Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

Pavel_Pan 

všechny recenze uživatele

Přestože Tereza podala silný výkon, mumle. Mumlají takřka všichni, kromě tatínka češtináře. Takže si musíte zvyknout na to napětí, poslouchat a trochu si to neužít. Děj je na provázku více postav, proto 4 hvězdy. Je to kumšt, vystavět to takhle. A chronologické nelogismy a trocha blbého řemesla okolo logopedie nemůže zastřít talentované dílo, které určitě přežije několik dekád. ()

hull 

všechny recenze uživatele

Už jedoucí (svěrákovský) vlak na začátku filmu mě vylekal. Vezmete výborné herce, řemeslné zdatného režiséra i s kameramanem, a pak je necháte skoro dvě hodiny se plahočit bez dramatického oblouku tím, že tu vytáhnou holuba z komína, občas připojí pár drátů, hrají si na Bylo nás pět vč. Zilvara z chudobince, projdou se několikrát po poli, jednou tam zaprší a většina z nich během toho martýria nezávadně umře. Trochu Spielberg (E. T.), trochu Kusturica (Život je čudo), ale tak před 20 lety = Svěrák dnes, tedy trochu na prd. (a na ty nejlepší by měly být přece vyšší nároky, proto ne tři, ale dvě). ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Nemalo to ani hlavu ani pätu.Slaby pribeh ktory smeruju do stratena.Sverakova tvorba ma značne kleasajucu tendenciu. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Nejdřív si neodpustím (opakované) povzdechnutí: Kaiser, Kaiser, ten kdyby nechlastal, kde už mohl dávno bejt... i Oscara mohl už klidně mít... A k filmu: má slabý scénář a působí jako sestřih desetidílného seriálu. Jinak ale nadprůměr. Plus úžasně maminkovská Voříšková. ()

Petule3 

všechny recenze uživatele

Příjemné pokoukání, ale příběh nic moc, spíš soustava Svěrákových vzpomínek a to na dobrý film nestačí. A teda Tereza Voříšková v roli maminky, no to je velkej úlet. 55% ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

Príjemný film. Človek sa však neubráni porovnávaniu s Obecnou školou. Obsadenie a herecké výkony sú super. Viac ako 3 hviezdy však dať nemôžem. SPOILER!!! Je pravda, že moje hodnotenie zrážajú osobné antipatie k filmovej postave otca Edy Součka, ktorý sa v tomto filme vyprofiloval ako slaboch. Nevedel sa vymaniť z pod vplyvu svojho otca, ktorého skvele zahral Jan Tříska. Práve pre tento vzťah a jeho vzťah k bratovi - rodinnému vyvrhelovi - viac ako 3* dať nemôžem. Pritom aj v samotnom scenári som postrádal, nejaké hlbšie rozvetvenie tragédie, ktorá ovplyvnila rodinné vzťahy do tej miery, že v nej došlo až k takému rozkolu, aký bol vo filme ukázaný. Podobne to bolo s odbojovou aktivitou otca Edy Součka...všetko ukázané iba v náznakoch, bez vysvetlenia...jednoducho strašne slabý scenár. Ešte dodám, že výkon Oldřicha Kaisera ako brata spomínaného otca Edy Součka bol naozaj výnimočný. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Můj dojem z filmu se už dlouho tak nerozešel s dojmy ostatních tady na ČSFD. Kvůli celkovému hodnocení jsem nečekal nic dobrého, snad i proto jsem byl velice příjemně překvapený. Neměl jsem nejmenší problém s tím, že snad chybí nějaký hlavní nosný děj. Film fungoval i bez něj, přesně jako klukovské vzpomínky na válečná léta strávená na věnkově. A přestože scénář nepsal Svěrák starší, ale Svěrák mladší, ta svěrákovská ruka byla zcela zřejmá a fungovala. Za mě lepší než třeba Vratné lahve. ()

Marrianna 

všechny recenze uživatele

Krásné pohlazení, povídání o dětství... Když se na obrazovce objeví Kaiser oči se zaměří, zamrznou a jen koukají.... Ten chlap má šmrnc, ta postava má můj zájem. Nepotřebuji akci, stačí pohlazení.... Krásný film ()

subic 

všechny recenze uživatele

Přes pár světlých okamžiků to na víc není, sorry herci, z nichž se mi tam nejvíc líbila mamka Tereza Voříšková, sorry tvůrci. Možná pociťuji až lehké zklamání, protože za několika postavami se skrývají další příběhy, které bych chtěl tak trochu rozrýt a film samotný končí tak nějak náhle, jako by snad měl i pokračovat. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Film poskládaný ze střípků příběhu Edy Součka, který se s rodiči přestěhuje během války z Prahy na venkov, tam se stane členem klukovské party a musí s učit rozdílům, aby nebyl za blbýho Pražáka. Tak se třeba musí naučit chodit po strništi bos. Ty příběhy mají jasný rukopis od Svěráka a profesně je film natočen dobře, jen mu chybí kouzlo Obecné školy a možná nosnější propojení příběhů, než jen postavu Vlka. I tak jde o mírný nadprůměr (lepší 3*). ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Videné niekoľko dní po vypočutí knihy. Vo filme mi aj napriek bohatej výprave a miestami slušnému hereckému obsadeniu (Tříska, Kaiser, Vetchý) chýba atmosféra originálu. To bude asi tými odlišnými rozprávacími prostriedkami literatúry a filmu. Pri niektorých scénach by som bez znalosti originálu celkom tápal. Iné zase boli prevedené na plátno dokonale. Nie je to zlé, ale v prípade potreby repete uprednostním predlohu. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Skôr sled scénok zo života na dedine ako jednoliaty dej natočené z pohľadu chlapca. Nuda. Z letargie ma nedokázala vytrhnúť žiadna scéna. Na filme je cítit rukopis tvorcov. A celý čas som nepochopila čo ten malý nosí na hlave. ()

epoh 

všechny recenze uživatele

Po druhem shlednuti zvedam na 4*. Kdyz se clovek oprosti od toho, ze je to prequel Obecné skoly, je to vlastne krasnej film ()

katka74 

všechny recenze uživatele

Oblíbení tvůrci, skvělí herci, krásně se na to kouká, ale.... Ale něco tomu chybí. Příběh. Je to jen úsek něčího života, bez atmosféry, bez sympatií diváka... Trestuhodně nevyužitý Jan Tříska. Ondřej Vetchý mě poprvé dokonce přímo iritoval. Ostatní v podstatě nemají co hrát. Výjimkou je Oldřich Kaiser, jeho Vlk je jediná zajímavá postava filmu a hraje skvěle! Kouzelná je i maminka v podání Terezy Voříškové. ()

segovesus 

všechny recenze uživatele

Takové Bylo nás pět bez děje a s minimem humoru. Pohled na vesnici za 2. světové války z pohledu malého kluka, který se z Prahy ocitne na venkově u své tety a prarodičů. Film je točen profesionálně, ale konečná podoba je změť vzpomínek, bez jakéhokoliv dějového oblouku. Hlavní hrdina sice nakoukne pod povrh rodinných vztahu, ale vše zůstavá v hranicích chápání jeho věku. V neděli v TV dobrý, chodit na to do kina, asi není nezbytné. Jediným nepřítelem je ve filmu vlastně čas. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama