Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (271)

Matty 

všechny recenze uživatele

Cynický detektiv s neuvěřitelným charismatem, smyslná femme fatale, atmosféra hustší než iridium, grázlů, že mezi nimi brzy ztratíte přehled – to je film noir co má koule i všechny ostatní náležitosti. Howard Hawks si se scénářem podle Chandlera poradil jako nic. Akorát místy nebudete vědět, která bije. Ono zde však ani tolik nejde o to kdo a proč (v tom údajně neměl jasno samotný Chandler), ale jak. Po řemeslné stránce jde rozhodně o vyšší standard. Bacallová a Bogart okolo sebe chvílemi vytvářejí takové erotické dusno, až zapomínáte dýchat. Jejich dialog o koňských dostizích je prolezlý dvojsmyslnými narážkami jako sklad obilí moučnými červy a patří k mnoha nezapomenutelným scénám, které není již po prvním zhlédnutí obtížné identifikovat jako ikonické. 85% Zajímavé komentáře: Winnfield, lesumir ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Hutná a vtipná AMERICKÁ detektivka, ale ty první dva klady tam budou nejspíš z toho důvodu, podle jakého klasika drsné školy je tento snímek natočen. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Možná je to otřepané, ale Humphrey Bogart je nejlepší Phil Marlow, co kdy žil. Přesnější by podle mě bylo, že Bogart dělá Marlowa. Ten pro mě sám o sobě je muž bez tváře, napsaný na papíře, kterého si lidé jen domýšlí. Bogart představuje jednu z možností a podle mě odpovídá přesně myšlence soukromého očka v Americe 20-30 let minulého století. Lauren Bacall je fajn, i když její hlas v originále je trochu moc mužský. Sama o sobě není tou ikonickou krasavicí, ale ženou s povahovými rysy potvory, která čeká koho bude moci využít. Celý film se šikovně odehrává na malém prostoru několika apartmá, místností a exteriéry jsou tu jen zřídka. Big sleep možná není nejzásadnější a nejdokonalejší film-noir, který kdy vznikl, ale využívá všech jeho tajných zbraní, pro potěchu diváckého srdce... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film noir ctyricatych a padesatych let neni mym oblibenym filmovym zbozim, ale tento tvori nadprumernou vyjimku - a to hlavne diky Humprey Bogartovi. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Bogart & Bacall in the picture they were born for! Ingrediencie praveho noiru v takej koncentracii, ze atmosfera tohto metasveta ciernobielej doslova odkvapkava z kazdeho zaberu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Perfektní atmosféra, tradičně fantastický Humphrey Bogart jako Philip Marlowe, solidní tempo a až neskutečně dokonale vymazlené dialogy. Na druhé straně ovšem zbytečně překombinovaný scénář. Hluboký spánek je bezesporu jedním z nejlepších klasických noir snímků, ale jsou i lepší. Minimálně jedno se však musí nechat. Hluboký spánek má výtečný začátek původního traileru. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejsvižnější noirovka, co jsem kdy viděl (moc jich není). Bogart je tu excelentní a to hlavně díky hláškám. Je s podivem, že tenhle film nenudí a co je hlavní, i ty ženské jsou tu pěkné (což se ve starých filmech zrovna nestává moc často). ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Páni scénáristé evidentně odmítli předloze Chanldera zabrousit hrany, čehož výsledkem je překombinovaný galimatyáš razící filozofii pěti detektivek v ceně jedné; největší zoologická zahrada od Noemovy archy. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádný průšvih, ale krátce po zhlédnutí dokonalého Maltézského sokola velké zklamání. Až na závěrečných a neskutečně napínavých deset minut se totiž jedná o zmatené vyprávění, kterému podráží nohy uzel vedlejších postav. Lonino, Eddie, Harry, Geiger, Brody nebo Regan už dlouho před pointou splývají v jedno. Noirového ducha tak táhne nepřekvapivě Bogart i oslnivá Lauren Bacall. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bogart je vždy velký noirový eso a ani jeho věčně cool, sebevědomý a chytrácký drzoun Marlowe není výjimkou. Konverzační hry tu baví, ale odehnal mě případ samotný - proč tak zbytečně zamotaný a divácky náročný se vyznat kdo je kdo... vzhledem k tomu mi ani nepřirostla k srdci žádná z postav, než sám detektiv. Chápu superlativa, sám si přijdu jako barbar, ale mně to nesedlo, slabší a rychle k zapomenutí. Víc a víc mě ale láká přečíst si něco z novel R. Chandlera. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Moc milé překvapení s historicky starším Marlowem? Bogart ho hrál královsky, přesně podle Chandlerovky. Kde jsou ty časy, co jsem jich měla doma horu a četla jednu knihu za druhou. Marlowa mně dnes trochu připomíná detektiv Harry Bosch od MIchaela Connellyho, kterého mám celou sbírku. Ano, tohle jsou ty pravé kriminálky, které jsem měla ráda a budu mít stále. Ať žije i přes všechny rvačky Marlowe, samotář, který ale nepohrdne krásnou tvářičkou. Ještě mám doma seriál z roku 1984 s jiným hercem, tak až přijde pravý čas, moc ráda si ho dám. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Krásná Chandlerovka s Humphrey Bogartem v roli tvrďáka soukromého očka Philipa Marlowa. Napínavý děj, kde hrdinové postupně upadají do hlubokého spánku, z něhož není návratu. Ještěže si Marlowe vždy ví rady. Trailer: http://www.csfd.cz/film/4176-hluboky-spanek/videa/ a nádherná scéna s charismatickým Bogartem: http://www.youtube.com/watch?v=3t8H07c30io a scéna s Lauren Bacallovou a jejím voláním policie: http://www.youtube.com/watch?v=DwXc4N_10rA&feature=related ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V tomhle městě je spousta bouchaček a tak málo rozumu." Namazaného Filipa Marlowea mám rád. Je to rozený hláškař, který lidi dělí na ty, co mají nebo nemají pinďoura. Těm, co mají pinďoura, bere bouchačky, seznamuje jejich nosy se svou pěstí a občas je sportovně nechá, aby si taky bouchli. Ovšem těm, které pinďoura nemají, způsobuje pouze vlhnutí kalhotek. Takový je to chlapák a mě na něm nejvíc bavilo, že výplatou honoráře případ nekončí. Tak to má být. Je s ním zkrátka zábava a já jsem se do těch jeho černobílých holek zamiloval. A je mi jedno, jestli mi půjčí Vivian, Carmen, Agnes, prodavačku v knihkupectví nebo tu taxikářku, protože pak by se žádný hluboký spánek nekonal. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Hodně zašmodrchaná kupka špagátů a lan, která postupně ztrácí tempo, aby stejně nakonec vyvrcholila v grandiozní finále, které vzbudí všechny, jenž několik desítek minut před koncem už jenom podřimovali. Tak tady by se dnešní scénáristé mohli učit jak se má správně zakončit film. Brilantní drsná škola, na které se neprojevil zub času ani po 51 letech. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

