Reklama

Reklama

Vánoční příběh

  • USA A Christmas Story (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Blíži sa čas Vianoc a malý Ralph (Peter Billingsley) má veľký sen. Chcel by dostať pod stromček prekrásnu pušku Červeného jazdca komiksového hrdinu, ktorú chodí obdivovať pred výklad obchodu. Ralph nevie, ako by mohol rodičov presvedčiť, aby mu pušku kúpili. Mama je zásadne proti, bojí sa, aby si puškou neublížil a považuje ju za veľmi nebezpečnú. Vianoce sa však nezadržateľne blížia, nuž Ralph nezaváha a rozhodne sa navštíviť aj samého Santa Clausa v obchodnom dome v nádeji, že vyhovie jeho žiadosti a splní mu sen o vytúženom darčeku. Podarí sa malému Ralphovi uspieť...? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Matty 

všechny recenze uživatele

Letošní Vánoce budou skvělé. Budou nejlepší! Zlatý voči. Dárky z devadesáti procent nesehnatelné nebo nekřesťansky drahé, cukroví připálené, úklid nestihnutý. Může-li se něco pokazit, pokazí se to na Vánoce, optimista-provokatér bude oponovat s „vždyť příští rok jsou zase“, ale vy moc dobře víte, že budou stejné, ne-li horší. S Vánočním příběhem možná o malinko lepší. V Americe nesmírně populární, neboť americký způsob Vánoc prezentující rodinná komedie nemá k mému velkému potěšení konzistenci té hnědé sněhovité břečky, kterou najdete třeba pod autem. Není vůbec patetická a dlouho po skončení ve mne přetrvával příjemný pocit vnitřní vyrovnanosti (vidíte, teď jsem zas patetický já). Mezi „jako ze života“ příhodami nechybí ani olizování kovového zábradlí, proslavené u nás Obecnou školou. Mou nejoblíbenější scénou je ovšem krátké posezení na Santově koleně, z něhož hlavní hrdina odchází poznamenaný stejně jako kdyby absolvoval několikadenní festival hororových filmů. Na každou pád fajn vánoční klasika, které škodí pouze to, že je příliš americká, aby se u nás mohla domestikovat. 75% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CAD 4miliónyTržby USA $19,294,144Tržby Celosvetovo $19,800,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,941,585Tržby za predaj DVD v USA $59,972,836║ mega trápny otras /20%/ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatický film, který ještě neobjevil otravnost moderních amerických vánočních komedií (zkrátka to, co odstartovalo Sám doma). Příjemné postavy, jednoduchý, ale pohodový příběh... není se čemu divit, že je to za mořem kult. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem viděl asi tak 20×, nicméně naposledy asi ve 12-ti letech, takže moje hodnocení berte tak, že jsem na to koukal dětskýma očima. Nicméně si pamatuju, že se mi to tenkrát líbilo. Nemůžeš dostat vzduchovku. Vystřelíš si oko... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že popri všetkých komerčných "vianočných" výplachoch televízne stanice zabúdajú na podobné klasiky. Jednoduchý, milý príbeh, ktorý nabudí tú správnu atmosféru, že vám k tomu nebude treba ani sneh, kapor, či medovníky. Ak ste ako dieťa zažívali v období Vianoc podobné útrapy ako malý Ralphie, určite si vás film získa a bude u vás vyhľadávaný minimálne tak ako Snehulienka, či Perinbaba. 85%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film sa pocas vianocnych sviatkov objavil aj na poslednych miestach v topke na IMDb a kedze sa zhodou okolnosti objavil aj na Markize, tak som si ho nahral a pozrel az teraz. Film na mna posobil prilis detsky, takze ma teraz uz nebavil tak, ako by ma bavil v detstve, keby som mal 10 rokov. Je ale zvlastne, ze na na film, ktory je z roku 1983 som nikdy nemal v televizii stastie, inac by som dal z nostalgii urcite minimalne 4*, dnes je to teda za 3*. ________ Peter Billingsley - (Ralphie) +++ Melinda Dillon - (Matka) +++ Scott Schwartz - (Flick) +++ Ian Petrella - (Randy) +++ Tedde Moore - (Pani Shieldsová) +++ R.D. Robb - (Schwartz) +++ Zack Ward - (Scut Farkus) +++ Jeff Gillen - (Santa Claus) +++ Produkcia: Bob Clark +++ ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Milý nenároční rodinný americký vánoční film, u kterého ten čas hodně příjemně a rychle utíká a u kterého jsem měl skoro pocit, jako bych to všechno, co se tam děje, prožíval já sám. Je to nádherná exkurze do života jedné americké rodinky v předvánočním a vánočním čase, ale především je to zajímavý příběh, kdy je nám vše popisováno velice vnímavýma, ale zároveň trochu naivníma dětskýma očima. Hlavní dětský hrdina si leckteré věci představuje hodně naivně, ale jsou to představy přiměřené jeho věku, takže například scénka se známkováním slohů je naprosto úžasná a vtipná, jako ostatně některé další scénky, které se ve filmu objevují, ať už je to svůdná lampa, nerudný Santa v obchoďáku, nebo oběd na Boží hod v čínské restauraci. Tahle vánoční komedie je prostě originální a vtipná a já nemám nejmenší důvod na ní cokoliv zpochybňovat nebo hanit, protože takhle dobře se u vánočních filmů zase tak často nepobavím, a o to je smutnější, že tenhle film žádná česká TV stanice už pěkných pár let nevysílala a nebýt slovenské Markízy, tak bych se k tomuto filmu asi nikdy nedostal. Přitom si myslím, že tenhle film by o Vánocích neměl chybět v televizní nabídce vánočních filmů. Já jsem si to naprosto parádně užil a film jsem rozhodně neviděl naposledy. Uděluji lepší čtyři hvězdy. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tento Vánoční příběh dokonale vystihuje dobu padesátých let a dokonce tak i vypadá, že byl v těchto letech natočen. Nejoblíbenější čas v očích dětí, v tomto případě jednoho malého kluka ukazuje jeho počínání k přinucení rodičů koupit dárek, který si tak moc přeje. To mu sice moc nevychází a to je na tom krásný. Je fajnové i vyprávění již dospělého Ralphíka, které tomu dodává takovou tu vánoční atmosféru. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

To nie sú žiadne Vianoce, ak si niektorý zimný decembrový deň nepozriem tento kultový vianočný film. Samozrejme s tiež kultovým slovenským dabingom. Skvelá atmosféra skorých 80tych rokov a jeden podarený malý hlavný hrdina, ktorý si na Vianoce praje od deda mráza pušku. Veľmi vtipná vianočná komédia s originálnymi vtipmi a skvelými charaktermi. Nechýba plejáda vianočných nezabudnuteľných piesní. Stretávame sa s vtipnými situáciami, ako šikanou na škole, láskou k našej triednej pani učiteľke, či čakaním v rade na deda mráza. Je to film môjho detstva a každý rok ma baví rovnako. Nezabudnuteľná je lampa v podobe nohy, z ktorej je otec rodiny tak nadšený a priznám sa, že by ma taká lampa tiež veľmi potešila. A dokonca som ju aj našiel na internete, ale zatiaľ som sa ku kúpe nedonútil. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Film, který nestaví na sentimentu či "vtipných" scénkách, ale vychází z každodenní vánoční běžnosti, v níž i evropský divák může nacházet svou dětskou minulost. Lehce ironický komentář hlavního hrdiny (famozní výkon malého Petera Billingsleyho) dodává tomuto snímku příjemnou atmosféru, která neskončí hned se závěrečnými titulky. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Už píšu dopis Ježíškovi - chci Red Ryder BB Gun s kompasem a takovou tou věcí, která ukazuje čas. FUUUUUUDGE! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vianoce nahliadané očami detí, respektíve predovšetkým dieťaťa jedného. Inými slovami všetci v jeho okolí sú takí, akých ich vidí chlapec Ralph sám, čiže ako jednorozmerné komické figúrky. A to je fajn. On má jediný cieľ, a to, ako dostať pod stromček pušku, všetko ostatné ide na druhú koľaj. Vianočný príbeh dostáva hĺbku v niektorých sekvenciách, ako napríklad pri rozbaľovaní darčekov, kedy si človek uvedomí, že čaro Vianoc akosi ustupuje konzumu, ale zbesilé strhávanie baliaceho papiera z krabíc je zároveň aj nevtieravo vtipné. Záverečná scéna z čínskej reštaurácie pobaví asi najviac, spoločne s návštevou Santa Clausa v obchodnom dome. Začínam podozrievať Svěrákovcov, že ich Obecná škola trochu Vianočný príbeh vykradla, na druhú stranu sa mi ale páčila o chlp viac. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Neskutečná vánoční komedie, která se může měřit jedině s Home Alone. Je nápaditá, obejde se bez jakýchkoliv klišé a každý se s ní musí vrátit do děckých let, ať chce nebo ne. Po právu je to v Americe klasika. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Vánoce dětskýma očima, zbavené cukrové polevy, přesto narvané vánočním kouzlem, nostalgií i humorem, který se nebojí použít ani postupy klasické grotesky. Dokáže Vánoce podat s drsnou upřímností a současně i s laskavým nadhledem, přestože řadu tradic tohoto období mění v solidní základ doživotních traumat. Ať už je to návštěva Santy v obchoďáku, nebo dárek od tetičky. Jedna scéna za druhou jsou přitom i přes propast času a prostoru "jako u nás doma" a současně až groteskně absurdní. A nezapomenutelné. Ať už je to tatínkova výhra, jeho souboj s kamny, mýdlo za trest, kupování stromku, slohovka nebo ochutnávání krocana. Tohle má zkrátka víc šťávy, humoru i vánočního kouzla než mnohem známější Vánoční prázdniny Chevyho Chase. Jedno z nejpříjemnějších překvapení mé letošní nadílky vánočních filmů. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem A Christmas Story miloval. A proto jsem byl překvapen, že mě bavil úplně stejně i po x letech. Tyhle obyčejné snímky o obyčejné rodinně mají prostě své kouzlo. Obzvláště když je vše vyprávěno a viděno dětskýma očima. Tenhle film patří k vánocům stejně jako Sám doma. ()

Reklama

Reklama