Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 2
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele TheDarKnig k tomuto seriálu (8)

Začátek konce (2019) (S01E01) 

Mám určité výhrady k technické stránce (nasvícení a CGI v některých scénách není zrovna prvotřídní, čas od času to taky vypadá levněji než bych si přál) a dějová linie v Cintře mi přišla trochu uspěchaná, kvůli čemu asi úplně nefungovala po dramatické i emoční stránce, ale jinak je to hodně dobrý start. Uvedení do světa je provedeno nenásilně a hezky postupně skrze dobře napsané dialogy, prostředí městečka má správně smrdutý a špinavý vzhled, herci v čele s Henrym hrají bezchybně a nechvalný zaklínač zabijí škaredě. Závěrečná scéna na tržišti je odpudivá, brutální a dokonalá. Adaptace Menšího zla zpracována na jedničku, povedlo se hned v úvodu správně představit morální dilemata a šedivost tohoto světa. 8/10 ()

Čtyři marky (2019) (S01E02) 

There I go again, delivering exposition. Chvilku jsem se bál, jestli bude Joey Batey jako Marigold (resp. Jaskier) fungovat, ale mé obavy při první odlehčené (z Geraltovy strany nabručené) debatě zmizely. Je přesně takový jaký má být, skvělý protiklad a partner, postupem epizody šlo skvěle vidět jak se mezi nimi utváří skvělá chemie. Dostal jsem tady taky první dávku větších fantasy elementů a musím říct, že jsem ani nevěděl, jak mi něco takového strašně v filmové a seriálové tvorbě chybělo. Ve scéně, kdy se objevil pan s kopyty, jsem se cítil jako malé dítě, které našlo ztracenou milovanou hračku. Kterýžto pocit se při scéně v jeskyni ještě znásobil (výborná hudba!). Vedle počátku spanilých dobrodružství zaklínače a barda oproti první epizodě přibyla jedna dějová linie navíc, která nejen že uvedla na scénu Yennefer (Anya hraje její postupný přerod excelentně), ale taky další zásadní aspekty světa - magii a čaroděje. Poslední část nenásilně podané expozice (důležité hlavně pro diváky nepolíbené předlohou ani hrami) poskytlo pokračování linky s princeznou, kde ji vidíme na útěku a v interakci s dalšími obětmi války. Buduje to svět a buduje to i její charakter. 9/10 ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

Až na pár momentů, které vypadaly uměle, čistá esence zaklínače. Poprvé vidíme Geralta při jeho opravdové práci profesionálního odstraňovače havěti z nočních můr a je to zrežírované a natočené naprosto fenomenálně. Hned úvodní scéna má perfektní hororovou atmosféru, tísnivý pocit zůstává napříč celou epizodou. V druhé lince sledujeme politické pletichaření čarodějů a stále výše stoupající ambice po moci a uznání toužící Yen. Oba úhly vyprávění se střetnou ve finále, která i nejméně vnímavým lidem potvrzuje, že tohle bude naprosto nekompromisní, drsná, temná, hnusná a špinavá fantasy, která si nebere v ničem servítky. ()

O hostinách, parchantech a pohřbech (2019) (S01E04) 

Linka Yennefer trochu zbytečná (ačkoliv rozumím její funkci v dalším vývoji charakteru osudové čarodějky a po akční stránce to byla docela zvrácená zábava), na vzhled a atmosféru Brokilonu si asi budu muset zvykat déle než bych byl rád, ale všechny problémy bohatě překrývá excelentní adaptace Otázky ceny. V závěru se nám taky poprvé osobněji představí temná imperiální moc, která slibuje do budoucna pro naše hrdiny velké potíže a pro nás diváky snad výživnější podívanou než kterou jsme dostali v první epizodě (ale plnohodnotného Nilfgaardu se dočkáme stejně asi až v příští sezoně). Každopádně osudová a naprosto zásadní epizoda, jsem rád, že se to povedlo. ()

Touhy v láhvi (2019) (S01E05) 

Poprvé co se tvůrcům adaptace moc nepovedla. Jistě, i u těch předchozích docházelo k značnému množství změn a většinou byly hodně zkráceny, ale myslím si, že si dokázaly zachovat ducha, atmosféru a motivy předlohy bez problémů. Nicméně v tomto krátkém příběhu šlo hlavně o takové příjemně odlehčené dobrodružství, které mělo jediný cíl - seznámit Geralta s Yennefer a začít tak poprvé jejich složitou, spletitou a osudovou cestu ságou. A bojím se, že se Lauren tady ten počátek moc vykreslit nepodařil. Jistě, Anya je opravdu atraktivní a v určitých momentech měla i auru nebezpečné a umíněné neodolatelné čarodějky, ale možná i kvůli tomu, že ji kvůli zvolenému způsobu vyprávění chyběl moment překvapení a mystérium, její slovní a emoční střet s Geraltem na mě nefungoval. Vše se mi zdálo navíc ukvapené a co je nejhorší, bez správné chemie. Vtipné to celé taky moc nebylo, zachraňoval to do jisté míry jenom náš otravný bard, no a herecké a jiné přirozené talenty Anyi... a Henryho. Ke všemu tomuhle navíc zvolili opravdu nešťastné orámování povídky prozatím nejslabší originální zápletkou, kde jsem byl nepříjemně překvapen osudem a charakterizací určitých postav. Nejsem si vůbec jistý, kam tohle bude směřovat a docela se bojím. PS: Tahle epizoda byla produkčně asi nejlevněji působící epizoda, to celkovým dojmům moc nepomohlo. ()

Vzácný druh (2019) (S01E06) 

No vida, v předchozí epizodě se sice nepodařilo uvěřitelně podat začátek vzájemné přitažlivosti mezi Geraltem a Yen, ale tady náhle již vše funguje jak má. Krásně vykreslená odtažitá a komplikovaná romance s dobře napsanými dialogy, která využívá vytvořené podklady u obou osudových milenců a postupně vygraduje v emocionální a pro další směřování velmi důležité finále. Vše za asistence výborného Borche. Krásné prostředí hor, dobrodružná atmosféra obyčejné neobyčejné zakázky, další příjemné rozšíření tohoto světa a barvité, zajímavé vedlejší postavy, které zábavně sekundují bardovi. Jen ten drak se opravdu nepovedl, nejenom kvůli ne moc povedenému CGI, ale i hnusnému designu. Jinak ale k této adaptaci nemám výhrad. Nové směřování s Ciri zatím naneštěstí přesně tak hloupé a zbytečné jak jsem se obával. ()

Před pádem (2019) (S01E07) 

Epizoda, kde se všechny tři časové linie (Yennefer, Geralt, Ciri) konečně protnou. A je to kvůli změnám, které z nějakého nepochopitelného důvodu přišly tvůrcům jako dobrý nápad, mnohem slabší než bych si přál. Hlavně v případě Geralta a Ciri, kde scénář působí strašně papírově a samoúčelně - zvlášť to jeho klišé kličkování v závěru v Cintře. Tím se v této epizodě také definitivně potvrzuje, že Brokilon byl pro děj úplně zbytečný a tím pádem vlastně i celá linka Ciri (v kontextu vztahu s Geraltem), která nakonec způsobila mnohým divákům zbytečný bolehlav při snaze se zorientovat (což se s jistotou dalo až v polovině série!). Ale na druhou stranu jsme dostali alespoň základní charakteristiku její postavy a došlo i k jejímu vývoji během strastiplné cesty, ještě zajímavější ale možná je, že jsme alespoň v této epizodě a v epizodě 2 mohli díky její postavě vidět, jak funguje širší svět a jak na válečné hrozby a hrůzy reagují obyčejní lidé. Výrazné osekání by ale z výše zmíněných důvodů jenom prospělo. Nejlepší na této epizodě byla ale rozhodně Yennefer, která se konečně dostala znovu do kontaktu s ostatními mágy. A střety namyšlených mágů je vždy zábavné sledovat. Zvlášť když se jim rozpadá pevná půda pod nohama. Celkově ale převládají smíšené pocity. ()

Něco více (2019) (S01E08) 

Finále potvrdilo to, čeho jsem se bál vlastně už od začátku. Dokud se tvůrci drželi alespoň obrysů a základních motivů a dialogů relativně komorních povídek, vše fungovalo jak mělo. V případě Yennefer se jim naštěstí podařilo vytvořit dostatečně zajímavý a slušně napsaný origin, i když přitom její postavu poslali jiným směrem než knihy. Víceméně jim to ale vyšlo, možná i kvůli schopnostem Anyi Chalotry. Ciri jako postava byla skvělá, problém byl ve změnách, které prodělal její dějový oblouk. Což způsobilo že závěr první sezony neměl vůbec takovou sílu a emoce jaké měl mít. Snahu tvůrců nahradit vztah neustálým odkazováním na osud můžu ocenit, ale prostě to nefungovalo. Vůbec nejlepší částí série byly ale na první pohled jednoduché a samostatné, ale morálně složité a postavy rozvíjející zakázky Geralta a Marigolda. Stejně tak tomu bylo i v této epizodě, naprosto základní zápletka, ale byla hezky zpracovaná (úvodní akce) a dozvěděli jsme se další důležité informace o Geraltovi. Naneštěstí i přes snahu na mě nefungoval středobod epizody - to, co mělo být epickým vyvrcholením série. Spíše než epické mi to až na jednu scénu v úplném závěru přišlo strašně levné a umělé, bez jakéhokoliv plánu a logiky. Alespoň ten hrad vypadal docela věrohodně. Od zpracování této legendární bitvy jsem prostě čekal mnohem víc, i když jsem po té hodně bídné bitvě v první epizodě měl být připraven. První sezona dobrodružství Geralta a jeho přátel tak končí mnohem hůře než začala, přes všechny problémy a chyby ale u mě převládá zatím značná spokojenost. Pokud v další sérii nebude Lauren Schmidt experimentovat, bude se pokud možno ještě věrněji držet již zcela lineárního a jednolitého vyprávění románů a dostane od Netflixu o pár desítek miliónů více, měl bych být stoprocentně spokojen. Tady nejsem, ale začátek na 7,5-8/10 je úplně v pořádku. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama