Reklama

Reklama

Vánoční příběh

  • USA A Christmas Story (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Blíži sa čas Vianoc a malý Ralph (Peter Billingsley) má veľký sen. Chcel by dostať pod stromček prekrásnu pušku Červeného jazdca komiksového hrdinu, ktorú chodí obdivovať pred výklad obchodu. Ralph nevie, ako by mohol rodičov presvedčiť, aby mu pušku kúpili. Mama je zásadne proti, bojí sa, aby si puškou neublížil a považuje ju za veľmi nebezpečnú. Vianoce sa však nezadržateľne blížia, nuž Ralph nezaváha a rozhodne sa navštíviť aj samého Santa Clausa v obchodnom dome v nádeji, že vyhovie jeho žiadosti a splní mu sen o vytúženom darčeku. Podarí sa malému Ralphovi uspieť...? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

Matty 

všechny recenze uživatele

Letošní Vánoce budou skvělé. Budou nejlepší! Zlatý voči. Dárky z devadesáti procent nesehnatelné nebo nekřesťansky drahé, cukroví připálené, úklid nestihnutý. Může-li se něco pokazit, pokazí se to na Vánoce, optimista-provokatér bude oponovat s „vždyť příští rok jsou zase“, ale vy moc dobře víte, že budou stejné, ne-li horší. S Vánočním příběhem možná o malinko lepší. V Americe nesmírně populární, neboť americký způsob Vánoc prezentující rodinná komedie nemá k mému velkému potěšení konzistenci té hnědé sněhovité břečky, kterou najdete třeba pod autem. Není vůbec patetická a dlouho po skončení ve mne přetrvával příjemný pocit vnitřní vyrovnanosti (vidíte, teď jsem zas patetický já). Mezi „jako ze života“ příhodami nechybí ani olizování kovového zábradlí, proslavené u nás Obecnou školou. Mou nejoblíbenější scénou je ovšem krátké posezení na Santově koleně, z něhož hlavní hrdina odchází poznamenaný stejně jako kdyby absolvoval několikadenní festival hororových filmů. Na každou pád fajn vánoční klasika, které škodí pouze to, že je příliš americká, aby se u nás mohla domestikovat. 75% ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Film, který nestaví na sentimentu či "vtipných" scénkách, ale vychází z každodenní vánoční běžnosti, v níž i evropský divák může nacházet svou dětskou minulost. Lehce ironický komentář hlavního hrdiny (famozní výkon malého Petera Billingsleyho) dodává tomuto snímku příjemnou atmosféru, která neskončí hned se závěrečnými titulky. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že popri všetkých komerčných "vianočných" výplachoch televízne stanice zabúdajú na podobné klasiky. Jednoduchý, milý príbeh, ktorý nabudí tú správnu atmosféru, že vám k tomu nebude treba ani sneh, kapor, či medovníky. Ak ste ako dieťa zažívali v období Vianoc podobné útrapy ako malý Ralphie, určite si vás film získa a bude u vás vyhľadávaný minimálne tak ako Snehulienka, či Perinbaba. 85%. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Milý nenároční rodinný americký vánoční film, u kterého ten čas hodně příjemně a rychle utíká a u kterého jsem měl skoro pocit, jako bych to všechno, co se tam děje, prožíval já sám. Je to nádherná exkurze do života jedné americké rodinky v předvánočním a vánočním čase, ale především je to zajímavý příběh, kdy je nám vše popisováno velice vnímavýma, ale zároveň trochu naivníma dětskýma očima. Hlavní dětský hrdina si leckteré věci představuje hodně naivně, ale jsou to představy přiměřené jeho věku, takže například scénka se známkováním slohů je naprosto úžasná a vtipná, jako ostatně některé další scénky, které se ve filmu objevují, ať už je to svůdná lampa, nerudný Santa v obchoďáku, nebo oběd na Boží hod v čínské restauraci. Tahle vánoční komedie je prostě originální a vtipná a já nemám nejmenší důvod na ní cokoliv zpochybňovat nebo hanit, protože takhle dobře se u vánočních filmů zase tak často nepobavím, a o to je smutnější, že tenhle film žádná česká TV stanice už pěkných pár let nevysílala a nebýt slovenské Markízy, tak bych se k tomuto filmu asi nikdy nedostal. Přitom si myslím, že tenhle film by o Vánocích neměl chybět v televizní nabídce vánočních filmů. Já jsem si to naprosto parádně užil a film jsem rozhodně neviděl naposledy. Uděluji lepší čtyři hvězdy. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Malý Ralph má jeden veľký sen, dostať od Santa Clausa Winchesterovku. Ako sa k nej ale dostať keď je to tak nebezpečný predmet? Herecké obsadenie: Všetci mi sadli náramne. Darren McGavin bol v úlohe otca geniálny a je jedným z dôvodov prečo som nedal iba priemerné hodnotenie. Tým ďalším je vynikajúci slovenský dabing. Prevedenie: Film spája dokopy všetky nástrahy detského života v ceste na vysnívaným cieľom. Či už je to triedna učiteľka, šikana na ceste domov, nechápavý rodičia alebo zlý Santa. Prekvapivo aktuálne vzhľadom na dátum svojho vzniku. Pocity: Jedná sa o Vianočnú klasiku a tak tomu nie je moc čo vytýkať. Mierna infantilnosť deja ale inak som sa celkom bavil. Najviac ma prekvapilo, že sa píše rok 2023 a moja žena to teraz so mnou pozerala prvý raz. :) Pridaná hodnota: Vianočná klasika o honbe za vysnívanou puškou. 77% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (13)

  • Režisér Bob Clark si zahrál souseda podivujícího se před domem nad lampou, kterou vyhrál Ralphieho otec. (mi-ib)
  • Režisér Bob Clark hledal město, které vypadá jako Indiana ve čtyřicátých letech. Poznal na dvacet měst, aby nakonec vybral město Cleveland v Ohiu. (mi-ib)
  • Shepherdova kniha "In God We Trust: All Others Pay Cash", která se stala základem pro tento snímek, je vlastně sbírka krátkých povídek, které psal Shepherd pro Playboy v 60. letech, včetně příběhu o přilepení jazyku na kovový stožár i sváteční večeři v čínské restauraci. Motiv otravujících psů je převzat z jiné Shepherdovy knihy "Wanda Hickey's Night Of Golden Memories and Other Disasters", ve které je Ralphiemu už 17 let. (mi-ib)

Reklama

Reklama