"I collect blondes and bottles" - Humphrey Bogart neušel od dob Maltézského sokola příliš daleko, opět je drzý, ale velice bystrý detektiv tápající ve víru zrad, lží, vydírání a vražd. Hluboký spánek je možná až nezvykle zamotané noirko, ale o to více se může divák dostat "dovnitř" filmu, přemýšlet o něm a těšit se na rozuzlení... Anebo si v tom zmatku jen užívat skvělé chemie mezi ústřední dvojicí. Ovšem o čiré zaujetí, či bezchybnou zábavnost se také nejedná, Pojistka smrti u mě stále s přehledem vítězí. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Klasický noir se vším všudy. Nestrhne, ale určitě potěší. A Bogart má charisma na rozdávání, i když mu scénář mohl dopřát víc humoru. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Na každý klasický film se dívám s jakousi zvrácenou touhou, že se mi líbit nebude, že bude nudný a plytký a já budu moct ukázat na všechny, kteří ho adorují, a říct, že jsou povrchní a patolízaví a bez vlastního názoru a že jim máma dávala špatnou přesnídávku a oni nosili bryndák nakřivo a vůbec že se budu moct vyřádit a potom budu smutná, že mě film nepřekvapil, že nás nemohou čekat světlé zítřky, protože včerejšky byly noir. A proto jsem velmi ráda, když zjistím, že Humphrey Bogart opravdu byl roztomilý. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama