Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 3
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele ArsenalEagle k tomuto seriálu (15)

Zaklínač (2019) 

Za první sérii dávám 5 hvězdiček, ale jen v naději, že se to brzy zlepší. Není to vůbec špatné, atmosféra je vynikající a až překvapivě dobře zobrazuje Sapkowskiho slovanský svět (pominu-li všudypřítomné multikulti). Ale bohužel jako někdo, kdo hrál hry a četl povídky a knihy a má svět zaklínače vážně rád, vidím tak moc věcí, které mohly být o tak moc lepší, že je mi to až líto. Henry Cavill je fantastický a roli Geralta si opravdu užívá + CASTING spousty spíše vedlejších rolí se opravdu povedl, ale jsou tu i ty, které se mi vůbec nezamlouvají, Ciri ještě skousnu, myslím, že Freya Allan má co nabídnout i když mi tam něco chybí, ale co se protagonistek dvou hlavních čarodějek (Yen a Triss) týká.. achjo, bál jsem se toho a splnilo se - ani jedna z hereček se do svých rolí prostě nehodí, ale s tím už nic nenaděláme, ale takhle podělat výběr 2(3) hlavních hereček. Další obrovskou chybou je USPĚCHANOST děje - neodpustím si srovnání s GoTkem, které, dokud mělo vypracovanej příběh držící se knižní předlohy, bylo naprosto dokonalým počinem.. poslední řady byly sice vizuálně parádní, ale příběhově roztěkané, uspěchané, nedotažené a na výsledku se to strašně projevilo. Witcher je podobný, jeho knižní předlohy nabízí opravdu kvalitní základ pro výstavbu děje, který je originální (rozuměj jde si svou vlastní cestou a lemují ho známé povídky) a to chválím. Postavit svůj vlastní příběh na stabilním základu mnoha povídek mi přijde jako výborný nápad a on by i fungoval. Kdyby povídky byly dotažené. Kdyby na každý díl (tedy i povídku) byl dvojnásobný čas, myslím, že bych slintal blahem. Jenže mně přijde, že ze střižny přišla jen polovina práce... Úpravy jsou nutné, ale tak obrovské zásahy do povídek jsem nečekal. Další, co mi nevyhovuje, je nevyužití či dokonce ignorování SCHOPNOSTÍ zaklínače. Věřte nebo ne, zaklínač je mnohem víc než jen skvělý šermíř (choreografie několika soubojů je naprosto úchvatná). On umí i kouzlit, respektive umí používat primitivní magii. Za celou první sérii využil Geralt pouze znamení Aard a to jen párkrát, přitom umí využít hned několik různých znamení. Například proč se nenechat pokousat Ghoulem, když nemám meč a znám znamení vhodná jak pro útok, tak obranu. Alespoň nějaké ty flakónky nám vědmák vypije. Neodpustím si to, ten dement, co dělal pro Netflix Cz OBSAHY (a jsou tedy i zde na čsfd) k tomuto seriálu si zaslouží vykastrovat, absolutně netuší o čem píše, neumí udělat obsah. Hlavně že pomova politika obsahů pro epizody musí být minimálně 5 vět - obsah se dá krásně vměstnat do jedné věty, ale když vůbec netušíš, o čem píšeš nebo jsi to snad ani neviděl, tak to prosím nedělej. Na závěr se chci jen modlit, aby seriál využil ten brutální POTENCIÁL, který má, a stal se jedním z největších kultovních seriálových počinů. Vím, že to může být o dost lepší, teď to z toho jen vyždímat. ()

Začátek konce (2019) (S01E01) 

Suprová hutná atmosféra na každém rohu, Henry Cavill naprosto fenomenální. Mám výhrady k opravdu osekanému příběhu, ale hádám, že zatím jde pouze o seznamování s hlavním příběhem a tvůrci nechtějí ztrácet čas. Beru. Ale linka Strakuše x Stregobor byla až moc stručná. Kde bylo Tridamské ultimátum, kde byl Caldameyn, co z toho že Geralt Stregobora ve skutečnosti znal a rozhodně ho neměl rád, vážně to chtělo trochu zabrousit do koutů Menšího zla (nicméně chápu, že vecpat 2 rozsáhlé dějové linky do hodinové stopáže jde těžce. Chtěl jsem si nechat v hodnocení rezervu, ale plnej počet musím napálit za akci na trhu, z toho slintám ještě teď. K představitelce Ciri mám trošku výhrady, černej elf taky moc nepřidal, ale co hold, multikulti hýbe světem. ()

Čtyři marky (2019) (S01E02) 

Jak mohli z té nejlepší zaklínačské povídky vycedit tak málo...? Čert a jeho Konec světa je přece něco dokonalého! Na elfy je to momentálně 2x černoch, 1x asiat, 1x hnusný bílý muž. Uspěchané, až moc uspěchané a příběh na tom hrozně moc tratí. Na GoTku lidé milovali příběhovou propracovanost a naprosto odepsali poslední řady za zbrklost a nevysvětlenost. Nechápu tedy přístup Netflixu, který si podle mě vůbec nelibuje ve vyprávění. Marigold celkem slušné, Yen zatím nic moc... „A on, pane zaklínači, není jenom čert, ale zhovadilec zlomyslný a v makovici má, s prominutím, nasráno tak, že kolikrát s ním k vydržení není. Jednou, pane, studnu zasviní, tu pak za děvečkami lítá, straší je, vyhrožuje, prý že jebat bude. Krade, pane, chudým i bohatým…“ ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

Kterak Geralt ke strize přišel je prakticky naprostý základní pilíř zaklínače Geralta. I když si opět neodpustím rytí do spousty ubraných a někdy přidaných či pozměněných věcí daného příběhu (stojím si za tím, že předloha je prostě lepší), konečně sledujeme vědmáka při nějaké náročnější práci. Konečně se rozjela i linka Yen a kupodivu oproti skvělému Geraltovu dobrodružství nezaostává, jen ten časoprostor mi úplně nesedí, měl jsem za to, že Yennefer je minimálně stejně stará jako Geralt, tedy 100+, ale tady to vypadá jen na poměrně zachovalou padesátnici. Naopak další čarodějka, Triss, to je prostě velký špatný casting. Anna Shaffer se prostě do role Triss nehodí, ne snad protože není zrzka (to ani od Sapkowskeho není - což je škoda, protože její herní podoba je naprosto dokonalá), obličej, vlasy nemající daleko k plnohodnotnému afru, snad jen hlas mi nevadí. Romilda z Bradavic je hezká, ale totálně se do této role nehodí a spolu s uspěchaností je pro mě casting to nejhorší, u Triss mi to vadí asi nejvíc. ()

O hostinách, parchantech a pohřbech (2019) (S01E04) 

Přijde mi, že Netflix se snaží přivést k Zaklínači i naprosté neznabohy knih či her a tak se snaží příběh osekat. V tom je ale ta potíž, protože co jsem tak pochopil, příběh je hodně složitý (vždyť se tu sakra ledabyle protínají minimálně 3 linky s naprosto jiným časoprostorem) a právě proto bych uvítal zpomalení a vychutnání si vyprávění příběhu. Je tu tak moc nevyřčeného, že mi povídky (konkrétně zde Otázka ceny) přijdou poloviční. Chci dvojnásobnou stopáž pro každý díl a budu naprosto spokojený. Ježek super, ale postup získání přízně královny divný (Geralt vraždí nevinné na základě čeho?) až po jatkách se dozvídáme o nějakém překvapení. Proč nebylo vysvětleno víc. Přijde mi, že ten kdo zaklínačské povídky nezná, tak se nemůže vůbec orientovat a jen si vychutnává skvělého Cavilla, úžasné souboje a správně temný vizuál (já naopak nasvícení a podobně chválím). ()

Touhy v láhvi (2019) (S01E05) 

Začínám si všímat, že se seriálový Witcher od Sapkowskiho jen okrajově inspiruje a tvoří si vlastní svět, škoda. Poslední přání nepatří mezi mé nejoblíbenější povídky, asi jsem prostě nepřišel nikdy na chuť Yennefer, každopádně povídka sama o sobě má spoustu (lehounce skrytých) vtipných pasáží, u kterých se člověk vážně zasměje. Kde byly tady? Vynechány, jako spousta dalších věcí.Chybí mi tu toho už moc, Anya Chalotra je sice pěkná, ale Yen si přeci jen představuji jinak, starší, vyspělejší, nebezpečnější a drsnější, nejspíš i méně často nahou (tak sakra, mýdlové bublinky zas tolik cgi budgetu nesežerou). Táhni pryč a vyhoň si ho, kdož tak debilně píšeš scénář a vynecháváš perly a nevyužíváš potenciál. Btw. ten Myšilov + doppler? Co to tam vzniká za idiotskou zápletku? ()

Vzácný druh (2019) (S01E06) 

Velmi dobré zpracování Hranic možností, dosti pozměněně (jak jinak...), ale funguje výborně. Udělat z naprostýho kkta Eycka úplně jiného druha kkta, dost zajímavá volba - z jednoho z nejvygumovanějších a přesto bojově nejschopnějších rytířů, co už na kontě nějaké ty draky má, udělat nejvygumovanějšího "for the kingdom and the glory" panice (rip hirikka).. nad tím jen nevěřícně kroutím hlavou. Nad linkou Ciri kroutím hlavou ještě víc, ale co už. Od Yen očekávám měnění Sekáčů a jim podobných na pampeliškově žlutou, nečekám a ani o to nestojím, aby kosila jednoho po druhém kudlou. Na druhou stranu velmi dobré zpestření v podobě Yarpena a jeho crew. ()

Před pádem (2019) (S01E07) 

Tak teď mám dilema. Je lepší dostat nášup Sapkowskiho, který je ovšem dost očesaný, nebo dostat pálku něčeho úplně nově vymyšleného, na čemž se pravděpodobně bude odehrávat hlavní příběh? Ono se mi to možná líbí víc, protože jak povídky znám, cítím co mohlo být jinak, lépe. Tady si ovšem klestíme cestu neprobádanou džunglí seriálového příběhu a tak nevím, co očekávat, nemám moc s čím srovnat. A to se mi možná líbí víc. Pravda, v tomhle díle se nám asi dostalo nejméně zaklínače a nejvíce vaty tvořící a hlavně ucelující celkový příběh, ale překvapivě mi to nevadilo. Konečně se nám propojují všechny 3 příběhové linky. Krásně to shrnul Trevor níže, já jen dodám, že i jako fanda předlohy a her se snažím od toho odprostit a užít si seriálovou podobu, protože má hodně co nabídnout a nechci ji zatratit, protože si jde svojí (i když dle mého špatnou) cestou. ()

Něco více (2019) (S01E08) 

Jakože plnej počet a ani vlastně nevím za co. Přijde mi, že scénář psal podobně neschopný, ale hlavně neuvědomělý člověk, jako ten, který vytvořil obsahy k jednotlivým epizodám (jakože wtf, co mají ty obsahy být?! chce se mi blejt). Víc než v kterémkoli díle chybí logika, smysl toho všeho, naprosté nevyužití schopností zaklínače. Obrana pevnosti naprostý nonsense, Geraltovi halucinace zajímavé, ale přijde mi, že k ničemu. Hodně rozpačité zakončení. ()

Série 2 (2021) (S02) 

Já jsem nakonec hrozně zklamanej, byť hodnotím dost vysoko - hned vysvětlím. Zrnko pravdy mě neuvěřitelně nahypovalo, protože to byla asi nejlépe zpracovaná povídka, co jsme tu dosud měli - ano, měla svoje změny, ale ve výsledku to skvěle fungovalo a atmosféra byla vynikající. Jenže následně přicházejí další díly a s nimi naprosto zásadní změny, zásadní šílené twisty, které postrádají logiku. Nejsem idiot, vím, že se kinematografie může pouze inspirovat předlohou a něco se musí upravit, aby na obrazovce fungovalo. Sapkowského předloha určitě není žádný bezchybný skvost, ale svět a příběh je nastíněn skvěle, CDPR zpracovali látku po svém, ale výsledek je skvělý, proto mě až zaráží, jak moc to Schmidtová dokáže kurvit svojí neostyšnou snahou vytvořit svůj vlastní příběh, který je ale sakra celý zle! O Sapkowskim nemám valné mínění - ano stvořil skvělý fantasy svět, na druhou stranu to je neuvěřitelný krypl, co pro peníze odsouhlasí vše a je mu úplně jedno, jak kastrujou jeho dílo. Abych vysvětlil svoje vysoké hodnocení... Na zaklínače se moc dobře kouká, vizuálně, technicky je naprosto skvěle zvládnutý, Henry je vůbec tím nejlepším, co v seriálu je (to platí od prvního dílu!), Freya je fajn (byť je prostě starší, než by se hodilo) a celkově i kostýmy a podobně vyslyšely volání fanoušků po změnách. Takže jo, na seriál se kouká dobře, pokud se nepřemýšlí. Když uděláte tu chybu a začnete, čeká vás dost nepříjemné zjištění, že scénář a nově vzniklý příběh jsou prostě sračka. Už jen kvůli Cavillovi mi je smutno, jak to Netflix vede. Jak se rozhodli prznit příběh svými zásahy, nejrůznějšími úpravami k horšímu (znovu připomínám, že netrvám na odvyprávění story slovo od slova, ale ten celkový příběh je dost dobrý na to, aby z něj zůstalo víc, než jen jména hrdinů a lokací). GoTko mělo fantastické 4 série, protože se téměř přesně drželo předlohy a skřípat to začalo až když si scénáristé museli začít vymýšlet. Jenže narozdíl od GoTka je Witcher ukončen. Příběh byl zcela napsán. Od začátku se překrucuje a od začátku to není nic, co by vedlo ke zlepšení. Naopak je výsledek naprosto zmatečný, nelogický a hloupý a seriál jako takový nad vodou drží technické zpracování a herci, scénáristicky jde o neskutečný průšvih. Promarněný potenciál mě štve ze všeho nejvíce, protože Zaklínač (s naprosto božím Henrym v hlavní roli! OMG!) měl šanci vstoupit mezi velký seriálový kluky, do A ligy, kde se vyhřívalo třeba právě GoTko, jenže v porovnání kvality děje (o kterém to u GoT, Peaky Blinders, Boardwalk Empire, dřívějších Vikingů a dalších vždycky bylo) se zdá, že ty botky jsou přeci jen moc velký. Teda nejsou, jen by scénář musel psát někdo, kdo chápe a ctí principy Kontinentu, a i když si něco předělá, upraví, bude jeho dílo dávat smysl a hlavně, bude kvalitní. A to se Lauren Schmidt absolutně nedaří, se svým pojetím světa to jednoduše přehnala, zkazila. Někteří tvůrci holt uznávají jen svůj jediný nejlepší názor. Shame. Takže abych to shrnul do jedné věty - k čemu je perfektní technická stránka, když seriál doslova zabíjí scénář? Bohužel. Na závěr nutno podotknout, že pojmenovávat The Witcher adaptací, tedy zpracováním knih je dosti zcestné. Seriál totiž předlohu doslova kastruje, téměř náhodně si vybírá různé postavy s různými pohnutky, z různých situací (stejně tak samotné situace), rozstříhá je na tisíce kousků a pak je úplně náhodně skládá dohromady, přičemž notnou dávku si vycucá z prstu. Tohle není komentář o brečení, že není všechno tak, jak je to v předloze. Já narážím na to, že zde je z předlohy pramálo. A škodí to, protože byť se snažím koukat nezaujatě, tak to, co vzniká, rozhodně není příběhově lepší. Když všude hlásáš, jak se budeš držet knih, tak se jich sakra drž! () (méně) (více)

Zrnko pravdy (2021) (S02E01) 

Nejlepší díl celého seriálu. Perfektní zpracování povídky, přičemž změny, které zde jsou (Geralt s Nivellenem se znají, je zde Ciri), nijak neruší a v rámci seriálu parádně zapadají. Výborně se pracuje s atmosférou a původní myšlenka povídky je plně zachována. Tohle je kvalitní adaptace, takhle si představuji seriálového Zaklínače. ()

Série 3 (2023) (S03) 

Ano, uznávám, že v něčem se třetí série oproti druhé zlepšila a musím uznat, že se i snažili zachránit, co se dá. Jenže něco je už tak moc daleko od předlohy (nebo alespoň smysluplných změn), že záchrana není možná. Přestože se z knih čerpá více, nepřijde mi, že se Krev elfů využívá správně. Kostra je sice (s obměnami) podobná, malé detaily byly zahozeny. Inteligentní dialogy, zajímavě zpracované politikaření, nápadité postavy? Generické B fantasy plné amerikanismu a woke je lepší. Že tam z té hromady vědem je jedna jediná, která na mě působí jako čarodějka z Kontinentu (Tissaia) je nehoráznost. Představitelky Triss a Yen se mi sice do rolí vůbec nehodily, ale alespoň to jsou hezký ženský. Margarita, Keira, Fringilla - no to si z diváka snad už doopravdy dělá někdo prdel, tlustý, v obličeji nehezký, škoda mluvit. Proč z nejvíc straight postavy udělat bi, když doslova v další sérii bude bisexuální ještě hlavnější postava? Bál na Thannedu má k nějaké adaptační kvalitě asi nejblíže, byť hodně pozavírám oči, naopak to co následuje je nepřehledný mišmaš všeho, jen né dobrého zpracování. Nejhorší je, že seriál nabízí dobré scény. Vilgefortz s holí, Potkani například. Jenže v zápětí je to dobré zcela upozaděno naprostou sračkou, která rozesírá charaktery nebo je prostě jen úplně stupidní. Takže za mě je to na podobné úrovni jako řada druhá (kde jsem stále doufal ve zlepšení) a ano, z velké části za to může fakt, že druhá řada rozesrala svět natolik, že jen těžko budeme dostávat kvalitu, ale také se mohlo začít odznova, pořádně. Blood origin udělal jediné dobré a to, že ukázal, že The Witcher by mohl být mnohem horší. Já mu ale jen kvůli tomu neodpustím, že není mnohem lepší - mohl by být, ale není. Holt si budu must počkat na Warhammer, nebo si počtvrté rozečtu Ságu o zaklínači a nebo jí za 10 let kvalitně zadaptuje - to by bylo krásné. Netflixovská verze mě ale nechává "chladným", už jsem rezignoval. PS: Geralt by kurva NIKDY nenechal Ciri fightit na život a na smrt s kýmkoli, zatímco by koukal z povzdálí. NIKDY! Jen tahle série přesně opačnou situaci nabídla 3x. Děkuji pěkně. ()

Shaerrawedd (2023) (S03E01) 

Přál bych si, aby tato série byla přesný opak toho, co druhá, tedy že když 1. díl minulé byl vynikající a zbytek stál za hovno, tak že když byl tentokrát první fakt špatnej, tak je šance, že zbytek se zlepší. Naděje umírá poslední, ale všichni víme, kam to směřuje. Už první minutou totálně zhatit veškerá přání, když z Profesora a jeho bandy udělají úplný nicky, že do seriálu nedají nic skvělého a vtipného z knižní zápletky. Ty lidi, co dělají scénář nemají cit. Radovid není syn, ale bratr Vizimira. Z Triss udělali Yen, akorát bez sračky. Naopak z Yen, z té hrdé a mocné ženské hrdinky, kterou stvořil ošklivý muž, je pro změnu zamilovaná dolézající holčička. Chápu, že se muselo napravovat spousta zkaženého z minulé série, kde hlavně charakter Yen kvůli scénáři šíleně utrpěl, a náprava se jakžtakž povedla, jenže opět způsobem, kterým by se Yennefer nikdy nechovala. Z celého dílu je jediná scéna, která je z knih - Vespula. Tedy do momentu, než se z Geralta stane Filippa. Upřímně jsem se nudil. Hlína hoří jak papír, 3 různé armády se potkají zcela náhodně na jednom místě a bijou se mezi sebou navzájem. Časové skoky úplně random. Monstrum vytažené z nosu, genericky šedé. Alespoň hudba na 10 sekund naznačila slovanskou atmosféru. Jako by nestačilo, že Freye není pod 15, oni ji musí zmalovat tak, že vypadá starší než Anya (Yen). "Dear friend" dopisy postrádají svůj vtip, proč se vlastně používá toto oslovení. Chybí emoce, atmosféra je dost vratká a záživnost minimální. Charaktery postav jsou vykleštěny parádně, až do té míry, že bez jmen by jeden jen těžce hádal, že kouká na Zaklínače a jeho svět. Na jedné straně je snaha zachránit vztah Yen a Ciri, který se téměř pohřbil druhou sérií, na druhé se Geralt přestal chovat jako Geralt. Dělat z Ciri návnadu je evidentně v seriálu jeho oblíbená činnost. Motivace 3/4 postav by mi bez knih byla naprostou záhadou (ona mi je ostatně i tak, protože knihy jsou pouze zdroj jmen, nikoliv příběhu, zápletek, vtipu či dokonce smyslu. Netflix vzal vynikající, né tolik rozsáhlý svět a povedlo se mu stvořit naprosto sterilní generické fantasy. Když srovnám práci HBO v rámci HOD, je mi k breku. Tady není z čeho mít sakra radost! ()

Každý po svém (2023) (S03E02) 

Představení 2 čarodějek (opětovně a Keita, + ve 3. díle Rita), tedy jedněch z nejkrásnějších žen Kontinentu. Člověk by zaplakal, když vidí, co za tlusté a reálně ošklivé herečky je hraje. Opravdu snad jedinou přesně trefenou čarodějkou, tj. jak si představuju, že v knize opravdu vypadala a celkově chováním, je Tissaia. ()

Každý má nějaké úmysly, jenže pak dostane do zubů (2023) (S03E06) 

A já se docela i těšil, předchozí díl se relativně povedl a tak jsem měl docela naději, že i tahle pasáž, by mohla být fajn. Jak moc jsem se mýlil. Naprostý guláš, face-to-face postávačky ala Avengers (eh, přirovnám to spíše k Power Rangers, to je tak nějak srovnatelnější), nula nápaditosti - možná dwimeritové hroty stojí za zmínku a Stregoborova úchylka na špičatý uši (netuším, jestli úmyslem bylo rozesmát, ale povedlo se). Magické fighty z naprosté většiny bez nápadu (díky bohu za to, že alespoň Tissaia něco oku lahodícího dělala). V vs G je vizuálně působivý souboj, ale dialogově nezvládnutý. Teleportace, nelogičnost, chování postav, škoda mluvit. Chápu, že sem nedali interakci Geralta s Keirou Metz, taky bych se se seriálovou Keitou nechtěl tahat do schodů. A největši mindfuck je, že je epizoda pojmenovaná po slavný hlášce Mike Tysona. WTF? ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama