Reklama

Reklama

Deathdream

  • Kanada Dead of Night (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdesi ve vietnamské džungli je postřelen mladý americký voják Andy Brooks. Jeho rodině brzy přijde zpráva o jeho smrti. Všichni jsou zdrceni, hlavně Andyho matka, která se s touto událostí nedokáže smířit. Pak se ale jedné noci Andy objeví přede dveřmi svého domu a všichni oslavují jeho návrat. Zprávu o úmrtí pokládají za omyl. Nadšení však brzy zmizí, protože Andyho chování je něčím zvláštní a ve městě přibývá záhadných vražd. (Goldbeater)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

Anderton 

všechny recenze uživatele

O čo filmárom ide, je jasné a asi aj bolo v dobe vzniku už len z prečítania zápletky. Otázkou tak je, ako s jednoduchým prirovnaním vojnového veterána s traumami a zombieho potrebujúceho k prežitiu krv naložili. No až prekvapivo dobre. Strata akýchkoľvek emócií a jediná životná a to potreba vraždiť, neznie iba ako niečo z hororu, ale takmer ako reálna trauma človeka z vojnových hrôz, na ktoré skrátka ľudský mozog a psychika nie sú uspôsobené. K tomu sa scenáristovi a režisérovi podarilo dôveryhodne znázorniť aj situáciu v rodine, kedy na nové okolnosti reaguje inak muž-otec (relatívne racionálne) a inak žena-matka (čisto emocionálne). Koho tu ale viniť? Andy je v tom vo svojej podstate nevinne a je zrejmé, koho film vyzýva, aby divák vinil. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Na rok 1974 musel předloni zelsnulý Bob Clark jistě vzpomínat hodně rád. Nejenže položil pevné základy moderního slasheru svým Black Christmas, ale zabrousil také mezi oživlé mrtvoly. Jeho přístup k zombie byl ale poměrně inovátorský a tak sledujeme příběh rodiny, které zemře ve Vietnamu devatenáctiletý syn, aby se jedné noci vrátil domů jako zdánlivě normální voják. Že opravdu jen zdánlivě se ukáže posléze, když nejdříve před zraky dětí uškrtí psa. A je vám asi jasné, že o zabíjení psů v tomhle filmu zrovna nejde. Perfektní herci, hlavně chladný představitel titulní role jen podpořují dobrou atmosféru, která z filmu dělá podívanou ne nepodobnou kouskům, jako třeba Romerův Martin. Prostě zombie hodně jinak a vůbec ne špatně. ()

Reklama

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Zvláštna ťaživá záležitosť, ktorá primárne nie je ani tak hororom, ale skôr pochmúrnou drámou, v rámci ktorej divák sleduje vyhrocujúcu sa atmosféru v jednej americkej rodine, ktorej morózny syn sa za podivných okolností nečakane "vrátil" z vojny. V záverečných minútach predsa len dôjde aj na hororové prvky a náznaky príslušnosti k zombie subžánru, celkovo som však z Dead of Night mal skôr zmiešané pocity. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Bob Clark a Alan Omrsby pokračují v cestičce vyšlapané Romerem. Po absurdní satiře diskreditovaných hippie ideálů "Children Shouldn't Play With Dead Things" využívají tentokrát oživlé mrtvoly v kousavé reflexi vietnamského syndromu a problematiky začleňování navrátilců do společnosti, která je nechápe. Jako v případě jiných ožehavých témat tak i tentokrát pokleslé žánrové produkce předběhly Hollywood, který se v případě problematiky veteránů osmělil jim věnovat až o několik let později v konejšivějších a psychologicky zabarvených melodramatech jako "Smutní hrdinové" (1977) či "Návratu domů" (1978). "Dead of Night" sice na jedné straně přichází s brakovou zápletkou o padlém vojákovi, který se domů vrací jako oživlá mrtvola a musí svůj fyzický rozklad oddalovat krví svých nových obětí, ale při tom film nesklouzává k prvoplánové exploataci. Naopak se mu daří prostřednictvím komplexně rozvedené nadsazené premisy divákům předestřít, čím veteráni procházeli, když se z psychologicky destruktivního pekla války navrátili domů do země, které se válka vůbec nedotkla. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Andy se vrátil ... Ačkoliv byl zabit ve Vietnamské válce, vrátil se ke své rodině ... Ovšem mírně "změněný" a to totiž chladná zombie, která pro udržení své fyzické konstrukce potřebuje lidskou krev ... Tady je trochu otazník, jestli je Andy spíš upír, nebo zombie ... ale ve finále se nám krásně zombácky rozloží ... Asi 50 min se ve filmu skoro vůbec nic neděje ... pak dojde asi ke třem vraždám, rozpadající se Andy ve finále ... Spíše hororové drama poukazující na problematiku návrátivších se mladých chlapců z Vietnamského pekla, spíše sociální a politická kritika na pozadí hororu ... Není to kdo ví co, ale 70.kový feeling je hodně vydařený, takže mne film spolehlivě udržel v pozornosti a klasický chlad z filmu dominoval ... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama