Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

petrce 

všechny recenze uživatele

Pohodovy a klidny film bez vyraznych dejovych zvratu, neni napinavy a nema takove kouzlo jako Sverakovy predchozi filmy (Obecna skola, Vratne lahve apod.), ale velmi prijemne se na nej diva... ()

amalia 

všechny recenze uživatele

Výkony malych herců se mi líbily moc. Dobre obsazení. Filmový návrat do doby minulé, opět. I ten Jan Tříska nechybí. ()

Robbie 

všechny recenze uživatele

Miestami úsmevné, miestami veľmi trpké, miestami dojímavé, ale väčšinou také.. nijaké. Milujem Zdeňka Svěráka a jeho nádherné príbehy zo života a milujem, ako ich vie Jan Svěrák preniesť na filmové plátno, ale už od Vratných láhví som mal taký ťaživý pocit, že tejto autorskej dvojici pomaly dochádza dych. To sa sčasti dá povedať aj o ich najnovšom počine, keďže išlo o veľmi obyčajný príbeh obyčajných ľudí bez nejakej významnejšej pointy, snáď okrem prehnanej úcty a poslušnosti k starším bez ohľadu na okolnosti a faktu že Ruskí "osloboditelia" boli riadni kokoti.. Avšak aj napriek absencii myšlienky a cieľa by bol film stále minimálne príjemne pozerateľná oddychová jednohubka, nebyť nedostatočného využitia myšlienky pohľadu na svet detskými očami a zlého výberu hercov. Čo sa detského pohľadu na svet týka, páčil sa mi nápad ukázať ako naivne si deti predstavujú veci, či už z rozprávania dospelých alebo na základe ich vlastnej fantázie. Avšak keď si spomeniem na vlastné detstvo, dosť tém som vnímal celkom hororovo. Scény s Vlkom by som si tak predstavoval strašidelnejšie ako humorné "ťahanie repy" a takýto strašidelný nádych by mohol byť príjemným oživením filmu. Čo sa hercov týka, najprirodzenejší boli úžasný pán Tříska v úlohe dedka, babička a samotný pán Svěrák, tentokrát však bohužiaľ vo veľmi malej úlohe pána riaditeľa. Detským predstaviteľom som neveril skoro nič, väčšinu času ako keby čítali z ťaháku a na emócie neostal priestor. To však platí aj pre maminku, ktorá síce bola veľmi pekná a pôvabná v "anjelských" sekvenciách, ale na túto úlohu sa žiaľ nehodila. Neviem kedy zabudol hrať pán Kaiser, ale tu hral dreveno a očividne predstierane drsne skoro ako nejaký Maštalír, čo je škoda lebo jeho postava bola zaujímavá a bola by to top postava keby dal viac priestoru svojej charizme. A posledným klincom do rakvy tohto počinu bol výber Ondřeja Vetchého do roly tatínka, čo bol riadny krok vedľa. Ondřej je bojovník, tvrdý ale správny chlap, ktorý nedokáže zahrať dobráčika, večne mudrujúceho tatínka, akým bol Svěrák v obecnej škole. Skôr sa hodí do hrdinských, silných a mužných rolí, čo presakovalo na povrch aj tu. Jeho skutočné ja je jednoducho tak neskutočne vzdialené od tejto postavy, že to nemohol zahrať tak ako by sa hodilo, aj keď vizuálne sa ako tak podobal na pôvodnú postavu. Herecké výkony dokážu spraviť zázraky vo filme so slabým scenárom, ale dokážu aj úplne zhenodnotiť film s výborným scenárom. Tu sa žiaľ stretol priemerný scenár so zlým výberom hercov, čo film definitívne pochovalo. Pozitívom tak ostávajú príjemné humorné hlášky a nostalgické krásne obrázky Jana Svěráka, ktoré mi pripomenuli moje prázdniny u babičky na dedine a občas navodili tú krásnu svěrákovskú nostalgiu. ()

d_stirling 

všechny recenze uživatele

Rozmohl se v české kritice takový nešvar. Zatímco zůstává cool ztrhat Hřebejkovi jakýkoli počin, Svěrák se musí za každou cenu adorovat. Jeho poslední pokus o citlivý prequel nenabídl nic než plytký příběh, ve kterém se smí jen trochu naznačovat, aby následně z naznačování nic nevyplynulo, narýsuje linky pro rozpačitá klišé a zazdí potenciál. To vše za doprovodu ochotnických výkonů nesladěného dua Vetchý Voříšková. Nemohu se ubránit srovnání se zatracovaným Rodinným přítelem, který Po strništi bos předčí ve všech ohledech. O parník. ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Druha ""Obecna skola to nebola (Obecna skola proste bola jedina a jedinecna = 100%). Ale film "Po strnisti bos" ma prijemne prekvapil a ukazal ze dvojica Sverak otec a syn stale skvele funguje. Vyborne herecke vykony - detske (vsetci) aj dospelacke (hlavne Oldrich Kaiser) . Film ma bavil svojou nostalgiou, a hlavne tym, ze detsky svet bol zazracny aj za vojny - co tento film krasne ukazal. Proste ma bavil najma pribeh Edy (syna) a je jeho kamaratov. Proste film, ktory ma po dlhom case pohladil na dusi, hoci sa odohraval vo vojnovom obdobi - proste skvelych 80% a 4 hviezdy. A co je "Po strnisti bos"? Chod na film a uvidis. Tento film si opakovane mozem kedykolvek a rada pozriet..... ()

Pavelkedar 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád Svěrákovi filmy Vratné láhve,Obecnou školu, Kolju.... Ale tady jsem velmi zklamaný. Nemá to poetiku, absolutně mi chybí to pohlazení po duši, ani trochu mne to nevtáhlo do děje a spíše jsem se nudil. Víc to na mě působilo v pozitivním smyslu slova - jako výlet do skanzenu - vesnice 40. let minulého století a už nic víc. Je to prostě takový "vyčuchlý Svěrák", jednoduše rečeno, slabota. ()

sherpa 

všechny recenze uživatele

Něco mi bylo na tom filmu nepříjemné, cítil jsem po téměř celou dobu jakési prázdno, bez nejmenšího náznaku radosti, že určitě vidím další nezapomenutelný počin dua Svěrák&Svěrák. Asi pan Svěrák st. již překonal pomyslnou hranici svých schopností a senilita začíná působit. Není to myšleno jako urážka, ale jako prostý fakt, do kterého se asi dostane většina lidí. Jisté signály jsem začal vnímat u několika politických komentářů, ke kterým se mistr snížil. Možná je to tím, že odešla druhá polovička geniálního tandemu a aniž by si kdo uvědomil, nebyl to pouze spoluautor cimrmanovského divadla, ale i určitá duševní opora v dílech Z.Svěráka. Myslím, že by p.Smoljak byl prvním cenzorem,který by scénář četl a jistě by došlo k některým úpravám. Bohužel stalo se co se stalo. Nevím, kolik upřímných lidí je ochotno říci p. Svěrákovi, že to není špatné, ale že jsme přeci jenom zvyklí na menší humbuk v médiích a o to větší sílu na obrazovkách. Další věc je to, na kolik jsou dnes páni Svěrákové tento názor akceptovat. Ta třetí hvězda je ze setrvačnosti. ()

g.carpa 

všechny recenze uživatele

Moc hezky natočené a dobře zahrané vzpomínky na dobu minulou. Pokud si necháte film odvyprávět a vžijete se do malého Edy, žádný velký příběh nepotřebujete. Jestli mi něco trochu chybělo, tak ještě pár Zdeňkových nadsázek a alespoň dvě scény s hlubším a rozpracovanějším vyprávěním (např. děda o koních a panímáma o vlkovi). Celkově spokojenost a film originální. ()

sparrow1 

všechny recenze uživatele

Bohužel jen sled hezkých obrázku ze života malého pražáka za války na vesnici.Dívá se na to dobře ale děj to vlastně žádný nemá. ()

bodo1 

všechny recenze uživatele

Čítam tu poloduché recenzie na krásny príbeh a skvelé herecké majstrovstvo, kde sa tu odbavujú domáci onanizátori čivava a podobne. Vy vypatlané sračky, ste asi len prostoduché mariškou vygumované rite, ktoré sa hanbia za svoju identitu a aj za to, že dnes vôbec žijú. Krásny film, ktorý treba pochopiť a nie len pozrieť. Verím, že ani jeden z vás kokotov civákov a hladošov, ste si neprečítali ani knihu. Vy úbohe hovná. Ste len konzumenti vlastných sračiek a neviete noč o histórii svojej vlasti. Ste odpad novodobého konzumu. Neviete si ani predstaviť, čo to bolo za protektorátu, ale budete tu hodnotiť vaše prdy, čo vám lezú z huby. Na druhej strane tu vyzdvihujete sračku Čiara, ktorú som nedokázal pozerať ani desať minút. Tie tupé dial´gy, kde nedokážú povedať ani piča, v takej komunite, bežte do prdele. Tento film mi vohnal do srdca pocit hrdosti, že som bol súčasťou hrdého spoločenstva Čechoslovákov a nikdy by som nedovolil to rozbiť. Pfuj vy krysy čo neviete ako vypadala vaša matka. ()

BruceTichac 

všechny recenze uživatele

Krásný poctivý film, který prostě Svěráci umí. Nečekejte salvy smíchu, ale zklamáni nebudete ani omylem. Vůbec nechápu ta slabá hodnocení, pravděpodobně je jejich autorem mladá generace, jejíž vrchol kinematografie je někde malinko jinde. Kdo je inteligentní a má rád kvalitní český film, tak nebude rozhodne zklamán. ()

petra8619 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekala nějakou zápletku s válkou, které jsem se nedočkala. Je to dobový příběh rodiny, která žila v ústraní od války. Takový rodiný filmek. Proč ne? I pro nejmenší děti koukatelný, jak se žilo za války. ()

Graeme 

všechny recenze uživatele

Film je krásný a příjemný, líbí se mi, jakým způsobem dokázali páni Svěráci uchopit tu dobu viděnou dětskýma očima a v náznacích předat vše, co bylo podstatné. Velmi se mi líbil Jan Tříska ve své roli, jak dokázal ztvárnit tvrdou sedláckou povahu. Úžasné bylo, jak se postava Oldřicha Kaisera opravdu nenápadně podobala vlkovi a postupně se měnila tak, jak to vnímalo dítě. Je tam spousta drobností, které ale nic neboří ale tvoří celek a dokáží vystihnout to, co si dnes můžete jen pamatovat z vyprávění stařečků nebo přečíst v zapomenutých knihách. Jen jedna věc mě zklamala, a to hluboce, to rýpnutí, pane Svěráku, to sem nepatřilo. To jste si spletl dobu, a chuť krásy Vámi tak pečlivě vytvořené zbytečně zhořkla. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Co se týče zpracování a kamery, famózní. Herci, dobré, ale celek mě nějak nezaujal a vůbec neoslovil. Přišlo mi to jako slepenina několika klipů. Nejzajímavější postava mistra Kaisera tak nějak profičí a nic. Tak nějak ty starší kousky ani nelízl.... ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama