Reklama

Reklama

Mozart Superstar

(TV film)
  • Francie Mozart Superstar - Portrait d'une icône (více)

Obsahy(1)

Francouzský dokument režiséra Mathiase Goudeaua, přibližující hvězdnou kariéru salcburského hudebního génia... Patrně o tom není pochyb: první pop star v dějinách lidstva byl Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Jeho tvůrčí génius si zřejmě neuvědomoval, že kdysi stál u zrodu systému hvězd a stal se vlastně první Superstar v historii. Od Elvise Presleyho po Lady Gaga, od Johna Lennona až po Michaela Jacksona a Madonnu, hvězdy, které se proslavily v 20. a 21. století, by mohly jen snít o takových závratných úspěších: nejvíce gramofonových a kompaktních desek prodaných v uvedeném časovém rozmezí, tvorba 620 skladeb a přes 200 hodin hudby, 100 miliónů kopií souborného díla prodaných po celém světě a více než 12 tisíc životopisných knih, které jsou mu věnovány. Přes dvě století od jeho úmrtí je stále na všech žebříčcích oblíbenosti a prodejnosti. Popové hvězdy dneška určitě touží dosáhnout takového širokého obecenstva, aby jejich hudba se objevila ve videohrách, dosáhla vrcholný zájem tolika odborníků, ať jsou to antropologové, sociologové nebo historici. Po více než 200 letech je tento umělec stále na vrcholu jakékoliv možné kategorie hodnocení. U kolébky jeho úspěchu stál jeho otec Leopold Mozart a vlastní usilovná práce tohoto skladatele a interpreta. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Přirovn(áv)at Mozarta k dnešním popmusikovým hvězdám napadne, pokud ne každého, tedy alespoň lecckoho: chytlavé až vlezlé melodie, nefunkčně rozkošatělé harmonie, ironie, lascivita, závislost na módě, nechopnost fungovat jako dospělý člověk, to skutečně odpovídá vlastnostem dnešních hvězd. Nejdřívě mě napadlo porovnat ho s Mickem Jaggerem, který do dotáhl možná tam, kam Mozart, kdyby se toho dožil, ale ten je dnes je dnes Sirem a seriozním buržoustem, jehož čisté jmění činí přes 500 milionů dolarů. Ale něco mi zde nesedí: písničky Rolling Stones (tedy do roku 1972) se mi líbí. Musel jsem tedy najít někoho, čí hudba na mě působí podobně jako Mozartova - a hle, hned je to tu: ABBA. Samozřejmě i Češi mají svého Mozarta, na kterého ani po jeho nedávné smrti nenechají dopustit. Ostatně hudbě trvalo až do 20. století, než se z mozartovského otřesu zpamatovala. Dnes by byla jeho hudba, podobně jako bude dnešních hvězd, u ledu, kdyby nebyla neustále podněcována marketingem lákajícím snoby na hudební humbuk a spolehlivou značku. ()

Reklama

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Kombinace zajímavých postřehů, neznalosti skutečné historie u některých "znalců" (Amadeus byl geniální film, ale ne učebnice) a srovnání často ujetých jako noha L. F. Hagena. Že jdou některé biologické aspekty Mozartovy osobnosti a života přirovnat k předčasně vyspělému Jacksonovi bych přežil, ale B. Spears? Prince? Madonna? G. Michael? Jenom proto, že byli taky slavní? To bylo modernizované hodně na křeč. Chybělo už jen přirovnání k Rocco Siffredimu. Možná nejlepší skladatel vůbec, by si zasloužil trochu dokonalejší portrét. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prehnaná snaha o hľadanie analógií so súčasnými hviezdami a hviezdičkami. Presne, ako som sa obával, je celý dokument ovplyvnený Mozartom, ako si ho stvoril Forman vo svojom neživotopise, z ktorého sa ponúkajú aj mnohé ukážky. Celá dnešná generácia to tak bude vnímať a nikto s tým už nič nespraví. Ale svetlou stránkou sú ukážky z Mozartových diel a niekoľko príspevkov odborníkov, ktoré aj nám, hudobne negramotným, niečo osvetlia. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Porovnáva sa sláva Mozarta a Michaela Jacksona. Áno, portréty oboch v dokumente uvidíte. Robiť to však spôsobom mudrovania pomazaných odborných hláv s desiatkami premúdrelých viet je scestné. A nadbytočné. Možno sa popovitosť historickej osobnosti zaoberajúcej sa umením meria od množstva rôznych funkcií interpretátorov jej diela z najrôznejších uhlov pohľadu - od historikov, cez znalcov libreta, jazyka tej doby, psychológov, hudobných učiteľov, výrobcov nástrojov, výrobcov papiera na partitúry atak ďalej. A keď už sa popuje: nebol prvou pop star v oblasti umenia skôr William Shakespeare? Alebo paleolitickí týpkovia - tvorcovia obrazov v jaskyni Altamira? ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama