Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zatímco Hřebejkovi se prequely k Pelíškům příliš nedaří, Svěrák si v případě Obecné školy vede o poznání lépe. Je sice fakt, že film postrádá nějakou příběhovou linku a jedná se spíše o sled vzpomínek, které spojuje snad jen protektorátní období a postava Vlka, ale mě to nijak nevadilo. Stejně tak mi vyhovoval ústup od typické svěrákovské laskavosti, která by v tomto případě byla spíše na škodu, protože válka je tady vlastně cítit na každém kroku. A to se odráží i na vtipu. U Obecné školy se člověk často od srdce zasmál, což tady nejde. Ale i to mi přijde v pořádku. Seděli mi i herci. Alois Grec asi nemohl být vybrán lépe a obstáli další dětští aktéři. Vedle osvědčených jmen mě pak mile překvapila Tereza Voříšková, na jejíž obsazení jsem se díval s jistou skepsí. Chápu, že mnozí jsou zklamaní, ale mě se to líbilo. 85% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

U mě Zdeněk Svěrák stále boduje, ať se Bohdan Sláma snaží jakkoliv. Ostatně Bohdan by se měl "vytahovat" bosýma nohama opravdu na tom strništi a ne na podiu Českého lva. Dost ubohé Bohdane. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Dětství je v podstatě velmi poetickým údobím života, na něž je třeba vzpomínat s patřičnou dávkou nostalgie. Filmovým výsledkem snad potom ani nemůže být nic jiného než nádherně poklidné, příjemně letní, často vtipné a občas také trochu napínavé vyprávění, které poteší zejména svou pohodovou atmosférou a krásně naivním klukovským viděním světa. 65 % ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Jako když vám někdo ukazuje svoje rodinný album. Pár obrázků je hezkejch, některý trochu mimo, jiný úplně o ničem, každopádně se nad tím bude vždy víc dojímat ukazující, nežli vnější pozorovatel, kterej by byl daleko radši, kdybyste mu místo toho nabídli (např.) pořádnou lampu nějaké řízné whisky. Ta má aspoň příběh. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nebol velkym Sverakovym fanusikom a naplno sa mi od neho pacia len Vratne lahve. Vzdy som ho ale povazoval za jedneho z tych sikovnejsich ceskych reziserov, ktorych nove filmy ma zaujimali. Po strništi bos je ale velky nepodarok. Technicka stranka je stale na ceske pomery o triedu lepsia ako je zvykom, ale tak nefunkcne zrezirovane dialogove sceny som uz dlho nevidel. Ved to je horsie jak nejaka Ordinacia v oranzovej zahrade, ci jak sa tie televizne nekonecne odpady volaju. Tak hviezdne a spickove herecke obsadenie a oni nemaju co hrat. Az som sa za nich hanbil, co musia kvôli peniazom natacat. To uz aj Troskovi Kamenaci maju vypointovanejsie a vygradovanejsie sceny. Som rad, ze som si tento film zadarmo stiahol, inak by som isiel k Sverakovi reklamovat, aby mi vratil peniaze. Snad sa spamäta a nabuduce natoci nieco lepsie. 1/10. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Komedie? Ale ne, na tu zapomeňte. Prakticky tu humor není. Docela mi chyběl vůbec nějaký děj, který by byl zajímavý. Jen to tak nějak plynulo. Jakáž, takáž zápletka z rodinné minulosti se tu objevila až po polovině filmu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak on se nám mladej posral.." ;) Nesmírně bizarní Svěrák.. Starej ne, jen ten mladej.. V souvislostech neskutečně zajímavé, ovšem dost iritujícím způsobem.. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Poetický příběh jednoho dětství za Protektorátu, který je velmi dobře nasnímám. Některé záběry až pohladí. Výběr herců je bezchybný a dobové reálie jsou ve schodě s tím, jaké zážitky mi vyprávěli prarodiče, kteří vyrůstali ve stejné době. Líbilo se mi i věrohodné zachycení vesnických sporů, opět si myslím, že to dost odpovídá dané době. Tohle dílo si zaslouží mnohem vyšší hodnocení, ale to neovlivním. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Svěrákova řemeslně zdatná, ale nijak nápaditá režie nemá oporu ve scénáři jako v předchozích filmech kdy byl autorem tatínek. A jeho nostalgické vzpomínky jsou osobní zkušenosti, na diváka nepřenosné. Průměrné a nanicovaté. 50% ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Tandem Svěráků už vymyslel lepší scénáře. Chce to působit jako takový velký český film, ale příběh nikam nevede a ani to nepůsobí moc skutečně. Má to pěkné prostředí, dobré herecké obsazení a zapamatovatelný název. Všechny tyto předpoklady na zajímavý film degraduje prázdná dějová linka a tak žádné extra dobrodružství nečekejte. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Slice of life z české vesnice z období Protektorátu. Dobře zahrané, dobře natočené. Poetiku a trefný milý humor střídá spíše rodinné drama, které je stále sympatické, ale oproti Obecné škole o poznání obyčejnější. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kde sú časy, keď Svěrákovci ako rodina, alebo papá osamote, ponúkali príbehy, ktoré rozosmiali a rozplakali zároveň. Ale zrejme dnešnej vyprchanej dobe sa musia prispôsobiť aj tí, ktorí to vlastne robiť ani nemusia. A ak sa špičkový tvorcovia dostanú na úroveň priemernej produkcie, ide o totálny pád česko(slovenskej) kinematografie. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Já jsem vcelku spokojen, dostal jsem přesně to co jsem očekával a za to jsem rád. Je to celkem dobré propojení s Obecnou školou. Škoda absence výraznějšího příběhu. Ve výsledku to pak trochu vyzní jak výštěky do tmy, ale za to nádherně natočené a i zahrané. Film má velkou oporu v dětských hercích a ostatně i ve všech hercích celkově. Velmi se povedla i hudba. Ano, očekávání byla velká, ale přesto se dle mého o žádný propadák či zklamání nejedná a návštěva kina by měla být pro všechny fanoušky Svěráka samozřejmostí, dokonce si troufám tvrdit, že tento film nezapadne, ale bude žrát jako víno, tak snad se nemýlím....75%. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Kino Svět Lišov - Moc milý a příjemný český film. Vystihnout "češství" umí Svěrákovci ze všech režisérů nejlépe. Ani to není moc komediální, dramatické pojetí převládá. Hezká hudba, fajn herecké obsazení (i dětské) a 2 hodiny utečou jak nic. Měl jsem dnes hezký nedělní filmový zážitek. 77% (with J.) ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Milý český film, který vytváří mozaiku vzpomínek na dětství Edy Součka. Nedosahuje kvalit předchozích svěrákovských filmů, ale obsahuje spoustu hezkých scén, které se vám vryjí do paměti (hrdličky, včely, prosvětlování lesa). Bohužel filmu chybí dějová linka a nějaká silnější zápletka, protože vše se točí pouze okolo postavy tajemného a zlého strýce Vlka, který kdysi škrtil babičku. Po zhlédnutí mám trochu smíšené pocity. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film vznikol podľa rovnomennej knihy spomienok Zdeňka Svěráka, ale toto už nie je ten starý Svěrák , ktorý dokázal rozosmiať celé kinosály. Pomaličky mu už dochádza dych. Začali sme film vo veľkých dejinách 2. svetovej vojny v Protektoráte Čechy a Morava a pomaličky sme sa vytrácali do dejín nezbied malého Eda a jeho rodiny. Dej filmu sa vytrácala a vybíjal sa v množstve mikropríbehov, ktoré boli pospájané v jeden celok. Trocha som sa tešil na jeho ironizujúci pohľad na okupáciu, Pražské povstanie ale aj oslobodzovanie Červenou armádou. Záber filmu bol od roku 1943 až do oslobodenia a tak by som dej filmu zhodnotil, ako 2 roky prázdnin Eda Součeka v malej českej dedinke v dobe vojny, kde si musí nájsť a udržať miesto v spoločnosti nových priateľov, vybudovať akú takú autoritu, ale musí sa vysporiadať aj s novo objavenými príbuznými. Žiaľ pre mňa jeden s tých veľmi slabých filmov. ()

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Bylo vskutku utrpení tento film dokoukat a dokonce vůbec sledovat. Nepovedenými Edovými rodiči počínaje, trapným a zbytečným příběhem konče. Co to jako mělo být? Za to chtějí tvůrci, aby lidé platili v kině a koncesionářské poplatky v televizi? To si snad děláte kozy. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Pan Svěrák vzpomíná a my se máme dojímat. Aspoň že kamera Smutného nutí do koukání, jinak v to leporelo není extra zajímavé. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je to opět pěkné, milé, ale tentokrát poněkud "řídké". Dá se souhlasit s filmovými kritiky, kteří poukazují na absenci nějakého silnějšího příběhu. Rozumím tomu, že hodně diváků bude tentokrát zklamaných. Je to dáno ale hlavně přehnaným a klamným očekáváním. Lidé čekají, že když je to od Svěráků, bude to komedie a bude to filmová událost. Ale komedie to není, byť je tu několik vtipných scén, a vyložená filmová událost také ne. I když, opakuji, film je to pěkný a milý. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama