Reklama

Reklama

Hatari!

  • USA Hatari! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slovo "hatari" znamená ve svahilštině nebezpečí. Stejnojmenný film slavného amerického režiséra Howarda Hawkse vypráví příběh skupiny lovců divoké zvěře ve východoafrické republice Tanganyika (dnes součást Tanzánie). Hawks, který byl velkým příznivcem safari, svůj snímek plánoval už od poloviny padesátých let. Do hlavní role chlapáckého lovce Seana Mercera obsadil Johna Waynea a obklopil ho různorodým hereckým souborem. V hlavní ženské roli fotografky Dallas se objevuje tehdejší italská kráska Elsa Martinelliová, v úloze bývalého automobilového závodníka Kurta známý německý herec Hardy Krüger, figurku řidiče Pocketse ztělesnil americký komik Red Buttons a postavu francouzského dobrodruha Chipse zase Gérard Blain. Jeho krajanka Michele Girardonová vytvořila postavu mecenášky lovecké skupiny Brandy. Samozřejmě že ve filmu nejde o zabíjení divoké zvěře, ale o odchyt živých exemplářů pro potřeby světových zoologických zahrad. Scény z jednotlivých loveckých výprav jsou natočeny se zjevným gustem a herci jsou v nich vidět při skutečné práci (podle Hawkse nebyli použiti žádní kaskadéři!). Jinak je děj tohoto zručně natočeného snímku zdařilou kombinací akčních scén, romantických meziher a nezbytných komických vložek. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

sud 

všechny recenze uživatele

Škoda že John Wayne nedostával mnoho příležitostí uplatnit komediální talent, ačkoli ho skutečně měl. Howard Hawks, tvůrce legendárních a geniálních westernů s tímto hrdinou, do toho šel a vyšlo to na výbornou. Vynikající dobrodružná komedie, která dokáže pobavit po celou dvou a půl hodinovou stopáž. Kromě Johna Wayna zde předvedl svůj komediální talent i Hardy Krüger, Red Buttons nebo i westernista Bruce Cabot. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V podstatě od samého začátku jsem tušil, že Hatari bude mít na nejvyšší hodoncení! A nemýlil jsem se. Dobrodružný snímek Howarda Hawkse s Johnem Waynem v hlavní roli je správnou oddechovkou s dávkou slušného a nevtíravého humoru. Příběh je sám o sobě zajímavý a je okořeněn o dvě romantické linie. Nechybí tu však ani porce napětí. Stejně tak tu není nouze o dobrou hudbu a příjemné záběry kamery na africkou přírodu. Herecké výkony ústředních postav diváka potěší a pokud mu nevadí sledovat film, na němž je jeho stáří patrné, bude určitě spokojen. Posledních 10 minut sice již hraničilo s trapností, což mírně zkazilo můj celkový dojem, ovšem kvůli tak krátké pasáži neuberu hvězdičku z jinak parádní podívané. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Místy vtipné, kamera super, režie standard. Ale milostná zápletka? Jedním slovem: utrpení. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NUŽ PÁNI, KTO JEJ POVIE ABY ODIŠLA?" ,,NOSOROŽCE, SLONY, BYVOLY ... A ZELENÁČ:" __ Kedysi dávno som videl film, v ktorom kdesi v savane pomáhali belochovi pri stavbe hospodárstva černošskí väzni, čo robilo vrásky na čele najmä jeho manželke. Dlho som bol v presvedčení, že to zaujímavé dielo sa volá Hatari! a bol to dôvod, prečo som si v tejto mylnej mienke pustil toto africké dobrodružstvo. Popis deja? Najprv márne chytajú nosorožca, potom postavy medzi sebou vedú nezáväzné rozhovory, chytajú žirafu, ďalšie rozhovory a riešenie vzťahov medzi niektorými postavami, chytajú zebru, rozprávajú sa, chytajú opice, opäť riešenie vzťahov a nejaké omáčky, opäť chytajú nosorožca ... Nemožno povedať, že by tieto opakujúce sa eskapády napriek pomerne slaboduchému deju boli vyložene nudnými, avšak na ploche dve a polhodiny je ich až príliš. Skrátiť film minimálne o polhodiny a odstrániť tak z neho celý rad do očí bijúcich zbytočných scén, vrátane detinského humoru by bolo len ku prospechu veci. Wayne hrá rovnakého frajera ako v ďalších iných 100 filmoch, zato vynikne dynamická kamera s krásnymi scenériami a Marciniho hudba s nefalšovaným africkým koloritom. (82. hodnotenie, 13. komentár k filmu) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Úchvatná práce se zvířaty, která se jen tak nevidí. Ano, je to o lovení zvířat, ale když nic jiného, je to o lovení pro zoologické zahrady. To, jak se tu skutečná zvířata někdy chovají, je až neuvěřitelné. Asi si také ochočím svého geparda. John Wayne tu má roli klasického tvrďáka, kterého musí žena dobývat. No, netrvá jí to dlouho. Přesto, že se romance táhne celým dvě a půl hodiny dlouhým filmem, je tu mnoho záběrů z africké divočiny, které stojí za to. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Za čtyři kvůli sekvencím s odchyty divokých zvířat, herečky nepatří k typickým "hawksovským" hrdinkám, zlatá Rita Heyworthová (Only Angels Have Wings) nebo Lauren Bacallová (To Have and Have Not). ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Symbióza s přírodou sice občas lehce vázne zbytečným nadužíváním zadní projekce, ale vše plně vynahrazují úžasně zpracované lovy divoké zvěře ve volné přírodě (raději ani nechci vědět, kolik pokusů bylo k natočení potřeba a kolik nervů to muselo celý štáb stát). Ostatně rozličné druhy zvířectva jsou hybatelem příběhu a i uvnitř rezervace jsou zvířata nositelem komických situací (u nahánění pštrosů, které se zvrtne v nahánění černoušků, jsem se skutečně pobavil). Naštěstí i lidská osádka africké savany má co nabídnout, takže ten čas strávený ve společnosti Johna Wayna a jeho party byl příjemným zážitkem. 85% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Howard Hawks /Big Sleep, El Dorado, Rio Bravo/ natocil len priemerny safari film. Film ide podla sablony dialogy - safari - dialogy - safari - dialogy ..... Dialogy su obcas len prazdne rozhovory o nicom, safari zase nenadchne. Len sa herci prevazaju v autach a nic realne sa nestane. Preco davam priemer, bola len slusna rezia a africke realie Vychodnej Afriky, konkretne dnesnej Tanzanie. 60 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU HAVE BEEN DRINKING A LITTLE, HM? NO MA'AM. I'VE BEEN DRINKIN A LOT!!! V dnešní době tento film vypadá hodně krutě. John Wayne se svou bandou neohrožených "pytláků" loví mírumilovná stvoření, která si spokojeně žila ve svém přirozeném prostředí, které jim po prodeji do zoologických zahrad, nahradí klece a stísněné výběhy, aby se na ně mohli lidé o víkendech chodit dívat. Freaking show. Dřív se to tak samozřejmě nebralo a dnes i některé druhy zvířat žijí pouze v zoo a v přírodě je již nenajdeme. Samo sebou, ve filmu se každý večer chlastá a kouří a nad některými scénami jsem i žasl. Natáčení scén s nosorožcem, muselo být dost nebezpečné. Kurt a Francouz byli super a Brandy úplně vymaštěná, když si nakonec vybrala kapsáře. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Odchyt zvierat v reálnom prostredí oceňujem na tomto filme najviac, snáď to je tak jediné čo bolo na filme zaujímave. Zvieratá zaujali viac ako samotný kŕčovitý John Wayne a jeho spoluherci, ktorý riešili svoje vtipne nevtipné vzťahové doťahovačky, ktoré v konečnom dôsledku nikoho aj tak nezaujímali. (2,5*) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Moc jsem tomuhle filmu nedával, ale velice příjemně mě překvapil. Hatari je klasický dobrodružný film z divočiny se spoustou zvířat, které jsou opravdu na každém kroku. Opice, sloni, nosorožci, pštrosi, kočkovité šelmy, zebry, žirafy atd... Parta lovců je chytá a odváží do zoo, což se neobejde bez smůly, zranění a občas pěkně napínavé scény (lov na nosorožce). Divočina a houfy zvířat jsou úžasné a pokud se zrovna neloví, máme tu skvadru naprostých pohodářů v čele s drsňákem a bručounem Waynem, dvě krásné ženské, spoustu vtípků i gagů až skoro animákovitých (raketa, šlápnutí na ocas), trošku romantiky a fantastické finále ve městě se slony. Takový předchůdce všech těch úžasných dobrodrodružných komedií z 80. let. Jen by to nemuselo mít 2,5 hodiny. Dobrodružný film roku 1962. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Vtipná dobrodružná komedie z atraktivního prostředí afrického Safari. V podstatě se střídá humor a dvě romantické linie v táboře hlavních hrdinů s dobrodružnými výjezdy a chytáním zvěře. Jen by mě zajímalo, jak se to chytání točilo, protože to nevypadalo dvakrát košer pro ty zvířata. V dnešní době se z tohoto musí ochráncům zvířat asi ježit chlupy na koulích. ()

JankaJBLK 

všechny recenze uživatele

2* dávam hlavne za zvieratká, žirafky, zebričky, sloníky....tie boli na filme najkrajšie:) Inak film dosť dlhý a zbytočne natiahnutý, stále sa tam riešili vzťahové problémy a lovili....takže žiadna sláva inak.... ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Safari, pronásledování a odchyty zvířat a zábava kolem. A k tomu milostná linka. Standardní podívaná. ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Výborný film se skvěle natočenými sekvencemi odchytu afrických zvířat. Jen jsem si pořád říkal, proč nepoužijou normální uspávací náboj? Že by se začátkem šedesátých let ještě nepoužívaly? Opravdu nevím... Jinak mi tady moc nesedl John Wayne. Raději ho vidím v sedle koně než na kapotě auta... ()

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama