Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepraktický, roztržitý antropolog (Cary Grant), který má těsně před svatbou s dominantnější dívkou, shání peníze pro své muzeum, jehož budováním strávil posledních pět let. Do cesty se mu neustále plete živelná bohatá výstřednice s ochočeným mládětem leoparda Susan (Katharine Hepburnová), která sebe, Davida i své známé dostává do řetězce stále absurdnějších situací...Film, reprezentující vrchol bláznivých komedií třicátých let, stojí na výborných hereckých výkonech, vtipných dialozích a režijním umu Howarda Hawkse. (pm)

(více)

Recenze (191)

kajas 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka je tak neuvěřitelně potrhlá, že byste ji v jednu chvíli nejradši uškrtili a za okamžik... srdečně objali. Bláznivé až běda, ale půvabné. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Must-see pro všechny filmové nadšence a milovníky: Katharine Hepburn, Caryho Granta, leopardů, teriérů, kteří všechno, co najdou, zahrabou na zahradě a znalců interkostálních klavikul všech zvířecích druhů! "I can't give you anything but love, baby. That's the only thing I've plenty of, baby..." ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks /His Girl Friday, Ball of Fire, Big Sleep, Red River/ natocil celkom sympaticku spolocensku konzervacku, kde sa hlavne hodne keca. O Hawksovi je zname, ze vedel natocit ci uz kultovy film -noir, western alebo komediu. Tuna ide o slusnu komediu, ktora ma najsilnejsiu stranku prave verbalnu, cize rozhovory. Kulisy su na urovni /na 30. roky sa da poovedat, ze aj mierne nadpriemerne/, dejova linia trochu ustupila do uzadia, ale zase filmovy diviak si pride na herecke vykony. Teda najma od pani K. Hepburnovej /Africka Kralovna, Philadelphia Story, Hadej, kdo prijde na veceri/, dobry bol aj Ward Bond /The Searchers 1956, Rio Bravo/, Granta /Walk don´t run, North by Northwest/ furt nemam rad a zase odmietam byt z neho namako. Avsak aj taky obstarozny mentalny invalid ako ja uznava, ze hrat vedel, a tudiz som jeho pritomnost nejako obiede zniesol. Talentovana rezia Hawksa vsak film udrzi v nadpriemere. Vysoko vsak vyzdvihujem fakt, ze sa US styl humoru opat podarilo priblizit Europe, to je u americkych komedii vec dost zriedkava : 75 % ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Nejde jinak. Tenhle film stojí na roztomilé dvojici. Katherine Hepburn a Cary Grantovi. Katherine se proměnila ve smršť slov a vtipů a Carymu stačí zmatený pohled a hned mu klečíte u nohou. Skvělá komedie s vynikajícími herci. Nejde než vřele doporučit. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Caprových Jezinek mi trochu vadilo to divadelní zpracování, ale tady bylo šaškování dvojice Hepburn/Grant natolik směšné a veselé, že přidám jednu hvězdičku. Kdybych to neviděl, nic by se nestalo, ale je to docela příjemné zpestření a opravdu překvapivě dobrá zábava, což bych od osmdesát let starého filmu nečekal. 70% ()

PEEPA odpad!

všechny recenze uživatele

Neco tak neuveritelneho jsem opravdu v IMDb TOP250 necekal. Neskutecne trapna zalezitost, ktera me VUBEC nebavila. Uculil jsem se asi 3x a na to, ze je to komedie je to zatracene malo... achjo... jak se to tam mohlo dostat?! Vzdyt je to koncentrovana hloupost... neni to vtipne. Zoufale to neni vtipne. Arsenic and Old Lace je genialni, ale tohle je fakt strasny... chyba je mozna ve me, ale straslive me to nebavilo... ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Myslím, že shlédnutím této komedie definitivně padl názor, že odvázanější zábava je dílem moderní kinematografie. Tento film je z roku 1938 a přesto se část scén odehrává v rychlém tempu, které je spíše znakem dnešních komedií. Vtípky nevyvolávají záchvaty smíchu, ale s tím se u starších komedií musí počítat, přece jen, i zábava měla svůj vývoj... Ale smál jsem se poměrně často, dokonce víckrát, než u českých žánrově podobných filmů z tohoto období (s čestnou výjimkou Buriana). Vždy jsem sice preferoval české komedie před americkými, nicméně si začínám myslet, že v začátcích zvukové éry měl Hollywood trochu navrch. Je to zčásti i díky hercům - samozřejmě, že si vážím tuzemské herecké školy, a to hodně, nicméně nechci srovnávat - a nadto si myslím, že takhle potrhlou dívku by kromě Katharine Hepburn zahrála málokterá. Představitelka Susan se nevyhne pro tehdejší film typickému přehrávání, ale to já milerád odpustím - například kvůli sekvenci na policejní stanici, kde jí pusa jela a jela neodolatelným způsobem... Přinejmenším i kvůli tomu mile kulometnému hlasovému projevu si "Katušky" začínám čím dál více vážit, do topky má rozhodně namířeno. Ovšem nějak jsem zapomněl na neméně skvělého Caryho Granta - jako zmatkář se mi představil poprvé (v šestém filmu celkově), ale rozhodně nezklamal, s Katharine vytvořil tak vyrovnanou dvojici, že ani se nebudu pouštět do nějakého srovnávání, jestli je lepší ten nebo ta... Samozřejmě, že vedlejší role atmosféru snímku dotvářejí, ale nalejme si čistého vína - bez těch dvou by to nejspíš nebylo ono. Jak jsem již říkal, na rok natočení neuvěřitelně svěží komedie, která ani moc nezestárla (až na to, že nějaké to procento gagů spíše připomíná němé grotesky, které nesedí zrovna všem) a rozhodně ji stavím výše než ty dnešní víceméně "nucené" komedie. "To je interkostalní klavikula z brontosaura." - "Vážně? Vždyť je to jen stará kost." ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Cary Grant s Katherine Hepburnovou su absolutne skveli, jedna skvela scena strieda druhu, este teraz, ked si na niektore spomeniem tak sa rozosmejem a tak mi nezostava konstatovat nic ine ako, ze tato komedia je pre mna proste dokonala! ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nevěděl, že Hepburnové jsou dvě, čekal jsem tu všemi obdivovanou krasotinku, ale dostal jsem úplně jinou herečku, tím neříkám, že by nebyla sympatická nebo tak. Jen se opět ukazuje, jak toho vím o filmu málo. Ale teď k samotnému filmu, ústřední dvojice je sympatická a docela dobře jí to funguje. A konečně jsem viděl něco, kde je větší kadence slov než v Gilmorkách. Tomuhle říkám pořádná dávka slov. Příběh s leopardem je fajn, ale čekal jsem o něco víc vtipu a při chvilce nepozornosti se snadno může stát, že už rázem nevíte, co se vlastně děje. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Blazniva komedie, ktera funguje i dnes. Ve filmu neni nouze o radu vtipnych momentu. Opet mam pocit, ze Hepburn zastinila Caryho Granta. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy už jen kvůli okouzlující Katharine a mému souznění se scénářem stojícím na tom, že překrásná katastrofa je tisíckrát lepší frigidní upjatá vzdělaná cudná bigotní... I když pro Granta v tomto filmu je to v podstatě jedno. Název filmu vyjadřuje vše - Výchova děťátka (Bringing Up Baby). A Grant, přes všechno prožité, je i na konci pořád děťátkem. A právě tato hořká životní pravda skrytá za bláznivě absurdním dějem spolu se všemi těmi dvojsmyslnými vtípky a narážkami, které mi připomněly mojí neoblíbenější Shakespearovu komedii (Marná Lásky Snaha), pozdvihuje tuto screwball komedii z tehdejšího průměru. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Dokonalá komedie plná absurdních situací a skvělých dialogů. Herci výborní, uhrát tyhle scény s vážnou tváří, bez ksichtíků, to je umění - a za toto asi patří poděkování zejména panu režisérovi, který si s nabitým scénářem poradil rukou hodnou mistra. Kdyby tento film vznikl dnes, byla bez něj neuvěřitelná pitomost. Dobrá komedie totiž stojí nejen na scénáři, ale hlavně hercích a režisérovi, který ji má pevně v rukou. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Výtečný Cary Grant a Katharine Hepburn, skvělá režie Howarda Hawkse, výborný scénář, vtipné slovní přestřelky i gagy. Komentář napsán 2. 5. 2009 v 11:15 (po již druhém zhlédnutí v TV). ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Miluju komedie 30. let. Vtipné situace dovedené až do absurdna, kdy člověk na jednu stranu křičí, že to není možné a na druhou stranu se královsky baví. Katharine Hepburn a Cary Grant mají neuvěřitelnou chemii a rychlost dialogů a slov je tak rychlá, že člověk skoro nestíhá. Katharine Heburn si navíc roli očividně užívá a zkrátka nejde si ji nezamilovat. Dokonce bych si troufla tvrdit, že i můj oblíbenec Grant jí zpočátku vůbec nestíhá a zmůže se jen na rozpačité koktání, kdy je ona k nezastavení. Ale při jeho scénách, kdy se objeví v dámském županu, protože nemá nic jiného na sebe nebo sleduje psa George při večeři, jsou vtipné, že se člověk směje nahlas, aniž by se cítil provinile, že se směje hloupému humoru. Takovéhle komedie se už dneska netočí a já se chci smát něčemu, kde se nebudu cítit špatně, když se budu smát plahočení hlavního hrdiny za psem, který ukradl a zahrabal kost brontosaura! ()

hopskulak 

všechny recenze uživatele

Charismatický popleta Grant a praštěná kráska Hepburnová v taškařici, které se budou lidé smát i za další půlstoletí. Je to jejich herecká spolupráce, díky které vynikne ta spousta zábavných slovních přestřelek a absurdních situací. A mají tam leoparda. ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzábavnějších komedií, jaké jsem kdy viděla. I když se zde občas mele moc, hlavní představitelé jsou ve svých rolích naprosto přesní (nejlepší je scéna, kde se Katharine Hepburn vydává ve vězení za gangsterku). Má láska je všechno co mám, bajby! ()

Reklama

Reklama