Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepraktický, roztržitý antropolog (Cary Grant), který má těsně před svatbou s dominantnější dívkou, shání peníze pro své muzeum, jehož budováním strávil posledních pět let. Do cesty se mu neustále plete živelná bohatá výstřednice s ochočeným mládětem leoparda Susan (Katharine Hepburnová), která sebe, Davida i své známé dostává do řetězce stále absurdnějších situací...Film, reprezentující vrchol bláznivých komedií třicátých let, stojí na výborných hereckých výkonech, vtipných dialozích a režijním umu Howarda Hawkse. (pm)

(více)

Recenze (189)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Bláznivá konverzační komedie s poněkud překombinovaným koncem, právě za něj musím dát jen 4*.___ Pánové, máte-li před svatbou, vyhněte se raději Katerine Hepburne obloukem. Neuvěřitelné, že je tenhle film tak starý. Neztratil totiž ani po letech nic na svém půvabu a především tedy vtipu.___ S překvapením konstatuji, že K. Hepburne měla jako starší o dost víc půvabu, ale možná to v Leopardí ženě dělalo to hrozný háro, co měla na hlavě. EDIT 2023: Viděno v původním dabingu, takže srovnání se nabízí. Kvalita je samozřejmě ve starším provedení, kde si hlavní postavy vykají. Petr Kostka nadaboval Granta výborně, ale Kateřina Lojdová není o moc horší než Alena Vránová. Ovšem u ostatních postav propastné rozdíly, taky koho chcete postavit na úroveň Miloše Kopeckého či Františka Filipovského... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zábavná, komediálně romantická konverzačka, která stojí převážně na ústřední dvojici, která se výborně doplňuje. Film je sice neuvěřitelně naivní a celkové setkání a rostoucí vztah mezi postavami je nepravděpodobný, ale díky tempu a dialogům, to divák ani nepostřehne. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V dobe vzniku, tesne pred vypuknutím druhej svetovej vojny, brali ľudia, ako diváci, dnes už legendárnu, screwball komédiu, Leopardia žena tak, že ju odignorovali, t. j vzišiel prepadák, ktorý skoro zničil kariéru 4. oscarovej Katharine Hepburn ( samozrejme, ešte ich nemá, ale bude ich mať, a stane sa doživotnou LEGENDOU, aj po smrti, lebo ju zatiaľ, žiadna kráska neprekonala. ), a všestranného, Howarda Hawksa, ktorého vyhodili z R.K.O. Až po dlhom čase všetci zistili, akú chybu urobili, keď si nechali ujsť šialenú komédiu s postavami, ktoré stvárajú neuveriteľné kúsky, kde do popredia sa dostáva leopard, a nebude sám, ktorý robí výtržnosti, čoho svedkami sú Dr. Huxley, ktorý by rád dostal dotáciu milión dolárov na múzeum, kde pracuje na brontosaurovi, kde mu chýba jedna kosť , taktiež sa má ženiť, ale spoznáva „osudovú” ženu - Susan Vance na golfe, a odvtedy sa ich cesty spoja v neustálom behaní, s trapasmi, scénami, aké by nevedeli predviesť, ani na mol opití, bratia Marxovci v réžii Hawksa, ktorý je vyvolený pre tento druh filmu, jeho všestrannosť, je návyková, zvláda rôzne žánre, kde Hepburn a Grant, sú ako utrhnutí z reťaze, takéto kreácie chcem vidieť jedine v originálnom znení, že škoda je nevedieť angličtinu, ako postavy vo filme, vtedy by človek sledoval 100. minútovú jazdu, ako na horskej dráhe s leopardom, ktorý sa fixuje na populárny šláger, tak vtedy sa dobrovoľne necháva rozmaznávať, až dovtedy, kým si nevymení úlohu s divokým leopardom, so psom Georgom, ktorý ukryl vzácnu kosť, policajtami, ktorí všetkých „podozrivých” , pozatýkajú, či cirkus, bohatá teta s tučným kontom. Z Katharine sa mi vylepšila nálada na maximum, dokonalo nedokonalá žena s manierami, alebo Cary Grant, ktorý je zmanipulovaný, naivný, roztržitý Dr. Huxley, kde protiklady sa zázračne priťahujú... Odkedy spoznal Susan, tak všetko je hore - nohami, ale nebyť nej, nikdy by nezažil zážitky, ktoré by si nedokázal predstaviť ani v najdivokejšom sne, a tak ja som za, že sa spoznali, kde David a Susan, vytvárajú dvojicu, na ktorú v žiadnom prípade nezanevriem. Až čas uzrel, aký výnimočný snímok môže byť, ktorý v mojom rebríčku zastupuje žáner, komédia v unikátnom, ale vo výbušnom vzťahu muža a ženy, ktorí prežívajú situácie, ktoré by som chcel prežiť aj ja. Pomerne, ale náročné pozeranie sa chystá... Nevidieť to by bolo väčšou „chybou”, akou bolo ich prvé stretnutie. PS: Kosť Susan prinesie kosť Davidovi do múzea, ale až na konci, a tak má konečne vytúženú dinosauriu kosť... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jak mi Hawksova tvorba povětšinou nesedí a celkový hype ohledně jeho režisérské důležitosti v historii Hollywoodu mi přijde poněkud přehnaný, tak mě zážitek z Bringing Up Baby zcela jistě na delší dobu umlčí. Zkrátka a dobře, je to nejlepší crazy komedie, co jsem měl možnost vidět (za mě i lepší než Bogdanovichova pocta What's Up, Doc?). Dokonalá symbióza a totální vycedění vzájemné chemie dua Grant a Hepburn a jedna absurdní situace za druhou. Když už máte pocit, že by tomu mohl třeba spadnout řetěz, přijde moment, který ten předchozí ještě překoná a jede se dál. Skvost v komediálním žánru, vrchol crazy komedie a zatím i to nejlepší, co jsem od Hawkse viděl. 9/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus je to až moc střelené, navíc druhá půlka filmu se už poněkud vleče a nebýt leoparda a policajtů (a cirkusu), tak by asi z meritu samotného příběhu nebylo o co hrát. A popravdě, natrefit na tak bláznivou ženskou, asi bych si soudně zařídil, aby ke mne nesměla na půl kilometru. Ale jinak je minimálně první třetina filmu skvělá zábava, trošku upomínající na Evu, co tropí hlouposti (i když Eva mi seděla víc díky tomu, že sice taky tropila hlouposti, ale racionálně podložené), ty eskapády jsou vtipné a protiklad akademického vědce a bláznivé holky funguje. Zápletka s leopardem ale už jen nastavuje kaši a jde o - pro mne - slabou zápletku, navíc humor už se přenáší do trochu jiné roviny, než jaká byla v úvodu (Grant v ženském negližé, ha ha) a spíše se blíží humoru němých grotesek, až jen čekám, kdy se policajti začnou mlátit mezi sebou pendreky. Když Susan začne hrát holku s kriminální minulostí, říkám si, že třeba nějaký kousek racionality v sobě má, ale ne, vše je vlastně zabito poslední scénou, kdy je mi jasné, že čtyři roky práce padnou, ale tady se mi to prostě nelíbí a nesedne mi to. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Tak dobrá, Howard Hawks vstkutku nebyl špatný režisér a dialogy se tentokrát opravdu povedly. Ovšem pozor – tím, co určuje a na čem stojí tato úžasná komedie je souhra ústředního dua, (skoro) o ničem dalším to není. Neumím si představit lepší pár pro bláznivou komedii než je Katharine Hepburn a Cary Grant (ano, Příběh z Filadelfie obdivuji srovnatelně). Živelná, kousavě emancipovaná a podivně neodolatelná Hepburn vedle sebe potřebovala právě takového elegantního šviháka, mistra jedovatých poznámek a vkusného humoru. Cary Grant je zde pravda trochu ve vleku okolních peripetií a jeho hitchcockovské role jsou mi bližší, ale vynahradil si to za dva roky právě Příběhem z Filadelfie. Na Leopardí ženě budu vždycky obdivovat schopnost jít za hranu, umět diváka překvapit až do poslední chvíle a neohlížet se na normy a konvence (brzdou je do jisté míry vkus, ale to mi určitě nevadí). Dokonce i dnes mám pocit, že srovnatelná nezkrotnost je u bláznivých komedií celkem vzácná. P.S. - první zlédnutí životní zážitek, z dalšími ale klesá jen minimálně. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že se nejdná o výbornou komedii, ale až příliš časté opakování některých gagů mě mírně otravovalo a kazilo zážitek z jinak výborného hereckého koncertu Caryho Granta a Katherine Hepburn. PS: Viděno s dabingem, který mi absolutně nesedl.... ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Nepochybně jedna z nejšílenějších a nejlepších komedií, která kdy spatřila filmové plátno - mající zejména tyto složky: Totální anarchie á la bratři Marxové, vybroušené absurdní dialogy, rozkošně ukecaná Hepburnová, věčně vyjevený Grant... a samozřejmě leopard jménem Baby. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Katharine Hepburn v nejlepší roli, ať si říká kdo chce co chce. Nádherně zahraná přeměna Caryho Granta z nešikovného, nesmělého a trošku potrhlého vědátora na toho ironizujícího chlapíka, kterému už je všechno jedno. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

"Hlavně neztrácej hlavu!" "Hlavu mám,ale ztratila jsem leoparda." Naprosto kouzelný film,který sice ke konci trochu své kouzelnosti ztrácí,ale je tak nabitý úžasně absurdními situacemi a pozitivní energií,že se u něj člověk skvěle baví až do závěrečných titulků.Cary Grant a Katherine Hepburn jsou dokonalá dvojice,onen leopard neskonale roztomilý a vzhledem k tomu,že už dlouho mě nic tak nepobavilo,musím dát pět.Ten film je sice starý víc jak sedmdesát let,ale nemá na sobě jedinou vrásku. 90 % ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala. Anebo raději leoparda, výsledek na sebe určitě nenechá dlouho čekat. S takhle geniální symbiózou vypilované konverzačky a situačního humoru jsem se nesetkal od dob, kdy jsem měl tu čest spatřit klasiku Billyho Wildera Někdo To Rád Horké. Upjatě nemotornému paleontologovi (nestoudně dokonalý Cary Grant) vstoupí jednoho dne do cesty energické třeštidlo (přirozeně šarmantní Katharine Hepburn) a s taktem přílivové vlny mu obrátí život naruby. Trapasy se vrší, jedna katastrofa stíhá druhou, až z toho roztomilého blázince vykrystalizuje láska. Howard Hawks předvedl s jakou lehkostí se mohou „zakopávací“ gagy nádherně doplňovat s temperamentními slovními přestřelkami, zvlášť když si umíte vybrat ty správné herce. Smekám! A při pohledu na rok vzniku mi nezbývá než uznale pokývat hlavou a zároveň si povzdychnout, jaká je škoda, že takové komedie už se dnes netočí… Verdikt? Vtipné, svěží, mile roztržité a nevtíravě romantické. 100 % ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Úžasný roztomilý Cary, Úžasná crazy Katharine, jeden gag za druhým, kupa skvělých hlášek a leopard Baby...zkrátka pod rukou Howarda Hawkse vznikla legendární screwball komedie, jedna z nejlepších ve svém žánru. Geniální! Doporučuji sledovat s původním zněním, s dabingem to není ono:) Dr. David Huxley: Now it isn't that I don't like you, Susan, because, after all, in moments of quiet, I'm strangely drawn toward you, but, well, there haven't been any quiet moments. :) ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Výtečný snímek screwballové komedie, ve které není normální fakt úplně nikdo. Zcela primitivní příběh, který se začal vyvíjet zcela nahodile a šíleně. To, díky čemuž tento film obdivuji je především jeho nulová šance diváka cokoliv předem odhadnout. Ono vesměs to tak je ve většině komediích tohoto typu, ovšem zde to platí tak 5x násobně! Zcela zvrhlá komedie, která byla plná hlášek a scén. Jedna z dalších, kde se Katharin dokonale předvedla zase v trošlu jiném světle. Výborná odreagovačka. 100% bez řečí. Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Těžko věřit, že tenhle film naprosto propadl, Hawkse RKO vyhodilo a Katharine Hepburnové trvalo dva roky, než se jí podařilo vrátit se na plátno (tentokrát už ale v Příběhu z Filadelfie, po němž se držela na vrcholu prakticky až do své smrti v roce 2003). Leopardí žena je totiž dokonale zábavná. Tím myslím, že neuplyne jediný okamžik, kdybyste se nudili. Odvážně bych to přirovnal k Připoutejte se, prosím!, v němž rovněž scénárista nepoužil jediný dialog bez pointy. Katharine Hepburnová a Cary Grant jsou pár snů, který těžko překonáte (leda Katharine Hepburnovou a Spencerem Tracym;oD) a i zbytek herců je skvělý. Navíc tu je velká kupa hlášek ("Já jsem major Applegate. Alespoň myslím..." "Natrhl jste si kabát",...) a leopard. Jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl. Já mám totiž tyhle (sice nepokrytě zábavné, ale povedené) filmy radši, než některé umělecké, u kterých se akorát tak nudím. Hned jsem u vás, pane Peabody... ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Je mi nesmírnou záhadou, že se Bringing Up Baby každému tak líbí. Mně tam směšného nepřišlo skoro nic.Takovou bandu přehnaně potrhlých charakterů, pobíhající ve stupidním ději aby jeden pohledal. O to neuvěřitelnější je pro mě fakt, že jsou pod tím podepsána tak hvězdná jména. Při vší úctě ke Katharine Hepburn, kterou obdivuji, musím přiznat, že role Susan jí ani trochu nesvědčila a tato postava mně byla tak nesnesitelně protivná, že jsem celou dobu doufala, že si jí ten leopard dá k svačině. Asi to neudělal jen proto, že si nechtěl kazit chuť. Já si ji teď budu muset spravit zde několikrát přirovnávanou, českou klasikou Eva tropí hlouposti. Ta totiž, narozdíl od této americké ztřeštěnosti, je nanejvýš zábavná, protože nepostrádá to hlavní, co má (i bláznivá) komedie mít – humor. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

K maximálnemu hodnoteniu a naprostej dokonalosti, chýbalo tejto non-stop turbulentnej komédii snáď len jediné. Totižto postava stvárnená skvelou Katharine Hepburn, je aj na tento žáner až príliš nepravdepodobná a nereálna. Nikdy za svoje počínanie a narobené chyby nepyká, je miestami až nesympatická a škody nikdy nenapraví. V skratke, je to ,,grázel,,! To, že je v určitých momentoch nadmieru sladká a okúzľujúca, veľa nepomáha. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Dialektický kulomet vtipných vět a událostí, inteligentní humor, absurdní komedie... Dalo by se o tomhle napsat hodně, ale vše už je tady z pera jiných kolegů. 4 hvězdy a doporučení na prodloužení života. You know why you're following me? You're a fixation. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Romantickým komediím jsem se odjakživa vyhýbal, ale tyhle starý černobílý mají něco do sebe. Té romantiky tam není zas tak moc a hlavně je tu hodně zábavy. To platí i o Leopardí ženě (ať žijí doslovné překlady :-D). Skvělá svižná komedie, plná bláznivých situací, perfektních dialogů a skvělých hlášek. Katherine Hepburn a Cary Grant tvoří perfektní dvojici a Katherine je naprosto famózní. ()

Reklama

Reklama