Reklama

Reklama

Jeho rodina se stala obětí IRA. Policie případ neřeší. Je čas se pomstít... (Filmbox)

Recenze (341)

POMO 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller, v ktorom zaujímavejšou postavou než Chanov pomstiteľ je Brosnanov politik. Brosnan je britským Kevinom Costnerom - charizmatický sympaťák, ktorému ale sadne parádne aj temná rola, keď už na ňu výnimočne kývne. Chanovských bitiek veľa nečakajte, sú skôr korením na špinavom politikárení s tónmi IRA terorizmu, ktoré film podáva divácky atraktívne, s gradujúcim napätím a hnaním postáv do kúta. A častým explóziami. Bavilo ma to, hlavne vďaka skvelému Brosnanovi a jeho írskemu prízvuku, a tiež vďaka v danom žánri netypickému elektro-soundtracku Cliffa Martineza. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

O IRA už byla natočena spousta nudných, narkoleptických a užvaněných patetických sraček, plných keltských morálních dilemat, jestli pokojně bučet za Bětku nebo masakrovat anglosaské civilisty. I po zneužití většího množství než malého bych ještě do včerejška považoval za žertovně absurdní pičovinu, že někdy uvidím jeden z nejkulantnějších napínačů o irských armějcích, který produkčně zmákne a zacáluje Pekingvůd a hlavní roli bude hrát Čenovic Džudyna. A bác ho, nic není nemožné, voršprung durš technik a tak… Nic jsem perorálně ani pernasálně nepožil, a přesto zřel fuckt fajnový kousek, zcela prostý Džekího obvyklého opičího čurákování, přímočarý, zábavný a svižný, s pestrým a chytrým hlavopatoidním scénářem a solidní výpravou, v němž skvěle pózující Pírs šarmantně oprášil svůj šinfejn akcent a Šimpymu to i v mumifikačním věku kope jako zamlada. A tak starý unavený ťaman ukázal MI 1-6 jak na to, přičemž během chvilky se zenovým klidem udělal z Belfastu místo, kam odteď budou Velkobrity kdovíproč stále hrdě vykrmovaní paraziti, tedy slizký degenerát Karlík a senilní korunová bába, nadšeně každý rok jezdit na bezpečnou dovolenou. Plná palba. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ta politická rovina je tu dost přitažena za vlasy, byť nádherně odehrána přesvědčivým Brosnanem. Ale Jackie Chan je frajer, o tom žádná. Já, když ve své blížící se padesátce nesu tašku s nákupem, a zrovna v baráku nejede výtah, propadám panické hrůze při představě, že musím šlapat do šestého patra :o) a Jackie, ten ve svém požehnaném věku tady metá roznožky a skáče po střechách jako mladík. Je to borec, musím se zeptat na jeho kardiologa :o) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem si na náhodném setkání s televizní obrazovkou nepošmákl tolik jako na téhle obnovené spolupráci (dnes již) starobních důchodců Brosnana a Campbella. Zlaté Oko před lety svedlo tyto dvě osobnosti dohromady, a The Foreigner vrátil Pierce Brosnana k bombovým atentátům, což je vtipná paralela, protože Exploze byla jedním z jeho prvních známých filmů, a kariéra jeho postavy (ministra Liama Hennessyho) odstartovala podobně - v řadách IRA. Filmů o tom, jak různí gauneři "messed with the wrong guy", který je shodou okolností veterán speciálních jednotek/ghost warrior/silent assassin, už tu bylo hodně, ale autor předlohy si dal sakra záležet na tom, aby věc obohatil o vysokou politickou hru, pokrevní vazby, morálně spornou práci tajných služeb a policie - a tvůrcům filmu se podařilo to nezvorat a obohatit o vizuální přitažlivost. Dnes už mě málokterý film donutí zůstat vzhůru po půlnoci, ale The Foreigner si to zasloužil. 80% a moje nejvřelejší doporučení, zvlášť pokud chcete vidět Brosnana pro změnu v... řekněme zajímavé nekladné roli;) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Akčnák co má dlouhou stopáž, ale stejně to s přehledem utáhne. Tvrdá akce odsýpá, nenudí ani chvíli. Jackie stále v kondici, předvde ještě fighty sice kratší, ale dobrý, v lese dá hrátky alá Rambo. Líbil se mě scénář jednoduchý, ale ne pitomý. Takhle má vypadat moderní akční thriller současnosti. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jackie "that fuckin´ Chinaman" Chan v úlohe starého zlomeného muža, ktorý ešte dokáže zlomiť aj zopár mladších mužov. Bolo by to super, Martin Campbell je výborný remeselník, ale niekto niekde rozhodol, že 70% filmu bude tvoriť dialógová politika a rodinná melodráma okolo Piercea Brosnana a až ten zvyšok sa bude točiť okolo Jackieho pomsty za dcéru zavraždenú írskymi teroristami. Napriek tomu solídna vec. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bomba! Úplně mi tenhle film připomněl, proč mám Jackie Chana tak moc rád. Foreigner je film, který chytře naráží na stále aktuální evropské teroristické organizace a jejich vztah s politickou sférou daného státu. Zároveň je dobře, dynamicky a zábavně natočený a veškerou akci si tu pro sebe bere šedesátiletý Jackie Chan. Ten sice 30 procent akce vydechuje jak po mrtvici, ale i přesto stihne předvést taková salta a výkruty, že se nestačíte divit. Byl jsem opravdu nadšen. Tohle byla přesně ta jednoduchá, stylová a evropskými lokacemi nasáklá akční pecka, která mi drajvem připomíná akčňáky posledních let s Liamem Neesonem a myšlenkami a lidskostí se obrací ke starým dobrým francouzským kriminálkám. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $34,393,507Tržby Celosvetovo $145,374,099Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,418,910Tržby za predaj DVD v USA $3,058,623║ Veru človek ani nevedel čo môže čakať od takéhoto zoskupenia a nakoniec to celkom dobre vyšlo. Máme tu celkom šlušný akčný thriller, kde sa herecky pekne chytili Brosnan aj Chan. Dejovo pútavé a miestami to má dosť dobré grády a samozrejme aj nejaké tie zvraty. /65%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan jako nasraný čínský důchodce, který mimochodem v minulosti cvičil celý Vietcong. Pierce Brosnan jako protřelý irský politik, bývalý člen IRA. První jde po krku druhému. Fajn mix 96 hodin, Ramba a politických thrillerů. Akce tam moc není, Chan párkrát kopne, hlavně se tam mluví a konspiruje. Za mě spokojenost, mnohem radši uvidím Chana v takových filmech, než v těch propagandistických čínských slátaninách, které teď točí v jednom kuse. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

S poctivým politicko-(ne)akčním thrillerem dle notiček staré školy nejdál dojdeš. Brzdí to snad jen až přilišná vandammovská roznožka mezi dvěma přístupy; Chanovým "(vše)schopný rambo-důchodce na cestě vendetty" a Brosnanovým "kujeme ambivalentní vnitrostranické IRA/Sinn Féin pikle". Působí to totiž, že Chanova linie byla naroubována na tu Brosnanovu. Ta hraje prim a obstojí sama o sobě (ostatně Quanovy akce nemají vůbec na nic dopad, vše by se odehrálo naprosto stejně i bez něj). Každopádně skvěle fungují obě, ovšem každá na tom svém písečku a nemá smysl popírat, že byť dějově se protínají, tak stylem nikdy. Jinak úplná spokojenost; pokud tedy čekáte něco ve stylu ukecanější variace Belmondova Profesionála spíše než Neesonova Taken. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PANE HENNESSY, ŘEKNĚTE MI, KDO ZABIL MOU DCERU…“ /// Jako… dlouho celkem nuda. Teda kromě toho bombovýho úvodu. Brosnan a jeho parta si tam vodříkávaj politicko – ideologický dialogy a čeká se, až šedesátiletej Chan zjistí, že ještě může svým kumštem šířit paniku mezi politiky Velký Británie. Zábavná je hlavně závěrečná půlhoďka, která akčně zrychluje ukecanej děj. Taková béčková taškařice, ve který si Jackie Chan dělá co chce. (takže vlastně z vostatních kretény). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se vytvořit IRA odnož. 2.) Zjistím, že i se starým Číňanem se dá zahrát slušný divadlo. 3.) Thx za titule „urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan pod dohledem Cambella natočil dost možná nejlepší film za posledních 5 let a potěší, že Jackie je pořád ve formě, jen škoda, že pořádná akce příjde opět až v závěru. Souboj v lese či střetnutí v baráku je velmi solidní, Pierce Brosnan jako záporák v pohodě, příběhově to však mohlo být zajímavější a první půl hodina mi přišla trošku otravná, jelikož tvrdohlavý Jackie to trošku přeháněl s tím neustálým vyptáváním se po vrahovi jeho dceři, ale jinak slušná jednohubka, která neurazí. Příště méně politky a více Akce a bude to za 4. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Číňan v Írsku? Hm, prečo nie. Zvláštnym spôsobom nevyrovnaný film. Takmer bez tempa, ale nie je to ani žiadna veľká katastrofa. Proste 3*. No ak budete čakať od Jackieho klasické akčné blbnutie, zostanete sklamaní. Akcie nie je málo. Prvých 30 minút sa síce nedeje skoro nič, ale postupne sa to predsa len rozbehne. Jackie ale často dostane nakladačku, zadýcha sa a spolieha sa v nej viac na svoj mozog, než na ruky a nohy. Čo je pre niekoho osviežujúce... a pre niekoho urážka. V jeho veku každopádne akceptovateľné. Čudne sa mi pozeralo na samotného Jackieho, na ktorom je predsa len už vidieť, že nemá dvadsať. Samozrejme starneme všetci, ale u akčných hviezd je to... smutnejšie? Najlepší dojem napokon (prekvapivo ?) zanechá nepredvídateľný Pierce Brosnan. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy jste mi v kanceláři odpálil zasranou bombu?" Když chce IRA spravedlnost, tak vzduchem lítají domy nebo autobusy. To dá rozum, to chápe každej Brit, kterej chce mít klid. Tady to ale IRA přehnala. Probudila v týpkovi, kterej po večerech připravoval v restauraci chutnýho Bóbika, specialistu pro boj ve vysoký trávě. A rozjela se hra, která mě hodně bavila. Srandy jsem si teda moc neužil, ale když jde o pomstu, terorismus, zradu a nevěru, tak ty vtípky snad ani tolik nepotřebuju. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Snaha vytřískat ze stárnoucí kung-fu legendy ještě pár ostrých kopaček a efektních přemetů je chvályhodná, Chackie Chan totiž rozhodně nepatří do starého železa. Jeho nasranost sice nepůsobí tak mocně jako odhodlání k pomstě Arnolda, Slye, anebo Keanu "Wicka" Reevse, ale dá se na to koukat. Na co už se koukat moc nedá, je způsob, jakým je celý příběh vystavěn. Pomineme-li zbytečný úvodní emo patos, tak scénář je i nadále konzistentně dementní. Postavy si počínají tak nelogicky, až to hatí celý zážitek z filmu. 5/10 ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sympaticky rychlý rozjezd sice působí béčkově přímočaře a Jackieho následné smutnění dost depresivně, ale scenárista postupně slušně zamotá vztahy na záporácké straně a Jackieho brzy vyšle podomácku vyrábět bomby a na útěku nakopávat zadky. A celou dobu to pěkně šlape, i když režijně a audiovizuálně to nic moc nenabídne, a akční scény jsou krátké (většinou exploze). Místo Jackieho by možná byl lepší nějaký no name Asiat, přece jen si těžko odmyslet tu hromadu jeho komediálních rolí, ale pokud někoho zrovna nemlátí, působí záměrně zákeřně neškodně (podobně jako Neeson ve scénách s dcerou v 96 HODINÁCH, ale Neeson je aspoň čahoun), Brosnan si dává svého záporáka s veteránským přehledem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Campbellova zkušeně uvařená, po akční stránce dobře okořeněná polévka. Z vlajky nula nula sedmičky odmáznul modrou, z čínské mlátičky udělal gentlemanského rudého bareta za zenitem, který psy svého nepřítele nejí, ale uspává a v rámci pomsty zabíjí jen potřebné (potkat ho John ve Vietnamu, vrací se k plukovníku Trautmanovi jen složená vlajka). Kdyby bylo na mně, bez druhé ingredience bych se obešel a tím by se to trochu zahustilo.. Během kariéry utržené vazy v rameni, zlomenina hrudní kosti, fraktura lebky, popáleniny na rukou, to všechno muselo Jackieho Chana hrozně bolet. Stejně jako mě, když se v úvodu pokoušel o charakterní herectví.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan síce patrí medzi mojich obľúbencov, ku ktorým budem navždy uchovávať len ten najväčší rešpekt, ale predsa len už je dávno z formy po všetkých stránkach, kvôli čomu som sa na jeho filmy prestal tešiť. Foreigner bol ale výnimka, konečne to nie je nejaká prehnaná a zbytočne veľkolepá akčná komédia, s ktorými mal Chan už dávno prestať, ale seriózny thriller na vážnu a realistickú tému, navyše v rukách schopného režiséra a síce nemôžem povedať, že by film naplnil moje očakávania, ale predsa len som s výsledkom celkom spokojný. Asi hlavným problémom filmu je, že Chanova postava a línia nie je v popredí tak, ako by si zaslúžila a navyše ani nie je podaná tak, aby z toho bola tá pravá pomsta. Opäť je to skôr taký ten politický thriller, v ktorom mocní ľudia ťahajú za nitky, každý má svoje tajomstvá a motivácie a tak to pátranie po atentátnikoch tu nakoniec ani nie je až tak podstatné. Aby to nebolo zbytočne zdĺhavé, tak je tu práve Chanova línia, ktorá tomu dodá potrebnú dynamiku, ale miesto toho, aby šiel celý film tvrdo po atentátnikoch, ako som pôvodne očakával, tak vlastne len robí problémy politikovi, pri ktorom si ani nemôže byť istý, či mu skutočne vie pomôcť a tak mi jeho postava ani nemohla byť dostatočne sympatická. A tak celkovo sa mi na to pozeralo dobre, dejovo je to predsa len celkom atraktívne a rozmanité, aby som sa aj napriek politickému pozadiu nemohol nudiť, ale myslím, že každá zložka mohla byť zvládnutá aj lepšie. Určite poteší obsadenie, Jackie Chan tu už síce pôsobí dosť zostarnuto, ale tu tá unavenosť k jeho postave aj sedí a navyše v akcii má stále čo ponúknuť, Pierce Brosnan ako jeho politický protivník a plno známych a charizmatických tvárí vo vedľajších úlohách. Len by to chcelo väčší priestor pre záporákov. S akciou som tiež celkom spokojný, Jackie Chan tu síce nemá až tak moc súbojov, ako vo svojich bežných filmoch a strihu tu má tiež viac, než by som pri ňom očakával, ale konečne to zbytočne nepreháňa a tak sú súboje dynamické, tvrdé, uveriteľné vrátane rôznych pádov a na jeho pomery aj celkom drsné. A mimo toho sa tu ešte nájde pár digitálnych explózií, ktoré ma už ale nezaujímali. A tak najlepšie je rozhodne konečné zúčtovanie s atentátnikmi, ale aj taký súboj v lese má niečo do seba a ani zvyšná Chanova akcia ma nesklamala. Režijne s filmom nemám problém, ale Martin Campbell je predsa len dosť schopný a skúsený režisér, aby si s tým neporadil. Takže celkovo ma určite mrzí, že ani tentoraz nemôžem dať Chanovi lepšie hodnotenie, ale aj tak som za takýto film rád, presne tohto štýlu by sa ešte tých pár rokov mal držať. 65% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na všechny ty staroušky v čínských restauracích budu nahlížet s větším respektem. Bond vs čínský Rambo v poctivém politickém thrilleru o bombových atentátnících z IRA. Jackie Chan v silné, zároveň minimalistické roli zničeného otce exceluje. Brosnan má větší prostor a jeho irské nadávky pohladí na duši. Campbell je skvělý řemeslník a má co říct, jen spíš mluví o vládních pletichách než o pomstychtivém Číňanovi, což je malinko škoda. I tak jde ale o vynikající záležitost. Tepající Martinezova hudba funguje bezvadně. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přesně to co čekáte když se podíváte na titulek filmu. Hlavní hrdina 1 a revenge story z východu. Akce, politika a hlavní hrdina 2 ze západu. Jak už vyplývá z kolonky režie, tak řemeslo velmi solidní, akce přehledná, ale je jí zatraceně málo. Na politický thriller je to příliš přitažené za koule a na čistokrevný akčňák málo akční. Hudba ala Sicario je obšlehlá až za roh. Ovšem funguje i tak velmi dobře. Dá se na to dívat, v pohodě to zvládnou fandové akční zábavy, Chana a Brosnana, potažmo ti kterým vyhovuje akčně dobrodružná nota Campbella. ()

Reklama

Reklama