Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (821)

hanazu 

všechny recenze uživatele

"A o čem to bylo?" "Ále, o ničem, matičko, o ničem." Když už se vyskytlo pár zajímavějších scén, tak vyšuměly doztracena. T. Voříšková bohužel moc hrát neumí, ta role jí celkově nesedla... dětské role oproti tomu byly vynikající. Celé mi to připadalo jak slepenina vystříhaných scén jako bonus na dvd k jinému filmu. ()

ElisR 

všechny recenze uživatele

Film není vyloženě špatný, jako oddechovka dobrý, sem tam je i pár humorných vět (aspoň co se dětské party týče). Ondřej Vetchý opět brilantní, tam není o čem. A malej Eda svou roli taky sehrál dobře. Film hodnotím jako průměr, tedy 3* ()

kritkMd 

všechny recenze uživatele

Svěrák.... nemám ho rád prootže dle mého názoru vytváří úplný humus, jak písničky tak filmy (kromě obecné školy a vrtaných lahví). Tento film je takový nemsatný neslaný. Příběh moc nedává smysl, popravdě ani nevím proč se na tu vesnici odstěhovaly. Je to takové vyprávění malého dítěte, které očividně nic nechápe. I film jako takový nedává smysl, jako například: fotr řekne harantovi že poslouchá vysílání z londýna.. co si myslíte že se stane? samozřejmě že to vykecá. nebo harant mává šeskou vlajkou v bytu a uvidí to náckové a začnou střílet. Proč? V tomto roce tuším li ještě nebylo zakázáno věvěšovat českou vlajku, no tak tam vystřílí celý oddíl do oken a místo toho aby tam šli a všechny dodělali tak si jen tak odkráčí. Co to sakra je? Jde poznat že svěrákovi už je nějakých 100 let nebo co. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Mě to bavilo, útržkovité vzpomínky autora na jeho dětství v období války viděno poetikou dětského vnímání světa. Naprosto to ten film do puntíku splnil. Kdo od toho očekával nějakou řachandu nebo psychodrama, měl především špatná očekávání. ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Není moc co dodat k vašim komentářům. Knížku od Zdeňka Svěráka vlastním a celkem hladce se čte. Stejný je film, až příliš hladký a vytvořený v úctě k otcovu dílu. A ten už napsal o sobě opravdu snad vše! Film jsem viděl až teď v TV a nevím, jestli je zážitek v kinosále výživnější. Myslím si, že jedna šance proklouzla mezi prsty - udělat to jako dětský film; z výšky očí pětiletého kluka a jeho dětského světa, kdy to zábavné, dobrodružné nebo děsivé je daleko expresivnější, než opatrně dospělácké. Vzájemnou chemii postav (vedení dospělých i dětských) jsem necítil. Maminka jako jistota, táta vzor, strýc hrozba, dědek nepřítel; teta měla mít větší prsa. ()

Heso 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že takhle jsem z filmu zklamaný snad ještě nebyl. Rozhodně to mělo potenciál na víc, ale je to absolutně bez příběhu, odehrávalo se to jako sled náhodných informací. Čekal jsem že se objeví něco, čím by se mi začal film líbit...neobjevilo... navíc ani samotný příběh originální nebyl a odehrával se na bázi Obecné školy, které se to nevyrovnalo. Největší záhadou a zklamáním pro mě byl konec, kde se bez vysvětlení nakupilo víc událostí, co se v předchozím průběhu nestihlo. Před filmem jsem si myslel, že mu dám alespoň 4 hvězdičky, ale bohužel takhle musím dát pouze 2. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké rozčarování. Ani ne tak výsledkem , jako scénářem. Budu si muset přečíst knihu. Netušila jsem, jakými složitými rodinnými příběhy bylo protkáno Svěrákovo dětství. Místy poetické, místy moc smutné, místy úsměvné. Nesmírně zajímavý film, ale bohužel jako celek vůbec nefunguje.Válka očima dítěte, to už tady bylo.Ale chyběl mi tu nějaký nosný příběh, o který by se celek mohl opřít. Je to mozaika malých příběhů, které na sebe mnohdy ani nenavazují. Sice jsou zajímavé, ale zdá se mi, že ne moc dobře seskládané. Líbila se mi kamera, především záběry v přírodě a se zvířaty byly nádherné. Role Vlka byla v pojetí Oldřicha Kaisera nenapodobitelná, maminka Terezy Voříškové se dost podobala té v Obecné škole, ale tatínek v podání Ondřeje Vetchého mi moc neseděl. Ono totiž snad ani nejde přiblížit se pojetí Zdeňka Svěráka, nestačí být jen dobrý herec.Takže výsledek je zklamání, i když to není špatný film. Zajímalo by mě, jestli se líbil Zdeňkovi. Prosím, ať mu někdo napíše poslední velkou roli! Nechci, aby se loučil tímto filmem... ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Vyjma přeobsazení několika rolí (poněkud matoucí je J. Tříska jako nesmlouvavý dědeček) nevidím rozdíl mezi původní "Obecnou školou" a nynějším prequelem, ač vím, že srovnávat bych vlastně neměl. Znovu se zde hraje pohledná vzpomínka na svět, který byl sice vybočen z běžného řádu, ale pro dětské oči byl jaksi v pořádku, což zdůvdňuje i odsunutí klíčové dějové linky s Vlkem do pozadí, a to včetně jejího silně nedramatického vyvrcholení. V zásadě proto nemám výhrad k plynulému střídání poloh dramatických a humorných a konstatuji, že se jedná o idylkový film, jenž neurazí, ale ani nenadchne. ()

0kozel 

všechny recenze uživatele

Já jsem spokojený. Mám rád tyhle klukovské filmy. Člověk si hned zavzpomíná na svoje dětství, i když se odehrálo v úplně jiné době, ale ta podstata je asi pořád stejná napříč generacemi. Film je hrozně pěkně natočený. Líbila se mi Voříšková v roli maminky a představitelé dětských rolí, Kaiser byl taky vynikající. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh z českého venkova v době 2. světové války - pohledem osmiletého Edy, který je nucen přestěhovat se s rodiči z Prahy na venkov - do domku, kde žijí tátovi rodiče a sestra... Dobře napsaný příběh, dialogy s jasným a zřetelným rukopisem Zdeňka Svěráka (až tak, že se už stává pro mne trochu omletý a nezajímavý), dobré herecké výkony, v nichž bych vyzdvihl Oldřicha Kaisera a všechny kluky a v němž mne naopak nenadchl Ondřej Vetchý, jehož hraní mi v jeho posledních rolích nějak nesedí a přijde mně ve svém projevu křečovitý a nepřirozený, hezká kamera i hudba. Pro mne jasné 4*. 75%. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Film ktorý sa rozpadá skúseným tvorcom kvôli epizódnemu štýlu rozprávania bez priamočiarej pribehovej linke. Duo Sverakovcov natočilo asi svoj najhorší film. 50% ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Až prekvapivo milé, či skôr zidealizované spracovanie života počas protektorátu. Ak však bolo režisérskym zámerom znázorniť detskú bezstarostnosť, to sa podarilo skvele. Filmu však chýba pointa, na ktorú divák celý čas čaká...no nedočká sa. Pritom potencionálnych námetov tam bolo množstvo. V detskej roli skvelý Alois Grec. ()

Skylwalker42 

všechny recenze uživatele

Ale stěží tři hvězdy. Proč? Nečekejte tu krásnou poetiku Obecné školy. Tam byl nádherný příběh dětství. Zde jsou pouze jen takové střípky. Mladší Svěrák umí sice i nadále režijní branži, vysoko na české poměry. Ale jaksi to prostě nedrží pohromadě. Potěší vidět jeho tátu se svým typickým vtipem, a pár "Cimrmanů". Škoda, že nešla více rozvinout dějová linie s Vlkem. Tvářila se jako hlavní. A hlavně mi vadilo, že nic nevysvětlili. Vlkova závěrečná pointa?!? A dětský casting selhal:( Jedna hvězda za Svěrákův um, druhá za nostalgické vyzobrazení českého venkova a třetí? Za snahu.... ()

kishi_SO 

všechny recenze uživatele

nehovorim, ze je to zle. Nehovorim, i ze dobre. Dobre zahrate, dobre odvypravane, pribehovo unosne ... no proste v Obecnej skole bolo viac vzdoru, humoru, scen a tu ... neviem bude to chciet este jeden vecer. ()

Tempest 

všechny recenze uživatele

Nevyhnu se srovnání s filmem Obecná škola a porovnání nedopadlo zrovna moc dobře, Obecná škola zvítězila na plné čáře. Připadalo mě, že se dívám jen sled jednotlivých epizod, které moc nefungovaly společně. Dějově to bylo takové rozpadlé, nijaké, oproti Obecné škole mám problém si vzpomenout na nějakou epizodu. Na jedno podívání dobré, ale už nemusím opakovat. Škoda. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama