Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

Stranger77 

všechny recenze uživatele

Sympatická zaležitost, která nemá ambice než příjemně vyprávět a letmo navázat na Obecnou školu. Roztříštěnost a neucelenost děje mi příliš nevadila. O žádném vyprázdnění svěrákovské poetiky nemůže být řeč. Byl jsem spokojen, vizuálně i herecky pestré. Někde mezi 8-9/10. ()

george82 

všechny recenze uživatele

Po delší době film, ze kterého i přes válečné období vyzařuje určitý klid. Možná je to tím dětským pohledem a nebo to prostě jen tak pěkně bylo odvyprávěno. Vetchý super. Oříškovou jsem skoro nevnímal. :/ ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Je to pěkný film, ale když hrají herci z Obecné školy jiné postavy z dětství hlavního hrdiny, je něco špatně. Uvidíme do budoucna, teď nemám dojem až tak vysoký, jak se očekávalo. 75% ()

kondor 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání,nalákat lidi na osvědčenou značku "Svěrák" - a pak předvést takovouhle slátaninu,to je podvod ! ()

Coliseum 

všechny recenze uživatele

Shluk mikro historek, který nespojuje žádný příběh ani žádná z postav. Ondrovy vypracované pazoury elektrikáře nevojáka jsou snad ještě vtipnější než jeho pitoreskní výstupy a Tereza sice mluví jako pohádková čítanka, ale jednoduše jí nevěřím. K Oldovi si nacházím cestu a začínám, asi pozdě, chápat ty, kteří jej adorují jako arci talent. Zbytek nemá zase tolik prostoru a ani Jan nepřekračuje standard (k Čermákovi chovám osobní antipatie, protože sem poznal, co je to za kreténa). Protlačovaná Svěrákova lidskost mi v jeho posledních scénářích spíš lezla na nervy, ale bože, jak tady chyběla! Až dech beroucí zahození potenciálu skvostné labutí písně. ()

Kanalizato 

všechny recenze uživatele

Nekoukalo se na to spatne. Filmarsky je to zvladnute dobre. Ale ten pribeh jsou jen takove smutne vpominky, nic co by stalo za to videt vicekrat... ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

110 minut utrpení. Po prvni půl hodině čekání na to, až se to rozjede, jsem to vzdal a čekal už jen na to, až to skončí. Film je bez příběhu a pro mě bohužel i bez jakékoli atmosféry. Mé zklamaní dovršil Ondřej Vetchý, který stojí v čele už tak celkově nešťastně zvoleného castingu, obzvláště pak u malých herců. Navíc je tu tentokrát bohužel i pan Svěrák :-(. 40% ()

Fajt 

všechny recenze uživatele

Škoda, tohoto filmu, mohl být tak výborný jako "Obecná škola". Samé trapné nesrovnalosti. Herecký výkon Třísky je nepřesvědčivý a divadelní (oproti skvělému Igoru Hnízdovi), nevím proč mu režisér vnutil do rukou naklepání kosy, když o této činnosti neví ani zblo. Zoufalý Svěrák a jeho klasická póza učitele-vševěda, tak jako to předvádí ve všech svých filmech. Dále třeba to obyčejné strniště, také je mohli alespoň kousek pro záběr pokosit, tak jak v té době vypadalo a ne použít strniště po kombajnu vysoké 15 cm, za takové by dříve sedlák takové sekáče vypráskal bičem ze dvora. No a imaginární invalidní vozík, to je kapitola sama pro sebe a režisérův divoký sen. Invalidní ruční vozík byl pouze pro ruční pohon a motorový byl zase pouze vybaven motorem (a nikoliv 50 ccm), takovýto hybrid jako ve filmu, prostě neexistoval !!! Jediná vynikající postava filmu, byl skvělý Kaiser a také hoši, hlavně J. Bedlivý (zrzavý klučina). Když už se režisér snaží o autentické dílo té doby, tak proč vše zbytečně krachuje na opravdových maličkostech. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Napoprvé je to těžké hodnotit, ale jedno je jisté. Pro mne jde o slabší film, než Obecná škola. Ne o hodně, ale prostě slabší. Nechám si konečné rozhodnutí na druhé zhlédnutí, zatím dávám „jen“ šedesát kusů. 20171230 10522/10937 ***/6 s.u. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy pánů Svěráků. Bohužel tento snímek je zatím z jejich tvorby asi nejslabší. Film popisuje další z dětských útrap malého Z. Svěráka. Znovu mu nechybí Svěrákovská poetika a snadné, až naivně úsměvné vidění světa. Zkrátka, Svěrákovci vždy točili a vždy točit budou něžné filmy. Nechybí herecké hvězdy a proto skvělé výkony, neboť Svěrák je již pojem, ale tentokrát příběh přeci jen trochu pokulhává. V Obecné škole to nahrazoval humor a té něhy bylo přeci jen trochu víc. Jako by vás k sobě do měkké náruče přivinula maminka. Zde bych použil stejné přirovnání akorát s tím rozdílem, že maminka je poněkud starší a to přivinutí již není tak něžné. Humoru je méně a není tak kvalitní a jednotlivé příhody malého Edy Součka jsou za sebou zkrátka nějak poskládány jako epizody seriálu. V určitých mezích pak na sebe navazují, ale pořád to na nic víc nestačí. Škoda, myslel jsem si trochu na Českého lva s tímto filmem. Tak už budu jen doufat, že oproti tvrzení pánů Svěráků tohle nebyl poslední film a ten skutečně poslední bude zase okořeněn lvem a kdo ví...třeba se opět dostane i na Oskary. Zkrátka, film mě nenadchnul ani nezklamal. Ale mě filmy Svěráků nikdy zklamat nemohou a protože to vím, tak do každého jdu s nadšením a bez obav. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Chápu rozpaky hodnotitelů i nižší hodnocení než Obecná škola, na níž se evidentně film poetikou vyprávění snaží navázat. Ale asi potřebuje ještě trochu "dozrát". Obecná škola se mi napoprvé také nelíbila tak, jako teď po několikerém shlédnutí. Kamera i hudba jsou ale opět silnou stránkou. ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Kdo hledá komedii k popukání, rychlou akci nebo transcendentálno, ať na tenhle film nechodí. Kdo se těší na klasické Svěráky, nebude litovat. Vyprávění, k němuž potřebujete mozek a v něm alespoň základní informace o druhé světové, srdce a v něm trochu citu a duši, ve které je ještě kousek dítěte. Když Vlk vede koně do rybníka, zazněla mi písnička Plavení. Když Eda (Zdeněk) obdivuje vlasy paní sousedky, uvědomíte si, že tenhle styl vyjadřování mu zůstal. Plno krásných detailů, nápovědí, narážek a charakterů. Krásná výprava, všechny, i ty maličké, herecké výkony vynikající, hudba příjemná. Vše se mi krásně propojilo. Pan Svěrák nám dal kousek sebe. A mne osobně potěšil. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Máme tady další příjemnou hořkou komedii o 2. světové válce, která dle našeho vyšla dobře ovšem mouchy tam jsou jako například flashbacky jsou hrozné a připomínají spíše 50% americkou úleťárnu (no, v dnešní době bych se nedivili kdyby českou) a jde vidět, že otec je lepší scenárista než syn a navíc Jan Svěrák občas nezvládá, ale herci to (kupodivu) spravili obzvlášť se blýskli Jan Tříska a Oldřich Kaiser, ale je škoda, že postava dědečka nedostala více prostoru. U nás je to tak 3 a 1/2*. 65% ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Děj je zhola o ničem. Film těží pouze z nostalgie, známých herců a kupy nějakých děcek. Aspoň to nebylo protivné. Až na velký prostor právě pro ta děcka a nějaká jejich dobrodružství. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Ok, je to milé, je to poetické, místy je to úsměvné, ale vždyť tam není téměř žádný příběh - jen sled vzpomínek a malých událostí. 45% ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že pět hvězd tu asi nemá místo a na ně je děj příliš nejasný. Jako sonda do dějin ČR kolem roku 40 ale Svěráci slouží výborně. Malý Eda je k sežrání a parta kolem něj jak by smet. Voříšková je taky k nakousnutí a tak závěrem snad jen jedno velké doporučení - tento film si zaslouží být v červených číslech! Dějově úplně neohromí, ale jednotlivými momenty, více než zahřeje na duši :) ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama