Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Recenze (124)

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Trochu zajímavý způsob toho jak ukázat příběh vraha. Byl jsem zatažen hned několika způsoby, jeden z nich spočíval v tom, že seriál vše dokumentuje do dlouhých deseti dílů, kterou jsem vskutku podrobné, někdy spíše ale až úmorné a jednoduše nudné. To vše se kombinuje do toho, kdy ale stále sledujete jak se vlastně celá tato záležitost vyvine. Zajímavé je, že vlastně do dnes nevíme jaká je pravda. Další věc, která mne nicméně zarazila byla ve stylu zpracování, jelikož nevím jestli já jsem jenom slepý nebo jestli šlo o záměr, ale i když se jedná o seriál z roku 2015, vypadal spíše jako kdyby se točil někdy v 90. letech. Spíše jde i o tom princip, že jednoznačně to vypadalo, že se netočil v roce 2015, ale to by bylo samo o sobě těžké říci. Po tom všem, co je zde za sebou, se člověk stále musí divit. Jsem docela zvědav čemu se bude věnovat "nová" druhá série. 2. série: Druhá série pro mne začala velmi příjemně. Až nečekaně. Člověk se snadno nechal zlákat novou vervou, novými důkazy a podobně. Ony pokusy hokusy docela zafungovaly. Ale co z toho dál? Dramaturgie a zajímavý formát klesá jako IQ voliče SPD po každém prohlášení Okamury. Brzy se tímhle tempem dostaneme do bodu, kdy vidíme nějaké zbytečné paběrkování, záběry Steveho pracujícího otce a jeho matky, která bere prášky a nedokáže už ani chodit. Dobrá, zajímavé... ale k čemu to jako má být. Je to těžká zabijárna času, která má děj natáhnout na deset dílů, aby to mělo "obsah" a tím to končí. Dramaturgie na úrovni letiště Schiphol, kdy se prokazuje a dokazuje, že méně je někdy více. To nic nemění na faktu, že doufám v pokračování příběhu. I když asi ne zrovna ve formě tohoto seriálu. Ale bylo by zajímavé se dozvědět jak to celé jednou dopadne. Když druhá série, která o tom měla být, tak ukázala velké nic. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Ako dokument ok, mrte rokov točený... Ale tá story mi viac razy skypila žlč. Však obviňme Hlúpeho Jana, a ešte lepšie: aj jeho synovca (ešte hlúpejšieho), aby sme prípad ukončili. Korupcia ani zaujatosť v polícii nemá čo robiť. Spravodlivosť a zákon sú rozdielne veci. to všetci vieme, ale zákon a jeho postupy by sa mohli k spravodlivosti aspoň približovať. Najviac ma zaujala a fascinovala tá Stevenova advokátka v druhej sérii. Zároveň nerozumiem, ako mohli jej uvedené vyvracajúce dôkazy ignorovať. Hanba USA! (Ja síce ako Slovenka nemám čo pi..vať, lebo tu máme veľa nespravodlivých káuz a korupciu v súdnictve tiež.) ()

SG-1 

všechny recenze uživatele

"Minule mi trvalo 18 let a šest týdnů, než jsem prokázal svou nevinu. Tentokrát netuším, jak dlouho to bude trvat." -Steven Avery- ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý diel možno ešte nemá tie správne grády a potrebný spád, ale od druhej a tretej časti sa táto dokumentárna séria z dielne Netflixu mení na neuveriteľne návykovú záležitosť. No a po dopozeraní desiatej časti budete nenávidieť americký súdny systém. Toľko emócií zo mňa nevymačkalo už dávno nič. Človek môže veľakrát v správach alebo v dokumentoch počuť o nevinných ľuďoch sediacich za mrežami. Ale práve tento prípad Stevena Averyho, a ešte v takto kvaliltne a pútavo zfilmovanom projekte, je to čo vás donúti v noci nespať a lámať si hlavnu nad tým ako pre boha len môžu v 21. storočí, so všetkými možnosťami a technológiami, ktorými disponujeme, sedieť dvaja nevinní ľudia na doživotie. Cítim neskutočný zármutok za ich rodiny, ktorých sa to muselo neskutočne dotknúť. Neviem si ani predstaviť čo by som robil na Averyho mieste. Toto je seriál len pre mentálne silné žalúdky, pretože z vás vycucá absolútne všetko a po jeho dopozeraní len budete sedieť a pýtať sa čo sa to vlastne stalo? Veľmi, veľmi odporúčam.... 95 %!! ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Krátce poté, co jsem to dokoukal, jsem tomu dal 4 pecky a největší problém jsem měl se stopáží - nezbavil jsem se dojmu, že na to mělo stačit namísto šesti set minut minut 90. Taky jsem si nemohl nevšimnout, že totálně vyšuměla do ztracena linka s Averyho starším synovcem- bratrem Brendana, který u soudu řekl něco v tom smyslu, že si měl Avery den po Teresině zmizení říct o pomoc s úklidem mrtvého těla. Pořád jsem čekal, že se k tomu někdo nějak vyjádří, že se na to nějak naváže, což se v reálu nepochybně stalo, nezapadalo to ale do konceptu 1. řady Making a Murderer, takže se tady tím už dál nezabývali a je spíš s podivem, že to v seriálu vůbec ponechali. Protože se tady ve snaze udělat z Averyho za každou cenu jen a jen oběť manipulovalo opravdu hodně a s kde čím. A on jí skutečně může být, netvrdím, že jí není. Ale pokud by dokumentaristky/ publicistky předkládaly nám divákům i negativní informace o Averym (viz http://stevenaverycase.com/what-making-a-murderer-didnt-tell-you/#sthash.aGOqFjDW.dpbs), pokud by ze soudního procesu programově nevypouštěly důkazy a informace, které svědčily v Averyho neprospěch, pak by jejich dílo vyznělo velice odlišně. A já to s odstupem několika hodin, kdy se o případu snažím zjistit další informace, vnímám jako nepřípustnou manipulaci a ohromnou chybu. A fakt, že byl Brendan v roce 2017 díky Making a Murderer propuštěn, s tím nemá co dělat, protože on byl skutečně obětí celé té kauzy, v jeho případě se žádná dřívější sexuální napadení pod koberec zametat nemusela... Steven už toho ale měl za sebou poněkud víc... Pokud by ho soudce nazval tím nejhorším, s čím se kdy setkal ve své soudní síni, pouze na základě informací, které se objevily v seriálu, pak by musel být opravdu na hlavu padlý. Proč si ale myslíme, že jsou na tom řadoví Američané mentálně o tolik hůř než my tady? Zrovna my, filmoví fandové, které opakovaně uchvacují svými filmy a seriály? A podobně podle mě fungují na všech úrovních. Jsou šikovní a schopní. Tady se ale přesně polovina z nich jeví jako absolutní dementi. Obávám se, že to z nich udělala filmová licence. Podle mě nepřípustná a závadná. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Strašný masakr, především první série. Vážně brutální, když jde opravdu reálně vidět u soudu/výslechu, jak jsou ti lidi nervózní, pláčou, nebo se přeřeknou. Občas u komentování nějakého jiného snímku napíšu, že jsem u něčeho měl příjemně nepříjemný pocit, ale tady byl celou dobu vážně jenom totálně nepříjemný. Takový jsem snad ještě nezažil, a to bylo samozřejmě skvělé. Absolutně bych nechtěl být v kterékoliv jejich kůži. Nechápu to, jak se i přesto dokázali někteří chovat před kamerou pozitivně. Velký respekt k nim. Seriál je výborný i v tom, že nikdy nevíte, co se podobného může stát vám. Neříkám hned vražda. Může jít i o úplnou blbost, která vypadá jako klasická klukovina, jenomže ejhle najednou máte v poště předvolání k výslechu. Tam si prostě musíte silně stát za svým a nenechat si nakukat do hlavy to, co po vás chtějí. Je to vážně hnusný pocit, jak ten kokotský polda po vás všechno chce, jak kdyby on sám byl přímo u toho v tom, co se stalo. Seriál má i perfektní složenou hudbu, je to takový kytarově smutný. Tohle všechno platí spíš pro tu první řadu. Druhá je taky super, ale už mě tak nenutila koukat s vyvalenýma očima. Každopádně je i tak velmi zajímavá. Celkově 89/100 ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Tvůrkyně jsou jednoznačně na straně Averyho, ale naštěstí se nesnaží předstírat opak. Ať je pravda v tomto případu kdekoliv, Making a Murderer je fascinující seriál od kterého se před koncem dá jen těžko odtrhnout. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Strhujúce, znepokojivé, silné !!! Nehodnotí, neposudzuje, nekomentuje. Zobrazuje, poukazuje, konštatuje. Názor nech si každý spraví sám. Pre mňa zrejme najlepší krimi dokument, ktorý som doposiaľ videl /ever/, o to viac, že sa jedná o reálnu udalosť, nie o film podľa skutočných udalostí. - MOŽNÝ SPOILER - Niekoľkokrát som sa pristihol pri myšlienke, že niečo také je možné snáď len vo filme, či v seriáli, prosto vo fiktívnom svete, kde diváka po nervydrásajúcom príbehu čaká aspoň nejaký happy end, ale nie, nie ... welcome to real life. Emočne zdrcujúce ! ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Tohle je masakr teda. Naprosto odzbrojující. Je jasné, že seriál je natočen tendenčně na straně Averyho, nicméně těch policejních a soudních chyb je tolik, že to ani nemůže být pravda. Křivé výpovědi před soudem, lži, vynucené přiznání. Manipulace s médii, manipulace s důkazy. To je naprosto šílené. NEJEDNÁ SE O FIKCI, vše je doloženo reálnými záběry z vyšetřování, soudů a rozhovorů, včetně policejních záznamů. Je to vlastně téměř real time. Jak píše schoking, na očích a mimice poznáte kdo je zmrd, u některých to poznáte už podle ksichtu (první obhájce Brendona). Nicméně to vypadá, že se něco na základě tohoto seriálu bude dít. Brendan už je v tomto čase venku a Steven se chystá. Tak uvidíme. Je vidět, že americký buran to má v USA podobně těžké jako černý. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

10-dielny dokument napínavejší než väčšina súčasných fiktívnych seriálov. A predovšetkým absolútne neuveriteľný. Ak by sa podobné udalosti diali v nejakom seriáli, neveril by som scenáru ani minútu. Takto len sedím skoro celú dobu s otvorenými ústami. ()

krypton22 

všechny recenze uživatele

Reasonable doubt is for innocent people. Nebýt to skutečnost, šlo by o fajn detektivku s perfektním castingem a řadou poněkud příliš divokých zvratů. Bohužel to skutečnost je a na spoustu situací se tak opravdu těžko dívá. Klišé "důležitý dokument" tady opravdu sedí jak prdel na hrnec. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Po prvních dvou dílech jsem se trochu obával, ale pak se rozjela ta nejrealističtější a nejvíc šokující detektivka, kterou znám. Mnoho emocí, mnoho zlosti na bezpráví. Systém je silnější, ale dokud ještě vznikají tato díla, je vždy naděje a aspoň trochu svobody. ()

psychous3 

všechny recenze uživatele

Silně tendenční a pro non-US diváka (z důvodu odlišnosti právního systému) občas lehce matoucí, ale přesto zajímavý příběh. Druhá série má více slabším momentů, ale i tak zajímavá podívaná. ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Tak neskutečně zamotaný příběh by snad nevymyslel ani ten nejšílenější scénárista. A k tomu navíc hned v první epizodě vystupuje šerif Tomas Kocourek a zástupkyně Judy Dvorak. BTW nechápu, jak se jim podařilo získat tolik video záznamů a nahrávek hovorů. Restecp. Stručný popis událostí je na wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Avery, ale doporučuju se tam podívat nejdříve až po pár dílech. (BTW zavzpomínal jsem na kauzu Cervanová) ()

zahadum 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

! ! ! SPOILER ALERT ! ! ! ....Dal som to dnes celé na jeden ťah ! áno..fakt...to sa nedalo proste prestať..10 hodín bezmocnosti, smútku, planých nádejí...a hnusu...z tej chorej " kolísky demokracie " ktorá je krutá, vražedná, fašistická a hlavne zameraná na MOC a NADRADENOSŤ systému ktorý oni tam hovoria spravodlivosť...ten ich debilný systém poroty kedy sa 12 ľudí MUSÍ ! rozhodnúť na A alebo B za každú cenu...takže ak 7 je za A a 5 za B tak v podstate platí to čo si myslí 7 ľudí !!! oni rozhodnú...v USA je ťažko žiť ak ste obyčajná osoba...celé je to nastavené,že sa musíte zadĺžiť alebo skončíte pod mostom...nedaj bože ochorieť..nedaj bože stratiť prácu..a ako ste videli nedaj bože sa stať obeťou polície...súdov..kolotoč právnikov a absurdity začína...neviem ako to celé nakoniec dopadne...najviac mi je ľúto Brandona...tam bolo vidieť,že chlapec proste skončil...celé zlé..choré a neľudské...z reality...známy bol v USA pracovne ...prišiel domov a o dva roky mu prišli papiere,že pred polrokom ukradol auto a zrazil decko...ale on bol doma na Slovensku preukázateľne ! platili mu stále víza a tak bol vinní ...až po roku sa prišlo na zhodu mien...pozor na mená ako Kocourek...alebo Dolezal ako doplatil môj známy. ()

etienne 

všechny recenze uživatele

Ak prvá séria nastolila akési mierne znepokojenie v tvári (polo)slepej spravodlivosti, tak séria druhá s famóznou Kathleen Zellner na čele dala taký kopanec tete s miskami spravodlivosti, že taký mackovitý ken k., slizký len k. či bezcharakterný andrew c. musia mať po odvysielaný druhej série skutočne bezsenné noci. Po prvej sérii si tak človek musel klásť otázku, aký motív mohol mať Steve na to, aby zabil a znásilnil Teressu? Pár dní predtým, ako sa bude súdiť o 36 mil. $? Ako nie je to žiaden lumen, ale motív? Za to taký jeho švagor a jeho synovec, to už je iná pesnička...po druhej sérii vyznieva, že oni ten motív mať mohli. Jasné, že je mne, asi väčšine súcitných ľudí ľúto rodiny obete Hallbachových, avšak takisto je mi neskutočne ľúto najmä rodičov Steva, ktorý je dosť možné, že sa slobody svojho syna už nedočkajú, kiežby áno. Najradšej by som bol, keby netflix už ďalšiu sériu riešiť nemusel a táto bola posledná, žiaľ, pravdepodobne sa ešte minimálne jednej dočkáme, ale to už dúfam, že bude posledná a s dobrým a hlavne spravodlivým koncom, pre všetkých, čo si to zaslúžia. Oni určite vedia, ktorí sú to. Dokument samotný je spracovaný fantasticky, ťažko tomu niečo vytknúť. Myslím, že je zbytočné riešiť nejaké technické veci, dôležitý je obsah a jeho spracovanie. ()

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama