokonca i oddelení. (sochoking)

(více)

Recenze (10)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, kde všechny postavy mluví anglicky - navíc s příšerným přízvukem - aniž by to vzhledem k jejich původu dávalo smysl. (Věrnost realitě zde asi dostává na frak na více frontách, ale osobně se necítím až tak kompetentní to posuzovat). Natočeno je to neobyčejně tradičně - oldschoolově, chcete-li - takovým tím rozmáchle epickým stylem, kdy se postavy přemisťují z místa na místa, je tam láska (milostné scény) i smrt (válečné zabíjení), dějové zvraty i ohrané motivy typu rodičů nepřejících sňatku své jediné dcery, intimní i davové scény zahlcené komparzem, kamera si často dává na čas a pomalu snímá celou scénu, zatímco na pozadí hraje Marianelliho hudba - kdybych nevěděl, že to natočil autor mého oblíbeného dokumentu Amy, neměl bych šanci to poznat, tak moc jsou oba filmy odlišné - jeden neobyčejně intimní a přetékající emocemi, druhý odtažitý a emočně téměř nefunkční - nešel jsem za těmi emocemi, které to ve mně mělo vyvolat, a nebavilo mě to - ten film mi přišel úmorně dlouhý a natočený ve stylu dnes už klasických snímků z 90. let Anglický pacient a Anna a král - člověk by si skoro myslel, že takové filmy už se dnes netočí, a vždycky se přesvědčí o opaku. Čili Asif Kapadia je podle mě mnohem lepší dokumentarista než autor hraných snímků, byť mohl být v tomto případě hodně svázán předlohou. Závěrem ještě zmínku k obsazení titulních postav - Adam Bakri je herecky doslova tragický, a María Valverde je - navzdory svému mladistvému vzhledu - na roli mladičké dcery, kterou rodiče kvůli jejímu nízkému věku zatím nechtějí provdat - už trochu stará, v době natáčení jí táhlo na 30 (bez zajímavosti ani není, že zde znovu ztvárnila postavu ženy, která otěhotní, tak jako v mnoha svých předchozích rolích, a bohužel zde rovněž potvrdila, že bere role v čím dál horších filmech). Celkově jsem z toho filmu měl dojem ztraceného času, který jen umocnilo dokonale předvídatelné a patosem přetékající finále - na tom filmu se mi líbily snad jen krásné lokace a kamera, jinak mě to v podstatě dokonale minulo - bohužel. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Prosím, nenechajte sa odradiť mojim nízkym hodnotením! Oskarový režisér Asif Kapadia nám podáva príbeh lásky v zložitých politicko ekonomických časoch začiatku minulého storočia v cárskom Rusku až po dobu, kedy sa k moci dostal bolševický syflonosič Lenin. Vskutku, nakrútené je to pekne (kostýmy, exteriéry), avšak osud hlavných hrdinov mi bol akosi ukradnutý. Je to tak divno podané, že som si nevytvoril žiaden vzťah k ústrednej dvojke a navyše som nechápal po skončení filmu, čo bol hlavný dôvod k tomu, aby sa točil film o dvoch nejakých cudzincoch z minulého storočia. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ten hajzl Lenin! Na tenhle film budou povinně chodit se školou v Azerbajždánu, zatímco v Gruzii jej odprojektují v rámci festivalu Tbilisi - město uprostřed bývalé SSSR. Velký formát je spíš na oko, scénama s komparsem docela šetří. Na popředí politických událostí milostný příběh mezi čmoudíkem a Španělskou, co má hrát Gruzínku. Všichni mluví anglicky s přízvukem, jak zmiňuje kolega Vančura. Maria je vskutku už příliš vyžilá na postavu mladičké prvorodičky. Trochu laciný a hrdinský znějící konec o pošukovi, co nedokázal nic. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Jako samostatný film podle mě Ali a Nino zrovna moc neobstojí, čistě filmařsky to vůbec není žádná sláva, zejména herecké výkony dost pokulhávají (a ty detaily na postavy se silně rozostřeným pozadím napadly koho?), ale zase jako adaptace stejnojmenného románu se myslím povedl. Ali a Nino je považován za jakýsi národní ázerbajdžánský román (proto je jedním z producentů dcera současného tamějšího diktátora Lejla), přestože byl napsán německy a poprvé vyšel ve Vídni roku 1937. Autorem je nejspíš Lev Nussimbaum, původně žid z Kyjeva konvertující k islámu, který prožil své dětství a mládí v Baku, i když autorství románu nebylo dodnes spolehlivě prokázno, podrobněji se tím zabývá např. Tom Reiss v knize Orientalista (česky BB art, 2006). Hlavní předností knihy i filmu není podle mě romantický příběh dvou milenců (i když nehezké české vydání knihy vypadá jako červená knihovna), ale zobrazení života a společensko-politické situace na východním Kavkaze a v Persii. Tehdejší Ázerbajdžán byl kulturně velmi blízký Persii, jejíž společnost považovala za vrchol kultury rozkoše života, hudbu, tanec a poezii a byla na jednu stranu neuvěřitelně kultivovaná a vyspělá, zároveň ale jaksi degenerovaná a naprosto nemohla konkurovat dravé kultuře evropské a barbarským bolševikům. V zobrazení dobových dějinných událostí, života v kulturně a etnicky bohatém Baku, a střetu mezi Východem a Západem a křesťanstvím a islámem je podle mě kniha (film už trochu méně) velmi zajímavá dodnes. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem si myslel, že to bude jen romantická kravina, ale ono se nakonec ukázalo, že na tom historickém pozadí to má docela dobrou sílu a že to není vyloženě sladkobolné, sad až na konec, který už je zbytečně moc srdcervoucí, což je dáno ještě tím, že je to natočeno zpomaleně. Ale tady titulní dvojice prostě funguje. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

60% ... Príbeh zakaukazskej interreligióznej lásky. Nebolo to vyslovene zlé, ale miestami príliš naivne spracované. ()

viap 

všechny recenze uživatele

V meste Baku v Azerbajdžane v predvečer Boľševickej revolúcia moslimský mladý princ sa zamiluje do gruzínskej princezny. Pokúšajú sa nájsť lásku a pravdu v svet,e plnom konfliktov a opozičných názorov, a v období , keď prvá svetová vojna začína vstupovať do ich životov.Pozoruhodné zábery / hory, púšť, ale aj domy / kameramana Gökhan Tiryakiho. Nečakajte zážitok vyrážajúci dych, ale dobre sa na film pozerá , je to taka rozprávka pre dospelých.3,5/5 ()

muti 

všechny recenze uživatele

velmi pekny filmik podla romanovej predlohy z netradicnych vod - multikulti vztah na podazi vzniku nezavislosti Azerbajdzanu a nastavajucej bolsevickej reovlucie. clovek sa dozvie ako ako sa cca veci mali pred 100 rokmi. Uzasny je aj samotny kraj, ktory som pred par rokmi sam navstivil. Z komentov vidim ze nasincom takyto krehky pribeh uz proste nestaci a clovek vytkne ludom z blizkeho vychodu aj ich prizvuk. ()

Soupalka 

všechny recenze uživatele

Pustit se do zfilmovani kultovniho pribehu zakavkazske casti sveta vyzaduje docela velkou odvahu. No, moc se to podle mne nepovedlo....I kdyz se film pomerne zdarile snazi o zprostredkovani kontrastu mezi tehdy velmi kultivovanou spolecnosti na lince Kaspicke more -  Kavkaz a barbarskym najezdem bolseviku kteri rozhodne nenechaji napokoji prirodni zdroje Azeru, nakonec mi film prisel jako prilis velka patlanice velkych scen i exeterieru s komornimi vsuvkami kde strasne rusi mix prizvuku, ne uplne duchaplne dialogy nebo prilis dospeli herci. Je to jako kdyby nekdo vzal pribeh Romea a Julie a natocil jej s herci okolo 30 s velkym budgetem.  Bude to pekny, ale Romeo a Julie to neni. Stejne jako tento film neni Ali a Nino. ()

Reklama

Reklama