Reklama

Reklama

Dalui yeonin : bobogyungsim ryeo

(seriál)
  • Jižní Korea 달의 연인 : 보보경심 려 (více)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Během záchrany topícího se malého chlapce dojde k zatmění slunce a dívka, která pro něj skočila do vody, se ocitne v minulosti. Nyní je z ní Hae Soo, sestřenice manželky osmého prince Wang Wooka. Přestože je Hae Soo nejprve zmatená z nastalé situace, snaží se zvyknout a přizpůsobit se novému prostředí a díky tomu má také možnost poznat i ostatní prince včetně obávaného čtvrtého prince Wang Soa. (andiek05)

(více)

Recenze (51)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem zase zabředla do korejských vod a hned s takovou perlou. Už je to 14 dní, co jsem dokoukala poslední díl a pořád na to myslím a chci to vidět znovu, ale moje srdce by ten nával emocí tak brzo nezvládlo. Jak to jen popsat stručně a výstižně?  Hra o trůny v korejském podání bez draků, kdy proti sobě stojí bratři. Ze začátku jsem se u toho smála a říkala jsem si, jak je to blbý, hlavní aktérka mi ale byla blízká svou ztřeštěností a chtěla jsem tak nějak vědět, co bude dál, i když dějová linka milostného zájmu byla trochu předvídatelná. Jenže u Korejců nikdy nevíte 😊 Díl od dílů to bylo komplikovanější, smutnější a dramatičtější. Od občasných slz se to změnilo k častějšímu pláči až to dopadlo tak, že jsem nemohla zastavit slzy ani hodinu po dokoukání. Některé postavy si prostě musíte zamilovat a některé herce o to víc. Joon-gi Lee se tak během dvou dnů stal mým numero uno 😊 Jeho mimika je neuvěřitelná!! A ten hlas 😊 Tak jsem zvědavá, jak budu vypadat po druhé projekci 😊 ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Mám ve zvyku hodnotit seriály v podstatě ihned po zhlédnutí. Protože však ze sebe nechci udělat emočně nevyrovnaného magora před celou komunitou, dám si tentokrát na čas. Zatím vám prozradím jen to, že z historických seriálů je tento aktuálně jednoznačně mojí jedničkou, a že se z něho budu vzpamatovávat minimálně několik dní.//// Ani dva týdny po zhlédnutí jsem se pořádně neuklidnila a vždy, když narazím na cokoliv, co se týká tohoto seriálu, zrychlí se mi srdeční tep. Pořád si živě vzpomínám na některé zlomové scény, jejichž hloubka je pro mě slovy nepopsatelná. Pořád v sobě nosím ten pocit na konci. Při téměř každodenním poslouchání soundtracku jsem stále plná emocí. K hercům, a to bez ohledu na to, jestli jsem je před tím znala, jsem si v Moon lovers vybudovala úplně zvláštní vztah. Příběh je pro mě natolik citlivý, že ho neumím okomentovat. Jestli se mě ode dneška zeptáte, na co kouknout, doporučím vám tohle.//// Můžu říct, že ani po dvou letech jsem se z téhle podívané úplně nevzpamatovala. A to mi přijde neuvěřitelný, proto seriál povyšuji na svoji jedničku. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Začnu nejdřív takovým svým přiznáním – historické seriály a především ty korejské, horko těžko zkousávám. Od určité doby je nedokážu vystát nebo spíš mi přijdou hrozné, protože se tam moc brečí, naříká a pletichaří. Není to žánr, u kterého bych si mohla odpočinout nebo se bavit skvělými výkony, protože jsou všichni na jedno brdo –stejné mundúry, oslzené a usoplené tváře, protože jim právě někdo zabil někoho blízkého. Dlouho jsem se tedy rozmýšlela, zda se pustit i do tohoto seriálu, ale zdvihl se takový zájem a taková chvála, že jsem chtěla vědět proč. Začátek mě docela bavil, sice jsem nesnášela osmého prince, ale to už tak nějak zřejmě patří ke hře a jeho postavě. Je to poměrně dobře natočené, dobře ozvučené a herci předvedli, že hrát umí. Co mi přišlo ovšem trochu nevychytané bylo přecházení ročních období a vůbec plynutí času. Občas jsem se ztrácela v tom (hlavně na začátku), jak dlouho tam s nimi vlastně Hae Soo je. Další věc, která mě tedy nenechala být až do konce seriálu, byl jazyk. Bylo tak úžasné, že jim všem rozuměla a oni jí, tedy až na pár výrazů jako je například stres či gesto zdvihnutých palců nahoru. Vždyť ta dynastie vznikla před více jak tisíci lety, nemluvě o tehdejších silných jazykových vlivech z Číny. Prostě není možné, že je korejský jazyk takhle zakonzervovaný přes jedno tisíciletí a všemu lze tak poměrně snadno rozumět. Nejde mi o to, aby postavy mluvili stejnou řečí, kterou mluvili tehdy, jde mi jen o to, aby se ukázaly ty rozdíly, které v řeči určitě jsou a drahá Hae Soo měla potíže jim všem porozumět. Když už tedy hrají na tu přesnost. Jinak v podstatě nemám, co bych vytknula. U mě se dostavil zhruba v polovině syndrom historických seriálů a přestalo mě to bavit. Kdyby byl seriál kratší, asi bych si ho užila víc, teď od něj odcházím v podstatě s nijakým pocitem. Ano, Lee Joon-ki hrál výborně, jednoznačně nejlépe ze všech. IU byla roztomilá a valila ty kukadla, až se člověk bál, že jí vypadnou. Princové zajímaví, každý byl nějaký. Ale nenadchlo mě to. Každopádně pokud nemáte alergii na historické seriály, tohle se vám bude líbit. Lepší 3*. Přeloženo. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Pro mě celkem neobvyklý seriál, kostýmní dramata mívají svoje mouchy (a tohle má taky malé mušky), jenže harémovka naruby jak bejk mě děsně baví. Myslel jsem, že IU, ačkoliv ji mám rád jako zpěvačku, nemá na to, aby hrála takto výrazně hlavní roli, dívky, která ukáže princům z doby Goryeo, že bude prostě svá. Vynikající herecké obsazení, Joon-ki Lee asi nejlepší herecký výkon kariéry po herecké stránce (v akční je Gunman in Joseon lepší). Navíc mu skvěle sekundují ostatní princové, zejména Kang Ha-neul jako 8.princ Wang Wook, výborné vedlejší postavy včetně Seohyun (Girls Generation). Romantika, akce, drama, seriál jako ulitý pro dívky, k tomu napínavý souboj o trůn, kde o zvraty není nouze. Pravda, intenzita začíná po díle 16. slábnout, ale pořád to má svoji sílu, neobvyklý konec, prolomena určitá tabu a klišé (snad díky čínské literární předloze). Z OST mě některé songy bavily, instrumentální OST vynikající. Tohle drama má atmosférou, velice silný konec, finální epizoda mě dostala. Navíc se stanice SBS odmítá i přes žádosti diváků pokračování, prvek sebereflexe od tvůrců je rozhodně sympatický. Celkově dospělejší a realističtější seriál na korejské poměry, hodně silné 4 hvězdy, rámci letošního roku, bude těžko hledat žánrového soupeře. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Korejci se s tím rozhodně nepářou. Všeho jako by tu bylo víc a bylo intenzivnější - říká se, že asiati jsou stoičtí a bez emocí, ale hrdinové tohohle dramatu prožívají emoce jak z telenovely (tak trochu to telenovela je) - a ano, často předstírají stoismus, ale vidíte, kolik emocí bublá pod těmi chladnými maskami. Největší devizou Moon Lovers je Lee Joon-ki(čtvrtý princ Wang So) - umí perfektně prodat emoce, působí jako badass, když je to třeba, a bojové scény mu věříte. Krásné je i pro nás exotické prostředí a kostýmy a vlastně i celá ta tragická love story. Negativa - místy slabší scénář (hlavně ke konci tvůrci nedovedli prodat, proč se hrdinka Hae Su chová tak, jak se chová), nějaká ta klišé a nevyužitý potenciál. Jako máte super prostředí, cool postavy, zajímavý nástin příběhu, který mohl být super epický - ale nějak to tvůrcům na posledních pár dílů ujelo a nedokázali dovést seriál do konce, který by si zasloužil. I přesto je důvod, proč je tenhle seriál mezinárodním hitem a jako náhled do korejské tvorby (alespoň pro mě) slouží skvěle. 70 % a jdu se poohlédnout po dalším seriálu s Lee Joon-kim. ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

ÚŽASNÝ. Po dokoukání se cítím opuštěná, je mi smutno, svírá se mi nitro. Nejdřív jsem se na seriál ani nechtěla podívat, odrazovalo mě slovo historický, po nahlédnutí do galerie jsem si říkala, že na muže v kabátku, sukni a mašlemi v dlouhých vlasech se mi koukat nechce. Och, jak jsem byla hloupá. Celý seriál jsem viděla během tří dnů. Jela jsem jeden díl za druhým, utíkala z práce domů, abych se mohla dívat, chodila pozdě spát a na všechno kašlala. Hlavní herečka je líbezná, jako korejská Olivia Hussey, moc se mi líbil vývoj její postavy, z moderního, prostořekého děvčete ve vyspělou ženu. Lee Joon-gi alias čtvrtý princ Wang Sexy byl výborný, jeho pohled v tmavých očích si budu pamatovat ještě hodně dlouho, má příjemný melodický hlas, navíc mu to vážně moc slušelo (divný, v civilu se mi nelíbí - to už neplatí, totálně ho žeru). Absolutně nádherná hudba, na instrumentální OST si úplně nepotrpím, ale tenhle mi tu jede pořád dokola (skladba Wing of Goryeo je epická, už jí mam i jako vyzváněcí melodii), krásné kostýmy, příběh, emoce, skvělé vedlejší postavy, já prostě nemám co vytknout. Už hodně dlouho mě tak moc nemrzelo, že seriál končí. Díky Moon Lovers, díky!____po osmi měsících můžu říct, že snad ani není dne, kdy bych na Moon Lovers nemyslela. Neuvěřitelný. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Nebudu se rozepisovat, protože na takovou snůšku superlativů není nikdo zvědavý. Takže stručně. Scénář propracovaný do detailů. Držení se (v rámci možností) skutečné historie. Konec, který jsem tak trochu čekala a zároveň úplně jiný a pro mě naprosto dokonalý. Výborné obsazení. Ten, kdo mi měl lézt na nervy, mi na ně lezl, i když ho mám opravdu ráda. IU, která je roli od role lepší a lepší. A Joon-gi. Ten Joon-gi, který hrál jako o život a byl prostě a jednoduše dokonalý. Čistá srdeční záležitost. Přeloženo. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ne, opravdu nejsem odborník na korejskou kinematografii a už vůbec ne televizní tvorbu. Přesto se odvážím hodnotit čtyřmi hvězdami, i když jsem si dobře vědomá telenovelího vlivu a asijských dramatických klišé (chytání za zápěstí, ona je moc hodná a on trochu hajzlík a on se pak projeví jinak...) Seriál má krásnou historickou výpravu a na romantické drama se vůbec neštítí krve, sňatků mezi blízkými příbuznými, bratrovražd a amorálního jednání oblíbených postav. Zkrátka tu žádná intrika neprobíhá stylem, že někdo je důvěřivý blbec. Dívka ze současnosti se díky nutnosti rozjet děj ocitne v královském paláci Koreje v desátém století. Král má spoustu pohledných synů a Hae Soo se brzy zakouká do dvou z nich, ale postupně je okolnostmi nucená rozhodnout se, kterého z nich miluje víc. Atmosféra mezi princi houstne, protože jak už na začátku zazní - existoval snad někdy král, který po nástupu na trůn nezabil své bratry a synovce? Tahounem seriálu je představitel čtvrtého prince Joon-Ki Lee, který má zajímavý hlas i charisma a přisvojil si nejzajímavější postavu. Celou dobu jeho motivacím i chování rozumíte i ve chvílích, kdy Hae Soo unyle kouká a svými rozhodnutími a rozmary spíš svoje milované mučí. Přes všechny výtky ale seriál naprosto skvěle funguje po emoční stránce (pokud snesete trochu citového vydírání). A jednu věc si neodpustím. Hae Soo a čtvrtý princ forever! (srdíčko) ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla jízda, na kterou jen tak nezapomenu. Rozhodně si to vysloužilo post v mých oblíbených seriálech a až budu emocionálně schopná, tak to znovu celé zkouknu. A pak znovu. A znovu. Už jen to obsazení je skvělé lákadlo, ale upřímně samotný děj, charaktery a kompletně celé provedení a vývoj - dokonalé, do-ko-na-lé. A závěr? Lehké zašeptání příslibu shledání v současnosti mi vyrvalo srdce z těla :) ()

Zelilu007 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání 20 dílů tohoto korejského dílka, mne napadá jen přirovnání k Sooinému pocitu prožití toho všeho po jejím znovuprocitnutí. Všechny postavy měli tak moc prostoru a žárověň jsem doufala, že bude seriál stejně dlouhý jako ten čínský. Nebudu sem vypisovat mé nejoblíbenější postavy, to bych tu psala do večera. Hae Soo byla vždy přímá a jsem ráda, že jí nechali scénáristé přiblížit se době historické. O hudbě psát asi nemusím, ta je dokonalá. Díly se každým dalším posouvají dál a dál. Seriál díky tomu nestojí na místě a vy si můžete vychutnat smršť lásky, nenávisti, přátelství a oddanosti ať už k národu (Wang Soo), přátelství (Baek Ah), chtíče (Wang Yo), strachu (Wook), pobavení (Wang Eun), bitvy (Wang Jung), panování (Wang Mu)... a v neposlední řadě Ji Mong, který svým způsobem vždy vše držel pěkně pohromadě. Co více napsat, snad jen dokonalé! ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, je to jasných 5*. Na tenhle seriál jsem se dlouho těšila, ale že mě zaujme až takhle, to jsem teda nečekala. Hltala jsem jeden díl za druhým a nemohla se od toho odtrhnout. To se mi naposled stalo před lety u první série Heroes a kdyby mi někdo řekl, že mě to potká znovu u korejského seriálu, ťukala bych si na čelo, že se zbláznil :) Bylo pár dílů, kdy jsem si říkala, že dám 4*, protože to přílišné intrikaření a pletichaření mě moc nebavilo, ale ke konci a zvlášť dva poslední díly nasadily takovou laťku, že to je prostě za plný počet - skvělý příběh, herecké výkony, hudba... No, prostě paráda. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Keby som hodnotil seriál po dieloch tak by to boli asi silné 4*. No takto sa inak dať nedá. Seriál je samozrejme číre fantasy. A to nie preto, že sa do hlavnej hrdinky Soo zamilovali takmer všetci princovia (ako uznávam bola krásna, rozkošná a neskutočne milá) alebo, že sa vrátila v čase. Prišli mi trochu komické iné veci. Súboj o jej srdce, súboj o trón, súboj o matkinu lásku.... . Princeznička nebola až taká mrška ako by sme si mysleli. Akurát bojovala inými zbraňami a nakoniec túžila aj tak iba po tom aby ju mal dakto rád. Matku ropuchu ktorá zavhrla obávaného "vlčieho" chlapca mi liezla na moje city najviac. Neviem aký dôvod mala nato aby bola roztečená iba s Wanga (ale asi chcela aby jej požičiaval svoje naušnice)... aaaa nakoniec to všetko aj dobre uzavreli i keď v tomto prípade by mi viac voňal uzavretý koniec.... ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný zážitek. Drobné vady na kráse by se sice našly, ale nic radikálního. Ojediněle až moc moderní pop hudba, interiéry někdy působily kapánek uměle a nedůvěryhodně, a občas přišly události tak nenadále a nelogicky, že jsem malinko nechápal – např. při útoku na palác ve 14. dílu je vchod bráněn celými 8 strážnými :-) Celkově vzato, není snaha o realističnost celého díla, naopak z něho neustále vyzařuje plán se zaměřením se na humor, romantiku a drama, nějaké to poučení jako obvykle je zastoupeno též – ve všech těchto ohledech Scarlet Heart působí na jedničku, maximálně na jedna mínus :-) Dámy byly zajisté naprosto uneseny nejen čtvrtým princem, já jakožto chlap pak pochopitelně naprosto okouzlující a překrásnou Lee Ji-eun (IU) v roli Hae Soo. Stručně řečeno jí to slušelo vždycky, ale našlo by se mnoho momentů kdy jsem se ztotožnil s místními princi a jen v úžasu zíral na tu neskutečnou krásu, úsměv, oči, ženský půvab a jemnost tak silného rázu, že se mi až rozbušilo srdce, abnormálně rozkošná a miloučká dívka. Extra scénou je písnička k Eunovým narozkám, to je tak nádherné, až se mi tají dech. Skoro bych zde IU postavil vedle Božské (Ye-jin) a mé nejroztomilejší Aoi, ale nedá se to – každá má své specifické kouzlo a ohromí trošku jinak. Eh, já se vážně měl narodit jako Korejec, krucinál :-) Každopádně ač herecký výkon s Božskou Ye-jin srovnat nesnese, na zpěvačku je zatraceně kvalitní a v herecké oblasti se IU v žádném případě neztratí. V druhé už dost vážné půlce seriálu jsem sice rozvernou a věčně usměvavou Hae Soo postrádal, ale zase to vynahradila dramatická stránka příběhu. Co se princů týče, u mne jednoznačně vyhrává roztomilý Eun :-) Hudba je pro účel seriálu více než kvalitní a postačující, hodně umocňuje a prohlubuje prožitek mnoha momentů. Několik skladeb pak lze doporučit i pro samostatný poslech – např. Gesture Of Resistance, Forgetting You či úchvatná skladba All With You – tu jsem si zamiloval ještě před shlédnutím seriálu a vlastně je i důvodem, proč jsem se na to vrhnul tak brzy, zkrátka nešlo odolat nejen kouzlu IU – a nijak toho nelituji, naopak. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Skvelé, napriek všetkému a možno práve preto. Chvíľami som to fakt nenávidela a chvíľami pravý opak. Ani u jedného herca som nepostrehla prehrávanie, ktoré teda fakt nemusím, boli skutočne skvelí. Joon-ki Lee ako princ So bol úchvatný, určite toho s ním chcem vidieť viac, s tou maskou bol dokonca lepší ako potom ako ju odložil. Samozrejme záverečné diely ťali do živého a mňa teda trafili presne. Jediné čo ma trošku sklamalo bol záver, nemení to ale nič na mojom názore, že aj 5 * je málo, ale ja by som chcela vidieť aspoň náznak toho, že sa v jej realite stretli. Možno to bol nábeh na pokračovanie seriálu ku ktorému zjavne nedošlo, čo je škoda, a preto mi je toho skutočne krutého záveru ľúto. ()

Ivuse 

všechny recenze uživatele

Tohle byl tedy nápor na emoce! Nevím, kdy naposledy jsem u něčeho brečela a už vůbec ne, abych probrečela celé čtyři poslední díly! :-D Všechny aspekty seriálu jsou v dokonalé harmonii, že nemám prostě jedinou výtku. Děj, herci, hudba a dokonalý závěr! Tohle pro mě bude na dlouhou dobu historický seriál číslo jedna! Seriál má jen 20 dílů, ale i za tak krátkou dobu může člověk porozumět všem princům, pochopit jejich jednání a rozhodování. Za všechno mohou hlavně herecké výkony všech zúčastněných, kteří diváka vtáhnou do děje tak, že zapomene, že je to jen seriál! :-D To, že Joong Ki je herec s velkým H, tady jen ve velkém potvrdil! Asi jsem ani netušila, že existuje taková škála emocí. :-D Nestačí to jako důkaz toho, že ten chlap je korejská špička? Poprvé jsem ovšem zažila, aby mu všichni ostatní herci tak skvěle stačili! IU? Ta stála hned v těsném závěsu za ním! Věděla jsem, že je dobrá, ale tady jsem si uvědomila, že "dobrá" je dost slabé slovo! Ostatní princové? Všechny jsem už viděla v jiných rolích, ale tady mi jen potvrdili, že jsou to do jednoho skvělí herci! Ráda bych vyzvedla hlavně Baekhyuna - byla to jeho první pořádná role a nijak nezaostával, což je, v porovnání s hlavním hereckým představitelem, neskutečná poklona! Ji Soo - toho jsem viděla v Angry mom, kde mě zaujal hned po prvním záběru - tady jen potvrdil, že se můžeme těšit na další jeho díla a že z toho kluka bude něco velkýho! Joo Hyuk další ukázka skvělého herce. Vypisovat všechny, tak napíšu slohovku! :-D Proto končím a půjdu se vykecat na svůj web. :-D ()

skretik 

všechny recenze uživatele

prvy diel super... uzasna hudba, super vykony, zaujimave prevedenie deja do historie... potom asi 6 dielov nuda, pomaly dej, hudba sklza spat k typickej korejskej... co nie je zle, ale robilo to ten serial inaksim, zvlastnejsim, ze som pocuvala akoby klausa badelta a piratov z karibiku... potom asi 10 casti vybornych, vtiahli ma do deja... a koniec zase zbytocne predlzovany... uplny zaver originalny a otvoreny, co sa mi pacilo... inak viac menej suhlasim so zizou... vahala som, ci dat 3, alebo 4*... priklonila som sa kvoli otvorenemu zaveru k 4- ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

No nevzalo mě to tak jako skoro celé osazenstvo tady. Strašně mě vadily určité nelogičnosti ve scénáři bijící až moc do očí. Spoiler: když se jako král zbavuju svého bratra a spolu s ním i jeho manželky, kterážto je shodou okolností i dcerou velmi mocného a vlivného generála u dvora, nechám toho jen tak žít???? To jako vážně? A jelikož se to tvářilo jako inspirováno historií, takovéhle věci mi tam vadily a tak se ani nedostavil ten pocit a nutkání sledovat díl za dílem. Ale abych jen nehaněl, jinak to bylo výborné! Princátka ve své různorodosti a přirozenosti skvělá a sympatická a Hae Soo opravdu kouzelná a dech beroucí. No a Žampion hlavně na začátku, kdy převažovala jeho temná stránka byl skvělej, ale jak odložil masku a stal se z něj "Mirek Dušín" už to nebylo ono, i když ke konci to zas vylepšil a fakt podal bravurní herecký výkon. Takže užíval jsem si to a i já byl u posledních dílů naměkko, ale dokonalost to pro mě nebyla. ()

kklepkaa 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka toho, že moc a láska nejdou dohromady. Hlavní hrdinka byla cca půlku série roztomilý svěží závan na dvoře krále Taejo na začátku panování dynastie Goryeo, v druhé půlce se z ní stala nezdolná žena, která schytávala jednu ránu osudu za druhou. Z konce jsem byla mírně zklamaná. Závěrečná scéna to ale krapet vylepšila. Opravdu silné, nezapomenutelné drama. Co se týče zpracování seriálu nemám, až na drobné mouchy, co vytknout. Tahouny jsou rozhodně ústřední dvojice, hlavně Joon-ki Lee byl ve své roli skvělý, ale ani ostatní princové se nenechali zahanbit. Také se mi dost líbil, nezvykle vzhledem k době, moderní soundtrack. ()

Reklama

Reklama