Reklama

Reklama

Patriarcha

  • Česko Mahana (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

60. léta 19. století, východní pobřeží Nového Zélandu. Dvě maorské rodiny střihačů ovcí – Mahanové a Poatové – jsou zapřisáhlými nepřáteli a obchodními rivaly. Čtrnáctiletý Simeon Mahana, nejmladší syn, hledá spojence proti svému despotickému dědečkovi Tamihanovi. Jak Simeon postupně odhaluje pravdu o dlouholeté rodinné vendetě, riskuje nejen svou vlastní budoucnost, ale také soudržnost celé napjaté společnosti. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (7)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Never apologize, it's a sign of weakness. Guess, who said that." "John Steinbeck?" "John Wayne in Red River."   Pomerne obyčajný, ale celkom príjemný film o Maoroch, rodine, tradíciách a starých krivdách, s prastarým príbehom nezmieriteľne rozhádaných rodín. V konflikte tradícií a modernej doby stojí na jednej strane despotický a obmedzený dedo, na strane druhej jeho vzdorovitý vnuk, ktorý s celou jeho rodinkou predstavuje tú rozumnejšiu a podstatne sympatickejšiu stranu. Film dobre vyzerá, na krásne obrazy novozélandskej prírody sa veľmi dobre pozerá.   "Sometimes you must fall down to know where you stand. Jimmy Steward said that."  ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Tohle zdařilé rodinné drama v podstatě vypráví příběh dvou znepřátelených maorských rodů, jejichž svár kdysi rozdmýchal ten, který neměl takřka nic, ale svým nekompromisním přístupem k životu i okolí nakonec dosáhl toho, o co nejvíc usiloval. Získal majetek a dokázal ovládat všechny kolem sebe. Mladý Simeon ho sice zpočátku upřímně nenávidí, ovšem krev, jež mu koluje v žilách, prostě nezapře... Tvůrcům bych chtěla vysmeknout poklonu za řemeslně skvěle odvedenou práci. No a i kdyby nic jiného, tak mě Patriarcha v samotném závěru celkem fikaně nalákal na film Invaze lupičů těl. A to se sakra počítá. (80%) ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu jsem přistupovala s velkou nedůvěrou.Nakonec jsem seděla jak přibitá a jen sledovala jak se děj ubírá tou chudou krajinou kde se despotický otec  snaží udržet rodinu pohromadě.Ale pokrok nezastavíš.Postupem začínají vyplouvat na povrch informace které by otec nechal pohřbené.Ukazují zde i zvyky Maorů. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film. Nový Zéland má 5,0 mil obyvateľov z ktroých 16,5 % je pôvodných obyvateľov Maori. Pôvodom Polynézania tam prišli v 14 storočí. NZ je to konštitučná monarchia s parlamentnou demokraciou, kráľovnou je Elizabeth II. Maori voči bielym novousidlíkom sú na tom vo všetkom horšie, nezamestnanosť, alkoholizmus, drogy, kriminalita.... Film mierne naznačuje ich rasovú diskrimináciu v 60-ch rokoch. Podstata príbehu je život Maorskej rodiny, ktorej vládne despotická hlava rodiny...a až nemilosrdne. Bol taký vždy, násilnícky typ ktorý snúbenicu iného Maora znásilni aby sa stala jeho ženou. A tá ho celý spoločný život trpela ale nemilovala a viedlo to k nenávisti až po hrob dvoch Maorských rodín. Časť rodiny vyženie po fyzickom útoku na vlastného vnuka. Ako v 14 storočí. Záver je skvelou psycho drámou. A nedajte sa pomýliť, toto NIE je western. Niet čo riešiť 5* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Temuera Morrison se „vrací“ pod režijním vedením Lee Tamahoriho coby svérázný a přísný (tentokrát) děda jedné z maorských rodin střihačů ovcí. S jinou rodinou jsou přitom po dekády nepřáteli a obchodními rivaly. Co kdysi konflikty rozdmýchalo, nyní zjišťuje jeho rebelující čtrnáctiletý vnuk, který metody patriarchy zpochybňuje. Novozélandský režisér, kterého doma (i na festivalech) uctívali za syrové drama Kdysi byli bojovníky a který následně skočil po lákavých hollywoodských nabídkách, se vrátil do své vlasti a znovu ukazuje specifickou kulturu Maorů. V druhé polovině je místy zbytečně sentimentální, jednotlivé charaktery navíc nejsou nijak zvlášť zajímavé. V hlavě mi tak zůstane hlavně klání ve stříhání obcí. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama