Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

MartCT 

všechny recenze uživatele

Je to krásné udělané, ale to je tak asi všechno, naprosto bez děje, bez vtipu. Obecná škola je oproti tomuto skvost... ()

alca_falcon 

všechny recenze uživatele

Krásný film, moc krásný. Vidět pana Svěráka v sokolském kroji v tak nádherné roli sokola, nemohu se ubránit jinému hodnocení. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný rodinný film opisujúci život život chlapca v protektoráte počas vojny. Detské dobrodružstvá sú pretkané vzťahmi v rodine a vzdialenými ozvenami vojny (rádio, staniol, lietadlá, nádrž). Názov zrejme parafrázuje chlapčenskú skúšku ako metaforu zložitých vzťahov, kde treba našľapovať opatrne. Slušná produkcia, dobrí herci možno až na Edovu nápadníčku, ktorá hrá svoju úlohu toporne.  Príbehu chýba väčší spád, alebo dramatický moment a humoru tu tiež veľa nie je. 75% ()

kamals 

všechny recenze uživatele

x mega na takovou shitku, už mi přijde, že soudnost se odstěhovala, jedna hvězda za Oldu Kaisra, ale co má hrát, když příběh není? ()

DavidWark 

všechny recenze uživatele

Tak takové to bylo! - říkám si s potěšením nad tím, jak se Svěrákům podařilo zachytit nevšední i všední (a kolikrát i banální) chvíle protektorátního života očima dětí. Můj táta to tehdy asi prožival podobně a takhle se mi aspoň přiblížilo, co mi už nestihne vyprávět. Film je laskavý, mentorský, patetický, svěrákovský kaleidoskop bez velkého dramatického oblouku.. Korálky (z velké míry autentických Svěrákových) zážitků jsou navlečené na nitce postupně odhalované rodinné křivdy - která by za mě mohla být vykreslená na větší ploše, ale stejně přinesla pár silných momentů jako mnohoznačný pohled maminky na tajemného Vlka plavícího koně a samozřejmě to závěrečné dojemné salutování. Jan Svěrák na předpremiéře na Filmovce říkal, že Voříšková kvůli roli o své vůli přibrala deset kilo, aby víc zmaminkovatěla. Podle mě se jí to povedlo, Vetchý jako táta se mi líbil o něco míň. Výborní byli (bohužel na malé ploše) Kaiser a také malý Alois Grec. Zdeněk Svěrák dokázal, že umí ze vzpomínek sestavit poutavý příběh, Jan Svěrák ho umí zdařile zfilmovat, Vladimír Smutný to umí famózně zachytit kamerou. V konkurenci silných filmů našich visegrádských sousedů na 43. Letní filmové škole (O těle a duši, Mžitky, Jsem vrah) by si "Po strništi bos" nesáhl na medaili, ale je to film, na který stojí za to zajít do kina. (43. Letní filmová škola, Hvězda, 5.8.2017) ()

pisvejc 

všechny recenze uživatele

Velice nádherný, dojemný a srdcervoucí film. Film je docela protáhlý, ale to dodává divákovi nádherný prostor aby si tento film skvěle užil. Opravdu velice povedený a dojemný film. A na závěr bych rád dodal větu kterou jsem si krátce po filmu řekl "Vše dobré se obrátilo ve zlé a vše zlé se obrátilo v dobré". ()

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

Milé, laskavé, trochu nostalgické a trochu sentimentální filmové pohlazení od Svěráků. PS: některé dialogy a hlášky jsou poněkud papírové (jako bych se tu a tam ocitl v cimrmanovském divadle - "...tam udělej pauzu, tam se bude publikum smát..."), některé scény jakoby vyrostly na jiném stromě (chlapec na vozíku, cesta přes hřbitov, včely), některé jsou matoucí (vesnice s náměstím), trochu nadbytečně je sem zatahovaná erotika (z pohledu 6-letého chlapce?), a hlavně politické školení (vlasovci, utíkající němečtí civilové či jiná stejná Rudá armáda) a "odboj" (komentáře ředitele školy či tajná vysílačka), prapodivně skloubené v postavě strýce (Hynek Čermák), který bojoval jako legionář proti strašné bolševické Rudé armádě, za protektorátu se měl tak zle, že z toho až ztloustl a pořídil si miminko, a nakonec oblékne legionářskou uniformu, aby uvítal stejnou Rudou armádu jako osvoboditelku; herecky se nedaří Vetchému (jeho tatínek je zbytečně potrhlý), naopak bodují zádumčivý Kaiser a nádherně v nářečí uřvaná teta Petry Špalkové (jako bych viděl a slyšel Hrabalova strýce Pepina)... Ponechme na divácké obci, zda film odmítne anebo přijme jako předpokračování Obecné školy. Šance jsou dle mého 40 na 60, možná spíš 30 na 70. ()

Sheemass 

všechny recenze uživatele

Po strništi bos je ve výsledku velmi pohodový a milý český film, složený z různých krátkých životních epizod viděny očima malého Edy. Celý film je velmi dobře zvládnutý umělecky, záběry jsou vymyšlené do posledního detailu, i co se týká kostýmů a prostředí. Obsazení filmu je na jedničku, především pak Oldřich Kaiser či Jan Tříska, malí kluci byli vybráni skvěle, ale rodiče Edy (Vetchý a Voříšková), ti bohužel nemají moc co hrát, a Svěrák jako ředitel školy je vyloženě jen do počtu. Film se jako takový nemůže rovnat Obecné škole, ale nakonec ani neurazí, zápletka tu sice není žádná, dějová linka je rozbitá různými momenty, ale i tak se jedná o velmi slušný film. ()

MyPupa 

všechny recenze uživatele

Jsme rádi, že jsme na filmu byli, na druhou stranu nebudu mít asi chuť si ho pustit v budoucnu znovu. Velmi dobrý herecký výkon malého chlapce. Jako výborný bych označil výkon Oldřicha Kaisera. Jeho charisma naprosto perfektně pasuje do role, kterou dostal. To naopak nelze říci o Tereze Voříškové v roli matky. Od první minuty mi nepasovala jako partnerka Ondřeje Vetchého. Věkový rozdíl je mezi nimi velký a Terezina role byla těžko uvěřitelná. A myslím, že to nebylo způsobené jejím hereckým výkonem, ale špatnou volbou režiséra. Jako vždy mě u filmů tohoto žánru přepadne uvědomění si, jak se vlastně máme dobře, a jak byla doba válečná složitá. Dávám filmu 70%. ()

JackKadlo 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí si stěžuje, že příběh nemá pointu, napětí a vlastně ani nejde o ucelený příběh. Ale lidi, Po strništi bos je vzpomínání starého pána na jeho dětství v době okupace, se vší tou Svěrákovou laskavostí, lyrikou a humanismem. Pohled malého kluka na velké věci, které prostě nemohl chápat, v hřejivé atmosféře vzpomínek na časy, které jsou už pryč a nikdy se nevrátí. Za mě to bylo takové pohlazení, malý oddech ve světě plném cynismu a násilí. Neříkám, že to bylo bezchybné, ale to není skoro nic. ()

teckax 

všechny recenze uživatele

Já mám takový nostalgický filmy prostě ráda! Eda byl výbornej, fakt, ostatně jako všechna děcka použitá ve filmu. Výprava, kostyméři práce na jedničku. I když Jan Svěrák žádal, ať se film nesrovnává s Obecnou Školou, zcela odpustit si to neumím. Sám říkal, že maminka a tatínek jsou v obou filmech inspirovány totožnými skutečnými postavami - musím říct, že Ondřej Vetchý si se Zdeňkem Svěrákem může klidně podat ruku... trošku jsem měla strach o maminku, která byla v podání Libušky Šafránkové v podstatě ikonická. Tereza byla skvělá - něžná, inteligentní, rázná a milující. Celkový dojem je dobrý, Jan Svěrák umí skládat nádherné kompozice, které, doplněné kvalitní hudbou, neurazí a umí i nadchnout. Použití dronu super. Jediné výtky mám k ději, občas jsem se trošku ztrácela, co je realita a co ne a ty skoky v čase dopředu a bez varování taky zrovna nemusím. Něco mi tam přišlo jakoby navíc...ale chápu, že je scénář psaný ze vzpomínek a ty prostě utržkové jsou. Přemýšlela jsem nad tím, Obecná škola byla dějově labilní podobně a to ji do dneška miluju. 75%. ()

Lucyyk 

všechny recenze uživatele

Nemohu jinak, než dát plný počet bodů. Mě se to prostě strašně líbilo, a nemám co bych vytkla. Odcházela jsem z kina nadšená a mrzelo mě, že už je konec.... Tento film se bude líbit spíše lidem, kteří rádi vzpomínají na své dětství a mají v sobě i v dospělém těle pořád to malé dítě toužící po dobrodružství .... Pokud jste moc vážní a "dospělí" , tak zřejmě spokojeni nebudete, což naštěstí není opravdu můj případ. :-) ()

zipS 

všechny recenze uživatele

Nostalgia a krasny obraz na platne mi nedovolia dat menej ako 4* ... + davno som nevidel tak zlateho herca v hlavnej ulohe :) ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Po Lídě Bárové jsem se po roce a půl zase vypravil do kina. A zatím co u "Lídy" jsem byl spíš příjemně překvapen (vzhledem ke zdrcujícím kritikám, které uvedený film provázely), u "Strniště" jsem byl dost zklamán. Dalo se na to dívat, to jo, ale celé se mi to zdálo takové přeplácané, udělané prvoplánovitě na efekt s do očí bijící ambicí "správně" vysvětlit historické souvislosti, některé projevy statečnosti a charakteru až přiliš vystavené na odiv. Jak ten pejskem s kočičkou vařili ten dort, tak tam Svěrákové vrazili klukovskou partu (hlavní hrdina dobrý, ostatní méně) - proč chtěl Žampach dát Edovi přes držku jsem nepochopil, zlého strýce, šablonovitého dědečka s fajfkou (Tříska se mi v té roli vůbec nelíbil), až kýčovitě charakterního pana učitele (nikdo ho kupodivu neudal), (snad až příliš) mladičkou krásnou maminku, odboj, vysílačku, Vlasovce, vyhnané Němce s návodem jak se dívat na divoký poválečný odsun, kradoucí Rudou armádu, na znásilňování a schovávání žen bohužel nepřišlo aby byl ten obraz úplný. No a tu trapnou scénu zpívajícího tatínka v otevřené kadibudce měli tvůrci nabídnout spíš Troškovi do nějakého Kameňáku 8... Ten zlý pes ten dost sežral a byl potrestán bolením břicha. Mě sice po shlédnutí nic nebolelo, ale špatný dojem zůstal.... ()

Cardas 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se těšil. Prvních 10 minut jsem pociťoval zklamání z nepřesvědčivosti jednajících postav a určité předvídatelnosti každé situace a šablonovitého vyznívání. Atmosféra klukovského světa ale přece jen vytvořena byla a ve mně jakýmsi způsobem rezonovala. Jedničku s hvězdičkou pro Oldřicha Kaisera. A závěrečná scéna mně dostala a dala tomu všemu viděnému důstojný smysl. Navození toho pocitu, nakolik si jsme schopni a ochotni zasloužit si naším obyčejným životem své hrdiny. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama