Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (823)

cariada 

všechny recenze uživatele

Takové ne mastné neslané. Neustálé to ač nechcete musíte srovnávat s Obecnou školou, a tady to prohrává na celé čáře. Poetika zmizela a zbylo jen nezáživné drama s občasnou komediální vsuvkou. Čekal jsem od toho víc. Tohle se nestane kultovní to zapadne. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Po rozpačitých recenzích velmi příjemné překvapení. Děj je epizodický a jednotlivé scény jsou občas sestřiženy na úplné minimum, ale to podstatné se odehrává na jejich pozadí - tam se vine jediná podstatná linka, která v závěru nenásilně dospěje ke katarzi. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Historicky to mělo co říct, herci špičkoví, místy jsem se vesele usmíval, takže proč nakonec jenom tři hvězdičky? Protože jsem si za celou dobu tak nějak nevšiml žádného děje, případně jakéhokoli zvratu, či silného momentu. Nekoukalo se na to špatně, ale vnitřně to bylo strašně prázdné. 70% ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Prakticky se ztotožňuji s ostatními komentujícími. Film je to dobrý, vtipný a milý. Ale chybí tady ta hlavní dějová linie. Nicméně to nevidím, jako úplný průser jako ostatní. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť příběhové je to slabší, tak rozumím tomu, proč na toto období Svěrák rád vzpomíná. Život byl prostě jiný, jednodušší a je v tom hodně nostalgie. To, co se mě líbilo byli hlavně herecký výkony. Začnu u Terezy Voříškové, ta, co jsem měl zatím možnost vidět, podala svůj nejlepší herecký výkon, jaký jsem kdy ní registroval. Dále bych chtěl zmínit Třísku. Nejen proto, že je to jeho poslední role, ale hlavně kvůli tomu, že jí zvládl opravdu skvěle. Úloha starého pantáty, který má svojí hlavu a nehne se ani o píď mu sedla. Dále Ondřej Vetchý. Podobně jsem ho hrát ještě neviděl, přijde mi, že má takový svůj styl, který moc nemění, ale ty byl zcela jiný. A poslední Oldřich Kaiser. V krátké době druhá role, po prezidentu Benešovi, která mu sedla. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pohled na valku detskyma ocima je bezesporu zajimavy, i kdyz nijak originalni. Edovy predstavy a sneni me trochu rusily, mozna jich bylo ve filmu az moc. Nevadila mi absence silnejsiho pribehu, protoze ho vynahradila pekna kamera a az poeticky nadech, kteremu mj. pomohla krasna cestina, jak uz jsme od Sveraka zvykli. Myslim si vsak, ze hlavni zapletka mezi dedkem a Vlkem mohla byt nahrazena necim zajimavejsim. Ale jak Triska, tak Kaiser byli vyborni. Libila se mi i Voriskova v retro stylu.-). Vetchemu vice sedi vaznejsi role. Nejvetsi jednicku pak zaslouzi maly Eda v podani Lojzika Grece. Hratky s kamarady na venkove patri k ozdobe tohoto filmu. Presto to kvalit Obecne skoly nedosahuje a divak ma pocit, ze se rada veci dala udelat lepe... Slabsi ctyri hvezdicky, ale porad jeste dobry. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Osobně je Po strništi bos lehkým zklamáním. Návrat do stylu obecné školy zas tolik nevyšel a přesto, že za předlohou stojí Zdeněk Svěrák, tak se jeho poetika lehce vytrácí a většina to připisuje Janu Svěráku, který nejen režíroval, ale také se zhostil scénáře. Samozřejmě jde o pohled na dobu za Protektorátu dětskýma očima, ale film zde podle mého trošku naráží a bojuje s nevyváženou infantilností a na druhou stranu také brutalitou některých scén. Herecké obsazení je v naprostém pořádku a tak se jedná rozhodně o jeden z těch lepších filmů, které produkujeme. Jenom pro mě osobně, lehké zklamání. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že i Češi umí dobré filmy. Teda asi jen pánové Svěráci, ale i tak. Hlavní pointa mě přišla dost obyčejná, nic neříkající, až zbytečná, ale příběh postav a to jak je naši skvělí herci zahráli je gró tohoto filmu. ... LK UH ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Rozumím tomu, že v éře komixových blockbusterů přijde dnešnímu divákovi film jako málo akční, neřkuli unylý, nenormální. Mně naopak přijde neobvykle normální. Vypráví prostě zážitky malého chlapce z vynuceného pobytu v pro něj nezvyklém prostředí. Víc než Obecnou školu mi připomínal Pány kluky. Příběh volně plyne a zaznamenává zajímavé okamžiky z paměti (a fantazie) Zdeňka Svěráka, jehož knižní přelohu jsem četl asi před dvěma lety. Moc se mi líbila dobová výprava (včetně bez příkras zobrazeného života na venkově), kamera i představitel hlavní dětské role. Potěšila i tradiční camea cimrmanovských herců a další Svěrákovy odkazy (Akumulátor 1). Jak napovídá i zdejší hodnocení (74 % při prvním dni v kinech), film si nezíská masovou oblibu jako Obecná škola, ale své diváky si jistě najde. Třeba mě :-) ()

fugazi 

všechny recenze uživatele

Neskutečně promarněná šance na další oscarovou nominaci pro Svěráky. Film absolutně bez děje, bez nějakýho dramatickýho momentu nebo zápletky. Malí kluci blbnou a Vetchý učí holuby kudy lítat. Kamera je krásná, herci skvělí, vtipní a všechno je to prostě moc milý a hezký. Nikomu z tvůrců ale nedošlo, že to nemá příběh. A bylo by to tak snadný ho tam nandat! Kdyby jen trochu využili postavu Oldřicha Kaisera a jen malinko rozšířili jeho historii, díky čemuž by člověk zjistil, proč je takový, jaký je a dokázal s ním soucítit. Mohlo to být drama, u kterého by na konci tekly slzy všem v sále. Takhle je to pouze pár pohyblivých retro obrázků, který má můj děda v šuplíku taky … 5/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Priznávam, šiel som (po čase) na to do kina s trocha obavami. A .. naozaj .. :(. Čakal som viacej, aj od hercov aj od scenára. Mal som pocit, akoby boli všetci "vyhorení" .. opotrebovaní .. nielen herci ale aj Sverakovci. Mladým divákom sa film bude zdať nudný, a nám starším ostanú len nostalgické spomienky , keď to Sverakovci (a ostatní) dokázali "rozbaliť" naplno. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Po strništi bos a v hlavě vymeteno. Absence příběhu, absence emocí, klucííí hráli jako když čtou svoje texty ze čtecího zařízení. Ale to je vlastně jedno, protože tak zoufalý scénář by nezachránilo nic. Film, který svou zbytečností předčil dokonce i Donšajny a snad svým tvůrcům nastaví zrcadlo. Když nemám o čem točit, tak prostě netočím. Tečka. Jedna. Na víc to vážně není. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Nejhorší věc na této Svěrákovině je, že se tady "NIC" neděje. Dobové exteriéry, občas pár hlášek, protektorátní atmosféra, jenom mi tady chybí nějaká duše filmu, minulo mě to i emočně. Je to taková koza bez vemene. Po hodině se dívám na hodinky a říkám si, teď už by to pomalu mohlo být zajímavější. Čas plyne, malý Eda dělá vylomeniny, tatík poslouchá rádio, Vetchý mi tu herecky připomíná blbečka z Nebojsy a pak to skončí, aniž by to vůbec začalo. ()

sator 

všechny recenze uživatele

A jestli tatínka zatknou a popraví je to tvoje vina uff... já si to umím představit ale bylo by lepší to vidět...🤣 ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Loučení ? To snad ne ? Za již nutného dohledu dramaturga, jehož vklad asi nebýval u svěrákovské spolupráce zvykem, by výsledek sahal o hodně výš, protože na české poměry jde stále o příběh, který má co říci, ale o funkčnosti filmařského eklekticismu už nedokáže přesvědčit tak jako třeba Spilebergův Válečný kůň a ani přes účast velkých osobností v týmu nenabízí vybroušené řemeslo. Pochvala Voříškové, přestože hloubku mateřského vztahu se režisérovi vybudovat nepodařilo. Škoda, že si tvůrci netroufli ani na serióznější a plastické pojetí vlčí postavy. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Těsně před koncem to začalo být dobré a docela rád bych se v té chvíli díval dál. Bohužel se Jan Svěrák celý film vyhýbal jakékoli kontroverzi či konfliktům, vznikla jen vzpomínka na tatínkovo mládí, bez hran a šrámů. Není tu žádné koření, je to dost bez chuti. A to jsem se fakt snažil aby se mi to líbilo. 60% ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

V podstatě chybí nějaká dějová linka, který by celý děj pospojovala, takto akorát sledujeme jakýsi sled vzpomínek bez nějakého vypravěčského oblouku, který by epizodky uzavíral nebo vysvětloval. Rozpačitý dojem, ale krásná kamera a místy krásná atmosféra. 3* ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo. Koukatelné to bylo, ale je zde bohužel vidět značný pokles režijních kvalit Jana Svěráka. Film se odvíjí jako klukovské vzpomínky na dobu okupace a v podstatě nemá žádný nosný příběh. Bohužel filmu chybí dějová linka a nějaká silnější zápletka, co by film nakoplo a posunulo o stupeň výš. Dějová linie okolo postavy Vlka (Oldřich Kaiser) v sobě měla mnohem více potenciálu. Chybí scénář Zdeňka Svěráka, který napsání přenechal synovi Janovi. Rozpačitý dojem, ale krásná kamera, slušný herci a krásná příroda. Poetický film pro běžné diváky, který nemá šanci dosáhnout ani zlomku popularity Obecné školy. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Tragický výkony hlavní(ch) dětský(ch) postav(y), nosící na řepě rušivej element v podobě držiče účesu, připomínající spoďáry křováků z buše spíchnutý z obinadla, vše utopený v nudným příběhu bez nějakýho chytlavýho děje. Svěrák se nechtěl opakovat z Obecný školy, ale "povedlo" se mu akorát stmelit útržky z jeho i cizích filmů do zkoprnělýho výsledku obrazu pražskýho kluka ocitajícího se na vsi (Prázdniny pro psa) a zažívající jakýsi dobrodružství za protektorátu, kterej si různý situace a zážitky přibarvuje svýma představama, což je asi tak jediný v čem vidim nějakou inovaci, která ovšem přílišnou senzaci nepřinesla. 35% ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama