Reklama

Reklama

Páni mají radši blondýnky

  • USA Gentlemen Prefer Blondes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marilyn Monroeová vytvořila v nestárnoucí komedii Howarda Hawkse prototyp okouzlující sexuální bohyně s plavou hřívou, která si omotává srdce všech okolních mužů. Role rozkošné naivní blondýnky Lorelei jí byla šita přímo na míru a film měl obrovský úspěch. Monroeová si jím vysloužila přezdívku "dumb blonde" - hloupá blondýnka, která ji v podobě dalších filmů provázela téméř celý život. Příběh vypráví o dvou kabaretních umělkyních Lorelei Leeové a Dorothy Shawové. Bohatstvím opojená Lorelei se chce vdát za movitého muže, "aby měla čas na lásku". Moudrá a v lásce skeptická Dorothy v podání vynikající "tmavovlásky" Jane Russellové naopak ochraňuje svou přítelkyni před nepříjemnými důsledky její nezodpovědné teorie. Obě dívky ke konci naleznou toho pravého: Dorothy chytrého, ale milujícího Malonea a Lorelei bohatého Esmonda. Není však úplně jisté, zda ho skutečně miluje, nebo zda má raději jeho majetek. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Svěží herecké výkony a několik trefných vtípků dělají z tohoto studiového nezmaru něco více, než jen tupou procházku po interiérech, které by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Do muzikálu má snímek daleko, stejně jako k regulérní komedii a v zásadě je to jen pohádka o hloupé blondýnce, která vlastně tak hloupá nebyla a životních hodnotách se zásadním uvědoměním. Ač je to tupé a režijně strnulé až běda, přece jenom mají dvě hlavní představitelky jakési kouzlo, které trochu zamlžuje kritický úsudek. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Panové možná mají radši blondýnky, ale když se na ně usměje pěkná brunetka, tak se pánové na celý blondýnky můžou vysrat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,260,000Tržby USA $12,000,000Tržby Celosvetovo $12,000,000║ Nečakané milé a odviazané prekvapenie z čarovnou blondínkou Marilyn Monroe, film zdobia chytľavé piesne, prim tanečky z dvojicou Jane Russell a Marilyn Monroe, uvoľnený dej, miestami vyšperkované "naivné" dialógy a veľká dávka neviazanej zábavnosti. Ja som sa zabával do pokukania, skvelý film! /videl v kine: 90%/ (videl na festivale Art Film Fest 2010) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Krásné technicolorové barvy, božská Marilyn, zbytek bohužel poněkud prostoduchá historka zachraňovaná pár dobrými až výbornými muzikálovými výstupy (zejména Diamonds Are A Girls Best Friend vám dokáže, že na Monroe nemá ani Nicole Kidman v Moulin Rouge). Wilderovským klasikám jako Slaměný vdovec nebo Někdo to rád horké tenhle komediomuzikál nesahá ani po kotníky. 70% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Shrňme si to: Na tento druh těchto muzikálových čísel mě nikdo neutáhne a na komiku typu "Marilyn skáče na posteli a bohatý trouba se tak nemůže soustředit na mluvu" si taky nijak zvlášť nepotrpím. A ničím jiným tento film neoplývá. Posledním lákadlem by ještě mohla být móda, ale tahle okázalost spojená s hranatostí mi taky srdéčko nerozehřeje. Marilyn je rozhodně krásnější v černobílé a rovněž se mi začíná zdát nad slunce jasnější, že jedině v Někdo to rád horké mi ten její typ postavy přijde správně a snesitelně využitý. Celkově mi přijde, že film postrádá jakoukoliv šťávu. Jediný trošku přitažlivý výstup je taneček Jane Russellové u soudu, protože se dá vnímat jako provokace, jinak je to celé pouhý soubor důkazů o tom, jak moc není v Hollywoodu žena považována za opravdového člověka a jak stačí blyštivé tretky, aby se nikdo nepozastavoval nad tristní plochostí filmového řemesla. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Brunety jsou sice možná chytřejší a umějí líp hrát, jenže Marilyn Monroe je tu v cca. tuctu různých kostýmech vpravdě božská. Kam se hrabou odtučňovací kůry a plastická chirurgie! Zbytek filmu sice zas tak slavný není, přesto si poklopec vykřičel 4 hvězdičky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

We're just two little girls from Little Rock / We lived on the wrong side of the tracks / But the gentlemen friends who used to call / They never did seem to mind at all / They came to the wrong side of the tracks  ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Marilyn Monroe v tříbarevném technicoloru - guilty pleasure jak prase. Navíc mi to přijde neuvěřitelne vtipné a svěží a Marilyn je odzbrojující stejným způsobem, jako muzikálový Gene Kelly. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Na Hawksa poslabšie ale aj tak fajn. Milé, príjemne, vtipné ale s výnimkou scény "Diamonds are girls best friend" aj zabudnuteľné. Ale Marilyn je ako blondblbka super. Nevznikol náhodou kult blbej blondíny vďaka tomuto filmu? 7/10 ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

„♫Tiffany's! Cartier!!!...'' Jediné co mě přimělo se na tenhle příjemný filmeček podívat,byla ústřední diamantová píseň kterou jsem prvně slyšela v Moulin Rouge zafixovanou v podání Nicole Kidman.Zde ji zpívá ''božská Marilyn'' také skvěle,ale Nicole a celková novátorská dynamika písně je prostě lepší.Tenhle snímek není kdoví-jaké dílo,ale má příjemnou atmosféru a nějaká sranda by se taky našlaˇ,kterou všemi deseti zajišťuje úžasně pitomoučká Marilyn Monroe.„♫ But square-cut or pear-shaped,These rocks don't lose their shape.Diamonds are a girl's best friend!'' ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skoro 70 rokov stará snímka a ja som sa o nej dozvedel len nedávno. Mám slabosť pre filmy z obdobia 50.rokov minulého storočia a je jedno či sú to filmy priamo točené z tohto obdobia alebo súčasné snímky zasadené do tejto doby. Tu navyše hrá ikona 50.rokov Marilyn Monroe. Pre fanúšikov footfetishu slabých na srdce túto snímku radšej neodporúčam, lebo by to mohlo byť to posledné čo uvidia. Radosť pre oči. Snímka je krásna vo farebnom prevedení, preto by som odporučil zhliadnuť radšej tú. Herci sú skvelí, má to krásny nádych 50.rokov, od hudby, cez kostýmy po vozový park. O hviezdičku menej za príliš zdĺhavé a nudnejšie dialógy, ale inak som sa príjemne bavil, má to aj prvky komédie. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Akože áno, scenár je mimoriadne stupídny i na dobové muzikály (a tým vôbec nemyslím ódu na zlatokopky, práve naopak!), ale tie kulisy, kostýmy, pesničky, Marilyn, Jane Russell, ten malý harant, kopec hlášok a najmä čarovný technicolor! Ultimatívne guilty pleasure. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Lorelei Lee (Marilyn Monroe) je napomenuta bohatým snoubencem Gusem, aby při plavbě do Paříže nezpůsobila jakýkoliv skandál, protože by to ohrozilo plánovanou svatbu, kterou si starý pán Esmond nepřeje. Doprovod jí dělá nejlepší kamarádka a také kabaretní umělkyně Dorothy Shaw (Jane Russell), která má úplně jiná kritéria při výběru toho pravého... Obě hlavní představitelky v průběhu filmu obléknou několik krásných kostýmů. Příjemně strávená hodina a půl plná zpěvu, tance a dobré nálady. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Vše, co jste chtěli vědět o blondýnkách, ale báli jste se zeptat. Rozverná kabaretní show se skvělými hláškami pro rozveselení. Co chtít víc? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks točil úplne všetko. Nakoniec aj romantický muzikál. Nie som bohužial fanúšikom muzikálov, takže málo čo z tohto žánru a navyše z tejto doby ma dokáže zaujať. Monroe hrá hlúpučkú blondýnku, takže neviem, prečo by som s ňou mal sympatizovať. Ja som viac na brunetky, takže by som určite preferoval Jane Russell. A som aj gentleman. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Přesně tak to mám rád - film si utahuje sám ze sebe a zároveň ukazuje, že všechny ty sny, s nimiž svými prostředky (v tomto případě na půdorysu romantického hudebního filmu) na diváka působí, jsou vylhané, přesto kouzelné. Takový americký Kristián. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Téměř sedmdesát let stará, studiová blbinka, jenž zdaleka nedosahuje na TOP komedie tehdejších časů. Relaxační záležitost, která ale bijáky ve své době plnila spolehlivě. Ať máme na Marilyn názor jakýkoli, často bývá kritizována, haněna a vysmívána, za kde co, přitom je to od věci, protože ta žena na plátně zářila, zrovna jako briliant. Skutečná hvězda, kterou kamera milovala a která musela být fakt děsná komediální tlama. Škoda, že jí tahle role přischla i v soukromí. Jane Russell byla vynikající, ačkoli prvotřídní hvězda, nastoupit vedle MM před kameru, zasluhuje uznalý aplaus. Obě dámy to rozbalily ve velkém stylu, taneček olympioniků by mohl srážet rozesmáté diváky z gauče dodnes a na lesku neztratila ani legendární pěvecká čísla okouzlujících děvčat. Je jedno, jaké mají pánové radši, nevadí, že tahle komedie nepatří ke špičkám kinematografie, zkrátka čas od času nezaškodí pousmát se něčemu jednoduchému, a jen tak se koukat a rozkošnými ohozy. ...à propos, diamanty zbytečné opravdu nejsou! ;) ()

Reklama

Reklama