Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor Potts (Gary Cooper), lingvista, je jedním z osmi profesorů, kteří už deset let sepisují encyklopedii - a přece nemůžou přestat v polovině písmene S! Jenže když se v jejich pracovně objeví sympatický popelář a dá se s nimi do hovoru, uvědomí si Potts, že ač právě dopsal encyklopedické heslo o slangu, neví o současném slangu zhola nic. Vyráží proto do ulic, aby pochytil současnou mluvu. V jistém nočním klubu upoutá jeho pozornost zpěvačka Sugarpuss O'Shea (Barbara Stanwyck), která nejprve odmítá mu při přípravě hesla asistovat, ale okolnosti ji donutí změnit názor - její mafiánský přítel je zapletený v případu vraždy a ona se musí schovat před policií, aby proti němu nemohla svědčit. Proto se nastěhuje k encyklopedistům a mimoděk způsobí, že se do ní profesor Potts zamiluje. Ona naoko jeho lásku opětuje, ale co cítí doopravdy?

Režisérem filmu je Howard Hawks, který svůj cit pro bláznivě romantické komedie osvědčil už ve filmech LEOPARDÍ ŽENA a JEHO DÍVKA PÁTEK. Zajímavostí je, že ve scéně v nočním klubu se objeví známý bubeník Gene Krupa se svou kapelou a je také autorem písně, kterou ve filmu Barbara Stanwycková zpívá. (Blofeld)

(více)

Recenze (30)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Jak píše M.E.J.L.A. - mix Sněhurky a Big Bang Theory. Ale zvrhává se to v naivní frašku. 4* dávám za Barbaru Stanwyck, která mě svým vzhledem a hlavně tím, jak mluví, okouzlila (podobně jako Lady Eve; a i tady mi připomíná Téu Leoni). # [viděno: TV, sluchátka, EN sub] # příběh 6 | humor 4 | akce 2 | napětí 2 | pustil bych si znovu 6 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

The Big Bang Theory pro pamětníky. Oproti předchozím Hawksovým komediím (Leopardí žena, Jeho dívka Pátek) má Gangsterská nevěsta míň hektické tempo, což není tak překvapující – postavy nejsou pološílenci ani novináři. Až na nespoutaný ženský živel jde o důstojné profesory, kteří si hlídají každou vyřčenou slabiku. Racionalitě se vzpírající témata (typu druhého pohlaví) stojí mimo oblast jejich zájmu. Zatuchající pánské společenství přirozeně dost rozhodí vpád ženy, která si na pusu pozor nedává. Její slovník a lživý obsah jejích výroků posunují zápletku k žánrově vícevrstvé komedii, ve které nejsou navzdory názvu tolik porušovány zákony, jako pravidla gramatiky. Souboj pohlaví, v němž jsou síly přes početní převahu pánů vyrovnané, tradičně vede k charakterovému zdokonalení obou hlavních hrdinů. Jelikož seznámení Garyho Coopera s uličním slangem nabývá více kontaktní podoby, než bylo původním záměrem, protagonistovi nezbývá, než se kromě slov naučit bojovat také holýma rukama. Není pochyb, že Barbara Stanwyck, zářící a při každé možné příležitosti zapojující do hry své nohy a zbytek těla, mu za to stojí. Od crazy komedie šmrncnuté gangsterkou film míří k nečekaně serióznímu romantickému finále. Intelektuálové u Hawkse pro jednou nejsou od začátku do konce pro srandu, což Gangsterské nevěstě společně se sofistikovanou Tolandovou kamerou podle mne upírá právo na přídomek „screwball“. Mezi vrcholné kusy klasického Hollywoodu film přesto patří. 80% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks proti mně něco má, vždycky měl... I když tu vidím dost kvality, hlavně ze strany herců a scénáře, je to taky zbytečně dlouhé a místy unylé - při tomhle námětu a prostoru by se do toho filmu vešlo mnohem víc... všeho. 3 a 1/2 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Staromilsky úsměvná a kouzelně naivní romantická komedie. Gangsterská nevěsta má mnoho zábavných scén (přemlouvání dcery-sponzorky, Damoklův meč, obřad s nedoslýchavým knězem, profesionální přepadení atd.), chytlavou písničku Drum Boogie (včetně její „sirkové“ verze), odzbrojující Stanwyck a nesmělého Coopera (mezi kterými to příjemně jiskří a „mňam-mňam“ scény jsou moc milé), partu roztomilých profesůrků a grandiózní finále. Možná bych i oželel pár trochu vážnějších scén a naopak bych ocenil trochu přitvrdit co do „hlášek“, na druhou stranu jakožto jedinec, který není zběhlý v anglické gramatice, jsem nemohl plně docenit jazykovědné fóry a narážky (a že jich bylo hlavně v první půli opravdu hodně). Po Hawksových žánrovkách Leopardí žena a Jeho dívka Pátek to za mě budou znovu 4*. „Kde se koná ten obřad?“ – „Poslouchej, opičáku. Už třikrát mě vyslýchali policajti. A bezvýsledně.“ – „Ale my tě ještě nevyslýchali. A jak brzy poznáš, jsem expert na tradiční čínské mučení.“ ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Sněhurka + The Big Bang Theory + Sestra v akci ----- Jedna z nejlepších screwball komedií vůbec, vypiplaná do posledního detailu (ono se stačí podívat do titulků - za kamerou Toland, scénář napsali Brackett s Wilderem, kostýmy pro Stanwyckovou od Edith Head...). Další důkaz, jak všestranným režisérem Hawks byl. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vážne treba písať, že Gary Cooper je cool, Barbara Stanwyck bohyňa, Howard Hawks fantastický režisér a Billy Wilder dokonalý scenárista? Všetci za sebou síce majú v tomto žánri lepšie filmy ale aj táto priznaná variácia na Snehulienku je úplná paráda. Aj keď viac roztomilá než šialene vtipná 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá romantická komedie, která by si zasloužila i plný počet hvězdiček, kdyby neměla místy pár nudnějších pasáží. Příběhově je Gangsterská nevěsta poutavá. Osm profesorů žijících pouze ve svém malém, interním světě vědy a svých vlastních životů, pracujících na encyklopedii slangu, jsou konfrontováni se způsoby jazzové zpěvačky, která je snoubenkou hledaného mafiána. V této chvíli se otvírá prostor pro romantické pasáže, ale také dramatické zvraty. Scéna, v níž jsou profesoři drženi jako rukojmí, nebo výslech pomoci lechtání v popelářském voze, je opravdu hodná zapamatování. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks zklamat nemůže. Je jedno, zda točil westerny, romantické komedie, filmy-noir nebo dramata, byl jednoduše borec v každém žánru a v každém žánru po sobě zanechal nějaký kultovní kus. "Ball of Fire" je dokonale vypointovanou romantickou komedií s výtečnými dialogy, v rovině screwballu je opravdu crazy, v té romantické skutečně dojímá. Barbara Stanwycková a Gary Cooper jsou herecky skvostní, ONA je schopná plastického projevu, satirického nadhledu a vyzařuje nefalšovanou vnitřní energii, ON v subtilnějších momentech působí jako by sem zabloudil z kostýmního britského filmu: dokonalý džentlmen. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Sněhurka a osm trpaslíků. Romantické pohihňávání a inteligentní řehtání. Klasika stříbrná, hodnocení zlaté! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Už na počiatku svojej kariéry mal scenárista a režisér Billy Wilder cit pre dialógy a táto romantická komédia je toho dokazom. Osem profesorov, barová speváčka a gangstri to je obsadenie, ktoré ponúka mnoho humorných situácií, aj tých situačných. Škoda, že sa príbeh hlavne v prvej polovici príliš zamiloval do slangových replík a tým posobí zdĺhavo, ak sa však dej pohne dopredu, stáva sa z filmu báječná zábava akých už niet. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Barbara Stanwyck projde kolem v třpytivých šatech s rozparky až k rozkroku, zhoupne se v bocích, několikrát provokativně mlaskne a mnohaletá práce na encyklopedii je rázem vniveč. V záři jejich vlasů, která tak rozparádila strnulého lingvistu, až si musel přikládat mokrý kapesník na zátylek, se bortí celý vědecký svět a geografie, historie, jazykověda to můžou rovnou zabalit. Ale sexuologie a psychoanalýza by se hodit mohly. _____ Komedie je vtipná a navíc – což je vzácné – i chytrá. Barbara okouzlí svou boogie woogie divočinou, kterou pak vzápětí podá znovu, opět překrásně, ale v komorním vyznění. Ústřednímu páru to spolu sekne, chrání je suita sedmi nepraktických vědců a trefné jsou i vedlejší postavy. Například slečna dědička, která vynakládá další a další peníze na práci encyklopedistů, jen když se ten jediný hezký z nich – no, je to Gary Cooper – na ni nesměle pousměje. Slečna ale překvapí a v závěru si vysloveně užívá konec plný zvratů a honiček. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Parádička Howarda Hawkese o odtržení teorie od praxe a vztahu, který naprosto nemá šanci. Navíc s rozkošným lingvistou Gary Cooperem v hlavní roli, který i box studoval z odborné literatury. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi milá a originálna romantická komédia so skvelou ústrednou dvojkou Cooperom a Stanwyckovou, ale celý kolektív vedcov je podarený. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Osm profesorů žije ve vlastní vědecké bublině a pilně pracuje na sepsání ucelené encyklopedie, když jim na dveře zaťuká barová zpěvačka a oni ji pozvou dál, divák si může být jistý jen jedním, že nezůstane kámen na kameni.. Barbara Stanwycková má velice příjemný projev, komediální talent a podmanivý hlas, no a Gary Cooper je dokonalý džentlmen a přitažlivý mužský, moc hezky se mi na ně koukalo.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jak vidím, tak to srovnání se Sněhurkou nenapadlo jenom mě :-) Nicméně místo sedmi trpaslíků tu máme osm profesorů :-) No a jinak je Ball of Fire velice zábavná komedie se skvělým obsazením. Kromě Coopera a Stanwyckové jsou tu třeba ještě Dana Andrews a Dan Duryea v rolích padouchů. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezká komedie o tom, jak osm profesorů zjišťuje, že encyklopedické znalosti skutečně nejsou všechno. Objevují emoce, ženskou krásu, jednoduše to všechno, co přes encyklopedie, jež psali, doposud neviděli. Tohle by klidně mohlo patřit do zlatého fondu pro pamětníky, protože je to celkem milý a zábavný film. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Romantycka komedia, ktorej vladne vyborny Gary Cooper - tu musim napisat, ze velmi nerad pisem oslavne ody na chlapov z pochopitelnych dovodov, no ale Garyho povazujem za hereckeho velikana a ne ze ne. Takze Gary Cooper /High Noon, Odpoledni Laska/ filmu vladne, je schopny podat aj nadpriemerne herecke vykony, no a Barbara Stanwyck /Pojistka Smrti, Sorry Wrong Number 1948/ bola proste genialna, fakt vyborna herecka, ktora sa uz asi nenarodi.Zjavil sa tu aj Henry Travers /anjel z kultoveho filmu It´s a Wonderfull life 1946/. Dialogy su vybrusene, takmer dokonale, kulisy su na rok 1941 nadpriemerne a Hawks /El Dorado, A song is Born, Big Sleep/ opat dokazal, ze mal rezisersky talent natocit nielen komediu, ale aj film -noir a aj western. 92 % ()

Reklama

Reklama