Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

elimS 

všechny recenze uživatele

10% - komentář 20ti slovy: Rádoby "hezký" film, který má chytnou za srdíčko...o hovně...nevím o čem byl. Vydržel jsem to 70 minut a pak jsem šel kadit :D ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Kdybych to měl shrnout do nějaké klišé fráze, zvolil bych asi frázi „laskavý film“. Kluk v hlavní roli je roztomilej, vizuálu není co vytknout, ale o čem to celé sakra mělo bejt? Film víceméně nemá téměř žádné pevné body (až na postavu Vlka viz níže), prostě jen zachycuje atmosféru druhé světové z pohledu českého děcka na vesnici a českou náturu obecně v nesouvisejících epizodkách během různých ročních období. Čili, jak je obecně známo ohledně české nátury, je všem víceméně všechno buřt, sem tam je někdo pasivně agresivní směrem k Němcům (poměrně vtipná scénka Svěráka jak přehlušuje německý projev výkladem o ptácích). K nějakým konkrétním činům se tu naivně odhodlala jen postava Vlka, která jako jediná vytvářela jakýsi dramatický oblouk a probouzela emoce u hlavních hrdinů víc než Němci, kdy na konci bylo vidět i beze slov, co postavy Vetchého a Třísky cítí, což se mi hodně líbilo, ale jako divák jsem nějaké hlubší emoce postrádal u sebe, protože vztah hlavních dospělých postav byl během celého filmu načrtnutý jen lehce a nikam se nevyvíjel. Pokud to byl záměr tvůrců ukázat, že rodinné problémy je třeba řešit, než bude pozdě, tak to beru, ale promarnili tak možnost mě dojmout až k slzám (potenciál jsem tam cítil). Film si podruhé zřejmě jen tak nepustím, i když se mi poměrně líbil. Je škoda, že Svěrák mrhá evidentním talentem na stále stejnou látku. Kéž by někdy natočil nějakou brutální gangsterku, brutální western, nevšední historické drama (vidět třeba Karla IV. v rytířském souboji na koni ve svěrákovském vizuálu by byla paráda), ale asi to nemá v povaze se takhle utrhnout z té své feel good konzervy. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Tak na geniálnu Obecnú školu tu isto nemá, ale aj tak je to pohodová prechádzka peknými kulisami, hereckými kreáciami a super fell good atmosférou, ktorá pretrváva celý film. Alois Grec hrá postavu Edy Součka vierohodne a Ondřej Vetchý postavu jeho otca rovnako. No ku koncu som sa už začínal dosť nudiť. ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Krásný zrcadlo naší společnosti.... ta to ovšem nechápe....Dostali jsme Svěráka jako vždycky. Kritici na csfd ale už zapomněli, jaké to je, dívat se na svět dětskýma očima a to je velká škoda. ()

Linzi 

všechny recenze uživatele

Film je sám o sobě hezký. Ale jen, pokud jej nezačnu srovnávat s Obecnou školou, jíž má být ,,předchůdcem“. Chybělo tomu větší napětí, dramatičnost… Nevím. Čekal jsem od toho prostě ,,něco víc“. Třeba na konci jsem myslel, že ten malý Eda umře a bude navázáno na film Obecná škola, něco ve smyslu, jak ti hoši v Obecné škole – Eda Souček mladší, tam na tom hřbitově, jdou navštívit hrob Edy Součka staršího. Něco takového mi tam třeba chybělo. Jinak je film, jak to tady píše uživatel ,,Cival“, jen sled nostalgických vzpomínek. Herecké obsazení fajn, ale zase, jen když to nesrovnávám s filmem Obecná škola. Víc, jak na 3* to není. Bohužel. A znovu bych si to určitě už nepustil. Jediné, co mi přišlo na ději filmu několikrát úsměvné, a s čím naprosto souhlasím je, že tehdejší děcka byla stejná – stejní haj*líci, jako dnes. Aneb doba se mění, ale lidi zůstávají stejní. To už jsem taky, tady jednou, myslím, psal. ()

Arikova 

všechny recenze uživatele

Poetický film viděný dětskýma očima se slabým náznakem humorem. Chtěl by ale víc rozvinout spor mezi dědečkem a strýcem Vlkem. Nakonec to nebylo tak špatné. ()

emkon 

všechny recenze uživatele

Ač filmy Jana Svěráka mám rád, zejména pro jejich řemeslnou kvalitu se smyslem pro detail, tento film byl pro mne velkým zklamáním. Místo rozvíjení příběhu okolo charakterních postav (například strýc Vlk) jsme sledovali nezáživné tlachání dětských představitelů. Místo nosné linky jen slepenec spolu nesouvisejících zážitků. Tento film neměl vůbec vzniknout s hlavní postavou Edou Součkem, protože toho máme zafixovaného z Obecné školy, kde byli jeho rodiči Zdeněk Svěrák s Libuší Šafránkovou. Nepochopil jsem proč hlavní hrdina nosí na hlavě ten kříž. Tohle není film, na který se podívám znovu. Hodnotím jen 40%. Bohužel. ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Uf, toto bolo slabé. V niektorých recenziách som sa dočítal, že by to ma byť prequel k Obecné škole (1991) - a čím, prosím Vás? Malo to nostalgický nádych, na motívy memoáru Zdeňka Svěráka, no chýbal tomu príbeh - bola to len spleť horkosladkých epizódiek zo života na dedine v medzi/povojnových rokoch - aa to je celé. Naviac film obsahuje snové pasáže, ktoré namiesto toho, aby Vás vtiahli do deja, vás z neho vytrhávali - hneď prvá, tragické ochromenie jedného chlapca, je podaná komicky, a ide to úplne proti obsahu scény - a podobne ako všetky scény s mníchmi vynálezcami v Jakubiskovej Báthoryčke, aj tu tieto scény až príliš vystupujú zo zvyšku filmu, ktorý sa inak snaží byť uzemneným (akým Obecná škola je) a rušia vás. No boli tam nejaké pekné a očividné metafory (hnilé jablko, čierny holub) a prečo malý Edo stále nosí na hlave tie obväzy, tiež nebolo vysvetlené. ()

kymla 

všechny recenze uživatele

Příběh mohl jít více do hloubky to ano, ale mělo to být vyprávění dědečka očima dítěte. A to u mě splnilo očekávání. I nám babička vypráví příběhy z války, které nadšeně hltáme a i v kině jsem viděla dojaté babičky, které film vrátil do dětství.Úžasný zážitek: ) ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Tak žádný art to nebyl, ale takové příjemné večerní pohlazení. Nejlepší pocit jsem ale neměl z hereckých výkonů a děje, ale z kamery. Ale také hezky zahrané dětské role, vtipné dialogy působily někdy trošku strojeně a nuceně. Jiné, "dospělé" scény působily naivně - nevěřím, že někdo v Protektorátu 8 letému klukovi vysvětloval, že nesmí nikomu říkat že tatínek poslouchá Londýn apod. Zajímavý pohled do patriarchální společnosti venkova která ještě v té době přežívala. Tedy řada zajímavých jednotlivostí, kterým trošku scházel jednotící dějový prvek. Takže za mne 3 až čtyři hvězdičky. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Není nic, co by mne popudilo, ale dozajista se na tenhle film už znovu nepodívám. Poetické, něžné, předvídatelné a bohužel pro mne zcela bez obsahu. ()

iN 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Na další Svěrákův film jsem se jako na prequel Obecné školy asi těšil až příliš. Jenže přece jen už od originálu uteklo hoodně vody a navíc Jan Svěrák jako scénárista se má ještě od táty co učit. Film mi připadal pouze jako sled epizod ze života pražského kluka na venkově (přičemž např. už jen přijetí malého Edy mezi místní kluky se mi zdálo hrozně strojené, stejně jako snad polovina jejich dialogů) a kromě druhé světové ho nespojuje prakticky žádná silná dějová linka. Výsledkem bylo, že po půlce filmu už tyto epizodky byly bohužel přímo nudné a nepomohla tomu ani záhadná postava Vlka, ani Vetchý a Voříšková v hlavních rolích... Tento film bohužel kultem nebude. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Krásný cituplný film. Škoda že si tam tatínek na konci nedupnul, ale to by holt nebyl Tranďák. Oldřich Kaiser byl famózní. ()

thomasnikrs 

všechny recenze uživatele

Tak jsem dlouho přemýšlel, zda nedát jen dvě **:-( tohle jsem od Svěráků nečekal:-( tolik jsem se těšil... ale jak to oba řekli, moc si od toho neslibujte, nebudete potom tolik zklamaní... Chápu jedno, nečekal jsem od toho druhou Obecnou školu, je to drama z venkova ll. světové války a doba tenkrát opravdu nebyla na vtipkování, ale Svěráci dokázali, že dětsvtí si najde svoji formu klukovi a jeho prožívání jak za války, tak tomu bylo i v koncentračních táborech, kdy i tam se malé děti občas zasmáli a provedli nějakou tu dětskou "klukovinu"... Přišel mi hrozně rychlý konec..:-/ Líbilo se mi, že do filmu byl trošku zabřednut nemálo známý příběh ruských vojáků bojující v řadách Wermachtu, kteří na konci války statečně bojovali opět na "rudé straně", čímž si mysleli, že si vyslouží odpuštění od tatíka Stalina, ale ten nechal popravit i největší špičky, kteří si možná zaslužili metál...ale Svěrák to ve filmu sám řekl... Ano, kromě války lidé prožívali i svoje trápení, které jim přinášel sám život válka neválka.. a tohle všechno Svěráci do filmu dali.. takže asi zasloužené tři***.. ale víc od toho raději neočekávejte. Klasicky výborný výkon Ondry Vetchého... Ondro o5 si nezklamal.. jsi herech mnoha tváří a smekám před Tebou rád..:-), Terka a malý Alois super.. a Tříska s Oldou.. výborně pánové..;-) - FILM SE MI LÍBIL:-) ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Snímek "Po strništi bos" patřil bezesporu k největším očekáváním letošního filmového roku na poli české kinematografie. Musím se přiznat, že i já jsem se na tento film moc těšil, protože tvůrčí práci a filmy autorské dvojice Svěráků mám moc rád a vždy se na ně se zaujetím rád podívám. Tento film dějově předchází snímku "Obecná škola" a je zasazen do období Protektorátu. Nejedná se o žádný sáhodlouhý výklad historie, jedná se o vyprávění očima osmiletého chlapce, který nám svou dětskou optikou zprostředkovává své zážitky a zkušenosti ve svém novém venkovském světě, kam se rodina byla nucena přestěhovat. Ukazuje nám situace, kterými si malý Eda musel projít, než si vybojoval svou pozici v dětské partě a důležitou roli v tomto snímku samozřejmě hraje i rodina. Nechci déle rozvádět děj a vývoj samotného snímku, protože filmoví nadšenci a příznivci Svěráků si jistě cestu do kina najdou a budou určitě velmi spokojeni. Co se týče hereckých výkonů, tak velmi se mi líbil samotný Eda, kterého skvěle ztvárnil Alois Grec, který jistě ještě v herecké branži neřekl své poslední slovo. :) Zrovna tak hodnotím i ostatní členy klukovské party, která byla poskládána vskutku dobře a podle mého názoru byli tito kluci ještě lepší než v Obecné škole. Vím, že to již zde bylo zmíněno několikrát, ale i mě velmi nadchl výkon Oldřicha Kaisera v roli "Vlka", který byl pro mě úplně nejlepší a nejsympatičtější postavou celého snímku. Ačkoliv v tomto filmu toho Oldřich Kaiser moc nenamluví, tak právě ta jeho nabručenost a mlčenlivost mu dodává na sympatiích. Postupem filmu zjišťujeme, že Vlk není vůbec žádná negativní figura nebo černá ovce, ale dle mého soudu spíš ta nejlepší a nejcharakternější persona celého příběhu. Líbila se mi i postava Zdeňka Svěráka v roli ředitele školy, který si svou úlohu evidentně vychutnal a kterému tato role bezesporu skvěle sedla. Snímek se mi líbil, ne možná tak, jako Obecná škola, ale bez jakýchkoliv diskuzí se jedná a bude jednat o jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepších českých snímků letošního roku. Protože se patrně jedná o filmovou derniéru této tvůrčí dvojice, musím uznat, že je to velmi důstojné a kvalitní rozloučení, a že tento snímek v žádném případě neudělal ostudu svému velmi slavnému a populárnímu předchůdci. Já hodnotím čtyřmi hvězdičkami, protože se té komparaci mezi oběma snímky neumím vyhnout a protože Obecná škola pro mě přece jenom byla ještě o jeden stupínek výš. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Strávil jsem v kině příjemných 111 minut. Díky za to. Možná i proto, že jsem v dětství poznal poetiku vesnických dvorků a poslouchal příběhy předků. Kdo nemá toto zázemí, vidí film nesporně jinak. A nemá smysl mu vnucovat, že je to v zásadě správný a pravdivý film. Dusný protektorát ve spojení s kostlivci, které lze vyhrabat na každém selském gruntu... Jo, není to dokonalé. Ale, sakra, není to ani blbé, prvoplánové, podbízivé. Trochu mě sice stále rušila fysiognomie hlavního dětského hrdiny a musel jsem ocenit velkorysost klukovské party, která vzala na milost i pražského blbečka s odstávajícími plachtami a pohledem gibona. Dovedu si živě představit, že by podobný exot spíše aspiroval na universálního otloukánka. Klukovské party jsou nevyzpytatelné - a tato se vydařila. Ta dospělácká má taky světlé chvíle. Takže ještě jednou, díky za pěkné chvíle v biografu! ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama