Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (821)

remy 

všechny recenze uživatele

Nesourodé přeskakování mezi dobovými výjevy každodenního života, které úplně nechytnou. Události, kterých jsme svědky, působí šíleně nahodile, což je největší problém v samotném závěru, když se ukáže, že ten film prakticky nemá z ničeho moc co brát, a tak finále nepůsobí jako finále celku, nýbrž jako nahodilé zakončení "nejdramatičtější" dějové linky s Oldřichem Kaiserem. A to je dost málo. Druhé zhlédnutí mi jenom potvrdilo, o jak hezky natočenou (výprava, kostýmy a celkově dobovost nadstandardní), ale ve svém jádru dost prázdnou a nabubřelou podívanou jde. Obecná škola je o míle jinde. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem nejprve ukázky...A celý film je vůbec ničím nedoplnil...Zůstala tak prázdná neosobní poetika líbivých obrázků z bezstarostné okupace, protože léta a dětství na vsi se nemůže nic dotknout, ale to by i snové pohádkové sekvence musely mít podmanivé kouzlo...Naivní, bez hran, dramatičnosti, bez děje... ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Tak nevím jestli jsem na podobné filmy starý už moc (nebo naopak moc málo). Už od začátku mě film tak zvláštně iritoval. Stačilo deset minut a už jsem nechápavě zíral. Co to ten kluk pořád nosí na hlavě (a proč?). Co to bylo za scénu s vlajkou? (stupidně a zmatečně natočené)... Nebo ta pseudo komická scéna s polo-pásákem... ne... tohle opravdu nebyla podívaná kterou bych označil za ukazatelný více než jednou. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Pre Svěrákovcov mám slabosť a tak aj toto nostalgické spomínanie ma zaujalo natoľko, aby som bol spokojný. Určité paralely s ,,Obecnou školou,, tu isto sú a tak porovnávanie s týmto starším bratom nebudem brať až tak do úvahy a tento drahokam nechám odpočívať. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nebyli to náhodou Svěrákovi, kdo ctil pravidlo o ději rozvinutém nejpozději do patnácté minuty filmu? Tady se nic nestane za hodinu a půl..? Tatínek za války nehajloval, rodina se musela stěhovat na venkov a strejda, se kterým se nikdo nebavil, chytil v samotným závěru války kulku. Zapomněl jsem na něco? ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dopředu přiznám, že jsem si přečetl i předlohu a měl jsem lehké obavy, jestli se těch pár vzpomínek dá natáhnout do celého filmu. Jak je vidět dá, ale neobejde se to bez problémů. Svěrákovská poetika se sice dostavila spolehlivě a dokáže opět naladit na příjemnou vlnu a film si díky ní můžete užít. Nicméně příběh je hodně naředěný a jde spíše jen o sled milých vzpomínek. Asi nebudu sám, když řeknu, že bych uvítal větší zaměření na dějovou linku s Vlkem. Po strništi bos zůstává tak jen příjemným filmem a nikoli skvělým. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Hezky natočené, příjemné, milé...tak jak to Svěráci umí, ale úplně o ničem...příběh bez nějakého vyvrcholení. Prostě, tak jak film začal, tak skončil... Pár scén k úsměvu tam bylo, ale jak bylo zameteno s postavou O. Kaisera, to sem jen tak nikde neviděl a přitom šlo asi o nejzajímavější postavu v celém filmu. Zklamání poté, co film neustále spojovali s Obecnou školou... ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Kouzlo se vytratilo. Nesourodé, šikanoizní otec Souček... zatímco mezi Svěrákem a Šafránkovou to v Obecně škole jiskřilo, zde to mezi Vetchým a Vořiškovou zcela selhává. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ , veľké sklamanie. Obecná škola je fantastický film , ale tento " návrat " sa naozaj nevydaril.. Vystihuje to názor, jedného člena mojej rodiny ( tak tento film už druhý krát si nepozriem )... Hodnotím 50% ... ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

CITOVÝ PROŽITEK, VNÍMÁNÍ LÁSKY A LIDSKOSTI. PÁR STŘIHOVÝCH CHYB VČETNĚ ZVUKU, ABSENCE SILNĚJŠÍHO DRAMATU A NAPĚTÍ MI VŮBEC ZÁŽITEK NEZKAZILO. VŽDYŤ FILM NEMUSÍ BÝT JEN TEZE A ŠABLONA. NAVÍC S UŠLECHTILÝM HUDEBNÍM NÁPADEM (ANDANTE) PANA NOVINSKÉHO. JE VIDĚT, ŽE SVĚRÁKOVI DOBĚ NEPODLEHLI, JSOU IMUNNÍ A ZA TO JE MILUJI. VYNIKAJÍCÍ TŘÍSKA I KAISER, OSTATNĚ I DĚTSKÝ HRDINA. KAMERA VELMI ŽIVÁ A BAREVNÁ. ZŘEJMĚ POSLEDNÍ ROLE ZDEŇKA SVĚRÁKA NA PLÁTNĚ. VÍC KOMEDIÁLNÍ, NEŽLI KNÍŽKA - TA BYLA SPÍŠ ÚSMĚVNÁ. TROCHU PŘIPOMÍNÁ MIKULÁŠOVY PATÁLIE. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

A mne sa to zas páčilo. Nepopieram, že Svěrákovcov mám rád, najmä Zděňka. A jeho rukopis je poznať aj v tomto diele. Nerozumiem tým negatívnym reakciám, takéto filmy točia Česi od revolúcie furt. Dejovo to podľa mňa nezaostáva za Bylo nás pět. Ba čo viac, oceňujem, že sa tu "nehláškuje". Áno, je to poetika, je to detsky naivné a také to malo byť. Nešlo tu o nejakú bombastickú zápletku, či nebodaj konflikt. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem si nejnovější svěrákovinu nechal dlouho uležet v hlavě, než jsem se dostal k hodoncení, protože ve mě zanechal hodně smíšený pocity. 🤔 Nakonec, takřka tejden po shlédnutí, musím říct, že se jedná pouze o lehce nadprůměrnou komedii. Technicky a vizuálně je to hrozně hezkej film, kamera nerušivá, ale nápaditá. Herecky je to koncert především od Oldřicha Kaisera a Honzy Třísky. Naopak Voříškový jsem tu roli vůbec nevěřil (takhle topornou jsem ji snad v žádný roli neviděl) a postava Zdeňka Svěráka mi zde přišla až moc bláznivá, až moc přitažená za vlasy (a možná i úplně zbytečná, ale takovejch postav bylo ve filmu víc). Musím však uznat, že jsem se i párkrát od srdce zasmál některejm skečům. 😂 Co ale totálně chybí je absence nějakého většího příběhu, kterej by jednotlivý scény nějak víc propojil. Po strništi bos se tak stane "jenom" filmem, kterej je tak nějak roztomile pěknej, příjemnej na zkouknutí, ale nic víc, rozhodně si z něj nesednu na zadek. Na druhou stranu je pravda, že první, co mě po skončení napadlo, je to, že film bude lepší a lepší při každý další podívaný. Tak uvidíme. 😏 ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem nic a dostala jsem mnoho. Především ale citlivý film, který dokáže rozesmát i rozesmutnit. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

OMG... Vývar z Kolji a Obecné školy, stále stejný, ale už nudný recept... Pánové, upřímně, nebavíte mě už... Po Třech divnobratrech,další průšvih... ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama