Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

hony23 

všechny recenze uživatele

Bohužel se ukázalo, že Jan Svěrák je sice skvělý režisér, ale v psaní scénáře nesahá otci ani po kotníky. Filmu chybí jak zajímavý příběh, tak Svěrákovský humor, takže vznikl hezky natočený film o ničem. ()

Ajay 

všechny recenze uživatele

Po "Obecné škole", která je prostě super, docela zklamání. Asi jsem měl velká očekávání, což se promítlo do hodnocení. Děj ani herci mě nějak nevtáhli a to mám Vetchého hodně rád. ()

Tuty 

všechny recenze uživatele

Škoda. Po strništi bos nemá tak kvalitní příběh jako Obecná škola, herci jsou fajn (malí i velcí), v tom problém určitě není, filmařsky je to taky v pořádku, ale ten scénář, ten nepsal Zdeněk, ale Jan a je to tak trochu znát, absence humoru zřejmá (jen prosvětlování lesa je trefou), nadhledu pomálu a nedotažená postava (co měly znamenat ty pohádkové flashbacky, to opravdu nechápu) Oldřicha Kaisera. Čisté 4 dát asi nemůžu, sorry...70% vidím jako maximum. ()

liborson 

všechny recenze uživatele

Utahaný, nesourodý epizodický film o ničem. :-/ Je velká škoda, že člověk musí sledovat úpadek jednoho režijního talentu ... ()

Emperor1 

všechny recenze uživatele

Bavily mě detaily, jednotlivé scény, některé postavy, sympatická poetičnost venkova (jak to známe z vyprávění nebo knížek) ... ovšem jako celek mdlé, nedotažené, místy zmatené ... typická svěrákovská nadsázka, kterou jsme asi skoro všichni (pod)vědomě očekávali, tu chybí ... s obsazením jsem neměl problém, Vetchý, Voříšková, Špalková, malý Grec, Svěrák - v pohodě, prostě hráli, co jim scénář dovolil ... ovšem jednoznačně nejlepší výkony pánů Kaisera a Třísky, kteří i při minimálním hereckém prostoru a projevu dokázali filmu dodat aspoň nějakou jiskru ... ()

Vojta-x 

všechny recenze uživatele

Pana Sveraka starsiho mam velmi rad jako herce i rezisera.Tento film je ale skoro Odpad.Nuda,herecka neakce,nelogicnost atd... jedna hvezda je moc... ()

Hlavonozec 

všechny recenze uživatele

Za mě kvalitativně na stejné úrovni, jako Obecná škola. Výjimečná česká komedie o dětech ve stylu Bylo nás pět v protektorátních Čechách, já, co zbožňuje příběhy typu Páni kluci, bylo nás pět, a hlavně ta Obecná škola, jsem se velice bavil. Svěrák si tím u mě rozhodně spravil ty dva předchozí průsery Tři dementi a Cocky se vrací. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se, bohužel zkamální předčilo mé očekávání. Scénář je bohužel Jan svěrák a možná proto je příběh plochý, bez zápletky. Jediné co bylo trochu k ocenění je skvělá kamera, hra světla. A místa kde bych čekal vtip, jsou zbytečně trapná nebo umělá. Ach jo... ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Tak, konečně nastal toužebně očekávaný okamžik, kdy mohu říci, že jsem viděl všechny Svěrákovy filmy (k nynějšímu datu), kromě dokumentů. Svěrák je pro mě spolu s Karlem Kachyňou absolutně nejlepším českým režisérem. Nejlepší Svěrákův film je bezkonkurenčně Obecná škola, který podle mě měl získat Oscara. Je mnohem lepší než Kolja, který je dost přeceňovaný. Druhým nejlepším snímkem je Tmavomodrý svět. A Po strništ bos? Je vidět, že Zdeňku Svěrákovi už to nepíše jako dřív, pak je těžké natočit dobrý film, i když jeho syn je tak excelentní režisér. ()

Brk 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo dost zbytečný. A s takovým hereckým ansáblem.. Pohled očima malého kluka byl zoufale nezajímavej, vlastně by bylo nejlepší, kdyby tam ty děti vůbec nebyly. Obecná škola je o svělné roky dál. Občas tam někdo umře jakoby nic, divákovi je to skoro jedno, Svěrák v roli učitele tam tlačí dost nuceně klasické svěrákovské bonmoty a chudák Vetchý tam ze sebe musel udělat při "komických" výstupech úplného blbce. Dvě hvězdy jedině za Třísku a Kaisera, kteří dovedli probudit aspoň nějaké emoce. ()

cortez 

všechny recenze uživatele

No já jsem ten film asi nepochopil. Nic moc komedie, nic moc drama, nic moc celkově. S českým filmem to jde z kopce na všech frontách. ()

gstudio 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, kterému podráží nohy fakt, že je prezentován distributorem jako komedie. Tento film komedie není a proto je naprosto nesmyslné srovnávat jej s Obecnou školou nebo Koljou. Skvělá režie, vynikající kamera a scénář, který naprosto odpovídá kaleidoskopu často zjednodušených vzpomínek a emocionálních vjemů z dětství. Jan Svěrák se nepouští do hollywoodsky předvídatelných schémat, ale seřazuje vzpomínky malého Edy v časové posloupnosti nelehkého úseku dětství. Tento film není zakulaceným a "user friendly" blockbusterem u kterého si divák může nerušeně špitat se sousedem a odskočit si pro další colu a popcorn. Tento film je naopak nutné sledovat s tevřenou myslí i duší a pak teprve se stává skutečnou filmovou lahůdkou. Pokud filmařsky, herecky i scénáristicky naprosto nevýrazná "Bezva ženská na krku" má na ČSFD 67%, pak je třeba konstatovat, že zdejší hodnocení nemá s reálnou filmovou kvalitou skutečně naprosto nic společného. Už jen proto však nemohu jinak, než udělit mírně nadhodnocených 5 hvězdiček. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Myslím, že spousta lidí zde dává tři nebo čtyři hvězdy jen z velké úcty ke Svěrákovské dynastii.......přiznejme, se, že tenhle film je naprosto o ničem, a staví jen na pocitech malého kluka.....které jsou navíc takové nevýrazné a nanicovaté - i můj děda má lepší historky z války na vesnici.....a ani zde vychvalované vedlejší postavy (Tříska, Kaiser), mě absolutně nebraly. Zklamání ne roku, ale desetiletí. Připadá mi zbytečné hodnotit, nakolik se Vetchý a Voříšková podobají Svěrákovi a Šafránkové (ta na 100%), když nemají co hrát. Aha, scénář: Jan Svěrák....tak možná tady je zakopán pes..... ()

uhlerado 

všechny recenze uživatele

Kulisa, atmosféra takýchto filmov chce viac šťavy a gradov. Stávka na hercov a tému nestačí. Mohlo to byť lepšie, ale napriek snahe nestačilo. Nevadí, snad nabudúce ()

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Film měl snad vše, co se od Svěrákovské tvorby očekávalo. Taková pěkná, milá klasika. Až na jednu podstatnou věc - dějová linka byla velmi slabá. Film je, stejně jako kniha, spíše jen takový souhrn nostalgických vzpomínek z dětství. Je však otázka, jestli tohle na rozdíl od knihy sluší i filmovému formátu. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Film na mě působí tak, jak podle mě působit má.Jako vzpomínky osmiletého kluka i s jeho pohledem na události doby.Dítě vnímá svět kolem sebe vždycky svými pocity ,které v něm události vyvolaly.Je mu celkem jedno jak důležité události jsou to z hlediska historie. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama