Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepraktický, roztržitý antropolog (Cary Grant), který má těsně před svatbou s dominantnější dívkou, shání peníze pro své muzeum, jehož budováním strávil posledních pět let. Do cesty se mu neustále plete živelná bohatá výstřednice s ochočeným mládětem leoparda Susan (Katharine Hepburnová), která sebe, Davida i své známé dostává do řetězce stále absurdnějších situací...Film, reprezentující vrchol bláznivých komedií třicátých let, stojí na výborných hereckých výkonech, vtipných dialozích a režijním umu Howarda Hawkse. (pm)

(více)

Recenze (191)

sud 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks uměl natočit snad úplně všechno. Neviděl jsem od něho zatím film, který by byl snad jen lehce nadprůměrný. A o tom si může nechat zdát i "Leopardí žena", neskutečně ujetá crazy komedie, která i dnes působí svěže. Jedna absurdita se kupí na druhou a přesto není snímek ani na chvilku přepísknutý a drží se v přijatelných kolejích. Skvělý Cary Grant tentokrát spíše jako ňouma a Katherine Hepburn jako žena vamp - no prostě neodolatelná. Ve třicátých a čtyřicátých letech se natočilo spousty komedií, které zub času doslova sežral a zmizely v propadlišti dějin. Ale vzniklo i dost těch, které jsou nadčasové a baví diváky i 70 let od data vzniku. Jednou z nich je i "Leopardí žena". 85%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mam rad komedie, ale tato mi nejako nesadla. Bolo vidiet, ze sa tvorcovia snazili, Cary Grant a Katharine Hepburn podali velmi dobry vykon, snahu tam bolo vidiet, ale pripadalo mi to vsetko take nasilu zahrate ako v divadle. Mozno to bolo aj tymi 30-timi rokmi, ze vtedy bol trosku iny styl natacania, alebo som bol na Caryho Granta zvyknuty skor na vazne ulohy. Neviem, ale asi budem mat z tych starsich filmov vzdy najradsej komedie od rezisera Billyho Wildera. ________ Katharine Hepburn - (Susan Vance) +++ Cary Grant - (Dr. David Huxley) +++ Charles Ruggles - (Maj. Horace Applegate) +++ Walter Catlett - (Policajt Slocum) +++ Barry Fitzgerald - (Aloysius Gogarty) +++ May Robson - (Teta Elizabeth Random) +++ Fritz Feld - (Dr. Fritz Lehman) +++ George Irving - (Alexander Peabody) +++ Produkcia: Howard Hawks +++ Hudba: Roy Webb +++ ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Jak mi byl počáteční výkon Cary Granta protivným (chůze á la nevím kudy kam), tak v druhé půlce -ač nevím, kde přesně se to přetavilo- jsem ho vzal na milost. Později mi vytanula myšlenka, že je vlastně dokonalý. A hle, najednou tu přede mnou už nestojí ta bohabojná figurka americkýho antropologa honící se za golfovým míčkem, ale chlapák, kterého změnil jeden den. A to jeden den po boku Katherine Hepburn, která hraje jako střelená a fakt, že je tenhle stařičký kolotoč jménem Bringing Up Baby starý už pěknou řádku let, nemůžu se zbavit pocitu, že je lepší než půltucet dnešních komedií. Už jenom ta scéna ve vězení je tak absurdní, že už víc absurdnější ani být nemůže. 75% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

mierne sklamanie. grant a hepburnová majú skvelú chémiu, ale bohužiľ vo filme, ktorý v 2. tretine stratí švih a trvá mu dlho, kým sa zase rozbehne.každopádne stále vynikajúca žánrovka ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Sedmdesát let stará komedie, která ještě stále perfektně baví! Neurotický Cary Grant (nepřehrával!) a živel Kathrine Hepburn jsou vážně perfektně sehraní, fnguje mezi nimi určité kouzlo, které skvěle přechází na díváka, tudíž se nuda v žádném případě nemůže projevit. Začátek je famozní, skvělé "náhody" a scénář, kde dialogy sviští rychlostí blesku a Hawks jedndouše čaruje. Zbytek postupně zpomaluje, ale stále si drží vynikající úroveň a závěr ve věznici je opravdu legrační. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poté, co mě velmi potěšil snímek Moje nejmilejší žena a An Affair To Remember, v nichž hrál také Cary Grant, pustil jsem si i Leopardí ženu. Romantická komedie stará téměř osmdesát let neztrácí ze svého humoru, tempa a poutavosti vůbec nic a předčí převážnou většinu dnešní americké komediální produkce. Příběh sám o sobě baví, pořádné grády tomu dodávají Cary Grant a Katharine Hepburn, ale také samotný leopard a zápletky kolem něj. U řady scén jsem se opravdu zasmál a s hodnocením vůbec neváhám, neboť Leopardí žena patří do rodiny komedií, které nestárnou a mají úroveň i v absurdních scénách. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Now it isn't that I don't like you, Susan, because, after all, in moments of quiet, I'm strangely drawn toward you, but - well, there haven't been any quiet moments." ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn i Cary Grant sú pravdaže vo svojich rolách skvelí a ten leopard je vyslovene neodolateľný, postava Susan je však otravná za hranicou znesiteľného. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Horní patro starých amerických komedií z rodu zřeštěných. Nádherná Kathy Hepburnová a roztomile dokonalý Gary Grant spolu s jedním až dvěma leopardy dávají dohromady neuvěřitelně se zamotávající klubko chtěných a nechtěných náhod. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Americká LEOPARDÍ ŽENA mi připomíná český film EVA TROPÍ HLOUPOSTI. Veselohra a v hlavní roli potrhlá hyperaktivní holka. Oba filmy vznikly ve stejnou dobu (dělí je rok). Tím ale podobnost končí. Zatímco českou verzi si kdykoli rád pustím a u této prvorepublikové komedie se zasměju, americká varianta mě se svým stupidním humorem spíš vytáčí. Katharine Hapburne se mi tu vůbec nelíbí. Je mi vysloveně protivná. Bezprostřednímu „telecímu“ vystupování Gollové nesahá ani po kotníky. Není nad český humor. Hollywoodská BLÁZNIVÁ STŘELA z roku 1938 selhává na plné čáře a nezachrání to ani velké herecké hvězdy. 35% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Chybí mi staré dobré časy, kdy muži ve filmech byli gentlemani a posílali ženy do prdele dokonalými verbálními stíračkami. A ony je za to bezmezně milovaly. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemná, pohodová komédia, ktorá ponúkne celkom slušnú porciu gagov a rôznych komických situcií tohto podareného párika. Čo sa týka ústrednej dvojice tak podľa môjho názoru mala K. Hepburn herecky výrazne navrch. Opäť jeden zo snímkov, kde sa mi potvrdilo, že C. Grant sa do komédie moc nehodí, teda aspoň čo sa mňa týka. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Vynikající situační romantická komedie, ohromně živá, rychlá, s úžasnými dialogy a dokonale sehranou a jiskřící ústřední hereckou dvojicí (rozkošně ňoumovitý Grant a extrémně energická Hepburn, která svůj protějšek proti jeho vůli přivádí do jednoho maléru za druhým). K nejvyššímu hodnocení má tahle sympatická, tím nejlepším možným způsobem ulítlá a vůbec ne hloupá legrácka zatraceně blízko (po druhém zhlédnutí na něj možná i dosáhne, nedivil bych se). Unikátní žánrový kousek nejen na dobu svého vzniku. 85 % ___ Hm, tak napodruhé (s osmiletým odstupem) už to taková sláva bohužel nebyla. Roztomilost, energie a gradující řetězení absurdních a bláznivých situací sice stále funguje skvěle, ale už mi to zkrátka nepřišlo bůhvíjak vtipné (je to spíš úsměvné než že by to člověku vysloveně trhalo bránici). Navíc postava K. Hepburn je chvílemi skutečně iritující... 75 % ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Pěkná, svižná romantická komedie s charismatickou ústřední dvojicí střeštěné Katharine Hepburn a Cary Grant, zajímavým scénářem, chytlavými dialogy i leopardem či psíkem rozhodně zvedne náladu. [8/10] (RKO Howard Hanks Prod.) (Čb. /// Produkce: Howard Hawks, Cliff Reid /// Scénář: Hagar Wilde, Dudley Nichols /// Kamera: Russell Metty /// Hudba: Roy Webb) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jeden roztržitý antropolog, co se zítra žení, jeden uragán resp. roztomile potrhlá zamilovaná emancipovaná mladá slečna, jeden George-čtyřnohý nejlepší přítel člověka, co rád zahrabává boty a (brontosauří) kosti a jedno „Bejby“. Nikoliv to hříšné resp. šakalí, ale čtyřnohý mazel s vybraným hudebním vkusem a neukojitelným apetitem. Jednoduše roztomile potrhlá záležitost s mistrně se doplňujícím ústředním duem C. Grant-K. Hepburn, které buď zcela propadnete nebo ji nemilosrdně odstřelíte. Film, jenž má co nabídnout jak milovníkům (rychlých) dialogů, tak začínajícím zapáleným zoologům, pokročilým imitátorům a v neposlední řadě i vyznavačům absurdity. Scéna z vězení budiž ukázkovým příkladem. Troufám si rozhodně tvrdit, že „pod tíhou viděného“, by i major Terazky „prozřel“ a lakonicky utrousil „a táák, Kefalín“. Stejně tak, pokud jste čirou náhodou doposud neslyšeli zvuk alky resp. leoparda v červnu, je Bringing up Baby snímkem přesně pro vás. 89%[Snímek, který více než kdy jindy, lze zažít na dva způsoby. Vidět s dabingem nebo si jej v orig. prožít. Já měl tu čest resp.smůlu s oběma případy]. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Od začátku úsměvné a nevěřil bych, že se z toho vyklube tak zábavná screwball komedie. Sice stojí na náhodách, ale čert to vem. Duo Grant, Hepburn válí a ostatní postavy taky. Lži a nedorozumění jsou perfektní. Dokonce nemám Katharine co vytknout, a to je co říct. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 7 | humor 6 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 8 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na tomto filme sa mi páči, že v podstate nemá žiaden dej. Akoby mohol mať zmysluplný dej, ak mu šéfuje postava Katherine Hepburn. Alias pani Katastrofa. Ale poznáte to, pre nás chlapov sú takéto typy zaujímavejšie, aspoň sa nebudeme v živote nudiť. Možno vie aj variť, to sa ale z filmu nedozvieme. Jedna z najslávnejších bláznivých komédií, ktoré patria do tohoto obdobia a akákoľvek snaha o ich kopírovanie končí prinajlepšom v lepšom priemere. Holt Grant a Hepburn žili v jednej dobe (a ďalší skvelí komici) a buďme radi, že ich objavili. Len teraz neviem, či pes bol akože Grant (muž) a leopard akože Katherine (žena), alebo naopak. A koho symbolizoval preboha ten brontosaurus??? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už som to tuším niekedy napísal, že nie je dôležitý žáner filmu, ani to, že bol nakrútený pred 80 rokmi. Záleží iba na tom, či splnil divácke očakávania alebo nie. A Leopardia žena moje očakávania naplnila. Predstavuje pre mňa etalón dobrej crazy komédie. Bolo od režiséra objavné, že do hlavnej úlohe obsadil Katharine Hepburn, ktorú som väčšinou videl v roli staropanenských, nešťastných žien. V tomto filme naplno rozbalila svoj komediálny talent a vo veľkom štýle zatienila Cary Granta, ktorý vedľa nej pôsobil ako herec ochotníckeho súboru. Situačné gagy i dialógy boli fajn, čudoval som sa len, že dabingoví herci sa v tej paľbe slov nestratili. Výsledkom je, že ponechávam filmu štyri hviezdičky, pretože pri troch by sa dostal na úroveň Evy, co tropí hlouposti a to je predsa len o niečo iná liga. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Královna střelených romantických komedií! Humor dovedený do absurdních rozměrů a mezitím dva báječní herci v nejlepší kondici. Zkázonosná Katharine Hepburn, která na co sáhne, z toho se rázem stane další průšvih + usedlý Cary Grant, který se marně snaží pochopit, jak se do tohoto cirkusu vlastně dostal. Ale nelituje... nakonec. ()

Reklama

Reklama