Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

PP66 

všechny recenze uživatele

Jsem asi jeden z posledních v Čechách, kdo film viděl. Svěráci prostě dobří, přesto sebe nepřekonávající. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Poetika "Obecné školy" chybí, nosný příběh chybí, co se tedy vlastně Svěrákům povedlo? Film je pěkným zachycením krátkých epizodek ze života malého chlapce, některé ty epizodky (třeba prosvětlování lesa) vyloudí alespoň pousmání, postavy ztvárňují kvalitní herci. Na nezapomenutelný zážitek to ale nestačí. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Asi to bylo milé, ale nějak mě vůbec nebavilo to sledovat. Pořád jsem čekala na ten silný Příběh, ale žádný se nedostavil. Patrně je to také asi mnou, neb mě vyprávěnky o klučičích partách připadají všechny na jedno brdo. ()

filmoid 

všechny recenze uživatele

... časy se mění a na tomhle filmu opravdu nejvíce překvapí až klipovitý střih a kaleidoskop mikropříběhů a žánrových obrázků; je to zkrátka pěkný fičák a sprint, prospělo by tomu 30 minut navíc, aby se dostavil potřebný baladický efekt. Herci skvělí, kamera výtečná, několik chyb ve střihu, kterých by si povšimnul i slepý :-) ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Jednoho krásného nedělního poledne, když mladej Jenda zavítal k tatíkovi na nedělní kačenu se zelím, vytáhl k moučníku starej Zdenda památeční album, nasadil na šišku pletenej křížek a ujal se své role vypravěče. Jenda zuřivě těsnopisoval do svýho režísérskýho notesu, protože cejtil nějaký to euro z kinofondu a ochoten se podělit se svým plesnivým fotříkem, nechal ho dovyprávět každou nesmyslnou píčovinu. Zapsal vše do posledního písmena, zapsal Vlka, slepice, sviště, pseudo Edu, Třísku dědu a hlavně tu nejsilnější myšlenku celýho filmu, že po strništi se nohy nezvedají. Tím bych asi zhodnotil celej film. Album vzpomínek fajn, herci fajn, vizuál fajn, ale příběh nula a Vlk ? Škoda mluvit. 55% P.s.: k Obecné škole si tenhle spektákl ani nepřičichne... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* po celou dobu sledování jsem měl pocit, že je to jen slabý odvar Obecné školy, se kterou souvisí. Postavy na mě nepůsobili moc přirozeně a spíš naopak toporně a svázaně. Totéž bylo i s příběhem, který jen odvyprávěl příhody, které jakoby na sebe nenavazovaly. Výprava však byla standardně kvalitní a aspoň trošičku kompenzovala obsahovou nudu. Nostalgie a sentimentální vzpomínky Zdeňka Svěráka na dětství už pomalu přebíjí senilita. Přesto nechci přehnaně kritizovat a jsou mnohem horší filmy a navíc jeho tvorba se mi vždy líbila, tak se raději podívám na jeho starší dílka. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Celkem mě překvapuje zdejší špatné hodnocení. Je mi skoro trochu smutno když vidím, že filmu někdo dokáže dát jednu hvězdičku. Zřejmě to dělá příliš vysoké očekávání od tak skvělého režiséra jakým Svěrák je. Toto asi nebude jeho špičkový film, který chytne za srdce masy zdejších komentátorů, ale na to, co se točí u nás za filmy toto rozhodně ke špičce patří. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jako předObecná škola to sice úplně nefunguje (natočit druhý takový film je přeci jen hodně těžké),nicméně jako hodně nostalgická vzpomínka na jedno dětství je to naprosto v pořádku.Fakt že se na svět ve Strništi koukáme očima osmi letého dítěte má sice dopad na to,že příběh je trošku plytčí a celé to působí hodně naivně (fakt,že je válka by ani nebyl poznat pokud by tu občas někde nepochodovali Němci)každopádně já to beru jako součást hry,kterou jsem ochoten se Svěrákem hrát.MNohem radši budu mít víc podobných filmů,než Babovřesk a já nevím čeho ještě.Škoda,že už nikdy nezjistíme,jak by Po Strništi bos vypadalo,kdyby scénář napsal sám Zdeněk Svěrák jak bylo půvdně zamýšleno...70% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Obrázky ze života kluka za Protektorátu, jenž musel s rodinou odejít z Prahy na venkov. Filmařsky zručné, herecky výborně obsazené, ale chyběl nosný příběh a laskavý humor pana Svěráka staršího. Navíc tatínek (Vetchý) byl mnohem přísnější, než po válce (Svěrák). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No konecne Sverak dostal svojmu renome jako akemusi ceskemu Spilbergovi. Reziserrsky na urovni, tempo vyborne, som sa bavil a nepustilo ma to celych 111 min. A to CZ filmy maju dlhodobe tendencie smer zumpa /Babovredy, Kamenaky, Bastardi, Vieweghove umelohomotne sracky - kazdy nech si doplni/. Skoda ze konvertita pan Srdce je uz tam, bo jak vidim a pozeram, novodoby Habermannuv Mlyn teda rozhodne nehrozi. Nech odpociva v pokoji, bo ucta mrtvym patri. Sverak ale rezisersky talent ma a ne ze ne. Mechanik ma pravdu s tym ze je tu dejova linia akokeby hodena na kopu a reziser nechal na divakovi co s tym urobi. A to mam rad a Sverak stary nech pokori hoci aj tu 90 -ku : 69 % ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkala, že rodina Svěráků, co se filmu týká nikdy nemůžeš zklamat. Ani v tomto případě nezklamali. Je to krásně natočený snímek, který nás vrátí do jiné doby a přiblíží nám život malého chlapečka, který to nemá zrovna jednoduché a musí si se vším poradit. Velmi jsem si oblíbila postavu, kterou ztvárnil Oldřich Kaiser, a proto mně mrzí, že ve filmu dopadl tak jak dopadl. Myslela jsem, že to skončí úplně jinak. Velký zápor na celém filmu je to, že nemá pořádný příběh, který by diváka dokázal zaujmout. Podívaná je to krásná na oko, ale příběhově je to zcela prázdné a nevýrazné. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Příjemný, místy až melancholický snímek se špetkou epizodického humoru po troškách dávkovaném. Nicméně film, kde se exceluje jak v hlavních, tak vedlejších rolích. Jan Svěrák zde opět předvádí filmařinu hodnou velkého plátna a oproti Obecné škole se zde jede na vážnější notu. Což samozřejmě zajišťuje napínavé období Druhé světové války. Prostě a jednoduše film s velkým srdcem na němž jde znát, že je inspirován vzpomínkovým vyprávěním na dětství a nesnaží se mít nějaký vyšší přesah. A to se mi na něm právě líbí. Klidně více podobných snímků. 80% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

První hodina byla celkem dobrá, ale ta druhá mě už tak moc nebavila (zase závěrečná scéna se mi líbila). Film nemá příběh, což není na škodu, jelikož dobrých filmů bez příběhu je spousta. Na vesnici to vypadá skutečně jako na vesnici, za což jsem rád. Nemůžu úplně říct, že bych z toho byl bůhvíjak nadšený ale ani zklamaný. 3* ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Honza Svěrák mě svejma filmama nikdy nijak neuchvacoval,a jediný Vratný lahve u mě našli pochopení a víc jak obligátní tři hvězdy.Takže pro mě žádný překvapení při projekci filmu.Což o to,ten klukovskej svět je natočenej pěkně,ale všechno kazej dospělý herci,Vetchý ve zcela podivný roli,pak táta Svěrák-učitel,což je naoprosto zbytečná postava.Zbytek takovej komparz.No a pak ty dvě podivný scény jak ze světa Bořka Zemana.Film nenasere,ale pecka ne.60%. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Snímkem jsem proplul, aniž bych měl pocit, že jsem zhlédnutím cokoliv získal. Připadalo mi spíš, že se někdo snaží napodobit „svěrákovský styl“. Ten se sice ve filmu objevuje, ale je vyprávěný těžkopádně a dává spíš vzpomenout na lepší díla. Jen místy rukopis vypadá skutečně a živě, a ne jako pouhá napodobenina. Naopak náčrt postav dával tušit, že základ nebyl špatný, ale stejně by si zasloužily lepší film. A ukázka řemeslné zručnosti je na Jana Svěráka málo. 2,5* ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama