Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 4

(série)
USA / Velká Británie, 2014, 8 h 44 min (Minutáž: 48–63 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Iain Glen, Rory McCann, Sophie Turner, Kit Harington, Maisie Williams, Rose Leslie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Lannisterové, posílení po masakru na Rudé svatbě v Řekotočích, kde bylo zrazeno a povražděno mnoho jejich nepřátel z rodu Starků, stále drží železný trůn. Dokáží však překonat vlastní egoismus a odolat neustálému ohrožení z jihu, severu i východu? Zatímco nepřemožený Stannis Baratheon pokračuje v budování armády na Dračím kameni, bezprostřední nebezpečí přichází z jihu, když Oberyn Martell, Lannistery nenávidějící Rudá zmije z Dorne, dorazí do Králova přístaviště, aby se zúčastnil svatby Joffreyho a Margaery z rodů Tyrellů a možná vyřídil nějaké další záležitosti. Na severu, zdá se, vyčerpaná Noční hlídka již nedokáže dále odolávat útoku Divokých Mance Rydera. Těm však hrozí ještě větší nebezpečí ze strany nesmrtelných Bílých chodců. K tomu ještě, Daenerys z rodu Targaryenů v doprovodu svých tří draků a armády Neposkvrněných osvobodí největší otrokářské město Meereen na východě. Získá tak sílu uskutečnit svůj hlavní plán - přeplout Úzké moře, dobýt Západozemí a usednout na železný trůn, který jejímu rodu ukradli Lannisterové. (HBO Europe)

(více)

Recenze (65)

Razzor_82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série stojí na silném základu a emocích. Král je mrtev ať žije král a Joffrey jako slizký a sadistický parchant si zasloužil konečně dodýchat. Souboj Hory a Oberyna je opravdu stylový. Závěr série a odstranění další klíčové postavy seriálu je šokující. Za mě nejlepší série vůbec, když to vezmu zpětně. 9/10 ()

DrobekSKS 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série rozhodně patří mezi mé nejoblíbenější. Před ni řadím jen první a na stejnou úroveň šestou. Dialogů jsme si užili dost a dost v předešlých sériích, tady se jde rovnou na věc. Snad kromě Meereenu jsou všechny dějové linky strhující. Hned na začátek dostaneme smrt zmetka Joffa, vidíme úžasné putování Ohaře s Aryou a můžeme sledovat jejich rozvíjející se vztah. Více prostoru dostala má oblíbenkyně Brienne. Na zdi se děly neuvěřitelné věci. Ramsey a Theon se také objevovali častěji. Celé sérii ale opět vládl Peter Dinklage se svým Tyrionem. Skvostné. Jen škoda, že pátá sérii se nedokázala udržet na stejné úrovni. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série jede na stejné vlně jako ty předchozí, takže co se týče technického zpracování, není moc co vytknout. Problémem začíná být scénář, který v předchozích sériích vyslal mnoho postav na nejistou cestu za očistcem nebo smrtí, a nyní jimi musí mechanicky pohybovat po šachovnici, aby se jejich osudy tu a tam na nějakém políčku proťaly, či je nechat čekat na nějakém místě, aby posléze v dalších sériích došlo k předpokládanému střetu. A tak občas dostane logika na frak, jen aby se figurky pohybovaly kýženým směrem napřed dle spisovatelovy vůle (Martin odešel po druhém dílu této série), či posléze dle scénáristů dirigentů. Nic proti, udržovací epizody, tj. ty, ve kterých se rychle "přepíná" mezi jednotlivými osudy mají tempo a spád, a když se seriál zastaví, aby se věnoval jenom jedné lokaci, je to strhující podívaná. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konec téhle řady? Obrovská psychická újma pro každého zarytého fanouška GOT. Dost jsem se obával, že po posledních třech epizodách již nezbyde pro další plánované série dostatek postav, na jejichž osudu by stále mohli tvůrci držet otěže samotného seriálu. Byl to zkrátka šok za šokem a od sledování se nedalo ani na minutku odpoutat pozornost. Ne nadarmo mohu Game of Thrones i po letech označovat za stále největší skvost televizních dějin. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzdávám to, na tohle vážně nemám nervy. Mluvená valyrijština nemá naději vyvážit ty "zábavné" zhůvěřilosti prokvétající odhnívajícími pozůstatky předlohy. Světlejší okamžiky připomínají lepší FanFikci, zbytek radši nevidět. TOP scény: Joffrey (Long live Jack Gleeson!) a Purpurová svatba; roztavení Ledu; souboj Red Viper vs. The Mountain; v rámci série i Tyrionovo přiznání Hodnocení: *** z 10 pozn.: Po zralé úvaze vyřazuji z oblíbených. Ačkoli tam první sezóna má své právoplatné místo, zbytek- tj. většina seriálu- je téhle kategorii na míle vzdálen. ()

Galerie (781)

Zajímavosti (28)

  • Na otázku, jak je Tywin (Charles Dance) starý, Davos (Liam Cunningham) říká, že je mu 67. Charlesi Danceovi, který hraje Tywina, bylo v době vysílání 67 let. V knize bylo Tywinovi v tuto chvíli 58 let. (mikki089)
  • V této epizodě útočí Divocí na Zeď a na Černý Hrad zároveň, zatímco v knižní předloze byla mezi oběma útoky několikadenní prodleva. (fallanga)
  • Islandský strongman Hafþór Júlíus Björnsson (Hora) tu drží obrovský obouruční meč, měřící kolem 180 cm, pouze v jedné ruce, přičemž mu nedělá problém s ním mávat nad hlavou. Drží ho ovšem v levé ruce, ačkoli je postava Hory v knižní předloze pravák. (ArsenalEagle)

Reklama

Reklama