Reklama

Reklama

Vůně krétské kuchyně s Miroslavem Donutilem

(seriál)
Česko, 2016, 3 h 54 min (Minutáž: 26 min)

Epizody(9)

Miroslav Donutil cestuje po největším krétském ostrově a poznává specifika její kuchyně, která je od té řecké, vnitrozemské, v lecčems odlišná. Nejde ale jen o poznávání kulinářských specialit a jejich přípravu. Poznáváme přitom také zvyky místních obyvatel a způsob jejich života. Jídlo je součástí určité kultury, má souvislosti historické i sociální. Svoji stopu na Krétě zanechali i ti, kdo tady v průběhu dějin vládli. Tedy i Benátčané a Turci. Z jejich doby je tu i spousta kulturních památek, na Krétě se narodily slavné světové osobnosti, ve starověku byla Kréta sídlem mínojské kulury. I to vše bude součástí našeho kuilinářsko-kulturního cestopisu. Miroslava Donutila na cestách provází jeho přítel ze studií, režisér George Agathonikiadis. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

zette 

všechny recenze uživatele

Spojeni cestovani a mistni kuchyne me vzdy zajima a je mi jedno z jakeho koutu sveta. Kreta je pomerne male uzemi a casu se ji v tomto dokumentu venuje hodne a i pres par hluchych mist (ty se najdou snad v kazde epizode) je zde dost informaci o mistnich podminkach i strave. Souhlasim, ze nejslabsi clankem tohoto serialu je Donutil... uz je ho moc. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kašlete na rozpálený Knossos, pokud máte rádi gastroturistiku, dovolená podle tohoto průvodce je naprosté terno a gastronomický ráj. Dokonce i pro vegetariány a vegany. Nehodnotím ani tak dramaturgii seriálu nebo smysl hladového Donutila nad talířem. Místa a taverny, které navštívil, jsou však opravdové skvosty a dokonale mapují místní gastronomické zvyklosti. Lepší než jakýkoliv Tripadvisor a to jsme toho objeli tak polovinu. V tomto plní cestopis svou roli naprosto dokonale. ()

Reklama

Lucbric 

všechny recenze uživatele

Na tento dokumentární seriál jsem narazila náhodou, když jsem přepínala kanály v televizi. Nebylo to však vaření, kvůli kterému jsem pořad nechala běžet až do konce :X ale krásná Kréta, historie, legendy, průvodcovské tipy, mínojská kultura, starověk, apod. A k tomuto historicky zajímavému skvostu jsem brala tyto krétské kulinářské specialitky jen jako kulisu :)) ()

Pavelkedar odpad!

všechny recenze uživatele

Donutila jsem měl dříve rád,herec to je vynikající, ale poslední dobou ho už je "všude moc". Ale "toto", to je skutečně stupidita, dívat se jak trapně komentuje a mimicky doprovází takřka každé sousto, to je vrchol ubohosti. Co vše je schopen člověk(i tohoto formátu) udělat pro peníze..... Jiný důvod mě bohužel nenapadá. Shrnu-li to lidově - dívat se na Donutila jak žere a doprovází to blbými kecy a xichty, to už je hóóódně "přes čáru". Je třeba ještě doplnit fakt, v úvodu pořadu je reklama na Rehabilitační nemocnici Beroun a nemocnici Hořovice , které vlastní Řekové a kteří dali oba objekty ukázkově dohromady. Proto zřejmě sponzorovali tento Donutilův pořad . ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Miroslav Donutil přišel s odlišným konceptem, než jsou návody na vaření, kterých jsou v televizi mračna, většinou v mizerné kvalitě. Tady se spíše než vaří představují hotové pokrmy, s informacemi o tom, z čeho se skládají, divákovi se nabídnou i věci na pozadí i vědomosti o Krétě obecně. Proto třetí hvězda. Že bych si pana Donutila vložil mezi svou desítku oblíbených herců, to asi ne. Ale je znát, že nasbíral pár kapek moudrosti, jeho podání je takové klidné, na pohodu, ale hlavně - upřímné. Krásně to bylo poznat v jednom z dílů, kdy říká: "Myslíte si, jak si za vaše peníze tady užíváme jídla? Ne... To, co vidíte, jsou pokrmy, které nám restaurátoři sami nabídli grátis..." Na podobné hlášky prostě v jiných seriálech nenarazíte. Ano, čtvrtá hvězda, a že jimi neplýtvám. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama