Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

Splasher 

všechny recenze uživatele

Teda ten úvod mi přišel úplně strašidelnej. Jak tam tvůrci mohli nechat ty herecky, kamerově a střihově nepovedené pasáže fakt nepochopím. Kdybych viděl jen to, tak bych si musel myslet, že Vetchý a Ramba jsou herecky někde na úrovni svých dětských kolegů. Naštěstí s přesunem na venkov šla kvalita nahoru. Ale jak tu zmiňuje většina komentářů, problém je i se scénářem a adaptací knihy. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tento film má tu smůlu, že bude asi logicky vždy srovnáván s Obecnou školou, která (ač jde vlastně o první společný film Zdeňka a Jana Svěráka) je vážně kouzelná. Kdybych měl srovnávat, asi bych Po strništi bos nemohl dát stejně vysoké hodnocení. Ale snažil jsem se na to koukat jako na dva zcela samostatné filmy. Co strašně oceňuji jsou jednak dětští herci a práci s nimi. A pak rozhodně kameru. Její poetičností jsem byl vážně okouzlen (třeba scéna se zimní krajinou a koňmi prostě neměla chybu). Určite by se našly i věci, co mi tak úplné nesedly. Třeba skoro už závěr s Rusaky a vysavačem (i když věřim v reálný základ této situace). A vůbec celý ten scénář má možná až moc charakter jen jakéhosi vzpomínkového leporela, bez nějakého skutečně silného příběhu (snad s výjimkou příběhu o paličatém otci a jeho dvou synech - Kaiser v roli "Vlka" vážně nemá chybu). Ale když ono se na to dětství vždy tak krásně vzpomíná...Upřímně přiznávám, že bych normálně v hodnocení asi zůstal na čtyřech hvězdičkách, ale vzhledem k tomu, že jde patrně o poslední společný počin otce a syna Svěrákových, přidávám i pátou hvězdičku jako výraz poděkování za všechny ty příjemné chvíle, které jsem mohl u jejich filmů prožít. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento film byl přesně takový, jak jsem ho od Svěráka očekávala. Nebyl sice nijak dramatický, ale pokud by byl, nemohli by hrdinové v té době přežít ani první půlhodinu. Možná postrádal plynulou jednotící linii, ale prolínání dvou světů - toho dětského s tím dospěláckým díky skvělým hereckým výkonům známých herců i klukovských představitelů vytvořilo příběh zajímavý, poetický a skvěle zapadající do Svěrákovy filmografie. Jedinou vadou na kráse je, že jeho vzpomínkové filmy jsou si velmi podobné. To mi ale nevadí. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Po strništi bos je z pohledu české kinematografie ojedinělým jevem, jelikož má smysluplný děj a divák na něj po dvou dnech zcela jistě nezapomene. Film ubíhá rychle jako cesta bradavickým expresem, avšak s prázdným žaludkem, jelikož na čokoládové žabky a griliážové hrudky nezbyly dukáty. 74 % ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(5,5/10). Dlouho jsem plánoval shlédnout tento Svěrákův počin. Sám bych se k tomu asi nedokopal, protože mám teď mnoho jiných restů. Naštěstí na ČT1 to dávali, tak jsem tomu dal šanci. Pocity byly hodně rozpačité. Viděl jsem tam jistou podobnost s Obecnou školou, ale její kouzlo to nemělo. Chápu, že někomu se může líbit Svěrákův humor, ale tady mi to nějak neseplo. Jinak s jeho filmy nemám sebemenší problém. Některé scény byly vtipné. Například čerpání benzínu ze spadlé palivové nádrže. Je to vtipný, ale zároveň hrozně zvláštní film. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Když mi před promítáním pustili upoutávku na Troškovi "Čertoviny," které půjdou někdy v lednu snad, dosti mi zatrnulo. "Tak oni kuci z Moviezone snad měli pravdu," říkal jsem si a ve skrytu duše se začal malinko bát. Po rozpačitém úvodu, který končí stěhováním rodinky na venkov, jsem ale všechny chmury zahnal, příjemně se bavil a nechal se unášet zážitky malého Edy. Jeho hledáním nových kamarádů, vztahu k rodičům a ostatním obyvatelům domu a odhalováním rodinné minulosti, přičemž vši, až na starýho dědka, mi byli sympatičtí. Taktéž perfektní obsazení, pravda Vetchý si vybral divadelní chvilku, přispělo tomu, abych si tento snímek z minulosti náležitě užil. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

REWATCHED 19.12.2017: Nerad to dělám, ale opět musím stáhnout nějakou tu hvězdu. Předpremiéra měla v srpnu své ojedinělé kouzlo hlavně z důvodu toho, že byla mou vůbec první v životě a že jsem měl tu čest prožít 10 minutovou besedu tváří v tvář pánům Hynku Čermákovi, Janu Svěrákovi i nedávno zesnulému Janu Třískovi. Napodruhé už mě to do křesla tolik nezařezalo, ba naopak, příběh je záměrně situován hlavně mezi nedotčenost a nevinnost dětských protagonistů, kteří působí více než autenticky, nás postarší ale zas až tak moc neuchvátí. [viděno v Cinestar Plzeň 14.8.2017] ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Poetické vyprávění o duchu konce druhé světové války z pohledu malého chlapce. Na dětské herce jsem si musel chvíli zvykat, ale nakonec byli skvělí. Tragikomičnost k Svěrákovým filmům patří a bulel bych jako želva, kdyby dějová linie s Vlkem a odpuštěním pořádně vygradovala. Možná by to někdo označil za laciné, ale já bych dal o hvězdičku navíc. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Čo čakať od Sverákovcov? Chobotinu, ako vždy. Toto ma aspoň upútalo príbehom a dobovým zasadením,, kedy som si mohol pekne porovnať našu a ich každodennosť. A Kaiser strčil do vrecka všetkých na čele s nevýrazným Vetchým. Bez neho by ten film nemal tú správnu atmosféru. Jednu navyše len pre neho. 3 z 5 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Za mě dobrý, líbilo. Předlohu jsem sice nečetl, ale jako předkračování Obecné školy to docela funguje. Žádné veledílo na úrovni některých starších věcí páně Svěraků jsem od toho nečekal, to pravé Svěrákovské kouzlo tak také jaksi chybí, ale je tam, jen v menší míře a typický humor se také občas projeví, Zdeněk Svěrák byl ve své roli tradičně výtečný, ale mě se to přesto strašně líbilo. Postavy byly fajn, z hereckého osazenstva mě také nikdo nezklamal (kromě Svěráka jsou fakt dobří ještě Kaiser a Tříska), mix komedie a dramatu šmrcnutý dobrou válečnou atmosférou v krásném venkovském prostředí na mě zafungoval, a ačkoliv je Po strništi bos filmem povedeným a laskavým, nejspíše by byl ještě povedenějším a laskavějším, kdyby ho napsal Zdeněk. Je ale fajn vědět. že Jan se bez táty neztratí. Repete si sice asi nedám, ale svět je hned příjemnějším místem, když máme tyhle dva, díky kterým ty české filmy ještě za něco stojí. 75%. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Já bych to velmi kriticky neviděl - ano, jedná se o jeden z nejslabších svěrákovských filmů, ale stále více převažuje milé nad nemilým. Jen herci jakoby se ve svých rolích necítili. ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho jsem vahal jak tohle ohodnotit a potrebaval jsem poradny casovy odstup a podivat se jeste jednou. Jako celek to nedrzi uplne pohromade, je to vlastne slepenec povidek tu komedie tu zase vaznejsi valecne situace, ale tak nejak se to dohromady bije. Docela dost rusi film destske predstavy, ktere do celku nezapadaji. Obcas jsou tam sceny jejichz ucel uplne nechapu. Detske postavy jsou dobre provedene, ale dospeli jsou dost sablonoviti jejich postavy casto postradaji hloubku, bud jsou naprosto dobri nebo spatni, ale nic mezi. Sveraci uz meli lepsi filmy. ()

dvopet 

všechny recenze uživatele

Zdaleka to není průser typu Tři bratři. Je to ale film, který "funguje" více jako reminiscence na Obecnou školu a Svěrákovskou tvorbu jako takovou, než jako samostatný a plnohodnotný snímek. Do stejné řeky dvakrát nevstoupíš... ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Obecnou školu považuju za zatraceně povedený snímek. O to víc jsem byl zklamaný pokračováním, které se sice hezky snažilo navázat, ale nenavodilo žádné kouzlo, žádnou atmosféru a vlastně ani žádný zajímavý příběh. Jediné zajímavé bylo příběhové pozadí Vlka, které zůstalo ovšem nerozuzleno. Zbytek? Nudná snaha o přiblížení tehdejší doby jakoby očima malého kluka. Ale podle mě to zkrátka nevyšlo a snímek je nanejvýš průměrný. 50% ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Klasické, svěrákovské, české, klukovské, vzpomínkové. Obecná škola je Obecná škola. Vzpomínky na dětství pana Svěráka jsou mile zpracované, Slavonicím to ve filmu slušelo. Dalším pozitivem byl herecký výkon Oldřicha Kaisera, tomu jedinému se dalo věřit, že hraje a scény s ním byly pastvou pro duši i pro oko. A to bylo tak vše k pozitivům. Některé scény byly zbytečně - nechci říct brutální, někdy jsem nevěděla, zda to bylo myšleno vážně. Vtipné okamžiky byly strašně nucené, a vyloženě scéna o Vánocích mi nebyla vůbec příjemná a vtipná tedy rozhodně nebyla. Děti byly rozkošné a roztomilé. Milý film. Ale nudila jsem se. Snad poprvé jsem se v kině dívala na hodinky. Taková ostuda, já vím. ..nejhorší je, že po filmu Ve stínu to byl jediný český film, na který jsem si zašla do kina.. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Není to Obecná škola, není to Obecná škola, není to Obecná škola. Tohle si před začátkem promítání zopakujte a dojem při odchodu z kina bude mnohem lepší. Prequel dost možná nejlepšího filmu začátku devadesátých let budil takové očekávání, že je snad ani naplnit nemohl. Ani nebyl důvod. Po strništi bos je svébytným dílem, které nepotřebuje žádné srovnávání, nebo pomoc od svého staršího bratříčka. Má svůj vlastní příběh a svůj vlastní způsob vyprávění. Respektive jde spíše o střípky výrazných zážitků z dětství a obě silné dramatické linie se odehrávají v pozadí. Jak Druhá světová válka, tak postupné odhalování smutné historie Součkových se připomínají jen občas a do popředí se proderou až ke konci. Většina scén je viděna subjektivním pohledem naivního dítěte a je na divákovi, co si z nich vezme. Velkou výtku mám k poetice. I když se na plátně střídaly krásně nasnímané obrazy, většinu času mi připadaly tak nějak umělé. Snímek mě zkrátka neokouzlil. A nebo jsem od něho taky očekával až příliš. Pochválím ještě historickou vyváženost. Bylo trochu zvláštní dívat se na rozjuchané náměstí vítající ruské tanky, zrovna když se v kalendáři psalo 21. srpna, ale i to patří k dějinám Evropy 20. století. ()

Svrdlin 

všechny recenze uživatele

Do mysli se mi vkrádá sousloví "hezké obrázky". Na film se mi dobře dívalo. Jan Svěrák je jeden z našich nejlepších řemeslníků. Umí dostat do záběru mnohdy krásu i něco, co bolí, škrábe, nebo na stranu druhou rozesmívá. Jenže ve svém filmu "Po strništi bos" takových kontrastů není moc. Hodně se tu probírá dramaturgie - vyprávění. Epizodičnost mi jako taková nikdy nevadila, pro Svěráka je navíc typická, ale zde opravdu nedojde k "naplnění". Kdyby některé scény odstranil, jiné přidal, vlastně by to s velkou pravděpodobností nemělo na nic v ději vliv. Osobně už mám navíc i problém s Oldřichem Kaiserem. Od doby, kdy jej všichni chválili v Tmavomodrém světě, se občas Kaiser objeví v takové té zádumčivé, charismatické roli silného (správného) chlapa. Vypadal před kamerou skvěle, což o to, ale je to už škatulka, která mi vadí. Nehledě na to, že sama ta figura ve filmu byla naprosto papírová. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama