Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

progression 

všechny recenze uživatele

Není vůbec jednoduché u veleúspěšných filmů natočit jejich "epilogy" a mnohokrát se to nevydařilo anebo jejich "prology", jak je v poslední době v kursu, ale myslím, že Svěrákům se to tentokráte podařilo. Je vidět, že je to příběh, který psal život, i když těch "snových" scén je tam možná více než by mělo být. Výborné herecké obsazení : Ondřej Vetchý i Tereza Voříšková, na rozdíl od Obecné školy od Igora Hnízda typově hodně odlišný Jan Tříska, skvělý Oldřich Kaiser v další z charakterních rolí, ale nakonec nejvíce zapamatovatelný je neuvěřitelně bezprostřední a přirozený Alois Grec v roli Edy. Možná, že to byl i Svěrákovský úmysl. Ten dětský pohled je totiž určitě nejupřímnější a současně i nejlaskavější a tak tomu asi mělo být ... ()

venison 

všechny recenze uživatele

Nechápu nízké hodnocení dalšího Svěrákova filmu "Po strništi bos".. Jasně, snímek je hodně sentimentální, bez výrazného děje a opírá se především o nostalgii dětství za dob Protektorátu, ale.. Ale tohle je jeden z nejlepších českých filmů, které jsem za poslední dobu viděla.. Asi mi ke štěstí dětství bohatě stačí.. Zavzpomínat s lehkostí chlapectví na těžkou dobu.. Protože v každé době je hezky, když máte kolem sebe lidi, kteří Vás milují.. Jasně, do filmů jako jsou "Obecná škola" nebo "Kolja" to má ještě kousek daleko, ale možná až "Po strništi bos" uvidím stejně často, tak získá svou nezapomenutelnost.. Hlavní chybu vidím ve snímku to, že se zde objevují stejné postavy jako ve výše zmíněné "Obecné škole".. Tereza Voříšková vlastně hraje Libušku Šafránkovou a musím říct, že velmi zdařile.. A Ondra Vetchý je jako tatínek dobrý, ale do tatínka intelektuála s něžnou duší v podání Zdeňka Svěráka nemá.. Klučičí parta byla za mě prímová.. Ráda jsem viděla Jana Třísku v jedné z posledních rolích, které ztvárnil.. Zamilovala jsem si postavu Oldy Kaisere, protože Vlk byl prostě boží.. Za to rozhodně musí dostat nějakou hezkou cenu.. Kamera Vladimíra Smutného rozhodně nezklamala.. Celkově atmosféra filmu byla na jedničku.. Kostýmy, interiéry, obsazení, hudba - všechno na výbornou.. A ty koně.. Suprový zážitek.. Snad Honza natočí zase něco podobného.. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že vám ušlo, o co tu šlo. Jde tu o vyprávění příběhu malého kluka. Já si to užil maximálně. jen ten závěr s Vlkem byl asi zbytečný. Kaiser zasloužilej Lev. Ramba mě chvílemi bavila snad víc než Šafránková, ale to je opravdu jinej příběh. ()

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Tak toto dílo je z mého hlediska supr! Od technického zpracování, po krátké výjevy, které padesátník umí pochopit... Prostě trefa do černého! ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák je hodně dobrý režisér, ale mnohem horší scénárista. A to druhé zde ukazuje v dosti nelichotivém světle. Tento film má jeden zásadní problém a ten je ve vyprávění. Filmu opravdu neprospívá vyprávění v epizodických příhodách, protože se zde ztrácí pointa a místo aby přišlo nějaké vyvrcholení, tak vše mizí do ztracena. A dost to zamrzí, jelikož některé momenty jsou skvělé a dal by se na nich vystavět krásný děj, který by měl nějaký smysl. Jenže na to ve filmu není čas a místo toho dostaneme zas další příhodu. Samotné balancování na hraně komedie a dramatu je zvládnuto dobře, jen mě přišlo, že se místy tlačilo zbytečně na pilu více, než bylo třeba. Vizuálně je to nádherné a spousta scén je pastva pro oči. Herecky to je fajn, přesto mě někteří herci přišlo dost nešťastně obsazený. Po strništi bos není špatný film, ale nevidím moc důvodu, proč bych ho měl někdy v budoucnu vidět znovu. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

6/10 Krásná kniha, krásné zážitky, dokonalé převedení do filmové podoby. Jenže o vhodnosti zfilmování by šlo dost polemizovat. Krutě chybí nějaká pojící linka, protože i ta s Vlkem je bohužel použita jen tak okrajově (to že se tam Kaiser párkrát za film objeví a vrčí, je prostě málo). Jinak je to opět Svěrákovsky atmosferické a pohlcující. Škoda. Příště to chce to vysněné sci-fi a pustit se víc do hloubky. ()

MarekLucin 

všechny recenze uživatele

Čekali jste Obecnou školu č. 2 a nedostali jí? Dobře vám tak. Já dostal nádherný a poetický film plný nostalgie, který si zaslouží dobré hodnocení. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Dobře natočené a dobře zahrané, humorné (občas méně humorné, nebo trochu trapné) krátké scénky, odehrávající se za Druhé světové války v jedné vesnici u Prahy. Scénky moc nedrží u sebe, nenavazují jedna na druhou, ačkoli by rozvedením pár z nich a také rozvedením příběhu některých postav (Vlk a jeho okolí) mohl vzniknout opravdu výborný film. Jenomže nevznikl. Po strništi bos se, podle mého názoru, až moc točí okolo zjednodušeného dětského světa malého Edy a neprávem opomíjí jeho daleko zábavnější dospělé příbuzné, nedosahuje ani náhodou ucelenosti a poetiky Obecné školy a hudba je taktéž nijaká, přesto si ve většině scén drží větší důstojnost, než má jakýkoli jiný současný český film. Proto trošku slabší 3*. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Mnohdy vidíme podobné postupy jako u Obecné školy, ale ne, nefunguje to. Úplně chybí ta poetika vyprávění, vtípky tu jsou, ale prostě to není ono. Spoustu věcí jsem nepochopil, třeba když si Eda prohlíží nahatou maminku při převlékání. To mělo něco znamenat, nebo to bylo jen kvůli Terezce? To Fabiánovic dvojčata bylo jiné kafe... ;-) Nebo s Vlkem - celou dobu nás příběh vede k nutnosti usmíření a pak ho nechá zabít? Nevím no, asi jsem čekal něco jiného. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Svěráci jsou zpět ! Takové hřejivé pocity při určitých scénách a tak lidský humor pojatý právě takhle mi vytváří úsměv na tváři. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Úplně zbytečný film. Rozplizlý, bez děje. Jediná postava, která v sobě ukrývá určitý potenciál a trošku drží film pohromadě (Kaiser) je však nedotažena, a divák čekající jakési rozuzlení rodinného tajemství se pak po právu cítí podveden a zklamán. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Útržkovité vyprávění / vzpomínání na klukovská léta strávená na venkově koncem 2. světové války vsadilo především na laskavou, nostalgickou poetičnost, jenže již na nic dalšího (pokud nepočítáme slušnou řemeslnou úroveň). V necelistvém scénáři bychom našli sotva náznaky zápletek, které však stejně odezněly nedramaticky do prázdna, přitom ani humor skoro žádný nepobraly. Úplně jsem se nenudil, zároveň mi jednolitě nevýrazné epizodky nijak zvlášť neutíkaly. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Pohľad očami detí na svet dospelých je vždy zaujímavou témou nie iba pre filmové plátna. Jedná sa o pohľad čistý aj napriek chorobe a skazenosti doby. Nie inak je tomu aj v obdobý kedy sú Čechy nemeckým protektorátom. Z mesta sa sťahuje rodina na dedinu za lepším životom, nie pre každého je to ale jednoduché zvyknúť si na dedinský život. Dobré herecké výkony ani som sa vyložene nenudil ale na druhej strane téma bola fádna, chýbala zápletka alebo dejový zvrat a tak bol príbeh jednoliato vyrozprávaný od začiatku do konca. A to je to,m čo ho radí do priemerných vôd českej filmovej klasiky. 57% ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Po strništi bos je příjemný film, který zaručeně nikoho neurazí, ale na druhou stranu jen stěží někoho dokáže nadchnout. Jan Svěrák se vrací do polohy, kdy skrze dětské oči vyobrazuje kus české historie a osudy jedné rodiny s tím spojené. Bohužel kouzlo Obecné školy se mu zopakovat nepovedlo a to především kvůli tomu, že Po strništi bos prostě nemá tak povedený scénář. Po filmařské stránce je málo co vytknout, snad jen to že tomu chybí trocha té odvahy a snaha o nějaký progres. Po strništi bos tak působí jako film usazeného režiséra, který už má to nejlepší za sebou a de si natočit další film jen tak pro radost. Točit filmy pro radost je samozřejmě věc hezká, problém je ten, že na to jak je film po stránce příběhové vřelý a přívětivý, po té řemeslné působí spíš odtažitě a bez jiskry. Vzniká tak kontrast, který se nedá přehlédnout a režisérská apatie je podle mě hlavním důvodem plytkosti celého snímku. Po herecké stránce jsem měl trochu problém s dětskými představiteli, těm jdou jen stěží jejich postavy uvěřit a filmu to hodně ubírá, chápu že to jsou děti, ale přeci jen u filmu, který mi má ukázat svět právě skrze jejich oči bych potřeboval trochu sebejistější/věrohodnější výkony. Těžko se hledá za co film pořádně pochválit, skoro dvě hodiny nostalgického vyprávění bez nějaké větší pointy totiž nejsou zrovna to co by mělo českou kinematografii spasit, především pokud ani po té stránce obrazové nejde o bůhví jaký zázrak. 60% ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Příběh není kdovíjak nosný, jsou to vlastně jen epizodky jednoduše spojené motivem rodiny. Přesto ale jde o audiovizuální nádheru, která bez jediného problému strčí do kapes veškerou českou konkurenci. Honza Svěrák si přešlap tohoto typu zkrátka dovolit může. ()

masw 

všechny recenze uživatele

Vizuál filmu je místy až opravdu inspirující. Je příjemné vidět, že v tomto dokážeme soupeřit i jinde, příběhově mi film neutíkal tak lehce, jako bych si představoval. Vlastně jsem jen chtěl odpočinek u pohledu na dětství na vesnici, abych si připomněl i nějaké momenty ze svého dětství, které by mě zahřály na duši. Bohužel mě film pouze navnadil, ale příjemný pocit mi nepřipravil, výkony dětských herců byly místy až vyvádějící z děje. Bohužel jsem v nich nepoznával skutečně děti. :D Je to škoda, když točíte film o vyrůstání a výsledek působí tak moc strojeně a uměle, jaká je pak podstata takového filmu? To, čeho film chtěl dosáhnout, nalezneme spíš výletem do nějaké díry, kde ještě elektřina nezabila dětství :D Na druhou stranu je pozadí protektorátu a takové to nenásilné připomenutí historie plus, který film dostává výš, než kam ho pohřbívá zpracování základní linky. Zdeňka Svěráka si vážím moc, ale přecejen by asi pomohlo, kdyby jeho vzpomínky s citem odvyprávěl někdo jiný, protože sám je to člověk osobitý a opět je odvádějící, když slyšíte něčí dialog, který je sakra cimrmanovsky podaný. :) Kdyby byl film méně autorský a třeba zůstalo by u dramaturgovy verze Jacka Rozparovače, mohl být film zajímavější, ale stejně by ho zabili dětští herci, pár veteránů a koukání, jak se syn kouká s až moc velkým úsměvem na převlíkající se maminku. Film se však může opřít i o kvalitní herecké výkony, které jsou překvapivě málo teatrální na českou produkci. Ještě mě čeká režiserský noir sestřih, jedna hvězda i za něj a to i bez nutnosti na něj koukat :) ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama