Reklama

Reklama

Maniac

  • USA The Maniac
Trailer

Obsahy(1)

Rozbitý přívoz pozdrží malíře Geoffa Farrella v malém venkovském hotýlku kdesi v Provence na místě, o kterém se před několika lety psalo v souvislosti s tzv. acetylenovým vrahem Georgem Beynatem – mužem, který vzal po napadení dcery Annette spravedlnost do vlastních rukou tak brutálním způsobem, až skončil v ústavu jako duševně chorý. Pohledný umělec nejprve koketuje s Annette, pak ale podlehne svodům její nevlastní matky Eve. Eve vymyslí způsob, jak by si mohla zařídit život jen s Geoffem – když za pomoci ošetřovatele zajistí Georgovi útěk, manžel odjede i s Annette ze země a vzdá se práva na hotel. Plán vychází, než je v kufru auta objevena mrtvola ošetřovatele. Zdá se, že George s opuštěním Francie zase tak nespěchá. (dopitak)

(více)

Recenze (9)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden opravdu ranný slasher, nebo spíše jaká-si psychologická detektiva od společnosti Hammer (která produkovala spíše barevné gotické horory, Frantíky, Drákuly nebo Mummie). Ostrá černá fotografie, vizuální přitažlivost, dobrá hudba, napínavé sekvence, nečekané zvraty. Celkově i dobrý děj, zasazený do nějakého francouzského malebného městečka. Vražda na začátku fimu pet-lampou, byla hodně znepokojující, člověk si říkal, že se nejspíš opravdu nudit nebude, později film ztatil poněkud tempo, věnoval se spíš jednotlivým osobám a jejich charakterům, aby se nakonec divák nestačil opravdu divit, velmi překvapující odhalení (rozuzlení) bylo na spadnutí...Ostatně po celý film jste de facto nic netušili, tvůrci nechali diváka jak se říká na holičkách a nechali ho hádat...Celkově se tedy jedná z mého pohledu velice překvapivý snímek se šíleným paronaidním zabijákem sice ve vedlejší roli ale to by nevadilo. Podobné filmy: Psycho 60', Peeping Tom 60', Dementia 13 63', Paranoiac 63' (Hammer), Strait-Jacket 64', Sweet Charlotte 64, nebo Hysteria 65' (Hammer). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Velice solidní počin. Předně to není žádný slasher ani horror, ale spíše psychologická detektivka, není tu ani nic brutálního. Povedlo se prostředí francouzského pobřeží, film má příjemnou letní atmosféru, k čemuž pomáhají i dobová a krajová vozidla (Citroën). Zamotaný děj neochvějně spěje k vrcholu, kterýžto dává tušit četné zvraty. Moc příjemná b&w kamera. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Závěr je takový maličko překombinovaný, jako kdyby se tvůrci snažili ještě všechno zamotat na poslední chvíli, zbytečně se to natahuje, ale přesto mám pocit, že tohle je skutečně jedna z prvních ukázek slasherů. Není to texasko-masakrální, ale má to vlastní styl, vlastní poetiku, která je místy skutečně šílená. Tohle se mi líbí. Už tehdy se snažili tvůrci zajít trochu dál. Není to až tak daleko, ale někdy se musí postupovat menšími kroky, aby se z toho obecenstvo nezbláznilo. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Chcete-li se protrápit k výbornému konci skrz půlhodinovou nudnou romanci plnou prázdných frází typu miluji tě a další stejně nudnou půlhodinku vyšetřování, prosím. Co stojí za to je úvod a vyústění příběhu. Díky tomu to nakonec není špatný, ale jenom hrozně nudný film. Přiznávám, že jsem měl větší očekávání a doufal, že se to zlomí co nejdřív, ale bohužel několikrát je příběh naprosto mimo. Označení horror je samozřejmě mimo také… ( A proto jsem si dovolil to v popisu filmu poupravit dle imdb) SPOILER: Např. ona snaha milence pomoci vysvobodit manžela z vězení, zatímco manželka je jeho milenkou, mi připadá docela nesmyslná… ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Čiernobiely film od Hammeru.Od nich som zvyknutý na horrory,ale to nie je horror.Film je anglický,ale dej sa odohráva vo Francúzsku v malej dedinke Camargue.Je to skôr psychologický thriller.Aj keď to nie je nejaký extra dobrý film,stojí za sledovanie.Dej je hodne zamotaný,treba dávať pozor.Film začína riadne z ostra,brutálna vražda s autogénom,to sa nevidí.Vo filme je hodne zvratov ktoré držia divákov v neistote.Takže pre niekoho sklamanie,pre niekoho potešenie.Pre mňa ani jedno ani druhé.Tiež je tam plno intríg a aj nenaplnená láska. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jedna zo slabších hammeroviek. Je to síce triler, ale jednak sa napätie začne až niekde po polovici, záporák je poslabší a film obsahuje na počudovanie dosť logických chýb. Spomeniem napríklad to, keď mladý hlavný hrdina uprednostní nie príliš fešnú dámu v rokoch pred mladou kráskou. Ani zasadenie do francúzskej riviéry a francúzsky prízvuk miestnych obyvateľov nie je čo do zaujímavosti žiadna sláva, skôr mi to vadilo. Kvitujem však záverečný zvrat, ktorý sčasti dianie oživuje, ako aj originálny prvok vražednej "mánie" - acetylénovú zváračku. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jeden z několika snímků úspěšně navazující na hitchcockovský fenomén Psycho“ (1960). Pojítkem je narušený stav mysli, pro společnost nebezpečného jedince, vzniklý určitou událostí. V tomto snímku onu událost uvidíme hned na začátku a asi nebude nikoho, kdo by zrovna u takové scény neměl pochopení. Lecjakou hrůzu to ale zase až tak moc nevyvolá, byť to svou atmosféru má. Správně hitchcockovskou. Následuje však romantické melodrama milostného trojúhelníku, čímž se vytváří pocit, jakoby se znenadání skočilo do jiných žánrových vod. Psychothrillerové dějství se však ke konci přece jen dostaví. Chce to jen mít diváckou trpělivost. A byť vše vizuálně vypadá krásně, nehty si u toho nikdo zrovna kousat skutečně nebude. Nakonec, u Hitchcockových filmů už dávno také ne. Každopádně práce s kamerou je ukázková. Co záběr, to mistrovský obrázek. Navíc převládající exteriéry francouzské riviéry povyšují pocit klidu teplého slunečného dne. Určitá ponurost z toho ale i tak lstivě vyzařuje. Buď, jak buď. Scénář je napsán krásně a i přes nesmělé nedostatky také krásně natočený. Největší chybou je u milostného trojúhelníku absence vzájemné chemie. Zkrátka jim to nelze uvěřit. Na druhou stranu to zase na šedesátá léta po herecké stránce není nijak ojedinělé. Každopádně pro fanoušky Alfreda Hitchcocka jistojistě jasná volba. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

První část romantická, nezáživná. Druhá část se sice rozjede, ale působí hodně nepřesvědčivým, až naivním dojmem. Celému filmu se nedá věřit. ()

Reklama

Reklama